Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Friday, April 30, 2010

Dunia sekarang dikuasai oleh Syaitan

Syaitan adalah musuh anak Adam yang nyata. Permusuhan yang tidak bersekudahan ini bermula sejak Nabi Adam hinggalah hari kiamat.

Iblis yang dilaknat Allah kerana angkuh, berdendam untuk menyesatkan umat manusia dari jalan yang benar. Berbagai cara dilakukan oleh Iblis dan Syaitan bagi menghalang manusia dari mengikut jalan yang diredai Allah.

Seperti manusia, Iblis juga dianugerah oleh Tuhan kebolehan untuk berfikir. Syaitan-syaitan ini begitu pandai menghasut dan menggoda pemikiran manusia untuk melakukan kerja-kerja maksiat yang dilarang.

Mereka juga bijak menggunakan manusia untuk menyesatkan manusia lain. Tanpa disedari syaitan telah memperkudakan orang Barat dan Yahudi untuk menyesatkan manusia seluruh dunia.

Syaitan telah menggunakan orang Yahudi dan Barat untuk mengangkat nilai-nilai maksiat supaya dilihat mulia oleh manusia.

Siapa saja yang menentang nilai tamaddun yang disaran oleh Yahudi dan Barat yang didokong oleh Syaitan ini, akan dilabel sebagai tidak mengikut aliran masyarakat antarabangsa.

Pakaian yang mendedahkan aurat hingga sekadar memakai coli dan seluar dalam sahaja di tempat awam, tidak dianggap sebagai salah atau tidak bermoral.

Berzina atau melakukan hubungan seks dengan kerelaan tanpa ikatan perkahwinan, bukanlah satu kesalahan yang boleh didakwa dimakamah sivil.

Pertandingan ratu cantik juga dianggap sebagai suatu acara yang sangat berprestij dan bermaruah.

Nilai-nilai maksiat ini mereka angkat menjadi mulia, secara halus mereka didik semua manusia dengan nilai-nilai buruk ini melalui media yang memang dikuasai dan dikawal oleh syaitan-syaitan ini.

Dengan mudah mereka masuk ke rumah kita melalui TV, internet dan VCD, hari-hari pemikiran kita dan anak-anak kita diasuh dengan budaya maksiat yang ingin mereka terapkan.

Anak-anak kita bergaul bebas yang langsung tidak boleh kita kawal. Anak-anak menjadi liar dan keluar rumah ikut suka hati mereka, semua ini adalah asuhan yang mereka dapat yang tersirat disebalik keseronokan menonton filem-filem Hollywood ini.

Melahirkan anak luar nikah bukan lagi menjadi bahan cacian masyarakat, malah di Barat mereka diberi layanan yang baik.

Kita sering ditakutkan dengan hantu-hantu gila seperti pontianak, langsuir, hantu raya, pelesit dan toyol. Sebenarnya, musuh kita yang nyata bukanlah hantu-hantu gila ini, sebaliknya adalah Iblis dan syaitan yang menggunakan manusia Barat dan Yahudi untuk menyesatkan manusia dari jalan yang benar.

Siapa yang cuba melawan arus akan menerima nasib dipinggirkan, dan akan dilabel dengan label-label yang negatif seperti tidak liberal, konservatif, pelampau, fundamental dan sebagainya.

Kalau di zaman lampau, pakaian yang menutup aurat yang biasa dipakai oleh wanita-wanita di waktu itu, seperti dalam gambar di atas melambangkan wanita-wanita yang terhormat. Tetapi sekarang, dengan usaha giat Syaitan dan kuncu-kuncunya telah dapat menukar persepsi masyarakat, di mana pakaian wanita yang menjolok mata seperti dalam gambar di bawah pula menjadi lambang wanita yang disanjung.

Sangat jelas kepada kita, norma-norma hidup masyarakat antarabangsa sekarang ini adalah dikuasai ditentukan oleh iblis dan syaitan.Tuesday, April 27, 2010

Belon udara panas ‘pembakaran dalam’ yang selamat


Belon udara panas yang ada sekarang menggunakan konsep pembakaran luar dimana bahanapi gas mampat (LNG) dibakar bagi memanaskan udara bagi menolak naik belon ke atas.

Walaupun langkah keselamatan yang ketat telah diambil, namun pembakaran luar mendedahkan nyalaan api yang boleh menyebabkan kebakaran bila berlaku kemalangan yang tidak diduga.

Oleh itu untuk mengelakkan ketakutan kita dari menaikki belon panas yang menggunakan pembakaran luar ini, di sini ingin saya perkenalkan konsep belon udara panas ‘pembakaran dalam’.

Pembakaran dalam ini menggunakan enjin yang akan menggerakkan penjana elektrik. Penjana elektrik ini pula membekalkan tenaga elekrik bagi memanaskan udara di dalam belon.

Di sini kita menggunakan tenaga elektrik untuk memanaskan udara, menggantikan pembakaran langsung dari nyalaan api yang terdedah yang digunakan oleh belon udara panas yang ada sekarang.

Bahanapi gas termampat disalurkan kepada enjin, sama seperti enjin kereta yang menggunakan bahanapi gas (NGV). Enjin pula akan menggerakkan penjana elektrik yang akan membekalkan tenaga elektrik.

Keadaan penjana ini sama seperti penjana (generator) mudahalih yang digunakan oleh penjual pasar malam untuk menyalakan lampu. Kalau penjana pasar malam itu menggunakan minyak petrol sebagai sumber tenaganya, tetapi untuk penjana belon udara panas ini kita menggunakan gas asli yang termampat.

Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh penjana ini akan digunakan untuk memanaskan udara dalam belon seperti udara panas yang dikeluarkan oleh alat pengering rambut elektrik.

Secara bandingannya, tentu risiko rambut kita terbakar sangat tinggi kalau kita menggunakan nyalaan api untuk mengeringkan rambut kita berbanding menggunakan pengering rambut elektrik.

Mungkin tidak memadai menggunakan pengering rambut untuk memanaskan udara belon yang besar, oleh itu kita perlu mencari elemen pemanas elektrik yang berkuasa tinggi.

Selain dari dapat mengurangkan bahaya kebakaran, belon udara panas yang menggunakan kuasa elektrik juga mempunyai banyak kelebihan. Tenaga elektrik yang dijana itu juga boleh digunakan untuk memutarkan kipas bagi menolak belon ke destinasi yang kita kehendaki, tidak hanya mengikut arah tiupan angin sahaja.

Kekurangan yang mungkin ada pada belon udara panas elektrik ini ialah kurang cekap, dan kuasa keluaran yang lebih kecil. Tetapi masalah ini boleh diatasi dengan menggabungkan ‘pembakaran luar’ dengan ‘pembakaran dalam’ ini. Pada permulaan untuk memanaskan belon semasa di daratan, kita menggunakan pembakaran langsung (luar), dan selepas belon mula naik ke udara, kita boleh tukar kepada pemanasan elektrik.

Di bawah adalah gambar komponen keseluruhan belon udara panas elektrik yang dicadangkan:Wednesday, April 21, 2010

Antara integriti dan pembangunan

Macam-macam dasar telah digubal, macam-macam program dan rancangan telah diwujudkan, dari DEB hinggalah ke MEB, dari Wawasan 2020 hinggalah ke 1Malaysia, semuanya itu adalah atas nama untuk membangun dan untuk maju.

Walaupun sebelum merdeka, tahap pembangunan bandar-bandar di Malaysia seperti Pulau Pinang dan Kuala Lumpur, sama saja seperti bandar Singapura. Tetapi hari ini kita dapat lihat perbezaan yang begitu jauh antara Kuala Lumpur dan Singapura.

Hampir setiap hari Perdana Menteri dan Menteri-menteri di Malaysia bercakap pasal pembangunan dalam TV, radio dan suratkhabar tetapi keadaan pembangunan Kuala Lumpur atau Pulau Pinang tidak juga setanding dengan Singapura.

Singapura merupakan negara pulau yang kecil dimana tanah dan sumber semulajadi yang begitu terbatas, masih dapat menyediakan rumah kediaman dan kemudahan asas yang selesa kepada rakyatnya. Sebaliknya Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor Bahru masih ramai rakyat yang tinggal berhimpit di kawasan setinggan dengan pemandangan yang meloyakan.

Manakala rakyat yang tinggal di kawasan taman-taman perumahan pula sering mengadu khidmat kebersihan yang diberikan oleh pihak berkuasa tempatan tidak memuaskan. Sampah lambat dipungut, longkang-longkang dan parit sering tersumbat. Anjing-anjing liar yang banyak, ‘mengembur’ tong sampah, menambah burukkan keadaan pemandangan sekitar.

Kerja-kerja projek pembinaan yang tidak mengikut peraturan telah menyebabkan parit dan sungai dipenuhi timbunan tanah dan sampah. Bila musim hujan, berlakulah banjir dan tanah runtuh yang sering menjejaskan keselesaan hidup rakyat.

Sebenarnya pemimpin dan rakyat kita mempunyai rancangan, dasar, program yang sangat lengkap dan cantik untuk membangunkan negara kita ini, tetapi kita masih tidak berjaya seperti Singapura kerana kita tidak ada INTEGRITI.

Aduan rakyat tidak pernah menjadi keutamaan kecuali kalau ada nilai politik dan kalau ada nilai ekonomi. Anjing-anjing liar tidak akan dihambat sehinggalah kalau ada berita di TV kanak-kanak yang kena baham anjing.

Ada seorang tua di kampung saya di Kuala Pilah marah-marah dan merungut kerana wakil rakyat ditempatnya telah menyampaikan hadiah kerusi roda kepada beliau di majlis penyampaian bantuan untuk warga emas di kampung itu. Beliau marah kerana diberikan kerusi roda, walhal beliau masih boleh berjalan, walaupun kaki beliau sekali-sekala memang sakit.

Orang dah nak bagi kerusi roda pun jadi masalah kepada orang tua ini, kalau tak nak pakai simpan sajalah, atau pun jual saja kepada orang lain.

Sebaliknya di kampung mertua saya di Johor Bahru pula, seorang yang hilang upaya untuk bekerja telah lebih setahun memohon bantuan JKM tetapi hingga sekarang masih tidak menerima apa-apa bantuan lagi.

Itulah beza antara Kuala Pilah dan Johor Bahru, satu di kawasan yang keadaan UMNO begitu genting dan satu lagi di kawasan yang 50 tahun lagi pun UMNO belum tentu kalah.

Semua keadaan penyelewengan yang telah menyusahkan kehidupan rakyat ini hanya akan dapat diatasi jika semua rakyat ada kesedaran untuk memilih INTEGRITI.

Friday, April 16, 2010

Politik yang bermuka-muka


Didepan orang Melayu mereka bercakap berapi-api mengutuk Israel dan memperjuangkan hak Palestin. Tetapi dalam masa yang sama mereka mengalu-ngalukan syarikat gergasi yang banyak menyumbang kepada Israel untuk melabur di Negara ini.

Semasa kemuncak kempen memboikot barangan yang membiayai kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin, nama Coca Cola adalah termasuk dalam senarai syarikat utama yang diboikot.

Sebagai Negara yang begitu simpati dengan penginayaan yang dilakukan keatas rakyat Palestin sewajarnya kita menjauhkan diri dari membantu syarikat-syarikat gergasi ini dari terus menjana kekayaan yang jelas telah membiayai Israel. Tetapi perkara sebaliknya pula yang berlaku.

Seperti yang diberitakan dalam Utusan Malaysia bertarikh 14 April 2010, “Perdana Menteri berkata, antara usaha yang sedang dilakukan oleh Malaysia ialah menarik lebih banyak pelaburan dari AS dan baru-baru ini Coca Cola sebagai contoh, telah bersetuju melabur RM1 bilion”.

Yang lebih menyedihkan, Syarikat Coca-cola akan mendirikan kilangnya di atas tanah yang dibeli daripada TH (Tabung Haji) Properties di Nilai, Negeri Sembilan dan upacara pecahtanahnya telah disempurnakan oleh YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Bin Tun Hj Abdul Razak pada 15 Mac 2010.

Tabung Haji yang sepatutnya dekat dengan hati nurani umat Islam sanggup mengkhianati rakyat Palestin hanya semata-mata untuk sedikit keuntungan dunia.

Kita masih boleh terima kalau Negara kita membeli barang-barang berteknologi tinggi dari syarikat-syarikat penyokong Israel ini, disebabkan kita masih tidak ada kemampuan dan keupayaan untuk membuat dan mengeluarkannya.

Tetapi apakah rasionalnya kalau syarikat-syarikat luar membawa balik keuntungan berjuta-juta dollar ke Negara mereka hanya hasil dari menyediakan minuman dan menggorengkan ayam untuk rakyat Negara ini?

Apakah pembelaan terhadap nasib malang rakyat Palestin ini hanya sebagai retorik dan dijadikan modal untuk mendapat sokongan politik semata? Agar dapat dilihat oleh pengundi Melayu, merekalah juara dalam memperjuangkan Islam.

Sunday, April 11, 2010

He! he! kaki ampu sudah terkena
Saya rasa gelihati bila baca berita dibawah dalam Mingguan Malaysia hari ini (11 April 2010):

‘Kerabat raja’ ditahan


KUANTAN 10 April – Seorang pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
ditahan kerana menyamar sebagai kerabat diraja Pahang supaya dapat mengadakan
lawatan ke semua kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di negeri ini.
Bagaimanapun, penyamarannya dengan menggunakan gelaran Tuan Muda terbongkar
apabila salah seorang pelatih PLKN di Kem Cahaya Gemilang, Cherating di sini
mengetahui identiti sebenarnya.
Timbalan Ketua Polis Daerah Kuantan,
Supritendan Zulkifli Taha berkata, pelajar berusia 18 tahun itu menyamar sebagai
anak angkat Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dengan
memakai gelaran Tuan Muda.

Kerana sifat mengampu yang berlebih-lebih pada pegawai-pegawai kerajaan ini menyebabkan mereka begitu seronok bila ada ‘orang besar’ hendak datang melawat tempat mereka. Ini baru anak angkat raja, belum lagi yang datang itu anak raja. Kalau anak raja tentu lebih hebat sambutannya, mungkin ada karpet merah sekali.

Seronok juga kita melihat sekali-sekala orang yang kuat ampu ini terkena.
Budaya ampu ini sudah semacam menjadi amalan dan budaya sesetengah orang kita. Dikatakan, untuk ‘naik keatas’ tidak perlu sangat kepada ‘kemampuan’ seseorang tetapi yang lebih penting ialah ‘pengampuan’ seseorang.

Telah menjadi sindiran, doa yang perlu kita baca setiap hari untuk berjaya meraih pangkat dan tender ialah berbunyi “Wa anfu sana, Wa anfu sini”.

Di Malaysia, apa yang kita tahu tidaklah begitu penting, tetapi yang lebih penting ialah siapa yang tahu kita.

Walaupun ‘pelajar cermerlang’ telah ditangkap kerana kesalahan menyamar sebagai ‘Tuan Muda’, tetapi banyak pengajaran yang kita boleh dapat dari peristiwa itu.

Dengan keadaan pegawai-pegawai kita yang kuat mengampu, bolehkah ‘pelajar cemerlang’ ini dapat kebenaran untuk melawat kem PLKN ini dengan mudah tanpa ada gelaran ‘Tuan Muda’ atau anak angkat raja?

Moga pihak hakim yang mengadili kes ‘pelajar cemerlang’ ini akan dapat mempertimbangkan keadaan ini dan meringankan hukuman beliau atau memaafkannya dengan amaran, tanpa dikenakan apa-apa hukuman. Sebaliknya biarlah peristiwa yang mengaibkan ini menjadi hukuman kepada pegawai-pegawai yang kuat mengampu ini.

Sebagai tambahan, saya diberitahu, pernah berlaku di mana seorang professor di sebuah universiti sanggup bangun pagi dan menggunakan kereta dan pemandu universiti untuk pergi ke lapangan terbang KLIA semata-mata hendak bersalam dengan Naib Canselor universiti tersebut yang hendak berangkat untuk lawatan ke luar negara.

Hai! Prof., kuat ampu nampak.

Wednesday, April 07, 2010

UTM cipta jarum suntik yang tidak menyakitkan

UTM cipta jarum suntik yang tidak menyakitkan

07/02/2012 12:03pm

JOHOR BAHRU 7 Februari – Selamat tinggal jarum suntik yang menyakit dan menakutkan. Berita gembira kepada mereka yang takut kepada jarum suntik. Dengan ciptaan teknologi terbaru hasil penyelidikan di Pusat Kecermerlangan Teknologi Nano (NTEC) UTM di bawah pimpinan Dato’ Prof. Ir. Dr. Jalal bin Abdul Wahub, tidak berapa lama lagi dunia akan menggunakan jarum suntik yang tidak memberikan rasa sakit.

Dengan menggunakan jarum suntik teknologi baru ini, pesakit hanya merasakan seperti digigit lintah atau nyamuk sahaja. Sememangnya teknologi jarum suntik baru ini adalah diadaptasi dari teknik penghisapan darah oleh haiwan lintah dan nyamuk. Setelah beberapa tahun membuat kajian terhadap haiwan lintah dan nyamuk yang menggigit dan menghisap darah tanpa menyakitkan pemangsanya, para penyelidik di pusat ini telah dapat membangun dan menghasilkan jarum suntik yang hampir serupa seperti yang digunakan oleh lintah dan nyamuk.

Mereka mendapati haiwan lintah dan nyamuk ini dijadikan dengan muncung yang halus dan boleh lentur. Semasa menggigit, haiwan-haiwan ini juga mengeluarkan enzim yang boleh mencairkan darah dan mengurangkan rasa sakit kepada pemangsa.

Menggunakan teknologi nano, jarum suntik yang halus dan boleh lentur ini telah dapat dibangunkan oleh penyelidik-penyelidik di pusat ini, dan tentunya ciptaan ini bakal merubah teknologi suntikan dalam dunia perubatan.

Bila diajukan soalan bagaimana mulanya beliau mendapat idea untuk mencetuskan jarum suntik yang dinamakan Lintek ini, Prof. Jalal berkata, “Eseh maso kocik-kocik dulu solalu nolong orang tuo ko sawah, memang solalu kono gigit lintah dan nyamuk ni, tak semonggah boto….. tak sodar bilo lintah ni menggigit kito.. bilo sodar, porut eh dah buncit kekonyangan..… tu lah, tak semonggah boto.”

“Lintah ni ado duo jonih, satu yang duduk dalam sawah, tu yang kito selalu sobut sebagai lintah, dio hidup dalam air. Satu jonih lagi yang dudok dalam kobun gotah, yang biaso kito panggil pacat, pacat ni tak mormolukan air, asal tompek tu lombab dan sojuk, boleh lah dio hidup….. tak semonggah boto”, ujar beliau dengan panjang lebar.Semua hasil cipta jarum suntik Lintek ini telah dipaten dan sebuah syarikat tempatan telah menunjukkan minat untuk bekerjasama bagi mengeluarkan produk tersebut yang dijangka mendapat permintaan yang menggalakkan dari seluruh dunia. Hasil eksport produk ini ke luar negara dijangka mampu menjana pendapatan Negara hingga mencecah satu billion ringgit dalam tahun pertama pengeluarannya.

Seterusnya, bila ditanyakan penyelidikan masa depan beliau selepas penghasilan ciptaan jarum suntik Lintek ini, Prof. Jalal menjelaskan, “Buek maso ni kito hanya koluarkan jarum suntikan untuk kogunaan suntikan vaksin, pongambilan sampel darah posakit koncing manih dan jarum suntikan insulin… pado maso akan datang mungkin kito akan hasilkan jarum suntikan yang boleh digunokan untuk jarum suntikan bagi pondormaan darah… kek sini kito masih monghadapi sikit masalah… sobab jarum Lintek ni tak boleh tombus urek tunjang….

tak semonggah boto”.

“Mako pulak, orang ramai takut nak dormo darah sobab takut dan ngilu bilo tengok jarum…. tak semonggah boto”.

Difahamkan hari pelancaran dan pengumuman jumlah peruntukan untuk mengeluarkan produk jarum Lintek ini akan disempurnakan oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri pada 29 Februari 2012 akan datang ini. -Bertakadanama


Artikel ini hanyalah rekaan semata bagi menggalakkan pemikiran kritikal dan kreatif kepada pembaca, tiada kena mengena dengan yang masih hidup mahupun yang telah meninggal.Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com