Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Friday, July 28, 2006

Karikatur Nabi Muhammad

Pernah satu ketika Nabi Muhammad ternampak seorang perempuan tua hendak berjalan pulang dari pasar dengan membawa barang-barang yang dibelinya yang agak banyak dan berat juga. Lalu rasulullullah menawarkan dirinya untuk membantu perempuan itu membawa barang-barang tersebut pulang ke rumahnya. Perempuan tua itu rasa sungguh sukacita kerana ada orang yang ingin membantunya dan tanpa berlengah terus menerima pelawaan Rasulullulah itu.

Sambil berjalan menuju rumah perempuan tua itu, mereka berbual-bual tentang kisah-kisah yang hangat diperkatakan orang yang berlaku di Mekah ketika itu. Cerita perempuan tua itu, “Wahai anak muda di tempat kita sekarang ini ada seorang anak muda yang bernama Muhammad telah membawa ajaran baru. Angkara anak muda ini telah menyebabkan masyarakat kita berpecah belah”.

“Kehadiran anak muda itu dalam masyarakat kita telah banyak membuat kerosakkan kepada kehidupan kita bermasyarakat. Gara-gara ajaran beliau ahli keluarga menjadi selisih faham, bergaduh dan pecah belah”, sambung orang tua itu lagi.

“Muhammad itu memang jahat oleh itu janganlah sekali-kali kamu dekat dengan dia, nescaya nanti fikiran kamu juga akan dirosakkannya nanti”, tegas perempuan tua itu lagi memberi amaran kepada Rasullullah supaya tidak terpengaruh dengan orang yang dianggapnya jahat itu. Apapun yang dikatakan oleh perempuan tua itu tentang Nabi Muhammad, Rasullullah sedikit pun tidak marah malah hanya tersenyum saja.

Setelah sampai di rumah perempuan tua itu, perempuan tua itu bertanyakan kepada rasullullah berapa upah yang dia perlu bayar untuk kerja rasullullah membawa barang-barang yang berat itu dari pasar sampai ke rumahnya tadi. Sebaliknya rasullullah memberitahu perempuan tua itu, dia tidak mahukan upah dan hanya ingin membantu secara sukarela saja.

Perempuan tua itu berasa hairan dengan kebaikan anak muda itu lalu dia bertanya, “Terlalu baik kamu ini wahai anak muda, boleh mak cik tahu siapakah nama kamu?”.

Rasulullah menjawab, “Nama saya Muhammad, sayalah orangnya yang mak cik ceritakan tadi”.

Seperti tidak percaya, terduduk perempuan tua tadi bila dia tahu dia sedang berdepan dengan orang yang bernama Muhammad itu, yang mana selama ini dia menyangka Muhammad adalah orang yang sangat jahat.

Moral dari cerita ini:

Kalaulah akhlak kita umat Islam hari ini macam akhlak Rasulullah, sudah tentu orang kafir tak akan tergamak nak lukiskan karikatur Nabi Muhammad sebagai pengganas. Pernah juga kita dengar cerita ada seorang musyrik selalu mendengki Rasullah dengan meletakkan tahi atau sampah di depan rumah dan di tempat laluan Rasullullah. Tidak pernah Rasullulah memarahi orang itu malah apabila orang itu jatuh sakit, Rasullullah telah pergi menziarah orang itu. Agaknya kalau Rasullah masih hidup sekarang ni, adakah dia marah kepada orang Denmark yang melukis kartunnya itu atau baginda akan upah orang untuk bunuh orang Denmark itu seperti yang dilakukan oleh seorang ulamak di Pakistan yang telah menawarkan berjuta dollar untuk membunuh pelukis kartun Denmark itu. Hmmmm, lebih kuah dari sudu.

No comments:

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com