Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Wednesday, August 23, 2006

Buang Bayi

Di akhir-akhir ini berita buang bayi kerap sangat kedengaran di negara kita ini. Betapa seriusnya masalah ini sehingga pernah pihak berkuasa mecadangkan supaya bank bayi diwujudkan bagi menyelamatkan nyawa bayi yang bakal menjadi mangsa pembuangan ini. Bagaimanapun cadangan itu terpaksa dibatalkan kerana bantahan dari masyarakat dan ahli agama yang memandang pegwujudan bank bayi itu sebagai benda yang negatif dan ‘memalukan’.


Sebenarnya ibu yang melahirkan anak luar nikah ini bukannya tidak sayang kepada anaknya. Ibu mana yang tidak sayangkan anak, binatang yang tidak mempunyai akal fikiran itu pun mempunyai rasa kasih sayang terhadap anak-anaknya apatah lagi kita manusia yang diberi akal fikiran ini. Yang membuatkan ibu-ibu tersebut melahirkan anaknya secara rahsia dan kemudian membuang bayi ini adalah kerana tidak sanggup menanggung malu dan berdepan dengan masyarakat.


Perasaan malu untuk berdepan dengan masyarakat akibat perbuatan sumbangnya itu mengatasi rasa kasih sayangnya terhadap bayi yang dilahirkannya itu. Kita hanya tahu mencerca mereka sahaja bila kita melihat atau mendengar bayi-bayi yang tak berdosa itu dibuang di merata-rata tempat. Tetapi fikirkanlah kalau kita sendiri berada di tempat mereka, kita juga mungkin akan melakukan perkara yang sama kerana sememangnya tiada pilihan lain. Itu sahaja cara yang dapat menutup perasaan malu dari dihina masyarakat.


Dalam perkara membuang bayi ini kita sebagai anggota masyarakat harus juga dipersalahkan. Kita selalunya memandang hina kepada mereka yang mengandungkan anak luar nikah tetapi kita tidak pernah memandang hina kepada anak-anak muda yang bergaul bebas antara lelaki dan perempuan. Padahal pergaulan bebas inilah punca sebenar kepada masalah buang bayi ini. Kita tidak pernah melarang dan mencaci anak-anak muda kita yang bergaul bebas antara lelaki dan perempuan. Di dalam Quran, Tuhan bukan sahaja melarang perbuatan zina tetapi perkara-perkara yang mendekatkan kepada zina juga turut dilarang.


Pergaulan bebas lelaki perempuan itu adalah satu perkara yang mendekatkan kepada zina yang sepatutnya anggota masyarakat membenci dan membenterasnya secara bersungguh-sungguh. Kalau di zaman dulu terutamanya di kampong-kampong, seorang wanita berjalan seiring dengan seorang lelaki tanpa ada orang ketiga boleh dianggap salah dan dilarang, tetapi zaman sekarang kalau lelaki dan wanita berjalan berpimpin tangan atau berjalan sambil berpelukan sudah menjadi perkara biasa kepada kita.


Zaman dulu kalau ada perempuan yang melahirkan anak luar nikah memanglah wajar mereka menerima penghinaan kerana perkara-perkara yang medekatkan kepada zina itu memang dilarang dan dibenci oleh masyarakat di masa itu. Tetapi di masa ini apakah wajarnya kita untuk menghina perempuan yang melahirkan anak luar nikah ini sedangkan perkara yang mendekatkan kepada zina seperti pergaulan bebas ini kita biarkan tanpa kutukan.


Zina tidak akan berlaku jika tidak dimulakan dengan perkara-perkara yang boleh mendekatkan kepadanya. Sebelum suatu perbuatan zina itu boleh berlansung mestilah ia dimulakan dengan bunga-bunganya. Zina yang berlaku tanpa bunga zina adalah dipanggil rogol.

Balik Raya

Balik beraya juga kadangkala boleh memberi masalah kepada pasangan suami isteri terutamanya kepada pasangan yang baru mendirikan rumah tangga. Pasangan yang sedang bercinta atau yang akan melansungkan perkahwinan jarang sekali memikirkan hendak beraya di mana setelah mereka berkahwin nanti. Setelah berkahwin mulalah berbalah hendak balik beraya di rumah keluarga ibubapa masing-masing.


Si isteri hendak beraya di rumah ibubapanya begitu juga si suami ingin beraya di rumah ibubapa dia. Tersilap langkah kalau tidak kena rundingnya boleh berlaku pertengkaran antara suami dan isteri tersebut. Malah ada yang sampai jadi kes polis. Tujuan raya ialah untuk bergembira tetapi kalau suami isteri bergaduh bolehkah raya itu disambut dengan gembira. Hari yang sepatutnya untuk bergembira menjadi hari untuk mereka berduka.


Di Malaysia masalah balik raya ini hanya berlaku kepada kaum Melayu sahaja tetapi ia tidak berlaku kepada kaum Cina ketika mereka menyambut Tahun Baru Cina. Ini kerana kaum Cina memang telah ada peraturan atau adat yang telah mengaturkan perkara ini sehingga ia tidak menimbulkan masalah atau menjadi suatu isu kepada mereka. Mengikut adat kaum Cina, si isteri mesti mengikut suami balik beraya di rumah keluarga suami. Adat ini tidak boleh dilanggar kerana ia telah menjadi satu hukum agama kepada mereka. Di dalam Islam ada dinyatakan dengan jelas bahawa suami adalah merupakan ketua di dalam rumah tangga.


Selaku ketua suami berhak membuat sebarang keputusan manakala si isteri harus patuh kepada semua keputusan yang dibuat oleh suami asalkan perkara-perkara yang diputuskan itu tidak tidak melanggar batas-batas syarak. Si isteri mempunyai hak untuk memberi nasihat dan cadangan kepada suaminya tetapi kata putusnya tetap pada suami. Kalau suami sudah memutuskan untuk balik beraya di rumah keluarganya (keluarga suami) maka tidak wajar si isteri membantah keputusan itu sehingga menimbulkan pergaduhan. Membantah keputusan yang dibuat oleh suami itu boleh dianggap sebagai melakukan dosa kerana balik beraya di rumah keluarga suami itu bukanlah perkara yang melanggar batas syarak.


Sebenarnya hak suami sebagai ketua keluarga ini memang telah jelas, malangnya ada di antara para isteri yang memandang ringan perkara ini. Bezanya antara peraturan kaum Cina dan Islam dalam masalah balik raya ini, bagi kaum Cina peraturan balik raya ini telah menjadi satu ketetapan yang tak boleh dipinda lagi manakala di dalam Islam ia memberikan kuasa kepada suami dalam menentukannya. Jadi keputusan ke mana hendak balik beraya itu terserahlah kepada suami. Kalau suami sudah memutuskan untuk beraya pada setiap tahun di rumah keluarganya maka itu tidaklah menjadi kesalahan dalam Islam sebaliknya isteri membantah keputusan suami itulah yang sebenarnya bersalah.

Emak Mertua dan Menantu Perempuan

Calon menantu perempuan yang dipilih sendiri oleh anak lelakinya kadangkala tidak berkenan di hati si ibu. Kadangkala berlakulah konflik yang berlarut-larutan antara ibu mertua dan menantu perempuan. Dapat kita perhatikan dalam masyarakat kita masa kini terdapatnya hubungan yang tidak begitu menyenangkan di antara ibu mertua dengan menantu perempuan. Mungkin keadaan ini wujud disebabkan tanggapan masyarakat yang mengatakan menantu perempuan itu mestilah melayan mertuanya dengan sebaik mungkin.

Tanggapan seperti ini telah meletakkan si ibu kepada status yang boleh menyebabkannya rasa terhina kalau membantu menantu perempuannya membuat kerja-kerja rumah. Apabila bersama dengan menantu perempuan tidaklah manis dipandang jika ibu mertua dibiarkan mengemas rumah dan memasak.

Akibat tanggapan masyarakat yang sedemikian maka banyaklah ibu mertua yang tidak rela menjadi ‘hamba’ kepada menantu perempuannya tetapi pada masa yang sama dia sanggup pula kerja bermatian-matian di rumah anak perempuannya sendiri.

Malah si ibu rela menjadi hamba kepada anak perempuannya dengan harapan menantu lelakinya akan berasa suka kepada anaknya kerana semua kerja-kerja rumah terurus dengan baik. Padahal yang menguruskan kerja-kerja rumah tersebut bukanlah isterinya tetapi mertuanya sendiri. Untuk menutup kelemahan anak perempuannya yang tak pandai mengurus rumah tangga si ibu sanggup menjadi ‘hamba’ kepada anaknya itu.

Sebaliknya kalau tinggal di rumah menantu perempuannya, si ibu tidak sanggup pula membantu membuat kerja-kerja rumah. Dia berasa bimbang kalau dikata orang dia menjadi hamba menantu perempuannya. Malah kalau menantunya itu tidak dapat menyempurnakan kerja-kerja rumah dengan sebaiknya maka teruklah menerima sindiran dan cercaannya seperti kata umpatan ‘tak pandai jaga laki’, ‘tak pandai ngurus rumah tangga’, ‘pemalas’ dan lain-lain lagi.

Tidaklah menjadi umpatan dan cercaan jika pasangan suami isteri yang bekerja meminta pertolongan ibu kepada isteri tersebut untuk menguruskan rumah tangga dan menjaga anak-anak mereka. Tetapi kalau diminta ibu si suami untuk mengambil tugas-tugas tersebut tentulah akan keluar kata-kata seperti ‘kau ingat aku ini orang gaji kau?’, ‘bini kau mahu bekerja suruhlah dia cari orang gaji kenapa susahkan aku pula’. Kalau anak perempuannya bersalin si ibu sanggup menjaga anak perempuannya itu sampai habis pantang tetapi kalau menantunya bersalin tidaklah sanggup untuk dia berbuat demikian.

Ibu-ibu rasa senang hati dan gembira bila suami kepada anak-anak perempuan mereka dapat mengadakan bermacam peralatan dan kelengkapan rumah untuk anak perempuan mereka. Tetapi kalau anak lelaki mereka membeli peralatan dan kelengkapan rumah untuk rumah tangganya sendiri mulalah kita dengar kata-kata tidak baik keluar dari mulut si ibu tadi seperti ‘laki takut bini’, ‘melebihkan isteri dari mak bapak’ dan lain-lain lagi yang menunjukkan rasa tidak senang hatinya apabila melihat anak lelakinya membeli perkakas rumah untuk rumah tangganya.

Apa lagilah kalau peralatan yang dibeli itu tidak pernah ada di rumah ibunya sendiri maka timbullah rasa iri di hati ibu tersebut. Perasaan iri ini timbul kerana biasanya ibu menganggap peralatan yang dibeli oleh anak lelakinya itu akan memberi kemudahan dan kesenangan kepada menantunya. Sebab itulah kalau suami kepada anak perempuannya membeli kelengkapan rumah, si ibu tidak berasa iri atau marah kerana ini akan menyenangkan atau mengembirakan anak perempuannya.

Di sini dapat kita perhatikan, si ibu tidak melihat satu unit rumah tangga itu sebagai milik suami isteri tetapi ia melihatnya sebagai milik anak perempuan sahaja, manakala suami dianggap sebagai penumpang sahaja. Bagi si ibu, rumah tangga anak lelakinya seperti tidak mempunyai apa-apa kaitan dengannya. Malah kesenangan dan kemewahan yang dimiliki oleh keluarga anak lelakinya kadang kala menambahkan rasa iri di hati si ibu.

Sementara itu terdapat juga di kalangan isteri yang bersikap buruk terhadap ibu mertuanya. Perasaan kasih suami kepada ibunya kadangkala menyebabkan si isteri berasa iri hati. Kadangkala ada dikalangan isteri yang bersikap benci kepada ibu mertuanya malah lebih jauh lagi menghasut suaminya supaya juga benci kepada si ibu tersebut dengan niat dapat melunturkan kasih suaminya terhadap ibunya. Apabila ini dapat dicapai maka kasih dan perhatian suaminya akan tertumpu kepada dirinya dan anak-anaknya sahaja.

Perkara seperti ini sering juga berlaku kepada ibu tiri. Anak tiri selalu menjadi mangsa kebencian ibu tiri kerana dia berasa iri dengan kasih sayang suaminya terhadap anak tirinya. Kadangkala layanan yang diterima oleh anak angkat jauh lebih baik dari yang diterima oleh anak tiri. Kadangkala perbuatan isteri membenci mertua ini akan memakan diri sendiri. Samalah seperti kita nak dapatkan kasih sayang Tuhan dengan membenci Nabi Muhammad. Oleh kerana Nabi Muhammad itu sangat dikasihi Allah maka bolehkah kita dapat kasih sayang Allah dengan membenci Nabi Muhammad?.

Apabila si isteri membenci mertua sebenarnya dia menambahkan kebencian suaminya kepada dirinya sendiri. Bagaimana dalamnya kasih suami kepada isteri itu bergantung juga kepada bagaimana dalamnya kasih isteri kepada mertuanya. Kisah perang antara mertua dan menantu perempuan ini tidak akan ada akhirnya selagi ibu mertua tidak mahu melayan menantu perempuannya seperti anaknya sendiri dan menantu perempuan pula tidak mahu melayan ibu mertuanya seperti ibunya sendiri.

Kalau mereka tidak mahu juga berubah sikap selagi itulah di dalam kehidupan seorang perempuan itu dia akan mengalami keadaan di mana apabila berkahwin dia menjadi musuh kepada ibu mertuanya dan apabila anak lelakinya kahwin dia akan bermusuh dengan menantunya pula.

Jodoh Dulu dan Jodoh Sekarang

Pada zaman dulu, pemilihan jodoh dalam suatu perkahwinan itu kebanyakannya ditentukan oleh ibubapa. Ibubapa memainkan peranan penting dalam menentukan jodoh untuk anak-anaknya. Di masa itu istilah ‘cinta dulu kemudian kahwin’ hampir tidak ada samasekali, yang ada hanyalah ‘kahwin dulu kemudian cinta’. Ibubapa akan memilih gadis-gadis yang baik untuk dijadikan menantunya.

Cantik seorang gadis itu bukanlah menjadi ciri utama dalam memilih menantu. Keutamaan adalah kepada budi bahasa dan adab sopan si gadis tersebut serta kebolehannya mengurus rumah tangga seperti pandai mengemas, pandai memasak dan tidak keluar rumah dengan sesuka hatinya. Gadis-gadis yang tidak mempunyai ciri-ciri seperti yang disebutkan itu alamat sukarlah untuk mendapatkan jodohnya sekalipun rupa parasnya memang ada.

Di waktu itu, sangat malulah kalau seorang gadis itu lambat dipinang orang, kerana ia memberi makna perangai gadis itu terlalu teruk sehinggakan tiada siapa yang ingin hendak mengambilnya menjadi menantu. Oleh itu semua anak-anak gadis di waktu itu akan cuba menjadi gadis yang diinginkan oleh calon mertuanya. Berlumba-lumbalah mereka untuk menghayati dan mengamalkan ciri-ciri yang disebutkan tadi walaupun pada mulanya mungkin kerana terpaksa tetapi lama kelamaan ia menjadi suatu kebiasaan. Amalan memilih jodoh di zaman dulu itu secara tidak langsung dapat mengawal anak-anak gadis supaya berkelakuan baik.

Pada masa ini kaum wanita mendapat peluang untuk bekerja, sama seperti kaum lelaki. Setelah tamat persekolahan anak-anak muda ini samada perempuan atau lelaki akan cuba mendapatkan pekerjaan yang banyak terdapat di bandar. Di zaman dulu adalah suatu yang janggal jika ada ibubapa yang membenarkan anak perempuannya bekerja apatah lagi kalau tinggal berjauhan. Apabila anak-anak perempuan bekerja dan tinggal berjauhan dengan ibubapa maka mereka akan terlepas dari kawalan ibubapa. Peluang untuk anak-anak perempuan yang bekerja ini untuk bertemu dengan kaum lelaki lebih mudah lagi.

Perubahan sosio budaya masyarakat Melayu ini juga telah memberi kesan kepada cara pemilihan jodoh dalam masyarakat itu sendiri. Pada hari ini, anak-anak muda tidak mahu lagi jodoh mereka ditentukan oleh orang tua mereka. Sebaliknya mereka sendirilah yang mencari dan memilih teman yang mereka suka untuk menjadi calon isteri atau calon suami. Bagi lelaki, mereka akan memilih gadis yang cantik lagi menawan untuk menjadi suri rumah tangganya. Tidak seperti pilihan orang tua, anak-anak muda ini kadang kala memilih pasangannya hanya mengikut kehendak nafsu mereka semata-mata.

Memanglah benar rupa paras yang cantik itu penting untuk menarik seorang lelaki itu untuk berkahwin, tetapi rupa paras yang cantik sahaja tidak cukup untuk mengekalkan sesuatu perkahwinan atau membahagiakan perkahwinan itu. Nilai yang baik seperti berbudi bahasa, pandai berkemas, pandai memasak yang selalu ditekankan oleh orang tua itulah yang biasanya dapat mengekalkan dan membahagiakan sesuatu rumah tangga itu.

Oleh kerana rupa paras yang cantik mejadi pilihan dan rebutan maka kebanyakan anak gadis sekarang terus mengabaikan tugas-tugas yang biasanya dilakukan oleh seorang wanita seperti mengemas rumah dan memasak. Budi bahasa dan adab sopan tidak perlu diambil berat lagi dan perkara yang penting kepada mereka sekarang ialah mesti pandai berhias diri dan bergaya. Kalau ada rupa dan gaya tentunya jodoh tidak ke mana. Banyaklah yang kita dengar hari ini, walaupun seorang gadis itu malas berkemas, malas memasak, tidak sopan santun tetapi kahwin juga dia. Ini tidaklah menghairankan kerana rupa parasnya yang cantik telah menyebabkan dia mendapat jodoh.

Gadis-gadis yang terperap di dalam rumah yang suatu masa dulu sebagai lambang gadis suci tentulah sukar mendapat jodohnya di zaman ini. Tidak hairanlah kalau anak-anak gadis sekarang jarang lekat di rumah. Teruna mana yang dapat mereka temui kalau hanya terperap di rumah, alamat jadi anak dara tualah kalau mereka masih juga mahu memerap di rumah. Di majlis-majlis keramaian, di pesta-pesta hiburan, di bandar-bandar adalah tempat anak-anak muda kita hari ini mencari jodoh mereka.

Mana yang mereka rasa berkenan akan mereka pikat untuk dijadikan kekasih atau calon isteri. Itulah antara sebabnya banyak rumah tangga hari ini porak puranda dan tidak bahagia kerana asas yang dipilih untuk menjadi isteri atau suami bukan lagi pada nilai-nilai yang baik tetapi sebaliknya banyak berasaskan nafsu semata. Tidak dapat dinafikan cara pemilihan jodoh yang diamalkan pada hari ini telah menyumbang kepada keruntuhan akhlak masyarakat kita hari ini.

Wednesday, August 09, 2006

Hani Mohsin: Ada pengajaran kepada rakyat Malaysia

Pada usia 43 tahun, pelakon dan artis terkenal tanah air Hani Mohsin telah pun terlebih dahulu meninggalkan kita semua kerana serangan jantung. Umum tahu penyakit jantung telah menjadi pembunuh nombor satu rakyat Malaysia.

Adakah benar minyak sawit telah menyumbang kepada penyakit jantung? Inilah soalan yang kerajaan kita tidak berapa suka dan tidak selesa untuk diheboh-hebohkan. Atas kepentingan ekonomi, kerajaan sedaya upaya tidak mahu mengaitkan penyakit jantung dengan minyak sawit. Jika ada pihak-pihak samada dari dalam atau luar negeri yang cuba mengaitkannya, dakwaan itu akan diperangi habis-habisan.

Tidak dinafikan minyak sawit adalah barang komoditi utama negara yang memberi sumbangan besar kepada ekonomi negara. Tetapi di sebalik itu ia bukanlah minyak masak yang baik dari segi kesihatan manusia terutamanya kepada jantung kita.

Minyak masak dari sumber sawit adalah jenis minyak tepu yang boleh mermudaratkan jantung. Sedangkan minyak zaitun adalah sangat baik digunakan sebagai minyak masak kerana minyak zaitun bukan minyak jenis tepu. Kalau kita ambil dua jenis minyak ini, iaitu minyak sawit dan minyak zaitun, simpan di dalam peti sejuk pada ruang yang biasa kita gunakan untuk menyejukkan air minuman untuk semalaman, kita akan dapati minyak kelapa sawit akan menjadi beku manakala minyak zaitun kekal cair seperti asalnya.

Namun begitu minyak zaitun harganya terlalu mahal berbanding minyak sawit. Selain dari minyak zaitun, minyak masak yang tidak tepu yang murah sikit adalah seperti minyak canola, minyak jagung dan minyak matahari. Orang Malaysia terutamanya orang Melayu memang banyak menggunakan minyak masak sawit dalam penyediaan makanan mereka kerana harganya yang murah. Namakanlah apa saja masakan yang ada di Malaysia dari lauk pauk, kuih muih, minuman, sebahagian besarnya tidak banyak sedikit ada mengandungi minyak sawit dan juga santan.

Kalau pun kita tidak dapat mengurangkan penggunaan minyak masak, mungkin pilihan yang kita boleh buat untuk mengurangkan kandungan minyak sawit dalam masakan ialah kita hanya menggunakan minyak masak sawit bila perlu melakukan gorengan ‘deep fry’ seperti menggoreng ayam atau ikan, manakala untuk menumis kita bolehlah gunakan minyak zaitun.

Sudah menjadi kemestian setiap pagi kita dengan rakan-rakan sepejabat akan melekat diwarung untuk menikmati roti canai atau nasi lemak atau mee goreng dengan secawan teh tarik atau kopi sebelum kita meneruskan kerja di pejabat. Bukan saja roti canai itu sendiri malah susu pekat manis yang digunakan untuk membuat teh tarik itu pun mengandungi minyak sawit.

Pernah sekali terpampang di dada akhbar perdana mendedahkan dakwaan seorang doktor yang mengatakan tabiat gemar minum teh tarik oleh rakyat Malaysia menjadi penyebab utama ramainya rakyat negara ini mendapat ‘stroke’. Selang berapa hari saja dakwaan itu telah disangkal oleh Menteri Kesihatan Dr Chu Soi Lek. Sebaliknya menteri itu menyalahkan tabiat kita yang tidak gemar bersenamlah yang sebenarnya menyebabkan ramai orang mendapat ‘stroke’.

Kadang-kadang kerana ingin memikirkan keuntungan ekonomi, perkara sebenar terpaksa disorokkan. Mungkin juga kerajaan telah pun memikirkan keuntungan yang kerajaan dapat hasil dari minyak sawit ini jauh lebih besar berbanding dari belanja yang dikeluarkan untuk merawat dan membeli ubat untuk rakyat yang sakit disebabkan oleh minyak sawit ini.

Selagi rakyat menerima rawatan dan perubatan secara percuma dari kerajaan mungkin ia tidak akan menyusahkan rakyat, tetapi sekarang ini banyak kita dengar rungutan dari rakyat yang tidak puas hati tentang khidmat yang diberikan oleh hospital-hospital kerajaan. Manakah keuntungan yang banyak yang kita dapat hasil dari sawit kita? Apakah masih tidak cukup untuk menampung keperluan dan kemudahan yang lebih baik untuk hospital kita?

Setiap benda yang Tuhan jadikan itu mesti ada kegunaannya, dan ada baik dan ada buruknya. Mungkin minyak sawit Tuhan jadikan tidak sesuai untuk digunakan sebagai bahan makanan tetapi mungkin ia baik untuk kegunaan lain yang perlu kita kaji dan teroka.

Hendaklah dalam keadaan apa pun kesihatan rakyat mestilah diutamakan dari semata-mata mencari keuntungan. Apalah ertinya kita dapat untung kerana hasil sawit tetapi dalam masa yang sama kita kena keluar belanja yang besar juga untuk memberi rawatan kepada rakyat disebabkan penyakit yang didatangkan oleh minyak ini.

Kerana mengutamakan keuntungan jugalah ada menteri yang tidak teragak-agak mencadangkan supaya pusat hiburan dibuka hingga ke jam lima pagi. Tetapi semua kita tahu pusat hiburan jugalah menjadi tempat membiaknya penyalahgunaan dadah dan masalah sosial yang lain. Secara mata kasarnya memang banyak keuntungan yang diperolehi dari cadangan itu tetapi belanja yang kita kena keluar untuk mengatasi masalah sosial akibatnya mungkin jauh lebih besar.

Masalah dadah akan menyebabkan kerajaan menanggung belanja untuk membuka pusat-pusat pemulihan, rawatan untuk pesakit HIV dan AIDS. Malah negara akan kehilangan tenaga kerja yang produktif disebabkan ramainya anak muda terlibat dengan penyalahgunaan dadah. Untuk mendapatkan duit membeli dadah juga penagih-penagih sanggup merompak, meragut, membunuh dan menjual barang-barang curi, yang kesannya boleh mendatangkan ketakutan kepada orang ramai dan pelancung.

Kadang-kadang ada juga keluar berita di surat khabar, pihak penguatkuasa kerajaan Singapura menahan sayur-sayur yang dibawa dari Malaysia untuk dijual di sana kerana mengandungi kadar racun serangga yang melebihi dari yang mereka tetapkan. Tetapi kita tidak pernah pula diberitahu sayur-sayur itu dilupuskan, yang pastinya tentulah sayur yang beracun yang ditolak Singapura itu dijual semula dikedai-kedai di Malaysia. Dan tidak pernah kita dengar walau sekali penguatkuasa Malaysia menahan sayur dari dijual di pasar kita kerana berlebih racun serangga.

Dasar kita yang hanya mementingkan keuntungan jangka pendek sebenarnya akan mendedahkan rakyat kita kepada berbagai penyakit. Jangka panjangnya kita akan rugi kerana terpaksa mengeluarkan belanja besar untuk menyediakan kemudahan kesihatan termasuklah membina hospital dan kelengkapannya serta menggaji doktor yang ramai. Akhirnya tidak kemanalah kita.

Friday, August 04, 2006

Pengalaman Manis di Kursus Bina Negara

Setelah lima hari empat malam berkurung di Kem Bina Negara Meru Klang saya benar-benar dapat merasakan bagaimana kebimbangan yang amat sangat pihak yang cenderung kepada parti UMNO dari kehilangan kuasa.

Dengan menggunakan nama Melayu kami ditakut-takutkan akan kehilangan segala-galanya kalau Melayu atau khususnya parti UMNO tidak berkuasa lagi.

Walaupun kerajaan BN sendiri telah membuat dasar dan peraturan supaya pensyarah tidak terlibat dengan politik, tetapi pada pengamatan saya selama berada di Kem Bina Negara kami seperti dijemput untuk terlibat sama dengan percaturan politik negara.

Mungkin untuk jangka pendek taktik menakut-nakutkan yang digunakan oleh kerajaan BN ini dapat meraih simpati orang-orang Melayu untuk tidak memberi undi kepada pembangkang, tetapi untuk jangka masa yang panjang negara kita tidak akan mendapat apa-apa manafaat darinya.

Saya dapat merasakan kursus seperti ini akan menanamkan rasa tidak senang dan curiga di hati kita terhadap kaum-kaum lain yang ada di negara ini.

Kadang-kadang terasa pelik juga, di waktu pemimpin-pemimpin kita berucap dan bercakap perlunya kepada hidup bersatu padu antara kaum tetapi dalam pada waktu yang sama kursus-kursus yang melebarkan jurang antara kaum terus digalakkan.

Kita tidak boleh selamanya menyalahkan sejarah silam kerana kehadiran kaum Cina dan India ke negara ini. Samada kita mahu atau tidak kita kena berpijak di bumi nyata, kena terima hakikat kaum Cina dan India adalah juga sebahagian dari rakyat di negara ini.

Apapun terjadi, susah dan senang kita terpaksa hidup bersama-sama mereka juga. Kita boleh bersikap tidak peduli antara satu kaum dengan kaum yang lain kiranya kita dapat membahagikan negara ini kepada tiga negara mengikut kaum-kaum tersebut seperti yang pernah berlaku kepada India dan Pakistan. Tetapi membahagikan negara ini kepada tiga negara yang berasingan bukanlah pilihan yang kita semua kehendaki.

Kalau kita mahu hidup bersama di bawah satu negara, mahu tidak mahu semua kaum mestilah secara bersama dan bersungguh-sungguh memikirkan halatuju negara. Kita tidak boleh bertindak secara berasingan yang akan menyebabkan tindak tanduk kita akan dipandang serong dan curiga oleh kaum yang lain.

Satu kerugian yang besar jika kursus-kursus Bina Negara yang diadakan ini bukan untuk tujuan pembinaan negara tetapi lebih kepada pembinaan Melayu yang hasilnya setiap orang Melayu yang melalui kursus ini berasa seperti terancam oleh rakan-rakan mereka dari kaum lain.

Di kursus ini semangat kita dibakar untuk mempertahankan kekuasaan Melayu, memperkukuhkan perpaduan Melayu, tolong Melayu, sokong Melayu dan macam-macam Melayu lagi.

Saya tidak fikir adanya orang Melayu kita yang menyokong dan memberi tepukan kepada Taufik Hidayat ketika beliau menentang Wong Choong Han dalam pertandingan badminton Piala Thomas bulan Mei lepas walaupun kita tahu Taufik Hidayat itu orang Melayu.

Saya juga tidak fikir Goh Chock Tong dapat menebalkan mukanya jika dilihat oleh pelancung asing rakyatnya yang terdiri dari Ahmad, Abu, Ali dan lain-lainnya memenuhi kaki-kaki lima di Bandar Singapura yang indah dan maju itu dengan meminta sedekah. Malah Goh Chock Tong berasa megah untuk berkata taraf kehidupan orang Melayu di Singapura lebih baik dari kebanyakan orang Melayu di Malaysia.

Untuk memilih pemimpin yang terbaik di kalangan kita, tidak ada cara yang terbaik selain dari cara demokrasi. Sistem demokrasi dapat menjamin peralihan kuasa dapat berlaku secara aman tanpa kekerasan selain itu ia dapat menjamin hanya pemimpin yang terbaik sahaja dapat menjadi pemimpin.

Tetapi apabila amalan demokrasi sebenar telah dinoda dan diubahsuai oleh pemimpin yang berkuasa mengikut kepentingan mereka maka jadilah demokrasi itu sebagai alat untuk menjamin pemimpin yang memerintah untuk terus berkuasa, bukan lagi sebagai alat yang membolehkan pemimpin yang terbaik mendapat peluang menjadi pemimpin seperti mana yang sepatutnya.

Kita tidak nafikan adanya parti politik yang menggunakan agama untuk meraih sokongan pengundi. Bukan sahaja dalam parti politik, malah ada juga orang menggunakan agama untuk menipu orang untuk memperkayakan diri mereka, ada juga yang menggunakan agama untuk mendapat kedudukan dan pangkat. Perbuatan menyalahgunakan agama untuk kepentingan diri amat dicela oleh Islam.

Penyebab utama sokongan orang Melayu kepada parti PAS pada pilihanraya 1999 bukanlah kerana penggunaan agama oleh parti itu tetapi tindak tanduk dan beberapa kelemahan UMNO di masa itu telah tidak disenangi oleh orang-orang Melayu sendiri dan mereka telah tunjukkan kemarahan mereka itu dengan memberi undi kepada PAS.

Padahal sebelum itu PAS seperti parti yang tidak dapat bernafas walaupun kerajaan di waktu itu lebih liberal di mana ceramah PAS dan akhbarnya jauh lebih bebas berbanding sekarang.

Ini menunjukkan kekuatan PAS bukanlah kerana penggunaan agama tetapi kerana UMNO telah banyak buat silap.

Orang yang berkuasa selalunya tidak dapat menerima kelemahan mereka, mereka sentiasa menganggap diri mereka sentiasa betul dan mereka saja yang boleh memerintah. Dalam keghairahan untuk mengekalkan kekuasaan dan tidak dapat menerima kekalahan inilah amalan-amalan demokrasi selalunya dicabuli supaya kemenangan sentiasa berpihak kepada mereka.

Cabaran ke tiga Wawasan 2020 secara jelas menyebutkan , mewujudkan dan membangunkan masyarakat demokratik yang matang. Tetapi apakah usaha-usaha yang telah dibuat oleh kerajaan untuk mendidik rakyat memahami dan menghayati amalan demokrasi. Malah pemimpin-pemimpin kita sendiri pun tidak pernah menunjukkan kematangan berpolitik. Di satu ketika Hang Tuah tidak sanggup membunuh Hang Jebat yang tidak berkeris walaupun Hang Jebat telah menyerahkan dirinya kepada Hang Tuah. Begitulah kematangan pahlawan-pahlawan Melayu. Mereka lebih rela kalah dibunuh oleh musuh dari membunuh musuh yang tidak bersenjata.

Penggunaan jentera kerajaan oleh parti pemerintah untuk kempen parti mereka, menyekat parti-parti pembangkang untuk berkempen melalui media-media perdana, menyekat ceramah-ceramah dan akhbar-akhbar parti pembangkang adalah merupakan contoh-contoh tindakan yang bertentangan dengan akhlak demokrasi itu sendiri. Di manakah wujudnya keadilan dalam satu pertandingan jika kita berlawan dengan musuh yang telah diikat kakitangannya.

Selama pemimpin kita sekarang ini bertindak wajar, mungkin rakyat tidak menghadapi apa-apa masalah. Tetapi jika tiba-tiba pemimpin yang memerintah bertindak di luar kewajaran, sudah tentu di waktu itu kita tidak ada peluang lagi untuk menukar pemimpin tersebut kerana semua sistem demokrasi yang ada telah diubah suai bagi mengekalkan kuasa beliau untuk selamanya.

Kita tidak mahu menjadi seperti rakyat Soviet Union pada masa dulu dan rakyat Singapura pada hari ini di mana demokrasi hanya tinggal menjadi lambang. Akhirnya rakyat mereka hidup seperti robot yang segala kehidupan mereka telah diprogramkan oleh pemerintah.

Pemimpin yang mementingkan ras dan tidak mengambil peduli kaum lain selain kaumnya sendiri adalah pemimpin yang tidak baik. Serb dan Israel adalah contoh bangsa yang telah dipulaukan oleh dunia hari ini kerana ketaksuban mereka kepada bangsa mereka. Tidak mungkin kita boleh hidup aman damai bersama dengan bangsa yang mempunyai pemikiran seperti Serb dan Israel ini.

Di dalam sistem demokrasi tulin pemimpin yang tidak baik tidak akan dapat peluang untuk dipilih menjadi pemimpin. Sebaliknya pemimpin yang terbaik tidak kira dia berbangsa apa pun akan tetap terpilih menjadi pemimpin kita.

Pemimpin seperti Lee Lam Thye, Nik Aziz Nik Mat, Mahatma Ghandi, Abraham Lincoln adalah contoh-contoh pemimpin yang memiliki sifat luhur dan perikemanusiaan yang tinggi. Mereka adalah pemimpin yang dikasihi oleh pengikutnya tanpa mengira kaum. Mereka adalah contoh pemimpin yang dapat melepasi sempadan kaumnya sendiri. Setiap kaum yang berada di bawah kepimpinan mereka ini akan terus berasa selamat dan hak mereka dijaga dan dihormati. Pemimpin yang mempunyai kualiti seperti inilah yang kita kehendaki untuk memimpin negara seperti Malaysia yang terdiri dari berbilang kaum ini.

Hanya sistem demokrasi tulin sahaja yang dapat menjamin orang yang mempunyai kualiti yang disebutkan di atas berpeluang untuk dipilih menjadi pemimpin negara kita ini. Oleh itu demi kebaikan masa depan negara kita adalah menjadi tanggungjawab kita semua untuk memastikan demokrasi yang kita amalkan ini tidak dicabuli oleh sesiapa pun.

Mempertahankan kepimpinan Melayu di abad ke 21 ini bukanlah menjadi perkara yang lebih utama kepada kita semua. Tetapi yang patut sentiasa menjadi keutamaan kepada kita rakyat Malaysia hari ini ialah mempertahankan hak-hak demokrasi yang sebenar, tidak membenarkan demokrasi diubah mengikut selera pemerintah. Kerana inilah satu-satunya mekanisma terbaik untuk melahirkan pemimpin terbaik untuk negara kita.


Kalau kita benar-benar sayangkan negara kita, bangsa kita, hak kita maka peliharalah demokrasi dari dicabuli.

Wallahulam.

Demokrasi juga kena berubah mengikut zaman

Pemimpin yang baik akan memberi kebaikan kepada masyarakat atau rakyat yang dipimpinnya. Sebaliknya pemimpin yang jahat, berakhlak buruk akan menyebabkan rakyat terinaya, tidak mendapat keadilan dan nasib mereka tidak mendapat pembelaan yang sewajarnya. Di dalam sistem demokrasi acuan Dr Mahathir yang kita amalkan sekarang ini, kita hampir tidak mengenal sikap atau tingkah laku calon pemimpin yang hendak kita pilih. Kadang-kadang rupa calon yang kita hendak undi itu pun kita tak kenal, apa lagi nak kenal akhlak dan tingkah lakunya. Kadang-kadang calon ini seperti di datangkan daripada langit, tiba-tiba saja dia muncul di kawasan kita untuk bertanding. Di dalam sistem sekarang ini parti-parti politiklah yang menentukan atau memilih calon pemimpin untuk kita. Nasiblah, kalau calon yang dipilih itu baik maka baiklah pemimpin yang kita dapat. Tetapi jika lebih ramai orang di kawasan itu suka mengundi berdasarkan parti maka calon pemimpin yang berakhlak baik pun tidak dapat terpilih menjadi pemimpin mereka. Tidak hairanlah kalau ada kalangan pemimpin yang dipilih itu ada juga yang peminum arak, kaki judi, tidak amanah, rasuah dan sebagainya. Pemilihan pemimpin menggunakan konsep syura dapat mengelakkan orang-orang yang tidak baik, yang tidak disukai masyarakat menjadi pemimpin. Pemimpin yang dipilih melalui konsep syura adalah terdiri dari orang yang betul-betul kita kenal, kenal rupa dan tingkahlakunya.

Syura adalah perkataan Arab yang membawa makna bermesyuarat. Islam memandang tinggi permesyuaratan di dalam menyelesaikan apa jua masalah. Dari masalah yang sekecil-kecilnya hinggalah kepada masalah yang besar seperti hendak memilih pemimpin masyarakat atau pemimpin negara. Walaupun Islam tidak pernah menggariskan bagaimana suatu mesyuarat itu harus dijalankan tetapi secara kasarnya di dalam suatu mesyuarat itu mestilah ada ahli-ahli mesyuaratnya dan seorang pengerusi atau pengendali perjalanan mesyuarat. Di samping itu mestilah wujud di dalam mesyuarat itu perkara-perkara seperti penerangan, perbincangan, pandangan, cadangan, nasihat, kritikan dan akhir sekali keputusan yang muktamad hasil dari permesyuaratan tersebut. Amalan mesyuarat ini bukan sahaja meniadi budaya orang-orang Islam tetapi ia juga telah diterima oleh seluruh masyarakat antarabangsa tanpa mengira agama.

Pada pandangan saya hasil keputusan yang dibuat di dalam mesyuarat itu tidaklah semestinya perlu mendapat persetujuan ramai (majoriti) dari ahli-ahli mesyuarat. Memadailah orang yang berkuasa di dalam sesuatu mesyuarat itu sahaja membuat keputusan yang difikirkannya baik, setelah beliau mengambil kira semua pandangan dan cadangan yang diutarakan oleh ahli-ahli mesyuarat tersebut. Yang. dimaksudkan dengan orang yang berkuasa disini ialah orang yang bertanggungjawab sebagai pemimpin atau ketua. Kecualilah jika bermesyuarat untuk memilih pemimpin yana mana tidak ada sesiapa yang mempunyai kuasa di dalam mesyuarat itu maka keputusan mesyuarat bagi memilih pemimpin perlulah mendapat persetujuan majoriti ahli-ahli mesyuaratnya.

Kepimpinan di dalam Islam bermula dari unit yang terkecil. Kalau di dalam sebuah negara, kumpulan masyarakat yang terkecil ialah di peringkat kampung atau taman perumahan. Katakan kita ingin memilih pemimpin di dalam sebuah kampung maka dijemputlah semua orang-orang yang yang berminat atau ahli di dalam soal kepimpinan di dalam kampung itu untuk menghadiri mesyuarat tersebut. Biasanya orang yang benar-benar faham soal kepimpinan dan faham masalah-masalah di kampung itu adalah orang-orang yang telah lama bermastautin di kampung. itu. Dengan itu ahli-ahli mesyuarat yang hadir di hari itu memang kenal benar orang-orang yang berada di kalangan mereka, mereka tahu siapa yang bersifat amanah, jujur dan yang suka mengambil berat hal ehwal penduduk di situ. Dengan kata lain ahli-ahli mesyuarat yang hadir itu memang tahu benar siapa yang sepatutnya mereka pilih untuk memimpin kampung mereka.

Antara kelebihan memilih pemimpin secara mesyuarat ini ialah biasanya mesyuarat berjalan atas semangat ukhwah, tidak ada semangat kumpulan, puak dan tidak ada konsep berparti. Pemimpin dipilih atas persetujuan majoriti ahli mesyuarat dan ini boleh ditentukan dengan cara undian rahsia supaya tidak menyinggung mana-mana pihak. Setelah pemimpin kampung itu dipilih maka beliau bertanggungjawab pula memanggil penduduk kampung itu bermesyuarat untuk menyelesaikan sebarang masalah yang timbul di kampung itu. Seperti saya katakan diawal tadi beliau sebagai orang yang berkuasa berhak membuat sebarang keputusan di dalam semua mesyuarat yang diadakan sekalipun dengan tidak terlebih dahulu meminta persetujuan ramai.

Untuk menyelesaikan masalah yang timbul di peringkat mukim pula maka perlulah semua pemimpin-pemimpin kampung di dalam suatu mukim itu selalu mengadakan pertemuan dan mesyuarat untuk mengatasi masalah di dalam mukim itu. Begitulah seterusnya kepada peringkat yang lebih besar seperti daerah, negeri dan negara. Kalau kita gunakan konsep syura di dalam memilih pemimpin maka kita akan dapati alirannya adalah lebih kurang seperti berikut, penduduk memilih pemimpin diperingkat kampung secara mesyuarat. Pemimpin-pemimpin kampung pula bermesyuarat memilih pemimpin mukimnya. Pemimpin-pemimpin mukim pula bermesyuarat memilih pemimpin daerahnya. Pemimpin daerah bermesyuarat memilih pemimpin negerinya. Akhir sekali pemimpin-pemimpin negeri bermesyuarat untuk memilih pemimpin negara.

Kebaikan memilih pemimpin atau menyelesaikan masalah secara syura ini ialah ia dapat mengurangkan perkara-perkara negatif seperti dapat mengelakkan orang-orang yang mementingkan diri sendiri, tidak amanah dan tidak bertanggungjawab dari menjadi pemimpin, dapat juga megurangkan perbuatan umpat keji, fitnah, pertelingkahan dan perselisihan faham kerana biasanya syura berjalan atas semangat kasih sayang dan lebih membina sifatnya.

Wallahualam.

Tuesday, August 01, 2006

Apa itu Politik?

Apabila disebut politik, banyak orang akan mengaitkannya dengan parti politik. Kebanyakan orang menganggap politik itu adalah parti politik. Begitulah ceteknya kefahaman orang-orang kita tentang politik. Sistem pemerintahan yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen yang pemimpinnya dipilih oleh rakyat telah menjadi sebati kepada rakyat negara ini. Di bawah sistem ini terdapat parti-parti poitik yang mempunyai berbagai agenda dan idea untuk mentadbir negara. Oleh kerana istilah politik yang difahami oleh kita telah disempitkan pengertiaannya maka sesiapa sahaja yang ingin bergiat dalam politik maka dia haruslah memilih atau menyokong parti politik yang disukainya atau mewujudkan parti politiknya sendiri dan kemudian membuat persiapan untuk bertanding dalam pilihanraya. Kepada kita sistem demokrasi berparlimen ini telah menjadi seperti satu aturan agama yang tak boleh diubah-ubah lagi. Siapa yang berani nak ubah, kesalahannya sama seperti melakukan satu dosa besar.

Mungkin sistem yang kita amalkan sekarang ini adalah suatu sistem yang amat baik untuk kita, tetapi untuk mengatakan sistem yang kita pakai ini tidak boleh lansung diubah kepada sistem yang lain adalah suatu yang tidak betul. Tidak ada satu benda pun di dunia ini tidak mengalami perubahan di sepanjang sejarahnya. Perhatikanlah kepada makanan, pakaian dan cara hidup manusia hari ini, semuanya telah banyak berubah dari masa-masa yang lalu. Ada yang berubah secara mendadak dan ada pula yang mengambil masa yang agak lama.

Hidup bermasyarakat adalah satu keperluan kepada manusia. Kehidupan bermasyarakat pula memerlukan pemimpin dan kepimpinan. Pemimpin akan menentukan cara bagaimana hendak mentadbir dan mengurus masyarakat yang dipimpinnya. Orang politik tulin akan mencipta kaedah-kaedah terbaik untuk mengurus sesuatu masyarakat. Dari zaman dahulu sampailah sekarang telah bermacam-macam kaedah telah dicuba untuk mentadbir dan mengurus kehidupan manusia ini. Ada sistem politik atau pemerintahan yang boleh bertahan lama dan ada sistem yang bertahan sekejap sahaja. Ada sistem yang begitu ideal pada teorinya tetapi bila dilaksanakan ternyata gagal atau tidak dapat mencapai matlamatnya. Sistem politik yang baik sepatutnya mestilah dapat menghasilkan masyarakat yang maju, adil dan harmoni. Mungkin di hari ini sistem pemerintahan cara demokrasi adalah pilihan yang terbaik. Tetapi seperti yang dikatakan sebelum ini, semua perkara akan tetap berubah dengan peredaran masa, termasuklah juga sistem politik. Tidak mustahil pada masa akan datang akan wujud lagi sistem politik yang dianggap lebih baik dan lebih sesuai dengan masyarakat di masa tersebut.

Pernah di satu masa dulu sistem kominis telah mendapat tarikan dari banyak masyarakat di serata dunia ini. Sistem ini telah dapat menawan hati masyarakat golongan bawahan kerana di bawah sistem ini kekayaan akan diagihkan sama rata. Pendapatan semua orang adalah sama banyak tidak kira jenis pekerjaannya. Kelihatannya sistem ini begitu bagus pada teorinya, tetapi apa terjadi akhirnya, setelah diamalkan buat beberapa lama, sistem ini tidak dapat menghasilkan masyarakat yang berdaya saing dan produktif. Negara yang mengamalkannya menjadi mundur dan lemah dan akhimya sistem tersebut ditolak oleh masyarakat yang mengamalkannya.

Ada sesetengah pihak menganggap politik adalah suatu perkara yang sensitif, pihak-pihak ini seperti lebih suka rakyat tidak diberi penerangan tentang makna politik yang sebenarnya. Mungkin dengan cara ini kepentingan pihak-pihak tersebut dapat dijaga. Sebenamya ini bukanlah kali pertama masyarakat kita memahami politik itu secara yang sempit, kalau kita meninjau sejarah silam, kita akan terjumpa keadaan yang sedemikian. Semasa pemerintahan kerajaan Melayu Metaka dahulu, sistem pemerintahan beraja telah diterima pakai oleh masyarakat ketika itu. Sultan berkuasa penuh ke atas rakyatnya. Buat beberapa lama pemeritahan beraja itu telah sebati dengan orang-orang Melayu ketika itu. Sistem itu seperti telah menjadi aturan agama kepada mereka, sehingga merasakan seperti melakukan satu dosa untuk mengubahnya. Ketika itu rakyat hanya tahu, politik hanyalah pemerintahan beraja saja. Sekalipun Hang Jebat menentang raja kerana raja tidak berlaku adil kepada sahabatnya Hang Tuah, tetapi Hang Jebat tetap dianggap bersalah oleh dirinya sendiri dan rakyat ketika itu kerana sistem beraja seperti telah menjadi satu ketetapan agama kepada mereka. Kalaulah ketika itu Hang Jebat mendapat kefahaman yang jelas tentang politik, tentulah beliau dengan cepat menukar sistem beraja ketika itu kepada pemerintahan corak lain seperti corak republik seperti di Libya ataupun cara pemerintahan tentera (mungkin di waktu itu boleh dipanggil pemerintahan hulubalang) atau lain-lain sistem yang dffikirkannya sesuai. Tetapi oleh kerana pemahaman politiknya sempit atau disempitkan maka keadaan yang disebutkan tadi tidaklah berlaku.

Bagaimanakah corak politik Islam? Islam tidak pemah menetapkan corak pemerintahan bagaimana yang harus kita pakai dalam mentadbir negara samalah seperti Islam tidak pemah menetapkan fesyen pakaian yang macamana harus dipakai oleh orang Islam. Begitu juga Islam tidak pemah menetapkan makanan apa yang mesti dimakan oleh orang Islam. Walaubagaimanapun terdapat dasar-dasar yang telah ditetapkan yang perlu dipatuhi oleh orang Islam apabila memilih pakaian yang hendak dipakai dan makanan yang hendak dimakan. Contohnya dalam hal pakaian, kita diwajibkan memakai pakaian yang menutup aurat. Oleh itu jika ada orang mendakwa pakaian islam mestilah seperti fesyen yang dipakainya maka dakwaannya itu adalah salah, yang betulnya dia hanya boleh berkata, fesyen yang dipakainya tidak bertentangan dengan kehendak Islam. Dalam hal makanan pula, kita dilarang memakan benda-benda yang haram seperti arak, daging babi dan anjing serta daging binatang yang tidak disembelih. Oleh itu restoran yang meletakan papan tanda yang berbunyi 'Restoran Makanan Orang-orang Islam' sebenamya tidaklah begitu tepat kerana orang Islam seluruh dunia tidaklah memakan makanan yang sama. Papan tanda yang betul sepatutnya berbunyi 'Restoran Makanan Halal'.

Begitulah juga dengan cara mentadbir dan memerintah negara, Islam telah menetapkan beberapa dasar yang perlu dipatuhi oleh umat Islam. Islam telah menetapkan semua keputusan dan urusan yang dibuat ke atas orang ramai mestilah dilakukan secara mesyuarah. Pemimpin juga dilantik secara mesyuarah. Setiap orang yang tinggal di bawah pemerintahan Islam mestilah mendapat keadilan, haknya terpelihara, keselamatannya tejamin, tidak tertindas dan mempunyai kebebasan beragama dan bersuara. Oleh itu di dalam Islam, kita bebas memilih corak pemerintahan yang kita hendak, tetapi mestilah mengikut dasar yang telah ditetapkan oleh Islam dan mempunyai ciri-ciri yang bersesuaian dengan nilai Islam. Oleh itu sesiapa yang mendakwa sistem pemerintahan Islam adalah seperti corak pemerintahan yang diamalkannya, maka dakwaannya itu tidaklah tepat, dia sepatutnya hanya boleh berkata, corak pemerintahan yang diamalkannya adalah mengikut kehendak Islam.

Kotorkah Politik Atau Politik kotor?

Untuk berkuasa di dalam kerajaan yang mengamalkan pemerintahan sistem demokrasi yang berbilang parti, sesebuah parti politik itu perlu mendapat undi majoriti daripada rakyat. Untuk mendapatkan undi majoriti setiap parti kenalah berusaha untuk menjadikan partinya popular.


Dalam usaha-usaha mencari sokongan daripada rakyat, kadang-kadang parti-parti politik ini cenderung mengambil jalan singkat atau jalan mudah yang tidak bermaruah untuk menarik sokongan rakyat kepada mereka. Kadang-kadang parti-parti ini tidak dapat memisahkan atau membezakan antara matlamat untuk mencapai kemenangan dengan matlamat perjuangan parti mereka.


Kalau kita melihat suasana di Malaysia sendiri, parti-parti politik yang ada ini samada parti yang memerintah dan juga parti-parti pembangkang menggunakan kaedah politik popular ini dalam menarik sokongan rakyat kepada parti mereka. Salah satu cara yang biasa digunakan parti-parti politik ini ialah dengan menanamkan rasa benci rakyat terhadap parti lawannya. Apabila rasa benci dapat ditanamkan di hati rakyat terhadap parti lawan maka ini sudah tentu dapat menjamin rakyat tidak akan mengundi parti lawannya. Ini adalah cara yang paling berkesan sekali untuk mengalihkan sokongan rakyat kepada partinya. Lantaran itu macam-macam caralah yang digunakan supaya rakyat sentiasa berasa benci terhadap parti lawan.


Sebagai contoh pernah di kalangan ahli parti PAS disuatu masa dulu dengan memanipulasi tafsiran Quran sehinggalah keluar dakwaan ahli-ahli UMNO itu adalah kafir, sembahyang berimamkan orang UMNO tidak sah, nikah dengan menggunakan imam kerajaan juga tidak sah. Ini diakui sendiri oleh pemimpin PAS Nik Aziz. Ini semua dilakukan semata-mata untuk menanamkan rasa benci kepada parti UMNO. Mereka menggunakan agama bagi menakut-nakutkan orang ramai dari menyertai atau menyokong UMNO.


Taktik ini sungguh berkesan untuk jalan singkat bagi mencapai kemenangan, tentulah ramai orang akan berasa bimbang akan menjadi kafir kalau menyertai UMNO. Kadang-kadang kurang faham rakyat terhadap agama Islam telah diambil kesempatan oleh parti-parti politik ini.


Menggunakan sentimen agama sebagai politik murahan bukan saja berlaku di Malaysia ini tetapi berlaku juga di negara-negara lain yang mengamalkan sistem ini. Pernah di suatu masa dulu di India parti pelampau Hindu BJP telah menghasut penganut Hindu untuk merobohkan sebuah masjid tua yang tidak digunakan lagi supaya didirikan kuil Hindu setelah entah darimana mereka dapat ada dalil yang mengatakan Masjid itu adalah tapak kuil Hindu. Sebenarnya parti BJP ini boleh saja membina berapa banyak kuil Hindu di merata negara India itu kalau dia mahu, tapi cara ini tidak akan menampakkan parti itu sebagai memperjuangkan ugama Hindu.


Dengan isu yang lebih sensasi seperti hendak menggantikan masjid lama dengan kuil itu tentulah parti BJP ini nampak lebih hebat sebagai pejuang agama Hindu dan dapat meraih simpati semua penganut-penganut hindu untuk menyokongnya. Ternyata taktik begini sungguh berkesan, parti BJP telah mendapat kemenangan dalam pilihanraya selepas itu dan dapatlah mereka memerintah India.

Tetapi selepas itu nasib masjid lama itu seperti itu juga dan kuil tidak juga dibina di situ. Ini semua kerana kes masjid dan kuil itu bukanlah matlamat BJP, matalamat sebenarnya ialah untuk menang dalam pilihanraya saja.


Kalau di Malaysia pun begitu jugalah keadaannya, PAS boleh buat masjid seberapa banyak yang dia mahu di Malaysia ini sebagai sumbangannya kepada Islam tetapi perkara ini tidak pernah diberi keutamaan oleh PAS kerana ia tidak memberi atau menambah popular parti itu di kalangan rakyat, kerana rakyat tahu masjid yang disumbangkan oleh UMNO jauh lebih banyak di negara ini. Oleh itu PAS mecari-cari ruang yang tak mungkin dapat dipenuhi oleh UMNO seperti perlaksanaan hukum hudud dan Negara Islam yang bukanlah tersangat utama berbanding yang lain-lain itu.


Hukum Hudud dan negara Islam ini samalah seperti gunung yang tidak akan lari untuk dikejar. Malah pemimpin PAS Fadhil Nor sendiri mengakui Negara Islam itu bukanlah boleh dibentuk dalam masa yang singkat. Tetapi mereka tetap juga menggunakan isu ini untuk menampakkan partinya sebagai parti pejuang Islam. Namun begitu ramai juga dikalangan ahli-ahli PAS ini yang ikhlas menggunakan parti untuk memperjuangkan Islam. Mereka itu tidak mementingkan kemenangan sebaliknya mahu Islam itu tersebar dan dihayati oleh manusia.


Sebenarnya seorang manusia yang beriman dan takwa di parti mana pun dia berada pasti mempunyai cita-cita untuk mendirikan negara Islam dan melaksanakan hukum hudud tetapi cara dan pendekatan kearah mencapainya saja mungkin berbeza. Samalah seperti bila kita jumpa seorang bukan Islam, sebagai orang Islam mesti ada keinginan kita nak mengajak orang bukan Islam itu supaya memeluk Islam.


Satu cara kita katakan saja kepadanya, "masuklah Islam". Tetapi ada kemungkinan dia tidak masuk Islam malah tambah benci dengan ajakan kita itu. Oleh itu kita perlu bijak memilih pendekatan, ikutlah keadaan dan suasana. Kadang-kadang ada masanya niat yang murni itu lebih baik tidak dicakap-cakapkan atau dicanangkan.

Akibat menggunakan taktik menyemaikan perasaan benci kepada orang ramai terhadap parti lawan ini sangatlah buruk. Sebagai contoh orang-orang atau penyokong PAS menaruh perasaan benci bila berdepan dengan orang-orang atau penyokong UMNO, begitu jugalah sebaliknya. Ada di antara mereka itu bila berselisih jalan dengan penyokong parti lawan, mereka tidak sudi hendak memberi salam kerana dihalang oleh perasaan benci itu.


Walaupun dalam Islam dikatakan tidak sempurna iman seseorang itu kalau tidak mengasihi diri saudaranya seperti dia kasih kepada dirinya sendiri seperti tidak memberi apa-apa makna dalam dunia politik kepartian ini. Mereka seolah-olah memisahkan kehidupan politik itu dengan agamanya. Sepatutnya di dalam negara yang mengamalkan sistem dan semangat demokrasi, parti atau pihak yang kalah kena terima kekalahan mereka dengan hati yang terbuka. Tetapi oleh kerana perasaan benci telah tertanam tebal di hati mereka, perdana menteri negara ini hanya menjadi perdana menteri bagi penyokong dan parti yang menang sahaja, dan dia tidak dapat diterima sebagai perdana menteri bagi penyokong atau parti yang kalah.


Begitu juga dengan pihak yang menang, kerana benci kepada pihak yang kalah maka mereka tidak teragak-agak untuk menganaktirikan pihak yang kalah dalam melaksanakan program-program mereka. Akhirnya perasan benci sesama umat Islam makin menebal dan perasaan kasih sayang sesama saudara seIslam semakin pupus. Kita dibolehkan berbeza pendapat dan fahaman politik tetapi janganlah sampai mengorbankan persaudaraan dan kesatuan umah. Umat Islam boleh saja mempunyai berbilang parti politik tetapi biarlah bersaing secara yang sihat dan bermaruah.


Cara kedua untuk mendapat sokongan yang termasuk dalam kaedah jalan singkat ini ialah dengan cara menakut-nakutkan. Umpamanya parti pemerintah akan mengatakan kepada rakyat, jika parti pembangkang memerintah, negara ini akan mundur, tidak membangun dan rakyat jadi miskin. Ataupun kalau parti pembangkang menang negara akan jadi huru hara, pergaduhan antara kaum akan berlaku. Taktik ini samalah seperti yang digunakan oleh orang-orang tua zaman dulu bila hendak mencegah anak-anak mereka melakukan perkara-perkara yang kurang baik atau kurang sopan.


Contohnya kepada anak gadis dikatakan jika duduk-duduk dimuka pintu alamat mereka tidak dipinang orang, kalau menyanyi semasa memasak alamat dapat kawin orang tua. Kaedah ini memang baik untuk mencegah mereka dari melakukan perbuatan kurang sopan itu, tetapi buruknya anak-anak ini akan terus meyakini benda-benda itu sebagai satu kepercayaan yang sudah tentu boleh merosakkan akidah mereka yang dipanggil kurafat.


Begitu jugalah kepercayaan orang ramai yang mengatakan mereka akan jadi miskin atau tidak dapat makan kalau BN tidak memerintah negara ini. Taktik menakut-nakutkan dengan kemiskinan ini memang berkesan untuk terus mendapatkan sokongan rakyat tetapi ini akan merosakkan jiwa dan akidah orang ramai yang sepatutnya perlu diyakini Allah sahaja yang sebenarnya memberikan rezeki kepada hambanya bukannya parti politik atau makhluk.

Parti pembangkang juga seperti PAS menggunakan taktik menakut-nakutkan ini untuk menarik sokongan orang ramai dengan mengatakan siapa-siapa yang menyokong UMNO boleh menjadi kafir, murtad dan sebagainya. Tentulah orang Islam takut untuk menjadi kafir atau murtad, mereka yang mudah ditakutkan dengan cara itu tidak akan berani hendak masuk UMNO. Ayat Al Quran yang bermaksud, "Barang siapa yang tidak menghukum dengan hukum Allah……" menjadi begitu popular dikalangan ceramah parti pembangkang bila menjelang pilihanraya.


Padahal ayat itu bukanlah khusus Tuhan tujukan kepada hukum hudud. Ayat itu umum sifatnya tetapi pihak yang mengambil kesempatan telah memunipulasi dan mempolitikan ayat tersebut. Apabila sesorang itu mengatakan arak, judi, babi, zina atau sebagainya yang telah terang dan jelas dihukumkan haram oleh Allah dalam Al Quran kemudian ada pula orang yang menghalalkannya maka itulah yang sebenarnya dimaksudkan dan diberi amaran oleh Allah dengan ayat barang siapa yang tidak menghukum dengan hukum Allah……….


Hukum hudud memanglah hukum yang wajib kita percayai tetapi untuk melaksanakannya perlu kepada syarat-syarat lain yang perlu dilaksanakan terlebih dahulu, dan ia tidaklah menjejaskan akidah kita kalau ia belum terlaksana di dalam sesuatu masyarakat Islam itu. Malah di zaman khalifah Omar pun hukum hudud potong tangan telah ditangguhkan buat sementara kerana keadaan tertentu yang tak mengizinkan. Oleh itu pelaksanaan hukum hudud bukanlah keutamaan kalau suasana tidak mengizinkan.


Cara yang ketiga yang biasa digunakan oleh parti-parti politik untuk meraih sokongan ialah dengan membesar-besarkan kelemahan parti lawannya. Membesarkan kesalahan dan kelemahan parti lawan ini akan dapat menonjolkan partinya sebagai parti yang lebih baik yang patut dipilih oleh rakyat. Tentulah rakyat tidak akan hendak memilih parti yang banyak melakukan kesilapan dan banyak kelemahan.


Disamping itu kalau ada kesalahan-kesalahan moral yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin parti lawan memang giat sangatlah mereka untuk menghebahkannya, lebih dari itu mereka sanggup menokok tambah untuk menambah sensasi kepada cerita-cerita itu. Gejala fitnah, mengaibkan peribadi musuh politik sudah menjadi mainan biasa untuk meraih sokongan politik dari oarang ramai.


Kadang-kadang parti-parti pembangkang sentiasa berharap kalau apa saja dasar atau projek yang dijalankan oleh parti pemerintah mengalami kegagalan atau kerugian kerana ini akan memberi peluang kepada mereka untuk dijadikan modal politik mereka. Sebaliknya pula parti-parti pembangkang juga tidak rela untuk memuji atau menghargai segala kejayaan yang dicapai oleh parti pemerintah kerana ini tidak akan menguntungkan politik mereka. Memuji kejayaan parti pemerintah dalam melaksanakan program yang dijalankannya akan hanya menambah sokongan orang ramai kepada parti tersebut.


Di sini nampak tidak adanya keikhlasan dalam tindak tanduk atau ucapan yang dibuat oleh parti-parti politik ini. Mereka akan melakukan sesuatu itu jika dirasakan menguntungkan atau dapat memenangkan parti mereka. Jadilah seperti ada udang di sebalik batu. Pembelaan seorang gadis Melayu oleh Lim Guan Eng dianggap oleh sesetengah orang ada udang di sebalik batu, pembelaan Anwar Ibrahim oleh parti PAS pun di anggap oleh sesetengah orang semata untuk mengambil kesempatan politik. Pendek kata setiap tindakan oleh parti politik sentisa dicurigai keikhlasannya walaupun tak semua begitu.


Kerana ingin mendapat nama dan menjadi popular maka kita lihat banyak parti-parti politik ini bila memberi sumbangan atau menganjurkan satu-satu majlis, nama parti mereka ditonjolkan sebesar-besar yang boleh. Kalau ada wartawan atau pemberita buat liputan lagi bagus. Walaupun dalam Islam menekankan keikhlasan itu amat penting, sehingga kalau tangan kanan yang memberi jangan sampai tangan kiri tahu, tetapi demi menjaga keuntungan politik nilai yang baik itu kena diketepikan.


Pernah satu ketika di dalam forum di internet seorang telah tersalah lapor mengatakan parti PRM telah menganjurkan satu ceramah di Johor Bahru, tetapi sebenarnya parti PAS yang menganjurkan. Ini menyebabkan orang-orang PAS jadi marah dengan laporan itu. Kes itu dah jadi seperti peribahasa susu punya susu sapi dapat nama. Kalau kerja-kerja kita ikhlas kerana Allah tentulah masalah ini tidak timbul. Tetapi sebab niat mereka nak menang dalam pilihanraya maka nama yang popular itu menjadi sangat penting kepada mereka.


Tidak menghargai atau memperleceh apa saja kebaikan dibuat yang dibuat oleh parti lawan telah menjadi budaya kepada parti-parti politik di Malaysia ini. Memuji atau menghargai sumbangan parti lawan akan hanya menambah atau seperti menggalakkan orang ramai memberi sokongan kepada parti lawannya. Pernah di suatu masa dulu bila kerajaan parti BN menubuhkan Bank Islam, maka kedengaran komen parti PAS mengatakan membina Bank Islam di negara ini samalah seperti memasak daging halal bersama daging babi.


Walaupun parti PAS adalah dikatakan pendokong Islam tetapi kerana takutkan rugi dari segi sokongan politik dia tetap memperlecehkan usaha kerajaan BN itu, sekalipun Bank Islam itu memang selaras dengan Islam. Lagi satu contoh yang suka saya bawakan di sini berkaitan perkara ini ialah pada satu masa dulu kerajaan PAS di Kelantan telah mengharamkan papan-papan iklan yang menggunakan gambar wanita yang tidak menutup aurat, lalu di sambut oleh Menteri Agama UMNO Datuk Hamid Othman dengan komen, langkah kerajaan Kelantan itu akan hanya menyebabkan kehilangan pelabur-pelabur asing untuk melabur di Kelantan dan Kelantan tidak akan maju akibatnya. Walaupun dalam Islam cadangan kerajaan parti PAS itu memang baik, sesuai dengan akhlak Islam tetapi demi tidak mahu rugi dari segi sokongan politik terpaksalah dicari alasan supaya rancangan baik itu dapat diperlecehkan.


Mereka ini (parti-parti politik) menjadi rosak kerana kemenangan menjadi matlamat mereka. Mereka sanggup mengenepikan maruah dan prinsip semata-mata untuk menang. Kadang-kadang walaupun nama parti mereka parti Islam tetapi di dalam beberapa tindak tanduk mereka untuk memenangkan parti mereka, nampak bercanggah dengan nilai Islam itu sendiri. Kita kena ingat parti-parti politik ditubuhkan adalah untuk memberi pilihan kepada rakyat untuk memilih pemimpin atau parti yang terbaik untuk memerintah.


Sepatutnya parti-parti ini saling lengkap melengkapi, saling hormat menghormati dan saling bantu membantu dalam membina negara yang sama. Tetapi apa yang kita lihat di Malaysia parti pembangkang menganggap parti pemerintah sebagai pengkhianat negara manakala parti pemerintah menganggap parti pembangkang pula sebagai musuh negara. Mereka sanggup menggunakan dan menghalalkan taktik yang kotor dan tidak bermaruah semata-mata untuk menang dalam pilihanraya.


Di zaman dahulu biasa kita dengar seorang pahlawan tidak akan membunuh musuhnya yang tidak bersenjata. Apabila Hang Jebat menyerahkan dirinya kepada Hang Tuah untuk membunuhnya, tidaklah Hang Tuah itu melakukannya sedemikian melainkan diberinya Hang Jebat sebilah keris untuk bertikam.


Itulah jiwa pahlawan Melayu di masa dulu, mereka lebih rela mati ditikam musuh dari membunuh musuh yang tidak bersenjata. Mereka itu lebih mengutamakan maruah dari kemenangan. Sepatutnya nilai mulia seperti ini perlu dilanjutkan kepada segala aspek kehidupan rakyat Malaysia hari ini termasuklah dalam cara kita berpolitik.


Cubalah kita lihat dalam bidang sukan seperti bola sepak atau gusti, ada sesetengah orang atau pasukan sukan ini menggunakan taktik-taktik kotor dan jahat untuk meraih kemenangan. Tetapi pemain atau ahli sukan yang mementingkan maruah dan prinsip tentunya tidak sanggup menggadaikannya semata-mata untuk menang. Biasanya pemain atau ahli sukan yang baik dan mengutamakan maruah pasti mendapat sanjungan dan pujian penonton. Manakala yang menggunakan taktik kotor tetap dikeji dan dicaci penonton walaupun mereka itu menang.


Sealin dari itu parti-parti politik memang gemar memainkan isu-isu yang sensitif yang melibatkan agama dan kaum bagi menarik sokongan orang ramai kepadanya. Kadang-kadang parti-parti politik ini menimbulkan isu-isu yang sensitif ini pun bukanlah dengan hati yang benar-benar ikhlas. Kadang-kadang parti yang memerintah tidak berani menangani isu-isu yang sensitif kerana takut akan dipolitikkan oleh parti pembangkang.


Akhirnya parti pemerintah kadang-kadang tidak berani mengambil tindakan-tindakan yang akan menjadikan partinya tidak popular, sekalipun kadang-kadang tindakan itu baik untuk kepentingan negara. Umpamanya berkaitan pembakaran mercun, walaupun mercun ini telah lama di haramkan oleh kerajaan, tetapi oleh kerana isu ini telah dipolitikkan oleh parti masyarakat Cina kerana kononnya menyentuh sentimen kepercayaan masyarakat Cina maka tidaklah undang-undang itu dikuatkuasakan sangat.


Tiap-tiap tahun kita masih mendengar bunyi mercun. Tidak pernah keluar surat khabar adanya orang-orang yang ditangkap kerana menjual atau bermain mercun, sebaliknya yang selalu keluar surat khabar ialah adanya orang-orang putus jari kerana bermain mercun. Tetapi yang peliknya apabila parti masyarakat Cina ini memerintah seperti di Singapura boleh pula mercun itu diharamkan sama sekali, tidak ada pula masalah dengan kepercayaan. Itulah salah satu contoh dan mungkin banyak lagi isu-isu sensitif digunakan semata-mata untuk keuntungan politik tetapi bukan kerana ikhlas.


Rasanya tidaklah adil menyalahkan gejala-gejala buruk yang berlaku dalam parti-parti politik ini disebabkan sistem dan keadaan yang memaksa berkehendakkan seperti itu. Ada orang berpendapat, kalau terlalu sangat menjaga prinsip dan maruah sampai bila pun tidak boleh menang. Ini saya rasa adalah pandangan yang salah. Kita tidak boleh kata politik itu kotor, yang kotor ialah orang-orang yang terlibat dengan politik itu mengamalkan sikap kotor. Yang menambah pelik tu kadang-kadang orang-orang politik yang memperjuangkan agama juga bertindak dengan cara yang tak bermaruah yang tak selaras dengan nilai Islam. Jadilah politik mereka sebagaimana dikatakan bertopengkan agama.


Mungkin ramai orang politik yang tidak suka dengan tulisan ini, yang mungkin juga akan menyebabkan parti mereka menjadi tidak popular bila orang ramai membaca tulisan ini. Namun begitu saya telah cuba sedaya saya untuk mengikhlaskan hati semasa menulis artikel ini. Saya juga percaya ramai ahli-ahli politik yang benar-benar ikhlas dalam perjuangan yang tidak akan menggadaikan maruah dan prinsip semata-mata untuk menang atau berkuasa. Keikhlasan itu memang sukar untuk dicapai tetapi ia adalah kekuatan yang tiada tolok bandingnya. Tidak dinafikan ramai orang yang ikhlas telah berjaya dan menang dalam perjuangan. Wallahualam.

Politik Islam

Politik yang diamalkan di negara kita hari ini adalah cara politik yang dibawa dari barat yang diambil dari tamaddun Greek di Rome yang wujud lama sebelum tamaddun Islam lahir. Melalui sistem politik inilah telah diambil kesempatan oleh sebahagian pejuang-pejuang Islam di Malaysia menggunakannya untuk memperjuangkan dan mendaulatkan agama Islam. Oleh itu tidak hairanlah wujudnya parti-parti politik Islam seperti PAS yang juga berada di bawah sistem politik ala Rome ini, maaf, saya tidaklah bermaksud untuk memperkecilkan perjuangan PAS. Perkara ini bukan sahaja berlaku di Malaysia, malah begitulah juga keadaannya di negara-negara lain yang mengamalkan sistem politik ini seperti Pakistan, Mesir, Bangladesh, Algeria dan lain-lain lagi. Di negara-negara ini juga terdapat parti-parti politik yang mendakwa memperjuangkan Islam seperti PAS.

Sebenarnya, kita selamanya tidak akan berjaya untuk memperjuangkan agama Islam ini kalau kita mengambil pendekatan lain selain dari cara yang ditunjukkan oleh Allah melalui RasulNya Muhammad s.a.w. Kalau kita hendak berjaya dalam memperjuangkan Islam atau menegakkan Islam di muka bumi ini maka kita hendaklah menggunakan cara yang diredai Allah yang telah ditunjukkan oleh Allah melalui RasulNya itu. Rasulullah itu adalah sebaik contoh kepada umat manusia.

Cara yang ditunjukkan oleh Rasulullah dalam menegakkan pemerintahan Islam adalah kaedah yang diredai Allah. Kaedah yang Allah reda, tentulah layak mendapat kemenangan. Kalau kita melihat kembali kepada perjuangan Rasulullah, ia bermula dengan mengajak manusia beriman (kalau dalam konteks Malaysia, kita kenalah mengajak secara hikmah orang Cina dan India supaya beriman) dan menghayati nilai dan akhlak yang mulia. Keutamaan perjuangan Rasulullah ialah membetulkan keimanan manusia dan membentuk akhlak mereka. Mendapatkan kuasa pemerintahan bukanlah merupakan keutamaan dalam Islam. Seperti firman Tuhan yang mafhumnya berbunyi "Tidak diturunkan Muhammad itu melainkan untuk membentuk akhlak manusia" . Itulah sebab nabi tidak diturunkan beserta dengan bala tentera dan kelengkapan perang canggih bagi membantunya mendapatkan kuasa. Malah nabi dilahirkan dan dibesarkan dalam keadaan lemah lagi yatim piatu.

Nabi pernah ditawarkan untuk menjadi Raja oleh musyrikin Mekah, kalau ikut fikiran kita bagus kalau diterima tawaran itu, kalau telah menjadi Raja sudah tentu dia berkuasa, mudahlah menyebarkan ajaran Islam malah boleh paksa orang masuk Islam. Tetapi sebaliknya nabi telah tolak tawaran itu kerana itu bukanlah cara yang Tuhan kehendaki. Nabi tidak pernah menawan jasad manusia dengan peraturan dan undang-undang. Sebaliknya nabi telah dapat menawan hati manusia dengan iman dan akhlaknya yang mulia. Tidak pernah saya dengar dalam sejarahnya orang masuk Islam kerana tertarik dengan jubah yang dipakai nabi atau tertarik dengan panjangnya janggut nabi, tetapi apa yang menarik mereka memeluk Islam kerana tersentuh dengan baik akhlak Rasullullah itu sendiri. Pernah satu ketika Rasulullah menziarah seorang musyrik yang dikhabarkan sedang sakit, padahal orang tersebut sebelum itu kerapkali meletakkan tahi di depan pintu rumah baginda. Tentu siapa saja akan tersentuh dengan kemuliaan akhlak Rasulullah ini. Kalau hendak tahu agama seseorang itu baik atau tak baik, betul atau tidak lihatlah pada akhlak pengikutnya. Akhlak pengikut mencerminkan agamanya.

Apabila hati manusia telah dapat ditawan dengan cara yang Tuhan reda, dengan sendirinya kuasa akan berada di tangan kita. Tidakkan lari gunung dikejar, berlalu awan nampaklah dia. Oleh itu janganlah kita taksub terhadap parti-parti politik yang terdapat di Malaysia ini kerana perjuangan Islam melalui parti ini bukanlah perjuangan Islam yang mengikut kaedah yang ditunjukkan oleh Allah melalui RasulNya Muhammad s.a.w. Sebaliknya kita kena ikut dan tekankan cara perjuangan Rasulullah, cara yang Tuhan reda. Pendekatan Rasul itulah yang sepatutnya menjadi keutamaan kita. Di sini bukanlah maknanya saya melarang anda sokong PAS atau UMNO, apa yang perlu dijauhkan apabila menyertai parti politik ialah perasaan taksub kepada parti. Kita kena ikut keutamaan.

Kalau Nabi Muhammad dilahirkan di zaman yang mempunyai sistem politik berparti seperti hari ini, saya tak fikir baginda juga akan menubuhkan satu parti untuk memperjuangkan agama Islam. Keahlian parti seseorang itu boleh dilucutkan pada bila-bila masa, sedangkan keahlian Islam tidak siapa yang boleh melucutkannya kecuali dia sendiri yang murtad. Bukanlah maksud saya di sini hendak menentang sistem politik berparti yang kita amalkan ini. Tetapi yang saya tak setuju bila kita menggunakannya untuk memperjuangkan Islam, kerana perjuangan Islam itu haruslah mengikut cara yang ditunjukkan Allah melalui RasulNya. Akibat dari menggunakan parti politik sebagai cara memperjuangkan Islam menyebabkan ahli parti menjadi taksub kepada benda yang tidak sepatutnya kita taksub, akhirnya umat Islam menjadi keliru dan berpecah belah. Sistem politik yang ada hari memang tidak dapat mengelakkan kita dari berbeza pendapat dan fahaman, tetapi sepatutnya tidaklah sampai umat Islam bergaduh dan berpecah belah kerananya. Sepatutnya kita hanya taksub kepada cara Rasulullah dalam memperjuangkan Islam kerana itulah satu-satunya cara perjuangan yang diredai Allah dan dijamin kejayaannya.

Kalau semua dari kita betul-betul bersungguh-sungguh dalam menghayati cara perjuangan Rasulullah ini maka insyallah di suatu masa nanti semua ahli parti di dalam MCA, MIC, UMNO, PAS, DAP dan lain-lainnya itu akan terdiri dari orang-orang yang beriman dan berakhlak mulia. Dengan sendirinya kuasa Islam itu tertegak juga akhirnya. Masa depan kita sebenarnya bergantung kepada apa yang kita pilih hari ini.

The Lack of English Teaching in Malaysian Schools: What I have experienced

What I have gone through of my school days, I have found there are a few elements can be highlighted why the students especially Malay cannot speak and write fairly good in English.

We can accept that the students can not speak well in English because their environment is Malay spoken. Normally in National Schools they don’t have any friend from the other races such as Chinese and Indian whom they can try to practice to speak English. The only chance they can speak English is to their English Teachers or to the non-Malay teachers if any in the school. However yet we can improve the English teaching by identified the best method to this type of students.

The shy feeling they had and fear to make mistake also not courage them speaking in English to their Malay friends and their teachers. What the best we could done to solve this problem is to put much time on speaking when they are in the English classroom. Not just one way communication as always practiced before where teacher speak to his/her students but courage them to speak among themself. The teacher could create some activities which their student can use English language to conduct the activities.

With the time table which contains one period per day for English subject we don’t see why they cannot speak fluent English by they come out after 11 years in schools if the stress of English speaking is given priority.

If we can provide them with very basic skill of English speaking and build a confident in his/herself surely they can practice the language to foreign tourist or maybe to Chinese or Indian who can speak in English. By this way they can develope their language skills and definitely they can speak English fluently.

The way we teach English in Malaysia should be different from the English be thaught in England or in America. We have the different environment from those countries so certainly we have to apply different approach in order to achieve the success in English teaching.

The second important beside speaking skill should be stressed in English is writing. As long as I remember the English teachers in schools never ask me to write a composition. Compare to Bahasa Malaysia subject I were asked do a lot of compositions. No wonder we good at Malay writing but worst at English writing. By looking at their student work of compositions the teachers could monitor the skill of their students’ writing and then from it they could find the ways to improve their student writing.

Compare to speaking , writing doesn’t need much time done in the classroom. The teachers can ask their student do the composition at home and only give some comments what the mistake they had done when they back in the classroom.

Yang Tersurat dan Tersirat pada Sekolah Jenis Kebangsaan

Semasa era sebelum dan awal negara kita merdeka dulu para pemimpin yang mewakili kaum-kaum terbesar di negara ini telah bersetuju bahasa-bahasa ibunda sesuatu kaum itu akan terus dapat dipelihara dan dikekalkan dengan cara membina sekolah-sekolah jenis kebangsaan.

Banyaklah sekolah-sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil di negara ini dibina selepas kita merdeka disamping sekolah-sekolah kebangsaan. Murid-murid cina dapat belajar dalam bahasa mereka di sekolah jenis kebangsaan cina manakala murid-murid India dapat belajar dalam bahasa Tamil di sekolah jenis kebangsaan Tamil.

Pengwujudan sekolah jenis kebangsaan ini dapat kita perhatikan telah menjadi satu medium yang sungguh berkesan sekali bagi orang-orang cina di negara ini untuk dapat terus memelihara dan mengekalkan bahasa dan budaya mereka. Begitu jugalah dengan kaum India.

Nampaknya dari satu segi matlamat penubuhan sekolah jenis kebangsaan ini memang tercapai. Tetapi kalau kita lihat kesan yang kurang baik dari penubuhan sekolah jenis kebangsaan ini setelah hampir 50 tahun kita mencapai kemerdekaan, ia telah menyumbang melebarkan jurang antara kaum di negara kita.

Oleh kerana kebanyakan anak-anak orang melayu, cina dan india bersekolah di sekolah yang berasingan, telah menghalang anak-anak dari tiga kaum ini dari bergaul dan berkawan, maka semangat persahabatan antara mereka tidak dapat dipupuk. Dan kita tahu jalinan persahabatan adalah sangat penting dalam membentuk masyarakat yang bersatu padu.

Kita percaya semasa orang tua kita mencadangkan penubuhan sekolah jenis kebangsaan dulu, mereka tidak pernah memikirkan sekolah-sekolah tersebut akan menjadi masalah kepada hubungan antara kaum di negara ini. Apa yang mereka fikirkan ketika itu hanyalah untuk memelihara bahasa dan budaya mereka sahaja.

Oleh kerana perpaduan kaum itu adalah satu perkara sangat penting bagi menjamin keamanan dan keharmonian negara ini berterusan maka pengasingan kaum melalui sekolah-sekolah jenis kebangsaan ini hendaklah kita hentikan serta merta.

Apa yang perlu kita fikirkan sekarang bagaimana kita dapat mengumpulkan anak-anak yang terdiri dari berbilang kaum ini bersekolah di sekolah yang sama dan dalam masa yang sama mereka dapat belajar bahasa dan budaya ibunda mereka bagi menjamin bahasa dan budaya mereka terus terpelihara seperti yang dihasratkan oleh nenek moyang mereka dulu.

Sesiapa saja yang cintakan negara ini perlu memikul tanggungjawab secara bersama untuk membenteras gejala perkauman di negara kita ini. Bahaya perkauman ini adalah juga sama seperti bahaya penyalahgunaan dadah yang menjadi musuh utama kita. Negara akan hancur kalau ia tidak ditangani dengan sebaik-baiknya. Huru hara akibat pergaduhan kaum mudah saja berlaku bila jurang perkauman dibiarkan melebar.

Mana-mana negara termasuk negara kita yang rakyatnya yang terdiri dari berbilang kaum sangat bergantung kepada keutuhan perpaduan antara kaum-kaum tersebut dalam menjamin kesinambungan keamanan di negara ini. Oleh itu usaha dan kegiatan yang boleh melebarkan jurang antara kaum hendaklah dibenteras dan ditegah sama sekali. Mencegah adalah lebih baik dari mengubati.

Tidak salah untuk kaum-kaum di negara ini untuk mengekalkan bahasa dan adat budaya masing-masing. Tetapi dalam keghairahan kita mengekalkan bahasa dan adat budaya kita tidaklah sepatutnya sampai mengasingkan anak-anak kita di sekolah mengikut kaum-kaum masing-masing yang akibatnya jurang perkauman di negara ini semakin melebar. Sudah menjadi pengetahuan umum sekolah yang dibina mengikut kaum ini telah banyak menyumbang kelonggaran perpaduan antara kaum di negara ini. Nampaknya kita telah mengabaikan perkara yang lebih penting iaitu perpaduan rakyat semata-mata kerana hendak menjaga bahasa dan budaya kaum kita sendiri.

Memandangkan keamanan dan keharmonian itu adalah perkara yang sangat penting, sepatutnya setiap orang mesti ada kesedaran bahawa perkara yang dapat menjamin keutuhan perpaduan kaum itulah yang lebih utama dari yang lain-lainnya.

Bandingannya samalah seperti usaha kita untuk mengekalkan harimau supaya tidak pupus, memanglah bagus tapi janganlah sampai binatang ternakan kita dan kita sendiri terancam oleh binatang buas ini sehingga boleh mengganggu keselesaan kehidupan kita sendiri.

Kekalkanlah bahasa dan budaya anak-anak ini mengikut kaum masing-masing seperti yang kita mahu tetapi jangan sekali sampai mengasingkan sekolah mereka mengikut kaum yang akibatnya hanya akan menggalakan jurang perkauman.

Halangan kepada perpaduan kaum ini kadang-kadang bertambah sukar bila isu perkauman dipolitikkan oleh ahli politik. Oleh kerana parti politik negara kita berasaskan kaum maka masing-masing parti politik cuba mencari populariti murahan menjadi hero kepada kaum masing-masing dengan membangkitkan isu perkauman.

Ahli politik yang bermatlamatkan kuasa akan mengambil kesempatan di atas segala isu untuk mereka mendapatkan kuasa. Mereka suka menangguk di air yang keruh dalam mengejar cita-cita mereka. Malah mereka tidak segan silu memperalatkan sentimen perkauman dan agama untuk meraih populariti tanpa memikirkan akibatnya kepada keharmonian kaum. Berbanding ahli politik yang ikhlas dan jujur, mereka berjuang untuk mendapatkan pembelaan dari penindasan, memperjuangkan keadilan agar dapat ditegakkan di kalangan manusia yang mungkin kebetulan terkena kepada kaumnya sendiri. Ahli politik yang ikhlas dalam perjuangan akan sentiasa diingati manusia zaman berzaman seperti Lincoln dan Ghandi.

Yang lebih buruk lagi pemisahan kaum di sekolah terus dilanjutkan di pejabat dan tempat kerja. Orang Melayu ramai bekerja di pejabat kerajaan manakala orang cina pula banyak bekerja di pejabat swasta dan berniaga. Oleh itu peluang untuk mereka menjadi kawan rapat menjadi bertambah sukar.

Langkah-langkah yang drastik perlulah diambil oleh pemimpin kita demi keamanan masa depan negara kita. Lebih baik kita hapuskan semua bentuk benih-benih perkauman ini sebelum ia mengeluarkan buah yang beracun yang boleh mengancam keselamatan kita semua. Sekalipun kita terpaksa berdepan dengan berbagai rintangan untuk menghapuskan sekolah mengikut kaum namun ianya tidaklah sesukar untuk menghadapi rusuhan kaum yang mungkin berlaku akibat jurang perkauman yang melebar.

Apalah gunanya kekayaan dan kemewahan yang dibina di atas ‘minyak’ perkauman kerana dengan sedikit percikan api saja segala yang kita bina bertahun-tahun lamanya itu akan musnah dan hilang dalam sekelip mata saja.

Kampung Ku


Aku dilahirkan pada 13 Disember 1960 di kampong yang bernama Kampong Sungai Dua Kechil yang letaknya kira-kira 2 kM dari pekan Kuala Pilah.Walaupun nama kampong ini mengambil nama sungai tetapi aku tidak nampak adanya sungai di kampong ini. Apa yang aku nampak di kampong ini terdapat sebatang tali air yang dipanggil oleh orang kampong sebagai ‘bondar’ dari hulu kampong sehinggalah ke bahagian hilirnya. Bondar adalah seperti parit kecil yang lebarnya tidak melebihi 2 meter, airnya mengalir di sepanjang kampong ini. Kampong ini terletak antara dua banjaran bukit.Penduduk mendirikan rumah-rumah di lereng banjaran bukit ini dari sebelah hulu bersusun hinggalah kesebelah hilir. Semua rumah dibina mengadap ke bawah lereng. Walaupun terdapat dua lereng banjaran bukit tetapi kebanyakan rumah dibina di satu lereng banjaran bukit sahaja. Tidak banyak rumah-rumah di bina di bahagian lereng banjaran bukit yang satu lagi. Sehinggakan kami memanggil lereng yang tidak banyak rumah itu sebagai ‘seberang’.Di bahagian lembah, di kawasan kiri kanan bondar tadi adalah kawasan sawah padi. Lebar kawasan sawah padi ini dari hulu ke hilir tidak ada yang melebihi 100 meter. Manakala panjang kampong kami tidak sampai 10 kM, manakala rumah yang ada di kampong ini tidak melebihi 100 buah rumah.Dengar cerita orang tua, moyang saya datang dari Senaling. Pada mulanya ada satu keluarga dari Senaling datang ke kampong Sungai Dua Kechil untuk membuka tanah dan mencari kehidupan baru di sini. Kemudian adalah pula beberapa keluarga lain turut mencari kehidupan baru di kampong ini. Berasal dari dua atau tiga keluarga inilah kemudian berkembang biak sehinggalah penduduknya bertambah ramai.Saya tidak tahu saya ini generasi yang ke berapa dari pendatang asal itu, apa yang saya sedar, semasa saya kecil penduduk di sini telah pun ramai. Penduduk di sini kebanyakannya bekerja sebagai petani, mereka menoreh getah sebagai sumber pendapatan dan menanam padi untuk menampung kehidupan. Di sebelah pagi mereka menoreh dan di sebelah petang mereka turun ke sawah jika musim menanam padi.Oleh kerana pada masa itu tidak ada menggunakan jentera, kerja sawah padi banyak dilakukan secara gotong royong. Dengan bergotong royong kerja lebih cepat dapat disiapkan. Sebagai contoh hari ini giliran sawah si A, maka semua penduduk akan datang menyumbang tenaga untuk mengerjakan sawah si A, besok pula mereka ramai-ramai mengerjakan sawah si B pula, begitulah seterusnya sehingga semua mendapat giliran mereka. Mereka tidak dibayar apa-apa upah, kecuali semasa bekerja tuan punya sawah akan menyediakan sedikit makanan seperti pulut bersambal tumis, nasi lemak atau bubur kacang hijau untuk mereka. Hidangan ini kami panggil ‘kerajat’.Kerja bergotong royong lebih baik dari kerja sendirian. Kalau kerja bersendirian, mengambil masa yang lama untuk disiapkan, sedangkan anak padi perlu di tanam pada masa serentak untuk mengurangkan serangan musuh.Seperti keluarga lain keluarga saya juga menjalani kehidupan yang hampir sama seperti keluarga lain di kampong ini. Bezanya bapa saya telah meninggal dunia semasa umur saya baru 3 tahun. Jadi ibulah menggantikan tempat bapa, ibulah yang menoreh getah dan dialah juga membuat kerja di sawah.Hidup tanpa bapa memang susah, khudrat ibu pun tidak sekuat kaum bapa. Hidup kami sekeluarga banyak bergantung kepada ikhsan jiran-jiran yang memang saudara kepada kami. Hidup pun hanya sekadar cukup makan dan pakai saja. Rumah pun sekadar boleh kami menumpang teduh saja. Namun begitu saya, kakak dan adik lelaki saya bersekolah seperti kanak-kanak lain. Masa itu perbelanjaan untuk bersekolah tidaklah semahal hari ini. Yuran pun kami tak pernah bayar, duit belanja ke sekolah hanyalah 10 sen sehari. Pakaian sekolah pun hanya sehelai dua sahaja, itu pun sudah lama tidak berganti. Pakainan sekolah yang koyak dan bertampal adalah suatu perkara yang biasa pada kanak-kanak di kampong ini.Bekalan elektrik dan air paip sampai ke kampong kami hanya pada penghujung tahun 70 an. Sebelum itu kami menggunakan pelita minyak tanah untuk menerangi waktu malam. Pelita inilah menjadi lampu untuk kami belajar di waktu malam. Untuk memasak kami menggunakan kayu api sebagai bahan bakar, kayu api kami ambil dari ranting-ranting kayu getah yang telah mati dan jatuh ke tanah. Air pula kami ambil dari perigi. Saya masih ingat lagi setiap petang kakak mengambil air dari perigi dengan menggunakan baldi. Air tersebut akan disimpan dalam tempayan di rumah untuk kegunaan memasak dan membasuh pinggan. Untuk memenuhkan tempayan tersebut kakak kena berulangalik beberapa kali ke perigi. Tambah sukar lagi, antara rumah dengan perigi itu agak jauh juga, lebih kurang 100 meter. Perigi di bawah bukit manakala rumah pula di lereng bukit. Untuk membasuh pakaian dan mandi pula semua dilakukan di perigi.Saya mempunyai ramai rakan sebaya di kampong, sebahagian besarnya bersekolah di kampong dan yang lainnya ada yang bersekolah di pekan Kuala Pilah. Selain itu kanak-kanak yang lebih tua dan lebih muda dari saya pun ramai. Suasana kampong ketika itu memang meriah dengan kanak-kanak. Ibubapa kami ketika itu masing-masing berumur antara 30 hingga 40 tahun. Umur tersebut memang tengah kuat dan aktif. Di masa itu seperti perkara biasa jiran bergaduh sesama jiran. Kejap terdengar orang sana bergaduh, kejap di sini pulak bergaduh. Pasal benda kecil pun boleh bergaduh, pasal ayam, pasal anak semuanya boleh menjadi punca untuk bergaduh. Perang mulut itu perkara biasa saja di waktu itu malah sampai pukul memukul pun ada.Sepanjang ingatan saya ada satu pergaduhan antara dua keluarga yang begitu hebat sehingga berdarah-darah. Inilah satu-satunya pergaduhan yang telah menjadi kes polis. Masih jelas dalam ingatan saya bagaimana orang-orang kampong telah cuba bertungkus lumus meleraikan dua keluarga yang sedang bergaduh itu.Oleh kerana kampong ini agak dekat dengan pekan Kuala Pilah, ramai orang dewasa lelaki keluar ke pekan, menghabiskan masa di kedai kopi. Perkara keluar ke pekan bersimbang di kedai kopi telah menjadi satu tabiat buruk kepada sebahagian orang lelaki dewasa di kampong ini. Akibatnya masa yang sepatutnya digunakan untuk membuat kerja-kerja di kampong terabai begitu saja. Semacam ada satu fahaman yang negatif telah menular kepada mereka ini yang mengatakan buat apa nak bekerja kuat untuk mengumpul harta kerana kalau ada harta banyak pun kalau dah bercerai harta tersebut tak dapat kepada mereka.Telah menjadi adat di kampong ini, di mana jika berlaku perceraian semua harta akan jatuh ke tangan isteri. Orang lelaki akan keluar rumah dengan sehelai sepinggang. Mungkin adat ini selari dengan adat perpatih yang menjadi pegangan orang Negeri Sembilan umumnya. Pegangan seperti ini telah menjadikan mereka hilang semangat untuk berkerja keras bagi mendapatkan harta yang lebih banyak. Ada setengah para isteri di kampong ini telah mengambil jalan pendek untuk mengatasi masalah tabiat buruk suami mereka walaupun jalan itu bercanggah dengan ajaran agama. Ibu saya pernah memberitahu saya ramai isteri-isteri di kampong ini mendapatkan khidmat bomoh menggunakan sihir bagi ‘menundukkan’ suami mereka.Dengan sihir suami dapat di arah untuk bekerja keras dan tidak lagi duduk melepak di kedai-kedai kopi. Tetapi bagi isteri yang tidak mahu melibatkan diri dengan perbuatan terkutuk ini, suami mereka masih melekat di kedai kopi.Ajaran agama memang tandus di kampong ini, rata-ratanya mereka tidak mengamalkan sembahyang fardhu. Walaupun mungkin mereka tahu dan pernah belajar bagaimana nak sembahyang tetapi mereka tak pernah mengamalkannya seperti yang di kehendaki agama. Kalau sembahyang pun mungkin untuk sembahyang hari raya dan sembahyang tarawikh di bulan puasa saja. Puasa pun ditinggalkan dengan sewenang-wenang saja. Ceramah agama adalah sesekali ustaz datang memberi ceramah di surau, itu pun orang perempuan saja yang mahu hadir. Ketika itu di kampong tidak ada TV, tidak macam sekarang orang boleh dengar ceramah agama dari TV dan radio.Kalau ada pun yang mengamalkan rukun Islam serperti sembahyang dan puasa dalam kehidupannya, tidaklah ramai, adalah empat atau lima keluarga yang melakukannya dalam kampong ini. Oleh kerana pegangan agama tidak beberapa kuat maka tidak hairanlah kalau ada dikalangan penduduk di kampong ini mudah terpengaruh dengan amalan atau perbuatan yang tidak selari dengan ajaran agama. Selain dari agama kehidupan penduduk di sini di ikat oleh peraturan bermasyarakat yang kita panggil Adat Perpatih yang telah diwarisi turun menurun.Kehidupan saya masa kanak-kanak di kampong ini sungguh meriah sekali, alam kanak-kanak terasa begitu panjang. Macam-macam permainan kami mainkan bersama rakan-rakan. Dari bermain bola sepak, hoki, takraw, lastik, getah gelang, main kejar-kejar, main tarik kerbau pelepah rumbia, main kala kundi, main ketingting, main sorok sorok, main pondok pondok, memancing, mandi lubok atau ‘cempora’. Semua alat permainan yang dimainkan kami buat sendiri, ibubapa jarang sekali membelikan barang permainan seperti kanak-kanak sekarang.
Sawah yang diusahakan oleh setiap keluarga itu biasanya mencukupi untuk menampung keperluan beras sehingga sampai ke musim menuai yang akan datang. Dari pengalaman, orang-orang tua di kampong ini tahu berapa lebar sawah yang diperlukan oleh setiap keluarga. Oleh itu kalau ada tanah sawah hendak dibahagi antara adik beradik, mereka akan pastikan tanah itu tidak terlalu kecil sehingga tidak cukup menampung keperluan beras bagi semusim tuaian. Telah menjadi tradisi dari dahulu lagi, cara mengatasi kekurangan tanah sawah ialah dengan cara sebahagian dari anak-anak mereka terpaksa berpindah mencari kawasan baru, ekoran itu satu kampong baru akan dibuka.Selain mereka tidak perlu membeli beras di kedai, penduduk kampong ini juga boleh dikatakan tidak memerlukan wang yang banyak untuk menampung kehidupan seharian mereka. Mereka tidak makan lauk seperti daging, ayam dan ikan tiap-tiap hari seperti orang di Bandar. Mereka mungkin makan nasi dengan bergulaikan sayur nangka hari ini, besok mereka gulai pisang, hari seterusnya mungkin mereka gulai jantung pula. Semua bahan-bahan yang mereka buat gulai boleh didapati di merata kampong tanpa perlu dibayar. Selain yang disebutkan tadi mereka boleh dapat pucuk ubi, pucuk paku, pucuk memperai, pucuk labu, pucuk keledek, rebung, keladi dan sebagainya dengan mudah untuk dibuat gulai.Sambil itu mereka juga menternak ayam. Sesetengahnya ada memelihara lembu, kerbau dan kambing. Sekali-sekala mereka menyembelih ayam untuk dibuat lauk. Juga kadang-kadang mereka menangkap atau memancing ikan di lubuk atau di sawah untuk dijadikan lauk. Hanya sesekali saja mereka pergi ke pasar untuk membeli ikan dan sayur di pasar. Wang yang mereka dapat biasanya digunakan untuk membeli keperluan seperti gula, garam, kunyit, minyak tanah, tepung, pakaian dan beberapa peralatan rumah yang asas yang memang tidak boleh didapati di kampong.Pada sekitar awal tahun 70 an satu projek rancangan pinggir telah dilaksanakan di kampong ini. Projek tersebut merupakan tanaman getah yang telah ditawarkan oleh kerajaan kepada penduduk kampong. Kawasan tanah hutan di kawasan hulu kampong telah dijadikan ladang getah kemudian diagih-agihkan kepada penduduk kampong. Setiap keluarga mendapat seluas 3 ekar. Sejak pembukaan ladang getah tersebut, sawah di kampong ini terus menjadi kering. Ini mungkin selama ini tanpa disedari hutan yang ditebang itu berfungsi sebagai tempat menyimpan air yang diperlukan oleh sawah. Apabila sawah tidak boleh dikerjakan kerana tidak ada air maka penduduk terpaksalah membeli beras.Wang lebih banyak diperlukan kerana terpaksa membeli beras. Pendapatan yang diperolehi dari menoreh getah juga tidak menentu kerana harga getah tidak menentu. Ramai dari penduduk di sini mula keluar mecari kerja di kilang-kilang berhampiran pekan Kuala Pilah. Kebetulan beberapa kilang telah dibina di Kuala Pilah. Ibu saya juga turut bekerja di kilang getah MARDEC yang terletak lebih kurang 5 kM dari kampong ini. Ibu berulang alik ke tempat kerja dengan menaiki basikal. Rata-rata penduduk di sini menggunakan basikal sebagai pengangkutan utamanya.Pada tahun 1973 aku telah masuk ke sekolah menengah. Sekolah Menengah hanya terdapat di pekan Kuala Pilah. Untuk ke sekolah menengah kenalah naik bas sekolah. Bas sekolah tidak lalu di kawasan kampong ini kerana kampong ini tidak mempunyai jalan tar. Jadi hari-hari kita kena berjalan kaki ke kampong sebelah dan menunggu bas sekolah di sana. Jalan dari kampong menuju ke tempat menunggu bas itu hanyalah merupakan jalan denai sahaja yang boleh dilalui oleh pejalan kaki, motosikal dan basikal. Kiri kanan jalan ini dipenuhi belukar, hutan dan pokok getah. Kami memanggil jalan denai ini sebagai Bukit Kembang, jauhnya lebih kurang 1 kM. Kalau orang kampong hendak menaiki bas ke pekan, mereka kena melalui jalan ini untuk mendapatkan bas.Ibu bersusah payah pergi ke pejabat Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan tiket bas sekolah percuma untuk saya dan kakak. Harga tiket bas sekolah ketika itu adalah RM2.50 sebulan. Oleh kerana kami susah dan anak yatim pula akhirnya dapat juga bantuan tiket bas. Selain dari itu saya juga dapat biasiswa bulanan dari kerajaan RM10.00 sebulan.Tentang politik pula, setahu saya semua orang dewasa di kampong ini adalah ahli UMNO. Bila tiba musim pilihanraya penceramah UMNO selalu dijemput memberikan ceramah di Balai Raya. Dari kecil lagi saya telah didedahkan kepada ceramah politik. Pada masa itu saya tidak tahu ceramah yang saya dengar itu ceramah politik. Apa yang saya faham dan diberitahu oleh penceramah, kita tidak boleh mengundi pembangkang dan parti pembangkang seperti DAP selalunya mereka kaitkan dengan fahaman kominis. Di masa itu kita diberitahu parti DAP itu adalah penyokong kominis. Kominis sangat ditakuti dan dibenci oleh orang Melayu ketika itu. Parti seperti PAS langsung tidak mendapat tempat di kampong ini. Pada tahun 1969 peristiwa pertelingkahan kaum antara Melayu dan Cina berlaku. Ini menyebabkan orang kampong lebih kuat dan padu untuk menyokong UMNO dan benci kepada DAP kerana DAP dikaitkan dengan parti orang Cina dan kominis.Di waktu itu saya dan orang-orang kampong juga telah ditanamkan dalam pemikiran mereka bahawa parti-parti pembangkang adalah musuh negara yang mesti dibenci. Nampaknya dari pengalaman yang saya lalui saya dapat melihat penduduk kampong ini dan rakyat Malaysia amnya tidak memahami sistem pemerintahan demokrasi itu dengan tepat. Sungguh tidak adil kerana mereka telah melakukan perkara yang mereka sendiri tidak fahami. Sebenarnya rakyat Malaysia baru saja terlepas dari pemerintahan penjajah British dan sebelum itu mereka mengamalkan kehidupan feudal dan beraja. Sungguh kesal sekali rakyat telah dipaksakan dengan sistem demokrasi tanpa mereka mendapat pemahaman yang jelas tentang sistem tersebut. Dan bertambah malang lagi langkah untuk memberi penerangan dan penjelasan pula tidak diberi keutamaan oleh kerajaan. Sehingga kini masih ramai orang-orang kampong tidak tahu haknya di dalam sebuah demokrasi selain dari pergi mengundi di hari mengundi.Di sekolah menengah kami datang dari berbagai kampong. Selain kawan sama sekolah rendah dulu, kami juga dapat kawan baru yang datang dari sekolah rendah yang lain. Pada ujian pertama yang diadakan ketika di sekolah menengah sungguh memeranjatkan saya, kerana saya telah dapat nombor satu dalam tingkatan satu. Sungguh tidak diduga, saya ingatkan ramai lagi yang lebih pandai dari saya bersekolah di situ. Tetapi sekarang saya tidak hairan kenapa saya boleh dapat nombor satu ketika itu, ini adalah kerana murid-murid yang lebih pandai dari saya telah mendapat tawaran ke sekolah berasrama. Apa pun, nombor satu dalam tingkatan itu telah mendorong dan memberi semangat kepada saya untuk terus rajin belajar.
Pada peperiksaan SRP tahun 1975 saya mendapat keputusan yang agak baik iaitu 5A1. Keputusan yang baik ini telah melayakkan saya mendapat tawaran memasuki sekolah asrama penuh Sekolah Alam Shah Cheras, Kuala Lumpur. Di sekolah ini saya ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan. Bayaran asrama, makan minum, yuran dan buku semuanya ditanggung oleh kerajaan. Memang matlamat asal sekolah ini ditubuhkan adalah untuk membantu pelajar miskin yang cemerlang untuk meneruskan pelajaran mereka. Kerajaan ketika itu tidak mahu melihat pelajar yang cemerlang ini terpaksa berhenti sekolah semata-mata kerana keluarga mereka miskin dan tidak mampu untuk menyekolahkan mereka.Saya merasakan kehidupan di asrama sungguh berbeza dari kehidupan di kampong. Di asrama saya dapat makan lauk ayam dan ikan hari-hari, berbanding masa di kampong, jarang sekali saya dapat makan ayam dan ikan. Kalau ada orang buat kenduri di kampong barulah kita dapat makan lauk ayam dan daging dengan puas. Nak makan ikan kita kena pergi memancing atau menimba lubuk. Di asrama kita ada lampu elektrik yang terang untuk membaca buku di waktu malam. Di asrama kehidupan lebih teratur dan tidak banyak gangguan. Kalau di kampong dulu sedikit sebanyak saya terpaksa membantu ibu dan keluarga membuat kerja-kerja rumah.Walaupun kehidupan asrama mempunyai kemudahan yang selesa tetapi ada juga kelemahan atau kekurangannya. Kelemahan yang paling ketara, pencapaian saya dalam pelajaran tidaklah sebaik masa saya sekolah di kampong dulu. Ini mungkin disebabkan, masa di sekolah kampong dulu murid-murid lain yang kurang pandai banyak bertanya kepada kita tentang apa yang mereka kurang faham, ini membuatkan saya lebih faham dan mahir setiap kali menunjuk ajar mereka itu. Manakala di sekolah asrama ini pula, kawan-kawan kita semuanya pandai-pandai belaka, jadi mereka tidak perlu untuk bertanya kepada kita.Oleh itu saya berpendapat, lebih baik jika anak-anak terus di sekolah biasa walaupun mendapat tawaran memasuki sekolah asrama penuh. Melainkan kalau kita tidak mampu untuk menanggung makan minum mereka barulah sesuai kita hantar mereka masuk sekolah asrama penuh itu.Selepas peperiksaan SPM akhir tahun 1977 saya mengikut ibu bekerja di kilang MARDEC. Saya bekerja di sana sehinggalah keputusan SPM keluar dan saya kembali semula ke sekolah Alam Shah memasuki kursus matrikulasi UKM. Lebih kurang satu bulan mengikuti kursus matrikulasi saya telah mendapat tawaran memasuki UTM dalam jurusan kejuruteraan elektrik.Ketika itu UTM terletak di Jalan Gurney atau Jalan Semarak. Saya tinggal di Asrama Blok D di dalam kampus. Tempat tinggal dan makan semua diberi percuma dan akan dipotong dari biasiswa yang bakal diterima. Semua pelajar bumiputra yang masuk ke UTM ketika itu memang dijamin mendapat biasiswa. Dengan wang yang saya kumpul semasa bekerja kilang sebelum ini, saya mampu untuk hidup berdikari tanpa bergantung bantuan kewangan dari ibu di kampong. Selepas itu saya hanya bergantung kepada wang biasiswa untuk menyara keperluan saya hinggalah tamat belajar di universiti.
Selain itu saudara-saudara dan bapa saudara saya kerap menghulurkan wang setiap kali ada kesempatan bertemu mereka. Setelah tamat pengajian saya telah memohon kerja untuk berkhidmat sebagai pensyarah di UTM. Dari saat itu bermulalah hidup saya sebagai seorang pensyarah. Saya mendapat gaji yang baik, ekonomi saya jauh lebih teguh jika dibandingkan masa belajar dulu, setiap bulan saya tidak pernah lupa untuk memberikan sedikit wang untuk ibu di kampong. Sesungguhnya jasa ibu dalam membesarkan saya memang tidak akan terbalas, pemberian sedikit wang setiap bulan itu hanyalah sekadar tanda ingatan kepadanya sahaja.Pada bulan Ogos 1985 saya telah bertemu jodoh dengan gadis dari Taiping, Perak. Perkenalan dengannya tidak sampai dua bulan. Perkahwinan saya dengannya terpaksa disegerakan kerana tarikh saya berangkat ke UK untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat master telah begitu hampir. Dua minggu selepas kawin saya dan isteri terbanglah ke UK. Semua perbelanjaan saya di sana adalah ditanggung oleh kerajaan dan majikan tempat saya bekerja iaitu UTM. Saya berada di Glasgow UK lebih kurang satu setengah tahun. Keadaan cuaca di sana boleh dikatakan sejuk sepanjang tahun. Saya masih ingat sepanjang di sana hanya dua minggu saja yang saya boleh keluar rumah berpakaian tipis seperti di Malaysia, selain itu kita terpaksa mengenakan baju tebal dan berlapis setiap kali keluar rumah.Berbalik semula kepada kampong saya, seperti saya, anak-anak muda yang lain juga telah ramai meninggalkan kampong berhijrah ke bandar-bandar besar seperti Seremban dan Kuala Lumpur. Selain dari itu ada juga yang berpindah menjadi peneroka di rancangan-rancangan Felda seperti di Pasoh dan Palong. Anak-anak peringkat bawah telah berkurang dengan banyak, maklum sajalah ibu-ibu yang tinggal di kampong ini telah meningkat tua dan tidak mampu untuk melahirkan anak lagi. Kekurangan kanak-kanak memang terasa di kampong ini. Memang tepat kalau saya katakan, zaman yang paling ramai dan meriah dengan kanak-kanak di kampong ini adalah pada ketika saya kanak-kanak. Selepas dari zaman saya itu perlahan-lahan bilangan kanak-kanak berkurang.Namun begitu pada setiap kali raya, kampong ini kembali meriah dengan kanak-kanak. Apa tidaknya, anak-anak penduduk yang balik kampong setiap kali raya akan membawa anak-anak bersama mereka. Pada setiap kali menjelang raya, bandar Kuala Pilah sibuk sekali kerana pada waktu itu anak-anak penduduk kampong akan balik kampong untuk merayakan hari raya bersama ibubapa mereka. Pada hari ‘bantai’ iaitu satu hari sebelum raya banyaklah lembu-lembu kampong di sembelih bagi memenuhi keperluan penduduk menyambut raya. Daging lembu dibuat rendang untuk dicecah dengan lemang. Lemang adalah satu makanan kemestian yang perlu ada dipagi raya.Semasa saya kanak-kanak dulu, di hari raya ini orang lelaki dewasa beramai-ramai beraya atau berkunjung dari sebuah rumah ke sebuah rumah. Jika kunjungan bermula selepas sembahyang isya malam raya, untuk sampai ke rumah terakhir memakan masa hingga ke pukul dua pagi. Mereka akan membaca takbir raya dan doa di setiap rumah yang dikunjungi dan menjamah sedikit juadah yang dihidangkan oleh tuan rumah. Tapi sekarang amalan seperti itu tidak ada lagi, ini kerana orang-orang tersebut telah tua dan tidak berkemampuan untuk melakukannya lagi.Di kampong sekarang kebanyakannya dihuni oleh orang-orang tua saja. Anak-anak mereka telah banyak berhijrah ke bandar besar mencari pekerjaaan dan ramai juga yang menjadi peneroka. Tanah-tanah di kampong banyak terbiar tidak dikerjakan. Kalau yang tinggal hanyalah orang-orang tua, tentulah mereka tidak mempunyai tenaga yang kuat untuk mengerjakan tanah-tanah tersebut.Pada pertengahan tahun 90 an kerajaan melalui agensi Felcra telah membangun dan memajukan semua tanah-tanah sawah terbiar di kampong ini dengan mengusahakan tanaman kelapa sawit. Walaupun penduduk menerima pulangan yang terlalu kecil dan tidak setimpal dari pihak yang memajukan tanah ini namun itu lebih baik dari ia terus menjadi semak belukar dan menyakitkan mata memandang.Sekarang kampong Sungai Dua Kechil dan banyak lagi kampong-kampong yang senasib dengannya hanya dihuni oleh orang-orang tua. Anak-anak mereka telah mencari penghidupan baru di bandar besar atau di rancangan felda. Ada juga yang ingin kembali tinggal di kampong setelah mereka pencen atau bersara tetapi bilangannya tidaklah ramai. Satu hari nanti kampong-kampong ini hanyalah menjadi tempat tinggal untuk berehat di hari tua, bukan lagi tempat untuk bekerja. Tempat untuk bekerja adalah di Bandar atau di ladang-ladang yang komersial.
Inilah senerio kampong ku dan mungkin juga kampong anda.Salam Hormat.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com