Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Tuesday, November 30, 2010

King Abdullah Saudi jadi kuda tunggangan Amerika


Sistem beraja (monarki) di Semenanjung Tanah Arab telah bermula seawal pemerintahan Khalifah Dinasti Muawiyah lagi. Muawiyah Abu Sufian telah memulakan sistem perlantikan pemimpin atau ketua negara yang berasaskan nasab keturunan beliau.

Untuk sistem yang sebegini, tidak ada cara yang boleh menurunkan ketua negara yang ‘tidak baik’ melainkan menggunakan kekerasan. Jika ada pihak yang tidak puas hati dengan raja, mereka terpaksa melakukan pemberontakkan terhadap raja. Untuk melakukan pemberontakan, mereka harus mempunyai jiwa yang berani dan nekad.

Risikonya sangat tinggi. Kalau mereka kalah, mereka sudah pasti akan dihukum bunuh, kerana mengikut fatwa ulamak raja, sesiapa yang merancang atau berkomplot menjatuhkan pemerintahan Islam, hukumannya adalah pancung kepala. Tetapi kalau mereka menang, ketua pemberontak ini akan melantik dirinya sebagai raja baru.

Sistem raja monarki bukanlah satu sistem yang baik, bakat dan nilai-nilai kepimpinan yang baik bukanlah sifat-sifat yang boleh diturunkan kepada anak. Jika anak raja itu berperangai buruk, beliau tetap juga akan menjadi raja menggantikan ayah beliau yang mangkat. Sudah tentu rakyat akan menjadi susah dan derita jika raja mereka berperangai buruk.

Raja-raja yang berperangai buruk ini bergantung kepada kekuatan tentera-tenteranya untuk mengekalkan kuasanya dari ancaman musuh dan pemberontakan. Mereka juga melantik ulamak yang setiap masa mengeluarkan fatwa bagi menyokong pemerintahan mereka. Termasuklah fatwa menghukum bunuh ke atas siapa sahaja yang menentang raja kerana dianggap sebagai menentang pemerintahan Islam.

Sehinggakan tidak ada rakyat yang berani mempersoalkan minyak yang terkandung di perut bumi negara Saudi itu adalah milik Raja Saudi. Dalil dan fatwa manakah yang mereka ambil dari ajaran Islam untuk mengatakan segala minyak yang terdapat dalam perut bumi negara Saudi itu adalah milik Raja.

Sistem demokrasi memberi peluang dan ruang kepada rakyat untuk memilih pemimpin yang terbaik untuk memimpin negara dan menurunkan pemimpin yang kurang baik tanpa berlaku pertumpahan darah dan kekerasan.

Dalam amalan demokrasi, tidak timbul lagi masalah untuk menjatuhkan pemerintahan Islam, kerana yang terbaik itu sudah pastinya Islam dan sudah pasti akan terpilih. Sebaliknya yang selalu menjadi masalah, bila orang politik menggunakan Islam untuk kepentingan politik, bukan menggunakan politik untuk kepentingan Islam.

Sekalipun Amerika mengiktiraf demokrasi sebagai amalan yang terbaik dan dikenali sebagai negara pelopor sistem demokrasi, tetapi Amerika tidak rela Saudi menjadi sebuah negara demokrasi. Malah Amerika lebih selesa jika Saudi terus diperintah secara monarki, demi kepentingan Amerika sendiri.

Bagi Amerika, lebih mudah untuk mengawal dan menguasai Raja Saudi berbanding untuk menguasai rakyat negara itu. Raja Saudi berkuasa penuh kepada rakyat baginda, dan baginda pula berada dalam genggaman Amerika. Raja Saudi ditakut-takutkan oleh Amerika dengan musuh-musuh baginda terutamanya ancaman dari negara jiran iaitu Iran.

Amerika begitu berjaya meyakinkan Raja Saudi adanya ancaman Iran terhadap kedudukan keluarga baginda sehingga sanggup meminta Amerika mengebom Iran seperti yang didedahkan oleh Wikileaks baru-baru ini. Walhal kita semua tahu, kalau pun Iran mampu membina senjata nuclear, ia bukanlah ditujukan untuk menyerang Saudi tetapi adalah untuk menghapuskan Israel.

Demi kebaikan Islam, sudah sampai masanya rakyat Saudi dicelikkan dan bertindak untuk menurunkan Raja mereka yang memerintah secara monarki itu. Hasil minyak yang melimpah ruah yang dikaut dari perut bumi Saudi itu tidak patut diserahkan bulat-bulat kepada baginda, sehingga menjadikan baginda dan kerabatnya hidup mewah dan berfoya-foya semahu mereka.

Yang lebih kita kesalkan sebagai umat Islam, Raja Saudi telah menjadi tunggangan Amerika sehingga menjadi penghalang kepada negara itu untuk membela dan membantu Palestin menentang Israel.

Saturday, November 27, 2010

UMNO pukul habis PKR


Menggunakan media elektronik dan media cetak yang dalam kawalannya, UMNO terus tidak henti-henti cuba memporak-perondakan parti PKR.

PKR amnya dan yang lebih penting lagi Anwar Ibrahim khususnya telah memberi tamparan hebat kepada UMNO sejak tahun 1998.

Kalau sebelum itu UMNO boleh ‘berbulan madu’ tanpa ada rasa gusar di setiap pilihanraya, tetapi segalanya telah berubah bila Anwar Ibrahim mengangkat bendera ‘lawan tetap lawan’ terhadap UMNO.

Dengan pidato-pidato bernas dan panasnya, Anwar Ibrahim yang didokong oleh ramai pengikutnya yang setia telah menyedarkan dan mencelikkan politik orang-orang Melayu, apatah lagi beliau mengetahui banyak rahasia UMNO kerana pernah menjadi pemimpin tertinggi UMNO satu masa dulu.

UMNO telah mencari berbagai jalan bagi memenangi semula hati rakyat agar mereka kembali menyokong UMNO seperti sebelum tahun 1998 dulu, tetapi masih terlalu ‘perlahan’ dari yang diharapkan.

Berbagai-bagai peruntukan telah diumumkan, beratus projek sudah disogokkan oleh PM Najib kepada rakyat. Sejak Mac 2008 saja sudah 13 kali pilihanraya kecil (PRK) diadakan, setiap satu PRK itu berpuluh-puluhlah projek yang UMNO janjikan selain dari projek-projek ‘mee segera’ untuk meraih undi rakyat di kawasan tersebut.

Tidak hairanlah kalau Presiden PKR Wan Azizah dalam satu ucapannya, mendakwa kerajaan UMNO telah mengeringkan wang Felda dan wang Petronas. Nampaknya UMNO telah nekad, alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan.

Jangan jadi macam bekas Menteri Besar Selangor Khir Toyo yang menyesal tak sudah itu. Menyesal kerana tidak mengeringkan wang simpanan kerajaan Selangor yang telah terkumpul sebanyak empat billion ringgit. Manalah dia sangka Selangor boleh terlepas kepada Pakatan Rakyat.

Dengan itu UMNO telah menjadi sangat marah kepada PKR dan Anwar Ibrahim. Dicarilah segala jalan untuk menghancurkan PKR dan Anwar. Bermacam-macam cara telah UMNO lakukan. Boleh dikatakan, hari-hari ada saja berita yang memburuk-burukkan PKR dan Anwar dalam TV3 dan Utusan Malaysia.

Kesalahan dan kesilapan yang kecil atau masalah yang remeh, mereka besar-besarkan agar PKR dan Anwar dilihat jahat dan buruk oleh orang ramai.

PKR dan Anwar betul-betul jadi pengacau dan menyusahkan hidup UMNO, mereka tidak boleh lagi hidup senang dan jadi kaya raya dengan hanya makan duit komisyen dan hasil permit. Mereka juga tidak lagi mudah nak ambil duit rasuah walaupun untuk kegunaan parti. Semuanya akan ditanya dan disoal.

Tetapi nasib baik SPRM, peguam Negara dan makamah masih ‘dikuasai’ oleh pemimpin UMNO, bolehlah mereka rasa selamat sedikit, itupun kena baik dengan PM Najib.

Jalan yang paling selamat untuk UMNO untuk terus mengekalkan kuasa ialah dengan memukul habis-habisan PKR dan Anwar hingga hancur.

Dengan berniat jahat, UMNO begitu bersungguh-sungguh mengaitkan Anwar Ibrahim sebagai talibarut Amerika apabila pemimpin negara itu membela Anwar, sebaliknya tidak pernah pula terpacul dari mulut mereka untuk menuduh Aung San Suu Kyi sebagai talibarut Amerika bila pemimpin negara itu membela Aung San Suu Kyi.

Wednesday, November 24, 2010

Parti politik baru Datuk Zaid Ibrahim

Rasa tidak puas hati orang-orang Melayu dengan gagasan Malayan Union telah dapat menyatupadukan orang-orang Melayu seluruh Semenanjung bagi menentang gagasan tersebut.

Orang Melayu di bawah pimpinan Datuk Onn Jaafar melihat gagasan Malayan Union telah menghakis kuasa politik orang Melayu dan merendahkan kedudukan Raja-raja Melayu yang menjadi payung kepada orang-orang Melayu ketika itu.

Orang-orang Melayu telah menunjukkan kesatuannya di bawah satu wadah yang dinamakan UMNO bagi menentang Malayan Union.

Malayan Union adalah merupakan titik tolak penubuhan entiti politik Melayu yang dinamakan UMNO.

Peranan UMNO tidak berhenti setelah Malayan Union berjaya dimansuhkan tetapi pemimpin-pemimpinnya terus mengemudi UMNO sebagai wadah untuk menuntut kemerdekaan Tanah Melayu dari penjajahan British.

Oleh kerana kebanyakan negara-negara Asia ketika itu di ambang menuntut kemerdekaan dari penjajah-penjajah barat, pemimpin-pemimpin UMNO juga tidak melepaskan peluang ini untuk menggerakkan UMNO kepada agenda yang lebih besar iaitu menuntut kemerdekaan. Dari slogan ‘hidup Melayu’ telah bertukar kepada slogan ‘merdeka’.

Untuk menubuhkan suatu parti politik yang baru memerlukan satu isu yang besar yang mampu menarik perhatian seluruh rakyat jelata, seperti penubuhan UMNO adalah ekoran isu besar Malayan Union.

Isu Anwar Ibrahim pada tahun 1998 juga adalah satu isu besar yang telah menarik perhatian rakyat negara ini, malah juga diikuti dengan penuh minat oleh dunia luar.

Isu Anwar Ibrahim telah dikaitkan dengan tempangnya sistem keadilan negara kita. Makamah dan polis telah dihidu oleh rakyat menjadi tunggangan politik pemimpin yang berkuasa. Badan pencegah rasuah telah dijadikan seperti senjata politik dengan melakukan pendakwaan berpilih-pilih.

Bukan sahaja rakyat yang berpendidikan tinggi dapat menilai bagaimana makamah dan polis telah diperkudakan untuk tujuan politik, malah orang yang tinggal di ceruk kampung pun sedar akan hal ini.

Ini bukan soal Anwar bersalah atau tidak, tetapi lebih kepada soal jentera dan alat kerajaan yang telah disalah gunakan oleh pihak yang berkuasa untuk kepentingan agenda politik mereka.

Permintaan kepada sistem makamah yang adil dan polis yang bebas sangat mendesak ketika itu. Ramai rakyat melihat perlunya reformasi kepada sistem makamah dan penguatkuasa negara ini dilakukan. Bagi memenuhi kehendak rakyat itu, tertubuhlah satu entiti politik yang dinamakan Parti Keadilan (ADIL).

Bersama-sama parti pembangkang yang lain, terutamanya PAS dan DAP, Parti Keadilan telah menganjurkan banyak demontrasi jalanan atas slogan reformasi.

Kesan dari asakan bertubi-tubi demontrasi jalanan ini telah membawa pengunduran Tun Mahathir dari tampuk kuasa dan berkesudahan dengan pembebasan Anwar Ibrahim dari penjara oleh PM Pak Lah yang menggantikan Tun Mahathir.

Pembebasan Anwar Ibrahim telah melegakan orang ramai yang bersimpati dengannya, selepas Anwar dibebaskan, parti Keadilan terus memainkan peranannya sebagai ‘check and balance’kepada kerajaan yang memerintah, terutamanya dalam menentukan urus tadbir negara yang baik. Teguran dan kritikan terus dilemparkan kepada kredibiliti badan-badan penguat kuasa seperti polis dan pencegahan rasuah.

Dalam masa yang sama, Zaid Ibrahim adalah ahli politik yang berpengaruh dalam parti UMNO bercita-cita besar untuk melakukan reformasi kepada amalan demokrasi dan urus tadbir yang baik. Peluang yang diberikan oleh PM Pak Lah kepada Zaid Ibrahim untuk menyertai kabinetnya bagaikan pucuk dicita ulam mendatang. Pak Lah telah memberi kepercayaan sepenuhnya kepada Zaid untuk melakukan reformasi terutamanya dalam badan kehakiman, perundangan dan badan penguat kuasa seperti polis dan pencegahan rasuah.

Malangnya Zaid Ibrahim yang terlalu idealistik itu tidak dapat diterima oleh rakan-rakan dalam UMNO, terutamanya bila Zaid menentang dan berhasrat untuk menghapuskan ISA. Zaid rasa keciwa dengan sikap pemimpin-pemimpin UMNO yang tidak mahu menyokong agenda beliau. Akhirnya Zaid Ibrahim dipecat dari UMNO dan beliau mengambil keputusan untuk menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) setelah beliau yakin dapat memperjuangkan cita-citanya secara lebih berkesan melalui parti politik tersebut.

Bila berada dalam PKR, sekali lagi Zaid keciwa, apa yang beliau lihat hanyalah indah khabar dari rupa. Tidak seperti ahli-ahli reformasi yang lain, Zaid tidak mahu parti PKR sekadar untuk membela Anwar Ibrahim tetapi mahu ia menjadi parti yang beragenda lebih besar terutama dalam melakukan reformasi kepada amalan demokrasi yang bebas, adil dan telus, mahu melihat Negara diurus tadbir dengan baik, yang mengutamakan integriti, badan perundangan dan makamah yang bebas dari menjadi tunggangan pemimpin politik. Juga mahukan badan penguatkuasa yang bebas dan adil.

Selepas keluar dari PKR, mampukah Zaid meraih simpati rakyat Malaysia untuk menyertai parti baru yang bakal beliau tubuhkan nanti? Saya tidak yakin ramai orang akan menyertai parti politik Zaid, kerana parti baru hanya akan mendapat tarikan ramai jika ada isu yang besar seperti isu Malayan Union dan isu Anwar Ibrahim.

Isu Zaid dipecat dan keluar PKR bukanlah isu yang besar, walaupun Zaid mempunyai agenda yang besar yang patut disokong, tetapi ia tidak cukup untuk menarik ramai orang untuk menyertai parti baru yang bakal beliau tubuhkan itu.

Zaid keciwa kerana parti PKR ditadbir secara tidak tersusun dan lemah. Zaid mendakwa cara pemilihan dalam PKR tidak bersih dan membelakangkan amalan demokrasi tulen dan tidak ada integriti.

Mungkin benar dakwaan Zaid itu, tetapi kita kena ingat, orang menjadi baik bukan disebabkan masuk parti. Sekalipun Zaid ingin menubuhkan parti politiknya sendiri untuk mengelakkan perkara kotor ini berlaku, tetapi bolehkah beliau pastikan semua ahli partinya akan jadi baik macam dia juga?

Sepatutnya Zaid perlu bersama pemimpin lain memperbaiki parti PKR supaya betul-betul menjadi parti impian setiap rakyat Malaysia, bukan dengan memencilkan diri sehingga tidak mampu untuk mengubah apa-apa.

Sunday, November 14, 2010

PKR, parti cantik, dikuasai oleh orang tolol

Tidak boleh dinafikan, parti PKR adalah parti yang cantik, yang masa kehadirannya sangat sesuai dengan realiti masyarakat Malaysia hari ini. Parti PKR bukan parti yang berasaskan kaum, memperjuangkan keadilan dan menolak segala kepincangan yang berlaku dalam pentadbiran Negara.

Kehadiran Parti PKR seperti menjanjikan harapan baru kepada rakyat Malaysia. Tetapi dengan perkembangan mutakhir yang melanda parti itu, kelihatan ia seperti indah khabar dari rupa.
Semasa zaman kemuncaknya pada tahun 1998, bilangan ahlinya memang ramai, di masa itu ramai rakyat Malaysia telah menjadi ahli parti PKR bagi menunjukkan sokongan mereka kepada DS Anwar Ibrahim di atas pemecatannya dari kerajaan dan UMNO, dan juga dihukum penjara yang bermotifkan politik.

Ahli-ahli reformasi yang giat mengadakan demonstrasi bagi membebaskan Anwar Ibrahim dari penjara rasa begitu gembira apabila beliau dibebaskan oleh Pak Lah yang mengambil alih jawatan PM dari Tun Mahathir.

Selepas itu, walaupun terus menyokong PKR, ramai ahli-ahli reformasi tidak lagi aktif dengan kegiatan parti PKR dan keahlian mereka dengan sendirinya terbatal setelah tidak lagi membayar yuran keahlian.

Akhirnya yang terus tinggal aktif dalam PKR, kebanyakannya hanyalah orang-orang yang berminat dengan politik bagi mendapat jawatan, kuasa dan kepentingan diri sahaja.
Tidak keterlaluan kalau dikatakan, PKR hari ini bukanlah lagi dikendalikan oleh ahli-ahli reformasi yang telah berjuang dengan ikhlas bagi menegakkan keadilan, tanpa mengharapkan apa-apa habuan dan balasan.

Tidak hairanlah kalau dalam parti PKR hari ini seperti yang didakwa oleh Datuk Zaid Ibrahim, penuh dengan penipuan, permainan kotor, tidak telus dan langsung tidak mencerminkan perjuangan sebenar parti tersebut.

Parti PKR telah dikuasai oleh orang-orang ‘tolol’ yang gilakan jawatan, kuasa dan mencari kepentingan diri.

Mungkin mereka inilah juga yang dimaksudkan oleh saudara Zulkifli Nordin (ahli PKR yang dipecat) sebagai Napoleon Kecil, membelakangkan amalan demokrasi tulen demi menjayakan agenda peribadi mereka.

Mereka merasakan, dengan menggunakan taktik kotor dan penipuan, mereka boleh menang dalam pemilihan pusat PKR. Tetapi mereka lupa, tindakan mereka itu amat menjijikan, dan akan menyebabkan orang ramai menjauhkan diri dari terus memberi sokongan kepada parti PKR.

Buat apalah mereka berasa bangga kerana menang besar dalam pemilihan parti PKR, tetapi parti PKR menjadi lemah kerana tidak mendapat sokongan orang ramai.

Kalau dalam menguruskan parti pun mereka tidak mempunyai integriti, tidak bersih, tidak bebas, tidak telus dan tidak adil, bolehkah kita meletakkan harapan kepada mereka untuk memimpin Malaysia lebih baik dari pemerintahan yang ada sekarang?

Sunday, November 07, 2010

Tangan syaitan Nik Aziz, satu penglihatan yang kasyaf


Suatu masa dulu kita biasa mendengar fatwa dari pemimpin PAS yang mengatakan UMNO itu kafir. Dan yang terbaru ini pula kita digemparkan dengan penglihatan kasyaf Ustaz Mohd Nor Idris (bekas calon UMNO) yang mengatakan tangan Nik Aziz macam tangan syaitan yang tidak boleh disambut salamnya.

Nampaknya masyarakat kita masih belum dapat belajar dari sejarah silam, mereka mahu mengambil kerja Tuhan, menghukum sesiapa saja mengikut kehendak mereka. Untuk menghukum seseorang yang beriman sebagai kafir dan syaitan bukanlah kerja manusia.

Mereka yang bertelagah ini telah cuba mencari kebenaran melalui politik. Saya percaya, sampai bila pun mereka yang berbalah ini tidak dapat mencari kebenaran melalui politik. Kebenaran hanya boleh ditemui melalui agama.

Platform politik adalah untuk mencari kuasa dan mencari orang yang terbaik untuk menjadi pemimpin, bukan untuk mencari kebenaran. ‘Kebenaran’ yang dipaksakan menggunakan kuasa adalah kebenaran yang palsu. Walaupun telah menjadi kebiasaan di zaman ini, siapa yang berkuasa, dialah pihak yang dianggap benar, tetapi ini bukanlah perkara yang betul.

Tuhan yang Maha berkuasa pun tidak pernah memaksa manusia patuh kepadaNya, walaupun Dia boleh melakukannya.

Lihatlah kepada isi Al Quran, mesej utama yang ingin disampaikan ialah mengajak manusia memurnikan keimanan kepada Allah dengan menghindari syirik. Selepas itu kita diajak untuk melakukan kebaikan (amal soleh). Sedangkan mencari kuasa politik bukanlah perkara utama yang ditekankan dalam Quran.

Kalaulah sistem pemilihan pemimpin secara demokrasi seperti yang ada hari ini wujud semasa berlaku perebutan jawatan khalifah antara Saidina Ali bin Abi Talib dan Muawiyah bin Abu Sufiyan satu ketika dulu, tentulah tidak akan sampai wujud satu lagi mazhab yang dinamakan Syiah seperti yang ada hari ini.

Punca masalahnya ketika itu hanyalah untuk memilih pemimpin sahaja, tetapi telah meleret-leret bertukar menjadi medan mencari kebenaran. Sebenarnya, samada Saidina Ali atau pun Muawiyah yang menjadi khalifah, ajaran Islam tetap tidak akan berubah. Tetapi apabila ia telah bertukar menjadi medan mencari kebenaran, maka timbullah fatwa-fatwa dan hadis-hadis palsu yang digunakan untuk menyokong pihak-pihak yang bersengketa.

Akhirnya timbul mazhab baru bagi memperkukuh sokongan politik kepada pihak mereka. Sehingga siapa yang patut menjadi pemimpin pun telah menjadi seperti salah satu rukun iman kepada mereka.

Kita tidak boleh memutar roda masa untuk membetulkan keadaan yang telah berlaku. Tetapi kita boleh mengambil pelajaran darinya dan tidak mengulangi kesilapan yang telah berlaku itu. Dua peristiwa yang saya sebutkan di awal tadi, mengkafirkan orang Islam dan menuduh syaitan kepada orang Islam, menunjukkan kita tidak pernah belajar dari sejarah.

Janganlah kita terlalu emosional dalam politik sehingga kita sanggup mengeluarkan fatwa yang bukan-bukan kepada musuh politik kita. Jadikanlah politik sebagai wadah untuk memilih pemipin yang terbaik antara kita, bukan medan untuk mencari kebenaran.

Contohilah kualiti kepimpinan panglima Salahudin Al Ayubi (Saladin), beliau sentiasa menunjukkan sikap baiknya terhadap musuhnya walaupun kafir harbi. Tidak hairanlah beliau sangat dihormati dan disanjung tinggi oleh kawan dan lawan. Kalau kafir harbi pun kita boleh bersikap baik, apatah lagi dengan kafir zimmi.

Apapun, tolak kata-kata nista yang dihamburkan, saya masih tertarik dengan perbincangan hangat antara Tuan Guru Nik Aziz dan Ustaz Mohd Nor ini, kerana ia mempamerkan kematangan dan kefahaman demokrasi dalam masyarakat kita, khususnya di Kelantan. Di mana kita bebas untuk bersuara dan meluahkan rasa tidak puas hati kita kepada siapa saja, termasuk pemimpin tertinggi, tanpa rasa takut dan bimbang.

Kalau zaman Tun Mahathir dulu, mungkin ada yang dah lebam biji mata. Atau kalau 600 tahun dahulu, zaman Raja Melaka, mungkin ada kepala yang dah kena penggal.

Saturday, November 06, 2010

Negara Dadah


Kalau kita masih ingat cerita dalam filem Zombie pada sekitar tahun 1979, dalam cerita itu, seorang demi seorang dijangkiti penyakit ‘zombie’, mayat hidup, mereka menjadikan orang-orang yang masih sihat sebagai mangsa mereka.

Dalam filem yang suspen itu, kita disergah dan dikejutkan dengan insiden di mana rakan-rakan, ahli keluarga dan saudara-mara kita sendiri, yang kita amat percaya, tiba-tiba bertukar menjadi zombie.

Zombie berlaku dalam filem untuk hiburan kita, tetapi penagih dadah pula berlaku dalam dunia nyata kita. Seperti zombie, penagih dadah juga umpama mayat hidup, berfikiran tidak normal, mereka menjadikan orang-orang sihat sebagai mangsa untuk meneruskan kehidupan mereka.

Hari-hari penagih dadah akan berusaha dengan berbagai cara merekrut ahli-ahli baru dengan tujuan dapat menjual dadah kepada penagih-penagih baru. Dengan duit keuntungan menjual dadah itu dapat pula membeli keperluan dadah mereka sendiri.

Malah mereka juga sanggup pecah amanah, mencuri, meragut, pecah rumah dan membunuh siapa saja bila terdesak untuk mendapat duit bagi membeli keperluan dadah mereka.

Banyak perbelanjaan kerajaan dihabiskan untuk menampung penagih dadah di pusat-pusat serenti untuk proses pemulihan. Itu pun bukan semua penagih-penagih dimasukkan di sana. Kalau hendak sumbatkan semua penagih-penagih dadah dalam pusat-pusat serenti yang ada memang tidak cukup tempat.

Dari statistik jumlah dadah yang dapat ditangkap di pintu keluar masuk negara ini, sangatlah besar. Ini mencerminkan betapa ramainya dan banyaknya dadah diperlukan oleh penduduk negara ini. Itu belum termasuk dadah yang gagal dikesan ketika dibawa masuk dan dadah yang diseludup melalui ‘laluan tikus’.

Kelemahan penguatkuasa kita dalam menangani masalah dadah ini juga adalah faktor yang menyukarkan untuk membenteras masalah kemasukan dan penyalahgunaan dadah ini.

Malah biasa sangat kita dengar, ada orang-orang yang mempunyai kedudukan tinggi dan berpengaruh dalam masyarakat melindungi kegiatan-kegiatan perdagangan dadah ini.

Amatlah keji perbuatan kita kalau menjadikan perdagangan dadah atau sengaja bersubahat dengan pengedar-pengedar dadah untuk memperkayakan diri kita. Mereka ini sebenarnya adalah pengkhianat bangsa yang tidak dapat dimaafkan.

Mungkin mereka berfikir, yang penting mereka dapat hidup mewah dan kaya raya, dan mereka tidak peduli kalau anak cucu mereka akan dijangkiti penyakit dadah satu masa nanti, kerana mereka beranggapan di waktu itu mereka sudah tidak ada lagi di dunia ini.

Keadaan masalah dadah dalam negara kita ini seperti api yang telah marak, sikap kita yang membiarkannya semasa api masih kecil, telah membuatkan ia semakin marak dan membesar, akhirnya kita tidak mampu lagi untuk memadamkannya. PEMADAM pun tidak berdaya untuk memadamnya.

Pernah juga berlaku di mana kes dadah yang telah dapat diserbu, hilang dalam jagaan pihak polis. Ada juga pegawai-pegawai polis yang terliur dengan duit dadah yang lumayan hingga sanggup menyeludupkan keluar dadah tersebut dari balai polis. Kira harapkan pagar tetapi pagar tidak boleh harap.

Rokok adalah pintu kepada dadah. Walupun tidak semua perokok akan menghisap dadah, tetapi hampir semua penagih dadah adalah berasal dari perokok. Tidak hairanlah kalau penagih-penagih dadah menggunakan strategi terancang menggalakkan budak-budak sekolah seramai yang mungkin untuk berjinak-jinak dengan rokok.

Mereka tahu budak-budak sekolah yang menghisap rokok inilah yang akan menjadi pasaran utama perniagaan dadah mereka di masa depan.

Anak muda yang terlalu menginginkan hiburan yang melampau, akhirnya terjerumus dalam penyalahgunaan dadah. Mereka ini tidak pernah puas dengan hiburan yang biasa, mereka mahu mencuba hiburan yang lebih menyeronokkan dari yang biasa mereka dapat. Dadah dapat memenuhi kehendak mereka itu.

Kalau zaman kanak-kanak saya dulu, dapat menonton TV di rumah jiran sekali sekala pun sudah rasa seronok, tetapi anak-anak kita hari ini, berbagai saluran TV boleh ditonton di rumah sendiri, selain dari itu mereka boleh tengok VCD dan DVD, dan berbagai bahan hiburan boleh didapati melalui internet.

Hiburan yang sukar saya boleh dapat di zaman dulu sudah menjadi perkara biasa di zaman ini. Anak-anak muda mula mencari kelainan dan mencari hiburan yang lebih menyeronokkan dari yang biasa mereka dapat.

Dikatakan, apabila mereka mengambil dadah, mereka akan jadi khayal atau lalok, dalam khayalan itu mereka menemui kehidupan yang amat menyeronokkan, mereka menjadi raja tinggal di dalam istana yang penuh kemewahan dan di dampingi berpuluh-puluh bidadari.

Kalau di alam nyata kita memerlukan beratus juta ringgit untuk menikmati kehidupan mewah seperti itu, tetapi mereka masih boleh merasakan kehidupan seperti itu menggunakan bantuan dadah dengan hanya membayar beberapa puluh ringgit diperlukan untuk membeli dadah.

Mungkin di zaman teknologi canggih ini, tidak mustahil ada pihak yang boleh mencipta dadah mengikut impian penagih-penagih dadah. Samada kita hendak mengkhayal kehidupan menjadi orang kaya, mengkhayal kehidupan yang di kelilingi bidadari, atau mengkhayal kehidupan di taman-taman indah yang penuh dengan makanan yang lazat, semuanya boleh dipilih mengikut jenis dadah yang kita ambil.

Langkah PM Najib hendak menjadikan negara kita sebagai pangkalan utama hiburan di kawasan Asia Tenggara untuk menarik lebih ramai pelancung ke negara ini seolah-olah seperti membukakan ruang yang lebih besar kepada aktiviti penyalah gunaan dadah. Tidak dapat dinafikan, pusat-pusat hiburan dengan kegiatan dadah memang sudah sinonim.

Untung yang mungkin kita dapat dari industri hiburan ini tidak berbaloi dengan belanja yang digunakan oleh kerajaan untuk membasmi dadah dan belanja untuk memulihkan penagih-penagih dadah. Itu belum lagi termasuk kerugian yang kita dapat dari keruntuhan akhlak hasil dari aktiviti hiburan tanpa batas ini.

Seperti kita perlu kepada makanan, kita juga perlukan kepada hiburan, tetapi kalau sudah berlebihan dan tanpa batas, ia boleh membawa mudarat kepada diri dan masyarakat kita. Masalahnya, kita mungkin akan berhenti makan bila sudah terlalu kenyang, tetapi manusia tidak pernah puas untuk menikmati hiburan.
Masa tahun 70an dulu, kita hanya dengar satu atau dua orang anak muda dalam kampung kita yang hisap ganja atau dadah. Setelah beberapa lama kemudian, adalah perkara biasa pula kalau ada antara saudara mara kita yang menjadi penagih dadah. Dan mungkin pada masa depan, akan menjadi perkara biasa pula kalau keluarga kita sendiri atau anak kita sendiri ada yang jadi penagih dadah.

Bolehkah kita dan keluarga kita selamat dari ancaman penyakit dadah ini? Apabila semua orang telah dijangkiti oleh penyakit dadah, akhirnya negara akan dikuasai oleh penagih-penagih dadah. Begitulah akhirnya kisah cerita dalam sebuah filem Zombie yang pernah saya tonton satu masa dulu. Zombie telah berada di merata tempat dan menguasai semuanya.

Thursday, November 04, 2010

Pakatan Rakyat perlu anjakan baru

Mungkin pihak Pakatan Rakyat boleh memberikan berbagai alasan dengan menyalahkan BN di atas kekalahan mereka dalam pilihanraya kecil di Galas dan Batu Sapi pada hari ini (4 November 2010). Tetapi mereka juga harus mengambil serius pandangan dan kritikan ikhlas Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (bekas Mufti Perlis) tentang politik negara kita. Berikut adalah pandangan beliau tersebut yang saya salin semula dari blog beliau:

Politik Kita Memerlukan Anjakan Baru
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Saya rasa politik kita memerlukan nafas baru. Seperti mana UMNO memperkatakan keperluan anjakan baru dalam politik mereka, demikian saya fikir pihak pembangkang pun perlu mula memperkatakan hal yang sama. Saya seperti kebanyakan rakyat marhaen yang hanya ingin melihat kesejahteraan negara berteraskan kerajaan yang amanah dan pembangkang yang berkualiti. Sudah banyak diperkatakan, dikritik dan diulas mengenai kerajaan hari ini. Kita jangan lupa pembangkang juga perlu untuk diberikan penilaian tentang peranan mereka yang diberi amanah dalam Parlimen kita. Ini kerana dalam konteks politik kita kualiti kerajaan dan pembangkang menjaga kemaslahatan negara. Ada beberapa perkara yang mungkin perlu dinilai:

1. Kita perlu politik idea iaitu politik yang berteraskan kebijaksanaan dan pemikiran yang bernas dalam memajukan masyarakat dan negara. Kita tidak mahu politik sekadar kutuk-mengutuk, maki-memaki dan hina menghina tanpa sebarang cadangan yang membina dan memajukan pemikiran rakyat. Kita mahu ahli-ahli politik kita berkualiti sehingga kita rasa mereka layak mewakili kita atas kebolehan kepimpinanan mereka yang berteras ilmu dan budi.

2. Justeru, politik kita memerlukan watak-watak baru yang bernas, matang dan tangkas. Mereka yang disifatkan oleh sarjana politik Islam sebagai mempunyai ‘al-quwwah’ (kemampuan) dan al-Amanah (amanah). Mereka yang berteraskan politik idea dan nilai, bukan politik duit, atau politik taukeh. MAKA, semua ahli politik yang merasakan zaman mereka sudah habis, berilah laluan kepada mereka yang baru demi untuk kebaikan rakyat. Samada di pihak pembangkang ataupun kerajaan, hal yang sama mesti dilakukan. Ramai pelakon veteran sudah tidak sesuai menjadi ‘hero’ dalam pentas baru politik hari ini. Biarlah mereka tersimpan dalam diari sejarah politik kita dengan kadar sumbangan yang telah dibuat. Jika Tun Abdulllah pun bersara, makin mereka yang ‘sewaktu’ dengannya dalam pembangkang pun perlu bersara. Kata-kata Prof A. Aziz Bari mungkin patut dinilai semula.

3. Di samping menghormati sumbangan, saya rasa Ketua Pembangkang DSAI, sudah sampai masanya untuk bersara ‘politik’. Sudah banyak rentak tari politiknya yang makin tidak ‘seimbang’. Zamannya mungkin makin menyusur pergi. Saya tidak fikir generasi baru terus bertahan untuk melihat ‘story-design’ politik yang sama. Berilah peluang untuk beliau berundur dengan aman. Demi untuk mewujudkan pembangkang yang lebih berkualiti dan berkesan. Saya rasa beliau perlu menerima hakikat ini. Demikian setiap kita ada hari datang dan hari pergi. Biarlah kita datang disambut mesra, dan kita pergi diucapkan terima kasih dan hormat, bukan dipaksa keluar.

Maaf atas pandangan ini. Saya insyaAllah, tiada apa-apa kepentingan kedudukan ataupun jawatan atas pandangan yang seperti ini. Saya tahu sesetengah pembangkang cepat ‘melenting’ jika ada pandangan yang mereka tidak setuju. Namun, mereka kena ingat banyak pandangan yang saya tajam terhadap kerajaan, alhamdulillah mereka tidak melenting, sebaliknya berinteraksi dengan baik.

Monday, November 01, 2010

Semakin ramai penumpang bas terbunuh kerana nak kejar untung


Persaingan yang sengit antara pengusaha-pengusaha syarikat bas, dan dalam masa yang sama mereka ingin membuat keuntungan yang maksimum, akhirnya nyawa orang awam menjadi korban.

Gara-gara hendak mencari untung berlebihan, banyak syarikat bas tidak memperdulikan ciri- ciri keselamatan bas mereka.

Mereka cuba mendapatkan untung yang banyak dengan cara mengurangkan kos operasi walaupun sikap itu boleh mengancam nyawa dan keselamatan penumpang dan orang awam.

Bas tidak diselenggara dengan baik dan sempurna. Penyenggaraan bas memakan belanja yang besar, oleh itu pengusaha cuba menjimatkan perbelanjaannya dengan mengurangkan atau meminimumkan penyengaraan dan pembaikpulihan bas-bas mereka.

Mereka juga mengurangkan kos operasi syarikat dengan menawarkan gaji asas yang murah kepada pemandu-pemandu bas mereka.

Tidak hairanlah kalau pemandu-pemandu yang pernah berkali-kali melakukan kesalahan trafik dan disiplin pun masih diambil untuk bekerja. Mengambil pemandu tangkap muat ini mencerminkan sikap tamak pengusaha-pengusaha bas.

Gaji pemandu bas yang rendah memaksa mereka membuat kerja lebih dari yang sepatutnya. Apabila mereka membuat banyak kerja lebih masa, ini boleh menyebabkan mereka mengantuk dan keletihan. Ramai juga pemandu bas yang dikesan menggunakan bantuan dadah untuk mengatasi masalah keletihan dan rasa mengantuk.

Pada 29 Oktober 2010 yang lalu, tujuh orang terbunuh di KM38 Genting Sempah bila bas yang mereka naiki terbabas dan terbalik akibat kegagalan brek bas berfungsi. Dan tidak sampai dua bulan sebelum itu 13 orang telah terbunuh bila bas Syarikat Delima yang dipandu laju hilang kawalan lalu terbabas dan terbalik.

Kita ada berbagai badan penguatkuasa seperti polis trafik, JPJ, LPKP dan PUSPAKOM yang diberi tugas memantau supaya syarikat-syarikat bas sentiasa mematuhi peraturan dan undang-undang bagi menjamin keselamatan pengguna dan orang awam. Tetapi setakat ini, kewujudan badan-badan penguat kuasa ini seperti tidak memberi kesan kepada masalah ini.

Mungkin mereka mempunyai mentaliti bekerja untuk makan gaji saja, bukan kerja untuk membuat kerja. Kalau masa dulu bila kita tanya kanak-kanak, kenapa mereka mahu menjadi doktor, mereka jawab hendak menolong mengubati atau memulihkan orang sakit. Kenapa mereka mahu menjadi guru, mereka jawab hendak mendidik orang menjadi pandai. Kenapa mereka mahu menjadi polis, mereka jawab untuk menangkap orang jahat.

Tetapi di zaman ini, tidak banyak lagi kita jumpa jawapan seperti itu, sebaliknya kerja adalah untuk dapat duit gaji bulan-bulan, soal buat kerja atau tidak itu masalah kedua.

Kalau kita pergi ke Setesen Bas Bukit Jalil hari ini, kita akan dikerumuni oleh ulat-ulat tiket yang secara agresif menawarkan perkhidmatan mereka. Kehadiran ulat-ulat tiket amat merimaskan pengguna-pengguna bas di sana. Yang peliknya, perbuatan mereka itu berlaku di depan pegawai-pegawai polis dan JPJ yang duduk tercongok berkawal di situ.

Kalau masalah ulat-ulat tiket yang lekeh inipun badan-badan penguat kuasa ini pun tidak mampu menyelesaikannya, bagaimana kita hendak harapkan untuk mereka menyelesaikan pengusaha-pengusaha syarikat bas yang melanggar peraturan dan undang-undang.

Benarlah kata orang, negara kita mempunyai kemudahan taraf kelas pertama dunia, tetapi mentaliti orang-orang kita masih berada di kelas ketiga. Negara kita disasarkan akan mencapai taraf Negara maju dalam masa kurang dari 10 tahun lagi, tetapi perkhidmatan syarikat-syarikat bas kita masih sama tahap dengan negara-negara membangun yang lain.

Pemandu-pemandu bas Negara kita harus diberi perhatian yang serius, kadar gaji mereka perlu dilihat semula supaya orang-orang yang betul-betul layak dan sesuai mahu bekerja menjadi pemandu. Pemandu adalah merupakan orang-orang barisan depan yang pertama dilihat dan ditemui oleh pelancung. Secara tidak langsung, sikap pemandu bas mencerminkan sikap rakyat Malaysia keseluruhannya. Buruk imej pemandu bas, buruklah imej Negara.

Kalau pengurus syarikat bas boleh membawa keluarga mereka melancung dua tiga kali keluar negara yang tentunya memakan belanja yang besar hasil dari keuntungan syarikat bas yang dimilikinya, apalah salahnya kalau keuntungan yang berlebihan itu diserap untuk menaikkan gaji-gaji pemandu bas.

Pengurus-pengurus bas ini perlu ingat, yang membawa keuntungan besar kepada syarikat bas yang mereka usahakan itu adalah juga datang dari usaha keras pemandu-pemandu bas mereka juga.

Seperti kata pepatah, hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah. Majikan harus berlaku adil dalam membahagikan keuntungan syarikatnya kepada pekerja-pekerja mereka.

Sampai bilakah nyawa-nyawa orang ramai yang tidak bersalah terus menjadi korban semata-mata untuk memenuhi sikap tamak haloba pengusaha-pengusaha syarikat bas yang tidak bertanggung jawab ini?

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com