Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Friday, April 27, 2012

Menjadi kewajiban kita untuk memperjuangkan pilihanraya yang bersih

Pilihanraya yang bebas dan adil adalah rukun utama dalam sistem demokrasi. Demokrasi tidak bermakna kalau tanpa pilihanraya yang bebas dan adil.


Banyak pemimpin-pemimpin Negara ketiga telah memunipulasi pilihanraya untuk memastikan mereka dapat terus mengekalkan kuasa mereka. Bertopengkan demokrasi untuk mengabui dunia, tetapi menggunakan mekanisma pilihanraya yang kotor dan tidak telus untuk memastikan keputusan pilihanraya akan sentiasa berpihak kepada mereka.

Demokrasi adalah satu kaedah di mana pemimpin yang terbaik yang disukai rakyat dapat terpilih untuk memimpin mereka tanpa melalui kekerasan dan pertumpahan darah. Islam, agama yang menyanjung tinggi keamanan, kedamaian dan keselamatan, sudah tentu Islam juga akan menyokong sistem yang baik seperti ini.

Dalam sejarah Islam pun telah banyak berlaku peperangan sesama sendiri dalam merebut kuasa politik, sehingga mereka pasrah untuk mengambil sistem dinasti dan raja untuk mengatasi berlakunya pertumpahan darah sesama umat ini. Alhamdulilah, kini kita telah ada sistem yang lebih baik dari sistem dinasti dan raja, iaitu demokrasi bagi menentukan pemimpin Negara.

Tetapi kita hanya akan dapat manafaat yang betul dan nasib rakyat akan terbela kalau sistem demokrasi yang kita dukung ini dapat berjalan dengan baik dan betul, barulah ia dapat mencapai matalamatnya.

Oleh itu demi kebaikan kita semua dan Negara kita, setiap dari kita mestilah sentiasa berusaha dan berjuang untuk memastikan amalan dan prinsip demokrasi sentiasa dipatuhi dan pilihanraya yang mendukung demokrasi ini hendaklah bebas, adil dan telus.

Pilihanraya hendaklah dijalankan dan dikendalikan secara adil, bebas dan telus, sehingga semua pihak yang bertanding berpuas hati.

Saya menyokong penuh usaha dan perjuangan Puan Ambiga dalam kapasitinya sebagai pejuang kepada pilihanraya yang bersih, bebas dan adil. Perjuangan beliau adalah setaraf dengan pejuang demokrasi Aung San Suu Kyi di Myanmar. Kepada saya Puan Ambiga adalah Aung San Suu Kyi Malaysia.

Adalah hak kita dalam sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi untuk mendapat sebuah pilihanraya yang bersih, bebas dan adil.

Friday, April 20, 2012

Kalaulah monyet-monyet ini ada geran tanahRasa kesihan pun ada melihat monyet-monyet ini. Hari-hari ada saja warga monyet ini yang mati kena langgar kereta.


Monyet ini walaupun dikatakan sepesis haiwan yang paling hampir dengan sepesis manusia, tetapi semasa melintas jalanraya memang mereka tak pandai. Maklumlah monyet ini bukan pernah pergi sekolah macam kita. Manusia yang pergi sekolah ini pun kadang-kadang kena langgar juga oleh kereta semasa melintas jalan.

Agaknya semasa melintas jalan, monyet ini pandang kanan saja, sebab itu selalu kena langgar kereta, patutnya kenalah pandang kiri kanan barulah lintas.

Harap-harap pihak Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah (MPJBT) dapat mengadakan talian jejantas untuk monyet-monyet ini menyeberang di kawasan biasa mereka melintas jalan. Kalau ada talian jejantas ini, bolehlah monyet-monyet ini menyeberang jalan dengan selamat dengan cara bergayut melalui tali-tali tersebut.

Talian jejantas ini mudah dan tidak mahal untuk dibina, hanya perlukan dua tiang yang ditanam di tepi kiri kanan jalan, kemudian tali atau kabel diikat bagi menyambungkan dua tiang ini bagi memudahkan monyet bergayut untuk menyeberang jalan.


Tidak dinafikan ramai juga yang tidak suka dengan kehadiran monyet-monyet ini. Monyet-monyet ini kadang-kadang mendatangkan kemarahan penduduk tempatan kerana merosakkan tanam-tanaman mereka, menyelongkar tong-tong sampah dan merosakkan harta-benda milik mereka.


Agaknya selama ini kebanyakan penduduk banyak buat aduan kepada MPJBT meminta pihak MPJBT menghapuskan monyet-monyet yang banyak mengganggu kehidupan mereka, bukan buat aduan untuk selamatkan monyet ini dari dilanggar kereta, sebab itu jugalah MPJBT tidak tergamak hendak membina talian jejantas seperti yang saya cadangkan di atas.

Penduduk lebih suka kalau monyet-monyet ini dilanggar mati oleh kereta, sekurang-kurangnya secara tidak langsung dapat mengurangkan jumlah monyet-monyet yang terdapat di kawasan kejiranan mereka dan semakin kuranglah gangguan dari monyet-monyet tersebut.

Sebenarnya siapa yang menceroboh kawasan siapa. Adakah monyet menceroboh kawasan manusia atau manusia yang telah menceroboh kawasan monyet? Taman perumahan ini dulu sebenarnya adalah bekas kawasan hutan belantara, di masa itu monyet-monyet lah yang menjadi penghuni kawasan ini. Ketika itu tanah dan hutan ini adalah tempat kediaman monyet yang sah, tetapi sayang mereka tidak mempunyai geran tanah sebagai bukti hutan dan tanah itu milik mereka.

Kalau bawa kes ini ke makamah pun monyet-monyet ini akan kalah, sebab mereka tidak ada geran dan bukti. Hutan tempat kediaman asal monyet-monyet ini telah dirampas oleh manusia. Manusia semakin rakus meneroka kawasan hutan untuk membina rumah-rumah dan bangunan bagi kegiatan hidup mereka, sedangkan kawasan kediaman monyet-monyet pula semakin sempit dan tidak siapa mahu ambil peduli tentang masalah kehidupan mereka.

Mungkin gangguan-gangguan yang ditimbulkan oleh monyet-monyet ini kepada penduduk di kejiranan yang berhampiran adalah sebagai protes menyedarkan manusia bahawa kawasan habitat kehidupan mereka semakin sempit dan sedang ditekan oleh pembangunan yang dilakukan oleh manusia.

Nabi Muhammad itu diturunkan bagi membawa rahmat kepada alam. Bukan sahaja manusia akan mendapat kebaikan dari ajaran Islam tetapi seluruh alam, termasuk haiwan seperti monyet ini juga harus mendapat kebaikan juga.

Setiap haiwan dan manusia dilahirkan oleh Tuhan ke dunia ini telah disediakan dengan keperluan asas yang sudah selesa untuk hidup dan disediakan habitat yang cukup sesuai yang dapat menyokong kehidupan mereka termasuklah oksigen, air dan tumbuh-tumbuhan.

Monyet-monyet ini Tuhan tumbuhkan bulu di seluruh badannya bagi melindungi badannya dari kesejukan. Mereka boleh hidup dengan selesa berumahkan pokok. Mereka tidak perlukan selimut dan atap genting bagi melindungi diri dari kena hujan. Kalau 200 tahun dulu, air hujan mungkin suci tanpa ada pencemaran, tetapi sekarang, saya tidak boleh bayangkan bagaimana monyet-monyet ini boleh bertahan menghadapi hujan asid dan toksid. Sedangkan mereka tidak ada hospital dan klinik untuk mendapatkan ubat kalau demam dan sakit.

Dalam begitu asyik memerhatikan sekumpulan monyet berhampiran taman perumahan saya, saya terlihat beberapa ibu monyet yang sedang mendukung anak-anak kecil mereka. Dalam hati kecil saya berkata, “Mereka tidak perlukan kereta sorong bayi (baby stroller) seperti manusia untuk membawa anak-anak mereka berjalan”.

Itulah beza haiwan lain dengan manusia. Walaupun manusia itu telah dijadikan Tuhan, selesa dengan keperluan asas yang disediakan tetapi Manusia sentiasa mencari dan mencipta keadaan yang lebih selesa. Mereka cipta berbagai mesin untuk memudahkan kerja dan urusan mereka.

Mereka telah cipta aircond untuk menyejukkan udara bilik kediaman mereka agar rasa lebih selesa. Mungkin mereka tidak sedar, aircond adalah mesin yang mengeluarkan haba panas yang terdapat dalam bangunan dan memindahkannya ke bahagian luar bangunan. Akhirnya udara luar akan menjadi lebih panas dari biasa. Tanpa kita sedar, apabila kita menambah keselesaan diri kita, sebenarnya dalam masa yang sama kita telah mengurangkan keselesaan di bahagian lain, itu adalah hukum perimbangan alam.

Cuaca buruk yang melanda dunia, gempa bumi dan berbagai bencana lagi berlaku hari ini adalah kesan dari tindakbalas bagi mencapai titik perimbangan yang telah diusik oleh manusia dalam kerakusan mengejar ‘keselesaan’.

 

Saya terdorong untuk menulis artikel ini kerana dalam perjalanan ke tempat kerja siang tadi saya terlihat seekor monyet sedang menggeletek menahan kesakitan di tengah-tengah jalan kerana dilanggar oleh kereta semasa melintas. Saya hanya mampu mengelak dari terus melanggarnya tanpa berdaya berbuat apa-apa untuk membantunya, hendak berhentikan kereta, bimbang kalau kereta di belakang akan melanggar kereta saya. Saya hanya mampu berdoa agar Tuhan memudahkan kematiannya dan menghapuskan penderitaannya. Sesungguhnya kehadiran mereka di dunia ini adalah sebahagian penyumbang manafaat kepada kehidupan kita manusia juga.

Thursday, April 19, 2012

PM Najib, Negarawan atau Durjanawan?

Semua orang mahu jasa dan nama mereka dikenang selepas mati, dan sudah tentu mereka mahu dikenang sebagai orang yang baik, bukan sebaliknya.


Pemimpin-pemimpin Negara yang telah banyak menabur jasa akan diingat sebagai negarawan, manakala pemimpin yang jahat akan diingat sebagai Durjanawan.

Abraham Lincoln dan Mahatma Ghandi adalah tokoh negarawan dunia yang akan diingat masyarakat dunia sepanjang masa. Mereka adalah pemimpin politik yang berpolitik secara bersih.

Hosni Mubarak bekas presiden Mesir mungkin dianggap negarawan oleh rakyat Mesir semasa era pemerintahaannya, dan sedikit masa lagi dia mungkin dilabel sebagai durjanawan.

Hosni mengamalkan politik kotor untuk memastikan beliau sentiasa menang dalam setiap pilihanraya yang diadakan.

Di zaman dahulu biasa kita dengar seorang pahlawan tidak akan membunuh musuhnya yang tidak bersenjata. Apabila Hang Jebat menyerahkan dirinya kepada Hang Tuah untuk membunuhnya, tidaklah Hang Tuah itu melakukannya sedemikian melainkan diberinya Hang Jebat sebilah keris untuk bertikam.

Itulah jiwa pahlawan Melayu di masa dulu, mereka lebih rela mati ditikam musuh dari membunuh musuh yang tidak bersenjata. Mereka itu lebih mengutamakan maruah dari kemenangan. Sepatutnya nilai mulia seperti ini perlu dilanjutkan kepada segala aspek kehidupan rakyat Malaysia hari ini termasuklah dalam cara kita berpolitik.

Kalau Hang Tuah di masa itu terus saja menikam dan membunuh Hang Jebat dalam keadaan Hang Jebat tidak melawan dan tidak bersenjata. Rasanya tentulah kita di hari ini tidak akan memberi pengiktirafan kepada Hang Tuah sebagai pahlawan sejati.

Ada di kalangan orang UMNO yang begitu lantang bersuara, “Demi survival orang-orang Melayu, kita akan bermatian-matian (by hook or by crook) untuk pastikan parti UMNO ini menang”.

Bermaruahkah kemenangan UMNO kalau tangan parti pembangkang diikat supaya tidak mampu untuk melawan?

Suratkhabar perdana menjadi alat kempen BN.

TV dan Radio Kerajaan, TV dan Radio Swasta menjadi alat kempen BN.

Terus berdalih dan mengelak dari mengamalkan piliharaya yang bersih dan adil.

Bolehkah pemimpin Negara seperti ini boleh terus diingat oleh rakyat sebagai negarawan, sepertimana kita mengingati Hang Tuah sebagai pahlawan sejati?

Monday, April 09, 2012

Apa kejadahnya suruh pensyarah university dapatkan P.E

Beriya-iya sangat nak suruh pensyarah di university dapatkan gelaran Professional Engineer (P.E) tu kenapa?


Kalau sekadar nak memenuhkan statistic university supaya mempunyai jumlah pensyarah yang ada P.E bagi menaikkan ranking university, rasanya macam buat kerja yang kurang cerdik.

Persepsi masyarakat di luar sana, melihat university sebagai tempat orang-orang cerdik, oleh itu eloklah kurangkan buat kerja yang kurang cerdik ini.

Cubalah teliti semula maksud tersirat dalam perkataan professional itu. Ia bukanlah sekadar gelaran saja, tetapi ia bermaksud mahir dan berpengetahuan luas dalam suatu bidang itu. Walaupun kita tidak pernah memanggil professional kepada seorang tukang ukir kayu, tetapi kalau dia mempunyai kemahiran yang tinggi dan telah lama bekerja dalam bidang tersebut, tidak ada salahnya kalau kita mengiktiraf beliau sebagai yang professional.

Apakah cukup seorang pensyarah itu diberi gelaran P.E dengan menjalani latihan industry atau membuat kerja praktikal dalam masa hanya setahun? Lebih memalukan lagi projek yang dinilai untuk mendapatkan P.E itu ada yang sekecil projek sebuah bus stop saja.

Beri sajalah gelaran P.E itu khusus kepada jurutera-jurutera yang telah lama bekerja dalam bidangnya dan kemahirannya yang memang tidak boleh dipertikaikan itu. Kenapa pula pensyarah yang kerja sepenuh masanya mengajar dan membuat penyelidikan di university disuruh pula mendapatkan P.E?

Kalau pun diberi gelaran P.E kepada pensyarah-pensyarah ini, dengan syarat-syarat minima yang telah ditetapkan, apakah gelaran P.E yang mereka dapat itu betul-betul melambangkan mereka mahir atau professional dalam erti kata yang sebenar?

Dengan pengalaman amali setahun itu saja dan kemudian kita tinggalkan untuk beberapa lama, sudah tentu kita tidak akan boleh menjadi mahir, kerana kemahiran itu hanya boleh dicapai jika sesuatu kerja atau aktiviti itu diamalkan secara berterusan, di mana pengetahuan baru dan pengalaman sentiasa bertambah untuk melayakkan diri kita dipanggil professional.

Kita tidak pertikaikan kalau ada pensyarah yang membuat atau mengamalkan kerja-kerja kejuruteraan di luar sana, dan dalam masa yang sama mengajar di university, kemudian di anugerahkan kepada mereka P.E di atas kemahiran dan pengalaman yang bertahun-tahun penglibatan mereka itu. Memang mereka layak untuk mendapat pengiktirafan itu.

Tetapi kepada pensyarah-pensyarah yang sepenuh masanya menumpukan kepada kerja-kerja pengajaran dan penyelidikan di university, rasanya tidak perlulah kita desak mereka untuk mendapatkan gelaran P.E.

Biarlah pensyarah menjadi professional dengan kerja pengajaran, pembelajaran dan penyelidikan, dengan kata lain professional dalam profesyen mereka sendiri. Malah gelaran professor yang sinonim dengan kerjaya pensyarah di university itu sendiri melambangkan pengiktirafan kepada diri mereka sebagai seorang yang professional dalam bidang ilmu mereka.

Berlaku jujurlah dengan diri kita. Janganlah terlalu mabuk dengan gelaran. Sehingga semua gelaran yang ada hendak direbut, tanpa memperdulikan apakah gelaran-gelaran itu betul-betul layak untuk dipakaikan kepada diri kita? Takut nanti dengan gelaran-gelaran itu bukan membuatkan masyarakat menyanjung kita seperti yang diharapkan tetapi sebaliknya menjadi bahan cemuhan masyarakat kepada kita.

Kata orang, “dengar cakap enggang makan buah beluluk, dengar cakap orang terjun masuk lubuk”.

Monday, April 02, 2012

Myanmar telah berubah, hanya Malaysia dan Singapore yang belum

Kita di Malaysia telah memerhati dengan dekat perkembangan politik yang terbaru di Myanmar. Kita rasa teruja bila melihat rakyat Myanmar telah berani membuat perubahan yang begitu besar. Hari ini arus kebangkitan rakyat dan demokrasi tengah melanda ke serata rantau di dunia ini.


Tahniah kepada rakyat Myanmar. Tahniah juga kepada pemimpin Junta Tentera Negara itu kerana telah mengembalikan kuasa kepada rakyat melalui saluran demokrasi yang bebas dan adil, tidak sampai memaksa rakyat untuk turun ke jalanraya dan memberontak bagi menghalau pemimpin kuku besi ini.

Nampaknya pemimpin kerajaan Junta Tentera Myanmar telah bertindak bijak dan mengambil pelajaran dari perkembangan yang berlaku di dunia hari ini, terutamanya di Negara-negara Arab.

Indonesia telah berubah, demokrasi telah berjalan dengan baik di sana, pemimpin-pemimpin dari berbagai parti politik telah silih berganti menjadi pemimpin di Negara itu, mengikut selera rakyat Negara itu.

Kini hanya tinggal Malaysia dan Singapore sahaja Negara di bawah kelompok ASEAN yang masih belum membuat apa-apa perubahan politik sejak merdeka lebih 50 tahun dahulu.

Saya percaya perubahan politik ke arah demokrasi yang bebas dan adil, pemerintahan kuasa rakyat, sebenarnya adalah momentum yang sedang berada dalam setiap diri manusia sekarang ini. Semua pemikiran manusia dan rakyat adalah ke arah tersebut.

Rakyat Malaysia juga tidak ketinggalan untuk bergerak dan sedang bergerak ke arah tersebut. Mereka telah mual dengan sistem dan parti pemerintahan yang ada sekarang. Mereka bukan sekadar mahu transformasi tetapi yang mereka mahukan ialah perubahan total. Order lama tidak sesuai lagi, mereka mahu menghirup udara baru di bawah kepimpinan dan gaya baru.

Saya rasa Pakatan Rakyat perlu bersedia dan mempersiapkan diri untuk mengambil peranan sebagai alternatif kepada order lama ini. Semua rakyat mahukan perubahan, dan mereka memerlukan pemimpin yang boleh mereka percayai yang mampu membawa perubahan itu. Rakyat Malaysia mahukan seorang pemimpin pembangkang yang kental seperti Aung SanSuu Kyi.

Tidak menoleh ke belakang lagi.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com