Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Monday, January 30, 2012

Budaya nilai mulia dibentuk melalui latihan, bukan dengan cakap saja

Dalam komuniti Islam, kita diseru atau diperintahkan supaya berkelakuan baik, berakhlak mulia seperti memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan, menghormati dan tidak menyakiti hati jiran, tidak mementingkan diri sendiri, mengasihi orang tua dan anak yatim, mentaati Tuhan dan ibubapa, memuliakan tetamu dan bermacam-macam nilai mulia lagi.


Untuk mencapai matalamat menjadi manusia yang dapat menghayati akhlak mulia yang dinyatakan di atas, terdapat latihan-latihan yang perlu mereka jalani secara berterusan samada dalam bentuk harian, mingguan dan tahun.

Latihan-latihan ini biasa kita panggil sebagai ibadah khusus seperti sembahyang, puasa, sembahyang Jumaat, zakat, korban dan haji.

Sebagai contoh, ibadat zakat dan korban, melatih diri kita supaya menjadi orang yang sanggup membantu orang susah dan miskin dengan mengorbankan wang ringgit dan harta yang kita sayang. Kita juga tidak teragak-agak untuk mengorbankan masa dan tenaga kita bila diperlukan tanpa memikirkan soal balasan, upah dan bayaran.

Nilai-nilai yang baik ini tidak mungkin menjadi amalan dan sukar untuk dihayati kalau kita tidak melalui latihan-latihan tersebut.

Seorang tentera tidak akan dapat bertindak dan berfungsi dengan baik kalau mereka tidak melalui latihan fizikal dan kawat untuk menjadikan mereka berdisiplin dan kuat, dan latihan perang yang diadakan dari masa ke semasa untuk membiasakan mereka menghadapi suasana sebenar bila berlaku perperangan.

Seorang pesilat atau ahli taekwando dan kungfu tidak akan dapat mempertahankan dirinya dari serangan musuh kalau mereka belajar secara teori sahaja. Sebaliknya mereka kena berlatih setiap hari atau setiap minggu, barulah mereka dapat menghayati apa yang dipelajari dan akan bertindak tangkas bila dirinya tiba-tiba diserang.

Kita selalu dengar kisah masyarakat Jepun yang menakjubkan, bagaimana mereka sanggup berbaris panjang dengan teratur dan berjam-jam lamanya untuk mendapatkan petrol dan makanan semasa mereka ditimpa musibah gempa dan tsunami tidak berapa lama dulu.

Orang ramai sama-sama membantu menyusun semula barang-barang kedai yang berterabur dari raknya semasa gempa kuat berlaku, supaya tuan kedai dapat membuka perniagaannya secepat yang mungkin.

Sebaliknya kita di Malaysia berebut-rebut mengambil beras yang bertabur di atas jalan raya bila nampak lori beras terbalik.

Sikap yang ditunjukkan oleh orang Jepun ini bukanlah terjadi secara semula jadi, tetapi ia berlaku secara latihan yang diterapkan dari kecil lagi.

Anak-anak Jepun dilatih menyimpan sampah yang hendak mereka buang sehinggalah bertemu tong sampah.

Anak-anak Jepun semasa di sekolah rendah, tidak dibenarkan menaiki kereta dan bas untuk ke sekolah, sebaliknya mereka dimestikan berjalan kaki pergi dan balik sekolah. Sekali pandang seperti tidak masuk akal, sebuah Negara pengeluar kereta terbesar di dunia tetapi membiarkan anak-anak mereka berjalan kaki ke sekolah.

Sebenarnya ada perkara tersirat di sebalik amalan jalan kaki ke sekolah itu, ia adalah latihan untuk mengajar anak-anak mereka tidak mementingkan diri, mengeratkan hubungan sesama mereka, memecahkan tembok status yang wujud di antara mereka.

Akhirnya dari latihan-latihan yang mereka terima telah membentuk masyarakat Jepun yang ‘self belonging’, tidak mementingkan diri, mengasihi orang lain seperti diri mereka sendiri, menepati masa, kuat bekerja, sabar, gigih, tidak putus asa, amanah, jujur dan berdisiplin.

Dasar pandang ke Timur tidak sepatutnya tertumpu kepada meniru pencapaian, kemajuan dan teknologi yang dihasilkan oleh Jepun sahaja. Tetapi kita perlu juga mengkaji bagaimana orang Jepun telah menyediakan latihan-latihan kepada anak-anak mereka hingga menjadikan mereka manusia berakhlak cemerlang, untuk diterapkan kepada masyarakat kita.

Tuesday, January 24, 2012

Demi perpaduan kaum, pemimpin BN harus menanggalkan perasaan ego

Andjar Firmanshah, rakan saya semasa bersekolah menengah yang berasal dari Bandung Indonesia telah menyatakan hasratnya untuk datang ke Kuala Lumpur setelah lebih 35 tahun tidak bertemu rakan lama dan menziarah sekolah lamanya, Sekolah Menengah Za'ba di Kuala Pilah.


Saya rasa sangat teruja untuk bertemu dengan beliau, telah sekian lama tidak bertemu, peluang yang ada itu memang tidak patut saya lepaskan begitu saja. Walaupun saya tinggal di JB, jauh dari KL, tetapi apalah sangat berbanding usaha dan susah payah beliau untuk datang jauh dari Bandung semata-mata hendak bertemu dengan kami semua.


Andjar, datang ke Malaysia ketika berumur 12 tahun, mengikut ayah beliau yang bekerja sebagai guru metamatik di Sekolah Men Za'ba pada tahun 1973. Pada masa itu negara kita yang kekurangan guru-guru metametik dan sains, telah mengambil ramai guru-guru dari Indonesia untuk berkhidmat di sini.


Andjar seorang budak yang mudah mesra dan suka berkawan dengan siapa saja tanpa mengira latar belakang kehidupan. Walaupun sebagai anak guru semasa itu, kehidupannya lebih mewah tetapi dia tidak bermasalah untuk bergaul dengan kami yang rata-ratanya hidup sederhana dan budak kampung.


Kehadiran Andjar ke kelas kami seperti memberi satu inspirasi kepada saya dan juga rakan-rakan sekelas di waktu itu. Andjar pandai dalam subjek metametik, kelihatannya dia lebih ke depan dalam subjek itu berbanding kami. Ini memberi semangat kepada saya untuk mahir dan mahu menguasai subjek metametik seperti dia juga.


Tidak dinafikan tumpuan kami kepada pelajaran terutamanya dalam subjek metametik semakin bertambah dengan kehadiran Andjar. Ini ditunjukkan dari keputusan peperiksaan umum SRP (sekarang PMR) pada tahun 1975, Sekolah Menengah Za'ba mendapat pencapaian terbaik, mengatasi sekolah-sekolah lain sekurang-kurangnya di Daerah Kuala Pilah kalau tidak pun seluruh Negeri Sembilan, sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum itu. Berita itu ada tersiar dalam akhbar dan menjadi buah mulut orang setempat.

Dato'

Apabila saya melihat Anjar pada malam 22 Januari 2012 lalu, setelah 35 tahun tidak bertemu, saya merasakan dia seperti rakan semasa di sekolah dulu juga, rakan karib. Saya tidak melihatnya sebagai warga asing, malah tidak sama seperti saya melihat pendatang Indonesia yang bekerja di sini.Itulah rakan karib, mesranya sama seperti dulu dan terus akan berstatus rakan walau sampai bila-bila. Kita akan terus memanggil nama mereka seperti dulu juga walaupun ada yang sudah bergelar Doktor, Profesor dan Dato'. Malah kita tidak segan silu untuk terus memanggil mereka dengan gelaran-gelaran nakal yang kita gelarkan kepada mereka semasa berkawan dengan mereka dulu.


Persahabatan yang akrab bukan boleh dibina dalam masa sehari atau seminggu, kita perlukan masa yang lama untuk mengenal hati budi seseorang. Dalam menjalin persahabatan, kita bukan sahaja bermain, bergurau atau bekerja bersama tetapi sering juga bergaduh dan berselisih faham, yang akhirnya membentuk satu hubungan yang utuh sehingga sanggup melindungi, membela dan mempertahankan kawan.

Sungguh amat mengeciwakan, apabila saya melihat orang Cina Malaysia, saya melihat mereka sama seperti pelancung yang datang dari Negara China dan bila melihat orang India Malaysia, saya melihat mereka sama seperti pekerja yang datang dari Negara India. Dan saya percaya orang Cina dan orang India juga melihat orang Melayu seperti orang asing kepada mereka.


Sebaliknya saya melihat Andjar tidak sama seperti saya melihat pendatang asing. Ini bukanlah disebabkan kerana dia bangsa serumpun atau seagama dengan saya tetapi kerana dia adalah sahabat karib saya. Faktor inilah yang tidak pernah ada antara kaum Melayu, Cina dan India di negara ini. Benda inilah yang kita hilang dari masyarakat berbilang kaum di negara ini, tidak ada peluang untuk mereka memupuk persahabatan.

Pemimpin-pemimpin BN samada UMNO, MCA dan MIC masih berbangga dengan sekolah diasingkan mengikut kaum dan masih tidak rela menanggalkan rasa ego dari diri mereka.


Saya terharu dengan ole-ole baju-T yang dihadiahkan oleh Andjar kepada kami semasa beliau berkunjung ke sini tempoh hari yang tertulis ayat "babaturan salamina". Terima kasih Andjar.

Pisang emas dibawa belayar
Masak sebiji di atas peti
Hutang emas boleh dibayar
Hutang budi ku bawa mati,

Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah saya menumpang mandi
Kalau ada umur panjang
Boleh kita ketemu lagi,

Kedua-dua gambar ini dirakam di lokasi yang sama, tahun 1974 (Andjar berdiri paling kiri) dan tahun 2012 (Andjar berdiri paling kanan).

Sunday, January 15, 2012

PLKN, program ‘mee segera’

Dari tinjauan rambang pendapat ibubapa kepada anak-anak yang pernah menjalani Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), ramai yang mengatakan anak-anak mereka tidak menunjukkan perubahan sikap seperti yang mereka harapkan selepas pulang dari menjalani latihan tersebut.


Sebagai ibubapa, adalah menjadi harapan mereka untuk melihat anak-anak mereka berubah sikap kepada yang lebih baik seperti lebih berdisiplin dan menghargai masa.

Mungkin objektif yang disasarkan oleh kerajaan tidak sama seperti apa yang diharapkan oleh ibubapa, akhirnya ibubapa tidak dapat melihat sebarang faedah yang ketara apabila anak-anak mereka menjalani program PLKN ini.

Yang selalu ditonjolkan dalam program PLKN ini kepada orang ramai ialah latihan fizikal dan pakaian seragam ala pasukan tentera, yang mengaitkan dengan pembentukan disiplin diri. Oleh itu tidak hairanlah kalau ibubapa mengharapkan anak-anak mereka akan menjadi orang-orang yang berdisiplin tinggi selepas menjalani latihan PLKN ini.

Tetapi itu bukanlah objektif kerajaan, objektif kerajaan mewujudkan program PLKN ini adalah untuk melahirkan warga yang patriotik dan memupuk perpaduan di kalangan rakyat yang berbilang kaum. Tetapi setakat mana kejayaan program PLKN ini telah mencapai kejayaannya sangat sukar untuk diukur dan dikenalpasti.

Apakah dengan mengumpulkan anak-anak dari berbilang kaum yang berumur 17 tahun ini di satu tempat dalam masa tidak sampai tiga bulan, boleh dididik menjadi seorang yang patriotic dan boleh membentuk perpaduan yang utuh?

Program PLKN ini tidak ubah merupakan satu kaedah penyelesaian “mee segera”, cepat dimasak, kenyangnya cepat tetapi tidak boleh bertahan lama.

Kita mesti ada program atau polisi jangka panjang yang mana benih patriotik dan pemupukan perpaduan harus disemai ke dalam masyarakat kita.

Saya tertarik dengan filem iklan yang diterbitkan oleh Yasmin Ahmad yang bertajuk Tan Hong Ming satu ketika dulu. Bukan saya sahaja, semua rakyat Malaysia samada Cina atau Melayu suka dan terharu menonton filem iklan tersebut. Mereka suka dengan perpaduan luhur yang bukan dilakunkan seperti ditunjukkan dalam filem itu. Saya percaya ia bukan filem yang dilakunkan tetapi adalah kejadian sebenar.

Kenapa filem iklan Hong Ming tersebut menjadi sangat menarik kepada rakyat Malaysia? Filem ini menjadi menarik sebab ia lain dari yang lain. Sesuatu tidak akan jadi menarik kalau kita menonton perkara yang biasa berlaku. Kalau kisah Tan Hong Ming ini adalah satu perkara biasa di Malaysia, ia tidak akan menjadi perkara yang menarik kepada kita.

Amalan kita di Malaysia sejak merdeka hingga kini, anak-anak diasingkan belajar di tadika dan bersekolah rendah mengikut kaum masing-masing. Dengan situasi seperti itu, adalah agak mustahil peristiwa seperti dalam iklan Tan Hong Ming itu boleh berlaku, dan itulah yang telah menjadi tarikan dalam filem iklan Tan Hong Ming tersebut.

Apakah berbaloi membazirkan wang pembayar cukai yang jumlahnya berbillion ringgit itu dengan mengadakan program PLKN yang tidak pasti keberkesanannya itu, sedangkan kita ada cara yang lebih sesuai dan lebih berjaya seperti ditunjukkan dalam filem iklan Tan Hong ming itu untuk mencapai objektif yang sama, tanpa mengorbankan satu sen pun.

Apabila diserang sakit perut atau sakit kepala, kita dengan mudahnya mengambil Panadol untuk menghilangkan rasa sakit, tetapi ia bukanlah penyembuh kepada penyakit yang kita hidapi. Sebenarnya kita perlukan ubat lebih dari Panadol yang dapat menyembuhkan akar umbi penyakit.

Semasa saya disekolah rendah di tahun 60an dulu, saya membaca buku teks yang diajarkan di sekolah yang menceritakan bagaimana Ali, Tong Seng dan Ramasami merupakan kawan karib dari kaum yang berlainan. Mereka bermain, mandi sungai dan memancing bersama-sama. Sekarang kita sudah berada di tahun 2012, tetapi cerita seperti itu hanya masih relevan dalam buku teks sahaja dan tidak biasa berlaku dalam kehidupan sebenar masyarakat Malaysia.

Tuesday, January 10, 2012

Ramai tak sangka, ending Sodomy I tak sama dengan ending Sodomy II

Jalan cerita hampir sama, modus operandi pun sama, hero sama, tetapi ending cerita tak sama. Ramai orang menduga ending cerita Sodomy I akan sama dengan Sodomy II, Anwar akan dijatuhkan hukuman penjara. Sungguh mengejutkan, tidak berlaku seperti yang diduga, Anwar dibebaskan pada ending Sodomy II.


Dalam cerita Sodomy II, ada juga melibatkan kondo seperti Sodomy I, bezanya pada Sodomy I, kondo yang dijadikan bahan bukti, belum siap dibina semasa kejadian berlaku. Manakala dalam cerita Sodomy II, ada rakaman CCTV menunjukkan Anwar di ruang legar lif kondo di mana berlakunya kejadian.

Semua kelemahan teknikal yang berlaku dalam cerita Sodomy I telah banyak diperbaiki dalam Sodomy II. Kalau cerita Sodomy I, penonton atau orang ramai seperti menonton sebuah filem komidi. Tetapi dalam Sodomy II, jalan ceritanya berat dan serius, melibatkan sumpah laknat. Oleh itu tidak hairanlah kalau ramai meramalkan pada ending Sodomy II ini, Anwar akan dijatuhkan hukuman penjara.

Tuduhan Sodomy I berlaku semasa PM Tun Mahathir Mohammad manakala Sodomy II berlaku semasa PM Datuk Seri Najib. Hakim yang mengadili kedua-dua kes ini adalah orang yang berlainan.

Apakah ada lagi sambungan kepada Sodomy II ini? sama-samalah kita tunggu. Rasanya rakyat pun dah naik mual dengan cerita Sodomy ini, tukarlah cerita lain pulak.

Sunday, January 08, 2012

Peluang BN menang lebih cerah jika Anwar dipenjara

Ramai yang mengatakan PM Najib mahu pilihanraya umum akan datang ini diadakan pada 11 Mac 2012 (hari Ahad). Mungkin ada benarnya, kerana kes liwat Anwar Ibrahim yang dibicarakan di makamah sudah pun sampai di penghujungnya. Besar kemungkinan beliau akan dipenjara sebelum pilihanraya umum diadakan.


Ini adalah sebahagian perancangan PM Najib, untuk memastikan Anwar Ibrahim berada dalam penjara semasa pilihanraya umum berjalan. Kalau kita melihat semula kepada pilihanraya umum pada tahun 2004, BN meraih kemenangan besar. Antara sebab penting BN menang besar ketika itu ialah parti pembangkang tidak bermaya kerana ketiadaan Anwar. Anwar masih dalam penjara ketika itu.

Anwar Ibrahim seorang pemimpin yang karismatik, ucapannya sangat meyakinkan dan dapat mempengaruhi orang ramai. Inilah senjata berkesan yang ada pada Anwar yang memeningkan kepala pemimpin BN.

Satu cara untuk menhilangkan pengaruh beliau ialah dengan menutup mulutnya dengan memenjarakannya. Selagi beliau berada di luar penjara, apa saja tuduhan yang dilemparkan bagi memburuk-burukkan beliau dan Pakatan Rakyat (PR) di media perdana akan dapat dibalas dan dijawab dengan baik oleh beliau.

Kalau Anwar berada di penjara adalah lebih mudah media perdana yang dikawal oleh parti pemerintah itu untuk memburuk-burukkan beliau dan lebih mudahlah kerajaan BN untuk menanamkan rasa benci rakyat terhadap diri beliau, kerana beliau tidak dapat peluang berhujah untuk membela diri.

Semua murid sekolah telahpun menerima wang bantuan RM100 mereka dan bantuan RM500 untuk keluarga yang berpendapatan kurang RM3000 sebulan sedang diproses dan dijangka akan dapat tidak berapa lama lagi. Ini adalah juga petanda menunjukkan pilihanraya semakin dekat. Semua bantuan ini adalah sebagai usaha memenangi hati rakyat untuk mereka mengundi BN pada pilihanraya umum ini.

Dan langkah terakhir, yang terpenting sekali ialah memastikan Anwar Ibrahim berada dalam penjara sebelum pilihanraya, kalau tidak, peluang untuk BN menang memang sukar.

Mereka merancang, tetapi Tuhan juga merancang.

Friday, January 06, 2012

Amalina dan tatacara wanita di Johor Bahru berpakaian

Sekitar 20 tahun dahulu, tatacara wanita di Johor Bahru berpakaian agak berlainan dengan wanita-wanita Melayu di tempat lain di Malaysia.


Mungkin pengaruh budaya Turki yang diamalkan oleh golongan elit di kawasan Johor Bahru di suatu masa dulu telah banyak mencorakkan cara wanita di sini mengenakan pakaian mereka.

Di waktu itu Turki terkenal dengan sistem sekular mereka, atau sistem dua alam. Adalah menjadi kebiasaan kalau kita melihat wanita-wanita di Johor Bahru ini akan mengenakan pakaian menutup kepala (bertudung) bila menghadiri majlis-majlis yang dikaitkan dengan agama, manakala selain dari waktu itu atau di majlis lain pula mereka boleh saja berpakaian seperti yang biasa dipakai oleh artis kita.

Majlis yang dikaitkan dengan agama adalah seperti pergi ke sekolah agama, pergi masjid, pergi majlis maulidur rasul, pergi mengaji Quran, pergi menziarah orang meninggal, pergi majlis berzanji dan marhaban. Selain dari majlis yang disebutkan itu, seperti pergi ke majlis perkahwinan, pergi membeli belah dan pergi ke pejabat, mereka boleh saja pakai baju kebaya dan berpakaian ketat tanpa mengenakan tudung.

Oleh itu kepada orang tua-tua atau generasi lama di Johor Bahru, cara Amalina berpakaian yang kepada kita agak kontraversi itu, tidaklah ganjil dan salah kepada mereka. Itu adalah cara wanita-wanita Johor Bahru berpakaian, berpakaian mengikut keadaan dan suasana, atau boleh dua alam.

Tetapi sekarang cara wanita berpakaian hampir sama saja di seluruh Malaysia kerana perkembangan semasa dan fesyen sentiasa dapat diikuti dengan cepat melalui berbagai saluran media.

Kebanyakan wanita sekarang telah bertudung kerana ia adalah trend zaman sekarang, berbagai fesyen tudung telah direka dan dihasilkan untuk memenuhi permintaan mereka. Mereka bertudung untuk kelihatan lebih cantik dan untuk menyembunyikan bahagian badan yang tidak cantik dari dilihat orang ramai.

Tetapi ada juga wanita yang bertudung yang betul-betul sebab patuh dengan ajaran Islam, menutup perhiasan diri dan kecantikan dari dilihat oleh lelaki bukan muhrim.

Apa pun, pakaian takwa itulah yang lebih utama.

Tuesday, January 03, 2012

Jabatan Kerajaan jadi tidak efisyen kerana mengutamakan saudara dari meritokrasi

“Kalau kenal orang dalam, mudah sikit nak dapat kerja”, ini adalah ungkapan yang sangat biasa kita dengar semasa kita hendak mencari pekerjaan.


Inilah yang selalu menjadi amalan dalam jabatan-jabatan kerajaan terutamanya semasa mengambil pekerja jawatan rendah dalam perkhidmatan awam. Saudara dan kenalan rapat lebih diutamakan berbanding kemampuan dan keterampilan seseorang.

Akibatnya untuk jangka masa panjang, pekerja-pekerja ini banyak menimbulkan masalah, perkhidmatan awam menjadi tidak efisyen kerana tidak dapat mengambil pekerja yang benar-benar berkebolehan, dedikasi dan komited.

Walaupun ada pekerja-pekerja yang berprestasi buruk dan ada masalah disiplin, sukar untuk diambil tindakan tatatertib kerana perlindungan undang-undang yang ketat. Tidaklah mudah untuk mengambil tindakan tatatertib kepada kakitangan kerajaan.

Kesilapan dan tidak ada rasa tanggungjawab sesetengah pegawai, yang mengutamakan kepentingan diri dan keluarga semasa mengambil pekerja akhirnya memberi imej buruk kepada perkhidmatan kerajaan.

Amalan memilih saudara dan memilih bulu melebihi kebolehan seseorang dalam mengambil pekerja dan dalam kenaikan pangkat mestilah dihentikan.

Kalau kita mahu melihat perkhidmatan awam dan lain-lain organisasi sentiasa efisyen dan berdaya saing, amalan meritokrasi hendaklah menjadi keutamaan kita. Kerana faedahnya akan kembali kepada kita rakyat Malaysia juga. Tidak akan ada lagilah rungutan orang ramai yang terpaksa menunggu berbulan-bulan untuk perkhidmatan yang boleh diselesaikan dalam masa sehari.

Apabila kakitangan awam dapat dipilih dari orang-orang yang kompeten dan dedikasi terhadap kerja, tidak timbullah lagi pada masa akan datang tuduhan sinis yang mengatakan kakitangan kerajaan, “kerja untuk sehari dibuat seminggu”.

Polisi kerajaan sekarang ialah kearah rakyat berpendapatan tinggi. Tidak ketinggalan pekerja-pekerja di sector kerajaan juga akan turut menikmati gaji yang tinggi pada masa akan datang. Oleh itu pengambilan pekerja dalam jabatan kerajaan juga harus diperketatkan setimpal dengan gaji yang mereka dapat. Pastikan mereka yang diambil bekerja itu mestilah benar-benar minat dengan tugasnya, dedikasi, amanah dan bertanggungjawab.

Kita mahu orang yang bekerja bukan semata untuk mendapatkan gaji tetapi yang kita hendak ialah orang yang minat dengan tugasnya dan mahu berbakti kepada orang ramai. Pekerja yang bersikap mengharapkan kalau diberi gaji lebih barulah dia hendak bekerja rajin, tidak patut ada dalam jabatan.

Pekerja yang bekerja hanya untuk gaji saja ini memang tidak ada semangat untuk berbuat baik dan sikap berkorban langsung tidak wujud di sanubari mereka.

Undang-undang dan peraturan untuk kakitangan yang ada dalam organisasi kerajaan, hanya tercatat cantik di atas kertas sahaja, tidak ada siapa peduli kalau peraturan-peraturan yang dibuat itu dilanggar.

Ada yang menjadikan bekerja di pejabat kerajaan itu sebagai perkara kedua selepas hal-hal peribadi. Ada di antara mereka sewenangnya keluar di waktu pejabat untuk menghantar dan mengambil anak sekolah. Keluar minum dan alasan keluar pergi bank berjam-jam lamanya.

Malah yang lebih teruk lagi, ada yang membuat kerja ‘part time’ lebih utama dari tugas ‘full time’ nya di pejabat kerajaan.

Kalau ada sepasang suami isteri yang suaminya kerja kilang dan isterinya kerja kerajaan, apabila ada urusan hal anak di sekolah, si isteri yang kerja kerajaan itulah yang akan pergi ke sekolah untuk menguruskannya. Kenapa tidak si suami yang kerja kilang itu?

Kalau kerja kilang, waktu minum pun tidak boleh keluar dari ‘gate’.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com