Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Sunday, September 27, 2009

Tun Mahathir yang telah insaf


TEGURAN Tun Mahathir kepada Samy Velu yang cuba mahu terus mengekalkan cengkamannya ke atas parti MIC tanpa menghiraukan suara akar umbi adalah berpandukan kepada pengalaman beliau sendiri.

Tun Mahathir pernah disifatkan sebagai pemimpin yang liat untuk turun dari memimpin parti UMNO, yang dianggap oleh sesetengah pihak ibarat pelepah pisang yang perlu disentap untuk jatuh.

Setelah diasak oleh beberapa siri demonstrasi jalanan barulah Tun Mahathir mula mahu memikirkan untuk melepaskan jawatannya sebagai PM Malaysia setelah lebih 20 tahun berkuasa.

Kini setelah bersara Tun Mahathir begitu lantang menasihati parti UMNO supaya menjadi sebuah parti yang mempunyai pemimpin-pemimpin yang bersih, bebas dari rasuah dan salah laku.

Padahal di era pemerintahannya, beliau tidak pernah pun mengambil berat tentang perkara-perkara tersebut. Malah dikatakan politik wang adalah bermula dan berluas-luasa semasa beliau memimpin parti UMNO lagi.

Dapat kita perhatikan, boleh dikatakan hampir semua menteri kabinet yang dilantik oleh Mahathir adalah di kalangan yang mempunyai rekod salah laku. Dari salah laku yang melibatkan skandal sex hinggalah kepada pembolotan AP dan tender projek untuk keluarga, malah ada yang terlibat dengan kes bunuh.

Dengan makamah dan polis berada di bawah penguasaannya membolehkan beliau mengawal dan menentukan samada seseorang itu boleh didakwa atau tidak.

Salah laku yang sedia terpalit pada menteri-menteri kabinetnya itu, ibarat pistol yang diacukan di kepala mereka, yang menyebabkan mereka semua sentiasa patuh kepada arahan Mahathir tanpa berani menyanggah.

Untuk jangka pendek memang ia menguntungkan Mahathir. Semua keinginannya dan cita-citanya akan dapat dilaksanakan dengan licin tanpa apa-apa bantahan. Tetapi untuk jangka panjang ia memberi imej buruk kepada parti UMNO.

Akhirnya rakyat melihat pemimpin-pemimpin UMNO dipenuhi dengan berbagai skandal dan salah laku, dan tidak pernah dibongkar atau diambil apa-apa tindakan terhadap mereka. Kesalahan mereka hanya dibongkar dan diambil tindakan bila cuba menentang presiden UMNO.

Semua menteri-menteri kabinet Mahathir seperti bergantung nyawa kepada beliau. Rafidah Aziz seperti kena histeria bila Tun Mahathir mengumumkan untuk melepaskan jawatan PM Malaysia dalam satu perhimpunan UMNO.

Selepas itu Rafidah Aziz jugalah antara pemimpin UMNO yang pertama menghentam Tun Mahathir sejurus beliau turun dari PM.

Nampaknya sekarang Tun Mahathir telah insaf, beliau telah melakukan banyak kerosakan kepada parti UMNO dan kini beliau berasa bertanggungjawab untuk membawa semula UMNO keatas landasan yang betul.

Kebobrokan parti UMNO selama ini telah menjauhkan orang-orang yang berakhlak mulia dan baik dari menyertai UMNO. Hingga menyebabkan UMNO sukar untuk mencari calon yang sesuai untuk bertanding di PRK Bagan Pinang. Susahnya sama seperti mencari rambut hitam pada kepala orang tua yang beruban.

Perlu diingat, dalam amalan sistem demokrasi kita tidak ada ruang untuk mengekalkan kejahatan untuk selamanya.

Saturday, September 26, 2009

Rekacipta teknologi mengambil aspirasi dari penciptaan alam

SESIAPA pun tidak boleh menafikan keinginan untuk mencipta kapal terbang oleh manusia timbul setelah melihat kemampuan burung terbang di udara.

Penciptaan burung yang boleh terbang oleh Tuhan itu telah mendorong manusia untuk mencipta mesin yang boleh membuatkan mereka terbang di udara.

Sebenarnya banyak lagi hasil penciptaan teknologi yang kita lihat hari ini mengambil aspirasi dari kejadian dan penciptaan yang dilakukan oleh Tuhan di alam ini termasuklah pada penciptaan diri manusia itu sendiri.

Manusia dijadikan Tuhan begitu sempurna sekali. Manusia dilahirkan dengan memiliki penglihatan, pendengaran dan anggota yang lengkap. Kita dapat melihat dan mendengar dengan jelas tanpa perlu memakai cermin mata atau alat mendengar semasa dilahirkan.

Jantung kita dengan sistem edaran darahnya pula telah siap terpasang sempurna dan berjalan dengan baik, tanpa campurtangan kita sendiri.

Seperti kereta yang memerlukan petrol untuk bergerak, badan kita pula memerlukan makanan untuk mendapatkan tenaga bagi menjalankan aktiviti kehidupan. Kejadian perut kita begitu canggih sekali sehingga dapat menukarkan makanan kepada tenaga yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

Siapakah yang meletakkan kanta boleh lentur dalam biji mata kita hingga membolehkan kita melihat objek jauh dan objek dekat dengan selesa? Dengannya juga manusia dapat aspirasi untuk mencipta cermin mata dan kanta lekap bagi membantu penglihatan yang telah rabun.

Terdapat sekitar 112 unsur atau elemen yang menjadikan bahan-bahan di alam ini. Unsur-unsur ini termasuklah hydrogen, oksigen, karbon, silicon, nitrogen, besi, aluminium, perak, tembaga, emas dan lain-lain lagi.

Semua unsur-unsur tersebut dibina dari atom-atom sebagai unit asasnya. Manakala atom pula dibina dari zarah-zarah yang dikenali sebagai electron, proton dan neutron. Sebagai contoh, atom oksigen dibina dari 8 elektron, 8 proton dan 8 neutron, atom silicon dibina dari 14 elektron, 14 proton dan 14 neutron, dan atom emas pula dibina dari 79 elektron, 79 proton dan 79 neutron.

Walaupun dimata kita kelihatan emas lebih cantik dan bernilai berbanding silicon (unsur yang terdapat pada pasir) tetapi sebenarnya kedua-duanya adalah dibina dari benda atau zarah yang sama iaitu electron, proton dan neutron.

Perbezaan bilangan zarah electron, proton dan neutron yang membina atom emas dan silicon itu telah menyebabkan kedua-dua bahan tersebut menampakkan sifat-sifat yang berlainan.

Mungkin sebab itu juga agaknya dalam ibadah kita diatur dengan nombor-nombor yang tentu ada hikmah disebaliknya. Sebagai contoh, jumlah rakaat sembahyang maghrib adalah 3, manakala subuh 2 rakaat, dan Zuhur, Asar dan Isyak pula 4 rakaat. Begitu juga bilangan zikir tertentu yang harus dibaca sebanyak 33 kali, atau 100 kali, atau 7 kali.

Begitu juga dengan bilangan untuk membaca ayat-ayat doa atau salawat semasa menawarkan air untuk dijadikan ubat. Nombor bilangan itu juga mungkin dapat memberi kemujaraban air ubat tersebut.

Manusia juga mengambil aspirasi dari kejadian atom-atom ini untuk menciptakan sistem operasi computer. Computer hanya mengenal dua huruf atau dua nombor sahaja iaitu nombor 0 dan nombor 1.

Seperti dinyatakan di atas, semua atom termasuklah atom emas dan atom silicon dibina dari bahan atau zarah yang sama iaitu electron, proton dan neutron, tetapi mereka dibezakan oleh bilangan electron, proton dan neutron yang membinanya.

Semua arahan yang kita berikan kepada computer akan ditukar kepada nombor 0 dan nombor 1 kerana computer hanya boleh faham dua nombor ini sahaja.

Sebagai contoh, apabila kita menekan nombor 3 dipapan kekunci (key board) computer kita, nombor itu akan ditukar kepada 0110011, dan kalau kita tekan nombor 8, nombor 8 ini akan ditukar kepada 0111000.

Walaupun 0110011 dan 0111000 hanya mengandungi nombor 0 dan 1 sahaja, tetapi oleh kerana ia disusun secara berbeza maka computer dapat mengenal nombor-nombor tersebut sebagai nombor 3 dan nombor 8.

Itulah contoh di mana kejadian atom yang membina bahan-bahan di alam ini telah diadaptasi ke dalam sistem teknologi computer.

Teknologi Fuzzy Logic yang banyak digunakan dalam alat kawalan untuk camera, mesin basuh dan lampu trafik juga adalah diambil dari cara manusia membuat keputusan tentang sesuatu perkara.

Kepada manusia tidak memberi apa-apa makna kalau diberitahu kelajuan internet ialah 54 MBps atau 2 MBps atau 1 KBps, sebaliknya kita lebih faham jika disebut sangat laju, tidak berapa laju atau slow sangat. Begitulah konsep Fuzzy Logic bekerja, ia lebih dekat dengan cara manusia menilai sesuatu keadaan.

Selain dari itu sudah ada teknologi yang mengmbil konsep cara otak manusia bekerja iaitu dipanggil Artificial Neural Network (ANN). Otak manusia mempunyai berjuta-juta sel neuron yang bersambung diantara satu sama lain yang membolehkannya mempelajari sesuatu. Inilah kelebihan teknologi ANN ini kerana ia mampu belajar seperti otak manusia.

Tidak ketinggalan juga penurunan sifat-sifat baik melalui ginatek atau kromosom ibubapa juga diadaptasi dalam teknologi yang dipanggil GA (Genetic Algorithm).

Malah keajaiban kelompok burung-burung yang terbang di udara yang boleh terbang ke arah yang sama tanpa berlaku pelanggaran dan salah faham antara satu sama lain turut juga menjadi aspirasi kepada saintis untuk diadaptasi dalam konsep penciptaan teknologi yang dikenali sebagai Particle Swarm Optimization (PSO).

Sejarah manusia mengambil pelajaran dari alam ini mungkin bermula seawal kisah Qabil menyempurnakan mayat saudaranya Habil lagi. Sehingga sekarang manusia terus mengambil manafaat dari kejadian dan penciptaan alam ini. Seperti firman Tuhan dalam Quran, sesungguhnya Tuhan itu tidak menciptakan sesuatu melainkan ada gunanya.

Wednesday, September 23, 2009

Litar yang membina computer bukanlah serumit yang kita bayangkan

SEPERTI yang kita sedia maklum computer boleh melakukan berbagai kerja yang canggih tetapi sebenarnya litar yang membinanya tidaklah serumit yang kita selalu bayangkan.

Mungkin ramai yang tidak percaya bila diberitahu litar yang membina computer adalah sangat mudah dan ringkas.

Walaupun computer boleh melakukan bermacam fungsi seperti menambah nombor-nombor, membuat kiraan tolak, membahagi dan mendarab nombor, namun sebenarnya dalam computer hanya ada satu litar sahaja bagi melakukan semua kerja ini. Litar ini pun hanya membolehkannya membuat kiraan tambah sahaja, atau lebih tepat lagi menambah dua nombor.

Dengan litar penambah dua nombor itulah computer melakukan kerja untuk menjumlahkan nombor-nombor yang kita arahkan atau untuk membuat kiraan tolak atau membahagi atau mendarab nombor dan sebagainya.

Tentu kita tertanya-tanya bagaimana computer boleh melakukan berbagai kerja hanya menggunakan litar penambah dua nombor sahaja. Saya akan cuba jelaskannya seperti berikut:

Katakan kita hendak menjumlahkan nombor-nombor 12, 8, 10, 5 dan 7. Komputer tidak mempunyai litar yang mampu untuk menambah kelima-lima nombor itu secara serentak kerana ia hanya mempunyai litar yang boleh menambah dua nombor sahaja.

Apa yang computer akan lakukan ialah ia akan menambah nombor 12 dengan 8 terlebih dahulu, hasil tambahnya ialah 20. Nombor 20 ini akan disimpan dalam litar ingatannya yang dipanggil daftar. Kemudian dengan menggunakan litar tambah yang sama, nombor 10 mengambil giliran untuk ditambah dengan nombor 20 yang berada di dalam daftar.

Sekarang hasil tambahnya bernilai 30. Sekali lagi nombor 30 akan disimpan di dalam daftar. Seterusnya nombor yang ada dalam daftar ini akan ditambah dengan nombor berikutnya iaitu nombor 5, menjadikan hasil jumlah yang berada dalam daftar sekarang ialah 35. Akhir sekali nombor 35 akan ditambah dengan nombor yang terakhir iaitu 7. Dengan itu selesailah kerja menambah kesemua kelima-lima tersebut dengan jumlah kesemuanya adalah 42.

Ya memang lambat kalau kita menggunakan kaedah computer untuk menambah nombor-nombor yang banyak kerana terpaksa menambah dua nombor dalam satu masa. Kita terpaksa melalui lebih banyak langkah kerja yang berulang-ulang sebelum mendapat hasil jawapannya. Sebaliknya tentunya lebih cepat kalau kelima-lima nombor tersebut ditambah secara serentak seperti yang biasa kita lakukan.

Tetapi kita kena ingat, computer melakukan kerja sangat pantas. Sebagai contoh, computer yang mempunyai spesifikasi 1.6 GHz bermakna dalam satu saat ia mampu melakukan 1,600,000,000 langkah kerja. Oleh itu tidak hairanlah kalau dalam masa kurang dari satu saat computer sudah dapat memberi jawapan hasil tambah tersebut.

Berapa lama sangatlah masa yang diambil untuk mengira kelima-lima nombor dalam contoh di atas, yang mungkin paling banyak pun tidak sampai 20 langkah kerja diperlukan untuk menyelesaikannya, sedangkan computer mampu melakukan lebih 1000 juta langkah kerja dalam masa satu saat.

Bagaimana pula computer boleh melakukan kiraan tolak dengan menggunakan litar tambah?

Oleh kerana computer tidak ada litar penolak maka kerja kiraan tolak juga mesti menggunakan litar penambah yang sedia ada itu juga.

Apabila kita menolak nombor 8 dengan nombor 2, sebenarnya kita menambah nombor positif 8 dengan nombor negatif 2. Nombor negatif 2 akan ditukar terlebih dahulu kepada nombor positif yang setara sebelum ditambah dengan nombor 8.

Dalam sistem nombor, setiap nombor negatif ada nombor positifnya yang setara. Ini samalah seperti kita menilai kandungan air dalam satu gelas. Secara positif kita boleh kata suku dari gelas itu dipenuhi air, tetapi kita boleh juga menyebutnya dengan cara negatif, iaitu kita boleh kata tiga suku dari gelas itu adalah kosong. Walaupun cara sebutan berbeza tetapi ia menerangkan maksud yang sama.

Samada kita menyebut, suku gelas dipenuhi air atau tiga suku gelas tidak mengandungi air, dua-dua sebutan itu pasti akan dapat difahami oleh semua orang tentang jumlah kandungan air dalam gelas itu.

Sama seperti kes air di dalam gelas tadi, setiap nombor negatif itu ada nombor positifnya yang setara. Oleh itu computer melalui litar penambahnya akan menggunakan nombor setara positif itu untuk melakukan kiraan tolak.

Bagaimana pula untuk mendarab?

Apabila kita mendarab nombor 3 dengan nombor 6, oleh kerana kita telah diajar dari kecil menghafal sifir maka secara sepontan kita akan tahu jawapannya adalah 18. Tetapi sebenarnya kita juga boleh melakukannya dengan menambah nombor 3 sebanyak 6 kali.

Oleh itu 3 darab 6 adalah sama dengan 3+3+3+3+3+3. Dengan litar penambah yang ada sudah tentu computer akan dapat melakukan kiraan darab ini dengan menggunakan kiraan tambah.

Litar penambah computer akan menambah nombor 3 dengan nombor 3 sebanyak 6 kali dan hasil jawapannya juga adalah 18. Walaupun kaedah ini agak lambat dan leceh bagi kita manusia untuk melakukannya tetapi computer dapat melakukannya dengan begitu pantas.

Bagaimana computer melakukan kerja membahagi?

Apabila nombor 18 hendak dibahagi dengan nombor 3, kita boleh melakukannya dengan kiraan tolak. Nombor 18 ditolak dengan nombor 3 dan diulang semula sehingga hasilnya tinggal kosong. Berapa banyak bilangan nombor 3 diperlukan untuk sampai kepada hasil kosong ini maka itulah jawapannya.

Kalau nombor 18 dibahagi dengan 3, mula-mula 18 ditolak dengan 3 menghasikan 15, kemudian nombor 15 ditolak lagi dengan 3 menghasilkan 12. Selepas itu nombor 12 tadi ditolak dengan 3 menghasilkan 9, kemudian ditolak lagi dengan 3 menghasilkan 6. Nombor 6 tadi ditolak lagi dengan 3 menghasikan 3. Nombor 3 ini ditolak lagi dengan 3 menghasilkan kosong.

Dalam contoh ini kita kena menolak 6 kali dengan nombor 3 untuk menjadikan hasilnya tinggal kosong. Jadi jawapannya adalah 6.

Dari pengetahuan yang anda dapat dari kerja kiraan tolak di atas, tentu anda telah dapat meneka macamana computer akan melakukan kerja kiraan tolak yang terdapat dalam kerja membahagi ini.

Wednesday, September 16, 2009

Senjata ampuh UMNO di Bagan Pinang, papar PAS parti ekstrimis


DENGAN hampir 40% pengundi di Bagan Pinang adalah terdiri dari bukan Melayu, adalah amat sukar untuk PAS menang dalam PRK Bagan Pinang nanti.

Bertambah sukar lagi kerana di sana terdapat 4600 pengundi pos yang kebiasaannya trend undi pos akan berpihak kepada UMNO. Sudah tentu majoriti pengundi pos ini adalah juga orang Melayu. Oleh itu berapa peratus sajalah lagi orang Melayu yang tinggal yang akan mengundi PAS setelah ditolak pengundi pos ini.

Oleh itu di Bagan Pinang, PAS sangat bergantung kuat kepada undi dari orang bukan Melayu bagi memenangkan calon mereka.

Di PRK Manek Urai terdapat lebih 95% pengundi Melayu Islam, namun PAS masih terkial-kial untuk menang, apatah lagi kalau di Bagan Pinang ini yang jumlah orang bukan Melayu hampir 40% dari bilangan pengundi.

Nampaknya UMNO berada dalam keadaan yang begitu selesa sekali, UMNO tak perlu berhempas pulas untuk menang di Bagan Pinang.

UMNO tak perlu belanja besar untuk mengadakan projek ‘mee segera’ di Bagan Pinang. Apa yang perlu UMNO lakukan hanyalah cukup dengan menggunakan media perdana sebaik mungkin untuk menjauhkan orang bukan Melayu dari PAS.

Melalui media perdana UMNO akan mengambil peluang untuk melakukan perang saraf dengan menggambarkan PAS sebuah parti politik Islam yang ekstrim. Hukum Hudud dan Negara Islam ala PAS sudah tentu akan dimainkan semula oleh UMNO menjelang pilihanraya ini.

Kalau kita menggunakan strategi yang bijak, adalah tidak sesuai untuk pihak PR menurunkan calon PAS bagi mewakili mereka dalam PRK di Bagan Pinang ini. Calon yang mungkin lebih sesuai ialah dari parti PKR.

Parti PKR adalah parti yang sederhana yang boleh diterima oleh orang bukan Melayu dengan baik berbanding parti PAS. Peluang untuk PR menang di Bagan Pinang lebih cerah jika membenarkan calon dari parti PKR bagi mewakili PR bertanding di situ.

Tetapi apalah yang PR boleh buat, sudah tentu parti komponen dalam PR tidak mahu menyinggung perasaan parti PAS untuk mengusulkan cadangan ini.

Tentulah parti PKR tidak berasa selesa dan tidak manis kalau mereka meminta kepada PAS supaya calon PR yang bertanding di Bagan Pinang untuk kali ini diberikan kepada parti PKR. Semuanya ini terpulang kepada budibicara parti PAS sendiri.

Parti PAS tidak harus melihat kepada keuntungan jangka pendek sahaja dengan terus berkeras untuk mengekalkan calon mereka bertanding di Bagan Pinang. PAS patut melihat kepada keuntungan jangka panjang, keuntungan kepada PR secara keseluruhannya.

Bagi PAS kemenangan mungkin tidak begitu penting, bagi mereka perjuangan itulah yang lebih penting. Tetapi kita kena ingat juga, kalau kita hendak berjuang, strategi pun mesti ada juga.
Kalau PAS betul-betul hendak melihat PR menang dalam PRK Bagan Pinang ini, tentulah parti PAS tidak menolak untuk memberi peluang kepada parti yang lain dalam PR untuk mewakili kawasan itu.

Semasa berlaku tsunami politik pada pilihanraya 2008, PAS tidak dapat memenangi kawasan Bagan Pinang, apa lagilah bila keadaan gelombang tsunami politik yang semakin reda sekarang ini. Parti PAS kenalah mengambil kira perkara ini, ia boleh dijadikan alasan kuat kenapa PAS harus memberi peluang kepada parti komponen yang lain dalam PR untuk bertanding di PRK Bagan Pinang pada 11 Oktober ini.

Kita begitu yakin, PAS sukar untuk memenangi PRK Bagan Pinang ini. Kekalahan PAS di Bagan Pinang bukan sahaja akan melemahkan moral parti PAS tetapi juga ia turut memberi kesan yang negatif kepada persepsi orang ramai kepada PR itu sendiri.

PRK Bagan Pinang adalah pilihanraya sangat penting bagi menentukan nasib masa depan BN dan PR, sehingga kepentingan parti bukanlah lagi menjadi suatu keutamaan dalam PRK Bagan Pinang ini.

Tuesday, September 15, 2009

Kempen kurangkan guna beg plastik gagal


KEMPEN mengurangkan penggunaan beg plastik yang telah dilancarkan secara besar-besaran tidak lama dulu kelihatan tidak menampakkan hasil yang memberangsangkan. walaupun banyak hypermarket yang popular seperti Jusco dan Giant telah ikut serta dalam kempen ini tetapi ini tidak dapat menjamin menjadikan kempen ini berjaya.

Kempen telah pun berlalu, orang ramai masih tidak mahu membawa beg sendiri semasa membeli belah seperti yang diharapkan dalam kempen itu.

Oleh itu kita kena menggunakan pendekatan lain bagi mengurangkan penggunaan beg plastik yang berluas-luasa ini, yang mana beg-beg plastik ini banyak menyumbang kepada pencemaran kesihatan dan alam sekitar.

Hampir semua barang-barang yang kita gunakan hari ini dibuat dari bahan plastik, termasuklah botol susu bayi.

Barang-barang plastik ini mempunyai bahan kimia bisphenol A (BPA) iaitu bahan yang boleh memudaratkan kesihatan manusia melalui makanan yang tercemar oleh bahan tersebut.

Beg-beg plastik yang dibuang bersama sampah sarap mengambil masa yang terlalu lama hingga ratusan tahun untuk mereput. Akhirnya banyak sampah-sampah plastik yang dibuang akan memenuhi longkang-longkang, parit-parit, sungai-sungai dan semuanya itu akan berakhir di laut. Laut akan menjadi tempat terkumpulnya segala sampah sarap.

Sudah ada kebimbangan sekarang di mana laut-laut di dunia ini sedang dicemari oleh buangan barang-barang plastik yang boleh menyebabkan pupusnya hidupan laut seperti ikan dan terumbu karang.

Selama ini laut adalah merupakan tempat pembiakan ikan-ikan yang menjadi sumber protin utama manusia, tetapi tindak-tanduk kita telah menyebabkan laut menjadi tempat pengumpulan sampah sarap dan tidak sesuai lagi untuk habitat kehidupan.

Sebagai langkah yang drastic, kerajaan boleh membuat undang-undang untuk melarang kedai-kedai menggunakan beg plastik. Pekedai-pekedai hanya dibenarkan menggunakan beg-beg plastik yang mudah reput (degradable plastic) sahaja.

Mungkin kita kena mencari alternatif kepada beg plastik, mungkin kita boleh bertukar kepada beg kertas atau beg yang dibuat dari jerami dan sekam bijiran yang terbuang, yang mana lebih mesra alam dan mesra kesihatan.

Selain itu, kilang-kilang hendaklah dilarang mengeluarkan beg-beg plastik melainkan beg plastik dari jenis yang mudah reput yang mesra alam. Pengimportan beg-beg plastik yang tidak mesra alam ini juga harus dilarang sama sekali.

Keadaan menjadi lebih teruk lagi kerana barang-barang plastik ini kebanyakan dibuat untuk barang-barang pakai buang, yang mungkin digunakan untuk sekali sahaja. Dengan itu menyebabkan lebih banyak barang-barang plastik ini akan dikeluarkan dan semuanya akan menambah timbunan sampah.

Mungkin kos beg plastik yang mesra alam dan mesra kesihatan lebih mahal sedikit tetapi kita akan mendapat keuntungan untuk jangka panjang.

Walaupun beg-beg plastik yang ada sekarang adalah murah, tetapi kesan dari pencemarannya boleh menyebabkan sumber makanan laut kita berkurangan dengan banyak, akhirnya kita terpaksa membeli ikan dengan harga yang sangat mahal.

Terumbu karang kita akan musnah, menyebabkan kita kehilangan produk pelancungan yang sangat berharga.

Kerajaan kita juga terpaksa menanggung kos perubatan dan kesihatan yang tinggi kerana ramai rakyat akan mendapat penyakit kesan dari bahan cemar plastik ini.

Sebenarnya kita akan terpaksa menanggung kos kehidupan yang amat tinggi untuk hidup di bumi yang telah tercemar teruk.

Kita mungkin boleh mewariskan harta kekayaan yang banyak kepada anak-anak kita untuk memastikan mereka hidup selesa semasa ketiadaan kita nanti, tetapi bolehkah kita menjamin mereka boleh hidup di muka bumi ini dengan sihat sejahtera kalau bumi sendiri telah tercemar.

Sebelum keadaan menjadi lebih parah, semua pihak kenalah bertindak dari sekarang.

Wednesday, September 09, 2009

Kearah mana pendulum politik Malaysia berayun sekarang?

Semasa pilihanraya kecil (PRK)di Permatang Pasir, Ahmad Maslan agak rabun dalam melihat kearah mana ayunan pendulum politik Malaysia sedang bergerak, hingga batang hidungnya sendiri penyek dilanggar pendulum tersebut.

Sekarang kita sedang berada hendak menghadapi PRK di Bagan Pinang Negeri Sembilan pula. Pilihanraya kecil Bagan Pinang ini adalah PRK yang ke 9 sejak pilihanraya umum 2008 lalu. Kita telah menyaksikan semua calon UMNO telah kalah dalam semua PRK yang disertainya sebelum ini.

Apakah PRK Bagan Pinang ini akan menjadi penutup kepada semua kekalahan PRK yang dilalui oleh UMNO? Apakah PRK Bagan Pinang ini akan menjadi tanda pendulum politik Malaysia telah berpatah balik kepada UMNO.

Peluang untuk UMNO menang dalam PRK Bagan Pinang memang sukar untuk ditolak. Di Bagan Pinang, UMNO adalah pihak yang mempertahankan kemenangan. Di pilihanraya sebelum ini, UMNO mendapat majoriti lebih 2000 undi, satu jumlah yang amat besar.

Rasanya tidaklah sukar untuk UMNO memenangi PRK Bagan Pinang ini. Tambahan pula UMNO mempunyai kelebihan untuk memanipulasi undi pos yang terdapat di kawasan itu yang jumlahnya sekitar 4000 undi itu. Ketelusan undi pos memang boleh dipertikaikan dan selalunya undi pos menjadi undi bonus kepada UMNO.

Kemenangan di Bagan Pinang sangat penting kepada UMNO. Kemenangan di Bagan Pinang tentu akan memberi suntikan semangat baru kepada ahli-ahli UMNO seluruh Malaysia yang telah ditimpa nasib malang dalam semua PRK sebelum ini.

Kemenangan di Bagan Pinang juga akan dapat mengembalikan keyakinan rakyat Malaysia terhadap parti UMNO semula.

Calon yang ada integriti dan kredibiliti mesti menjadi pilihan utama kepada UMNO kalau mereka mahu menang dalam pertandingan ini.

Ada ura-ura ahli UMNO ingin mencadangkan Isa Samad bekas MB Negeri Sembilan sebagai calon UMNO di Bagan Pinang. Tetapi semua orang tahu Isa Samad pernah diambil tindakan disiplin atas kesalahan politik wang. Kita hairan bagaimana orang yang pernah dan jelas melakukan kesalahan besar ini boleh dicadangkan menjadi calon PRK yang sangat penting ini.

Kita sekarang berada di zaman internet, walau sekecil mana pun kesalahan seseorang akan dapat ditelanjangkan, apalagi kalau sebesar bangkai gajah.

Di pihak PR juga tentu ingin sangat dengan kemenangan di PRK Bagan Pinang ini. Pihak PR mahu pendulum politik Malaysia terus berayun kearah mereka sehinggalah ke pilihanraya umum ke 13 nanti.

Kemenangan PR di PRK Bagan Pinang akan menjadi sebagai isyarat kepada mereka, bermakna mereka mempunyai peluang yang cerah untuk menambah penguasaan politik ke atas Negeri Sembilan pula pada pilihanraya umum ke 13 nanti.

Kalau pendulum politik Malaysia masih berayun kepada PR, ada kemungkinan sekurang-kurangnya kerajaan Negeri Sembilan dan Terengganu sudah dapat diramal akan berada di bawah penguasaan politik mereka pada pilihanraya umum ke 13 nanti.

Pihak manakah yang benar-benar dapat menguasai PRK Bagan Pinang ini akan menarik perhatian semua. Ia adalah PRK yang sangat penting yang akan dikuti oleh seluruh rakyat Malaysia dengan penuh debar.

Langkah dan strategi diatur begitu rapi, tersilap langkah meranalah diri.

Friday, September 04, 2009

Teori Kedudukan Padang Masyar


Kalau kita meneliti kepada kandungan Al Quran, terdapat banyak ayat yang menyentuh tentang Padang Masyar.

Secara terperincinya kefahaman kita tentang Padang Masyar ini adalah berbeza dari seorang kepada seorang yang lain. Apa pun pandangan kita terhadap Padang Masyar, ia adalah sesuatu yang harus diimani oleh setiap orang Islam. Kesahihan tentang wujudnya Padang Masyar ini memang tidak boleh dipertikaikan kerana ia disebut banyak kali di dalam Quran.

Menurut Quran, apabila sangkakala ditiup untuk kali kedua, ruh akan dikembalikan kepada jasad manusia. Manusia akan hidup semula dan akan keluar dari kubur masing-masing menuju ke permukaan ‘bumi’. Di waktu itu permukaan ‘bumi’ tidak lagi seperti yang kita lihat hari ini tetapi merupakan padang pasir yang bewarna putih yang teramat luas sayup mata memandang.

Kenapa permukaan bumi bertukar wajah?

Sebelum itu alam ini telah berlaku kiamat. Semasa terjadinya kiamat, semua gunung-gunung yang ada di bumi akan bergerak dan berterbangan seperti kapas. Semua bintang-bintang di langit berguguguran menuju ke bumi. Bintang-bintang yang besar ini akan berpadu dengan bumi lalu membentuk glob bumi yang sangat besar.

Saiz bumi yang bertambah berlipat ganda besarnya itu akan menghasilkan luas permukaan yang sangat besar juga yang akan dikenali sebagai Padang Masyar. Dengan keluasan permukaan yang berlipat ganda dari keluasan asal bumi maka dapatlah Padang Masyar ini menjadi tempat untuk menghimpunkan kesemua manusia yang bermula dari Nabi Adam hingga hari kiamat. Yang mungkin mencecah ratusan billion manusia.

Wallahualam.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com