Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Wednesday, November 30, 2011

Seperti biasa, orang Melayu ditakut-takutkan

Dalam ucapan perasmian perhimpunan sayap UMNO malam tadi (29/11/2011) yang disiarkan secara langsung melalui media elektronik perdana, Muhyiddin cuba menakut-nakutkan orang Melayu supaya menolak parti pembangkang (PR).


Menggunakan taktik menakut-nakutkan adalah satu teknik yang berkesan dalam strategi memenangi pilihanraya, dan ia telah diamalkan sejak sekian lama oleh parti UMNO.

Memulakan ucapannya dengan mencela perbuatan fitnah, beliau menuduh parti pembangkang suka membuat fitnah dan bekerja lebih masa untuk mereka-reka fitnah, kemudian beliau pula secara semborono menabur fitnah kepada DAP, PKR dan PAS dalam ucapannya. Umpama paku dulang paku serpih.

Selanjutnya Muhyiddin mengingatkan atau memberi amaran keras, Melayu akan kehilangan kuasa kalau orang-orang Melayu tidak bersatu menyokong UMNO. Tetapi betulkah Melayu akan hilang kuasa? atau golongan elit dalam UMNO dan cukong-cukongnya yang akan hilang kuasa dan hilang projek?

Muhyiddin bukan seperti memberi ucapan perasmian sayap UMNO, tetapi lebih kepada ceramah kempen pilihanraya untuk parti UMNO walaupun waktu kempen belum bermula lagi. Beliau menggunakan media perdana untuk berkempen parti UMNO, apakah media perdana ini dibiayai oleh wang UMNO? Kalau di England sudah lama parti semacam ini bungkus kerana menyalahgunakan harta rakyat untuk berkempen.

Tambah beliau lagi, institusi agama dihina kalau UMNO tidak lagi berkuasa. Betulkah agama Islam menjadi mulia sebab adanya institusi agama ini? Sebaliknya institusi agama yang ada sekarang inipun seperti menurut telunjuk UMNO saja. Orang Melayu hanya merujuk institusi agama ini sebagai jabatan nikah kawin dan jabatan menangkap orang berkhalwat di hotel bajet saja.

Apapun dalam ucapan itu, Muhyiddin sendiri mengakui telah berlakunya tsunami politik, dan senerio atau lanskap politik Malaysia telah berubah semenjak 2008. Lantaran itu Muhyiddin cuba menakutkan pewakilan UMNO bahawa pilihanraya umum akan datang adalah pilihanraya yang akan menentukan hidup atau mati UMNO. Kalau UMNO mati, terlepaslah segala projek yang mungkin akan dibalun oleh puak lain pula. Maka diserulah segala hulubalang untuk mempertahankan UMNO, masih adakah hulubalang UMNO? atau sekadar tinggal jembalang?

Wednesday, November 23, 2011

Rakyat semakin faham makna Transformasi PM Najib

Sebagai guru yang terlibat dalam bidang kejuruteraan dan matematik, saya memang sudah biasa sangat mendengar perkataan transformasi ini.


Sebagai contoh, persamaan isyarat elektrik boleh ditulis dalam bentuk masa atau boleh juga ditranformasi kepada bentuk pemfasa (frekuensi). Untuk tujuan memudahkan kerja-kerja analisis dalam bidang ini, terdapat beberapa teorem yang digunakan seperti tranformasi Laplace dan transformasi Fourier.

Alat pengubah dalam sistem elektrik pula adalah alat tranformasi dari orientasi voltan kepada orientasi arus elektrik atau pun sebaliknya.

Contoh-contoh transformasi yang disebutkan di atas sebenarnya hanyalah merubah rupa bentuk sahaja, tetapi hasilnya tetap sama.

Ini mengingatkan saya kepada pelan Transformasi yang ingin diperkenalkan oleh PM Najib dalam pentadbirannya.

Pada peringkat awal PM najib memperkenalkan pelan Transformasinya, saya ingatkan ia sangat berbeza dengan transformasi yang saya belajar.

Tetapi setelah meneliti dan melihat perkembangan kepada hasil-hasil Tranformasi yang beliau perkenalkan itu, jelas sekali konsep transformasi yang beliau perkenalkan itu tidak ada beza dengan konsep yang saya belajar dalam bidang Elektrik.

Sebagai contoh, ISA akan dihapuskan tetapi akta baru yang mengekalkan ‘tahan tanpa bicara’ tetap dilaksanakan, malah selepas beliau mengistiharkan ISA dihapuskan, beberapa orang aktivis politik di Sabah terus ditangkap di bawah akta yang sama. Dengan kata lain, hasil dari Transformasi beliau itu sama, hanya berubah pada nama dan bentuk saja.

Undang-undang baru berkaitan Perhimpunan Aman baru saja dibentangkan di Parlimen untuk menggantikan yang lama. Selari dengan prinsip demokrasi, sepatutnya Perhimpunan Aman tidak perlu diadakan sekatan-sekatan, kerana itu adalah hak rakyat yang mesti ada dalam amalan demokrasi. Tetapi apa yang kita nampak, undang-undang yang ingin digubal itu lebih teruk dari yang sedia ada.

Setelah gagal mengembalikan sokongan rakyat kepadanya, BN cuba pula menggunakan undang-undang untuk menguatkan cengkamannya untuk terus kekal berkuasa.

Mungkin PM Najib sedar, kelemahan undang-undang bagi menyekat rakyat berhimpun adalah antara faktor yang telah menyebabkan beberapa pemimpin negara Arab digulingkan oleh rakyatnya. Sebab itulah beliau mahu memperketat dan memperkemas undang-undang tersebut supaya rakyat tidak ada peluang untuk berhimpun yang boleh menggugat kedudukannya. Tetapi beliau lupa, undang-undang rimba tidak akan memberi apa-apa makna kalau kebangkitan demokrasi telah memuncak.

Sunday, November 20, 2011

Kaum Melayu memandang tinggi wanitanya

Sepanjang sejarah tamaddun manusia, kaum wanita selalu menjadi mangsa diskriminasi dan penginayaan.


Sebagai contoh, di era tamaddun Roman, wanita dianggap sebagai hamba kepada orang lelaki dan tidak mempunyai apa-apa hak. Undang-undang India kuno pula, seorang balu wajar menamatkan riwayatnya dengan membakar diri bersama mayat suaminya.

Di semenanjung Arab sebelum kedatangan Islam, suatu yang memalukan jika melahirkan anak perempuan, dan tidak salah untuk membunuh anak-anak perempuan.

Dalam satu persidangan pada tahun 1586 A.D di Peranchis, suatu perbincangan diadakan bagi menentukan samada wanita adalah manusia atau tidak.

Di England, hingga tahun 1850 wanita dianggap sebagai bukan warganegara, dan sehingga tahun 1182 wanita masih tidak boleh memiliki harta.

Setengah bahasa didunia ini menggunakan gantinama yang berbeza untuk wanita, sebagai contoh dalam Bahasa Inggeris, ‘He’, ‘His’ dan ‘Him’ merujuk kepada lelaki dan ‘She’, ‘Her’ dan ‘Hers’ bagi wanita. Dalam Bahasa Arab pula, ‘Hu’ merujuk kepada lelaki dan ‘Ha’ untuk wanita.

Sedangkan di alam Melayu, tidak pernah kedapatan di mana kaum wanitanya didiskriminasi atau dibeza-bezakan. Malah dalam beberapa hal wanita mendapat beberapa kelebihan.

Di setengah tempat di rantau ini, golongan wanita sahaja dibenarkan mempusakai harta, dan masih diamalkan hingga ke hari ini.

Di negeri Kelantan pula wanita Melayu sangat aktif dalam dunia perniagaan dan mempunyai kuasa ekonomi yang disegani.

Di negara bernama Nigeria, adalah ganjil kalau seorang lelaki itu hanya mempunyai seorang isteri sahaja. Tetapi di Negara kita, seperti melakukan 'kesalahan' jika seorang suami ingin berkahwin lagi satu.

Oleh itu di Negara kita secara tradisinya tidak pernah timbul untuk menuntut hak samarata, kerana dari dulu lagi wanita kita berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan kaum lelaki.

Oleh itu, tidak hairanlah kalau Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Shahrizat Jalil mempunyai banyak masa, kerana tidak banyak isu wanita yang hendak diperjuangkan di Negara ini. Masa yang banyak yang terluang itu telah dimanafaatkan oleh beliau untuk menjaga lembu.

Monday, November 07, 2011

Demokrasi terpimpin kepala hotak hang!

Demokrasi terpimpin, itulah antara slogan-slogan manis yang digunakan oleh pemimpin UMNO dan BN bagi menghalalkan mereka mencabul kesucian demokrasi.


Kononnya rakyat Negara ini yang kebanyakannya buta dan tidak faham amalan demokrasi harus dipimpin untuk mereka memahaminya. Malangnya rakyat dipimpin kearah yang lebih sesat sehingga menjadi lurus bendul.

Apabila rakyat dapat diperbodohkan, mudahlah mereka memerintah dan berkuasa mengikut suka hati mereka, beraja di mata bersultan di hati. Sehingga apa sahaja yang dilakukan oleh pemimpin samada baik atau tidak, semua diterima bulat-bulat tanpa banyak soal.

Demokrasi terpimpin dan demokrasi acuan kita sendiri yang mereka tanamkan dalam pemikiran rakyat, menyebabkan kebanyakan rakyat Negara ini tidak lagi kenal dengan demokrasi yang sebenar.

Kepada mereka demokrasi ialah mengundi UMNO dan BN dalam setiap pilihanraya, dan Negara akan jadi huru hara kalau parti pembangkang memerintah.

Demokrasi yang sebenar, yang memberi kebebasan memberi pendapat, kebebasan bersuara, kebebasan media, kebebasan berhimpun telah menjadi suatu yang janggal kepada mereka dan tidak boleh dilaksanakan di Negara ini. Mereka hanya boleh terima demokrasi ala UMNO dan BN saja.

Tidak hairanlah kalau kebanyakan mereka terkejut beruk bila PM Najib sendiri bercakap mengenai perlunya dilakukan pembaikan SPR dan sistem pilihanraya, kerana selama ini dalam pemikiran mereka tertanam anggapan tidak ada cacat cela dengan SPR dan sistem pilihanraya itu.

P. Ramle seorang manusia yang mempunyai kebebasan dalam pemikiran, tidak hairanlah kalau beliau yang berfikiran kreatif itu dapat menghasilkan karya yang sungguh bermutu tinggi, ini kerana beliau tidak mudah diperbodohkan dengan demokrasi terpimpin dan slogan-slogan yang sewaktu dengannya.

Friday, November 04, 2011

Adalah kewajipan muslim menyeru orang bukan Islam untuk beriman

Dalam Quran begitu jelas memberitahu kita, amalan baik orang kafir itu akan menjadi sia-sia di akhirat nanti kalau mereka tidak beriman kepada Allah s.w.t di dunia ini. Dan mereka akan dimasukkan ke dalam neraka kerana enggan beriman kepada Allah.


Tetapi di samping itu ada juga ayat dalam Quran yang menyatakan suatu kaum itu tidak dikenakan azab neraka selagi tidak diturunkan rasul untuk memberi peringatan kepada mereka. Oleh itu zaman yang tidak mempunyai rasul seperti zaman antara nabi Isa dan nabi Muhammad, manusia-manusia yang hidup dan mati di zaman itu adalah terkecuali dari azab neraka, wallahulam.

Tetapi bagaimana dengan orang-orang di zaman itu yang melakukan berbagai kejahatan dan penginayaan terhadap manusia lain di waktu itu, adakah mereka terlepas dari pembalasan? Ada orang alim mengatakan mereka yang melakukan kejahatan di zaman itu tetap mendapat balasan setimpal dengan kejahatan yang mereka telah lakukan di akhirat nanti, kiasnya samalah seperti seekor binatang mencederakan binatang lain di dunia ini. Dikatakan di akhirat nanti, binatang yang dicederakan atau ditanduk itu akan menuntut pembalasan kepada binatang yang mencederakan mereka.

Tanggungjawab menyampaikan atau menyeru manusia agar beriman kepada Allah adalah menjadi kewajiban para Rasul sahaja, kecuali umat Muhammad. Tidak seperti umat-umat nabi yang lain, mereka tidak mempunyai kewajiban lagi untuk menyeru manusia beriman sebaik saja nabi mereka wafat.

Nabi Muhammad adalah nabi dan rasul terakhir yang diutus untuk umat akhir zaman, tidak ada lagi rasul selepas nabi Muhammad. Oleh itu tugas rasul untuk menyeru manusia beriman setelah nabi Muhammad wafat dipikul oleh orang Islam sendiri. Menyeru orang bukan Islam untuk beriman adalah menjadi tanggungjawab dan kewajiban orang Islam sendiri. Setiap kita orang Islam akan ditanya di akhirat nanti tentang kewajiban kita ini. Sudahkah kita telah menjalankan tugas yang diamanahkan oleh Allah ini?

Apakah jawapan yang dapat kita berikan kepada Allah di akhirat nanti, bila orang bukan Islam yang menjadi jiran kita mengadu kepada Allah, kita tidak pernah menyeru mereka untuk beriman?

Orang-orang bukan Islam yang tidak sampai seruan Islam ini, ataupun orang Islam sendiri tidak pernah menyeru mereka untuk beriman kepada Allah, sudah tentu mereka tidak akan dikenakan azab neraka oleh Allah. Mereka itu sama seperti manusia di zaman jahilliah yang tidak mengerti apa-apa.

Tetapi kepada orang-orang bukan Islam yang telah diserukan Islam kepada mereka dan telah diajak beriman kepada Allah, dan kemudian mereka menolaknya. Maka mereka pasti akan masuk ke neraka, sekalipun mereka telah melakukan amal-amal yang baik di dunia ini. Di sisi Allah, amal-amal baik mereka itu sama seperti debu-debu yang berterbangan saja.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com