Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Wednesday, March 26, 2008

Parti Orang Hutan

Banyak berita yang menarik perhatian saya bila membaca Mingguan Malaysia 23 Mac 2008 yang lalu berkaitan perkembangan politik semasa negara kita.

Pertamanya berita Zaid Ibrahim mencadangkan supaya kerajaan BN memohon maaf kepada bekas Hakim Negara Tun Salleh Abas. Zaid Ibrahim yang dilantik menjadi menteri di jabatan Perdana Menteri dalam kabinet baru Pak Lah telah diberi tugas untuk menjaga badan perundangan dan badan kehakiman negara ini.

Tugas utama beliau sekarang ialah untuk mengembalikan kredibiliti dan integriti badan kehakiman negara ini yang akhir-akhir ini banyak dipersoalkan oleh berbagai pihak termasuk dari luar negara.

Nik Aziz semasa sebelum pilihan raya ke 12 yang lalu ada mengatakan orang UMNO sama seperti ‘orang hutan’ kerana tidak tahu undang-undang. Tidaklah begitu jelas samada ‘orang hutan’ yang dimaksudkan oleh Tok Guru Nik Aziz itu adalah orang utan yang merupakan salah satu dari sepesis monyet atau betul-betul orang yang tinggal di dalam hutan yang masih tidak bertamaddun. Ini kerana sebutan 'orang utan' dan 'orang hutan' dalam loghat kelantan susah hendak dibezakan.

Apapun kritikan keras dari Nik Aziz itu nampaknya seperti mendapat perhatian segera dari Pak Lah dengan melantik Zaid Ibrahim yang berpengalaman luas dan pakar dalam bidang undang-undang menjadi ‘menteri undang-undang’. Dan Pak Lah sangat mengharapkan supaya Zaid dapat memberi suntikan baru kepada sistem keadilan di negara ini.

Kita harapkan juga dengan perlantikan Zaid Ibrahim sebagai ‘menteri undang-undang’ ini dapatlah beliau menunjuk ajar dan memberi bimbingan kepada ahli-ahli UMNO supaya mereka tidak lagi jahil pasal undang-undang.

Iltizam Pak Lah untuk mengembalikan keyakinan orang ramai terhadap UMNO selepas mengalami prestasi buruk pada pilihanraya umum ke 12 yang lalu memang di alu-alukan oleh semua orang.

Untuk mendapat semula keyakinan orang ramai, pendekatan parti UMNO kenalah berubah. Pemikiran masyarakat kita sekarang semakin maju, sesuai dengan masyarakat yang maju, penampilan UMNO juga kena berubah untuk disesuaikan dengan masyarakat.

Amalan politik membuli dan menakut-nakutkan bukan lagi cara yang sesuai di zaman ini. Masih segar diingatan kita bagaimana Khairi Jamaludin semasa berkempen di Kelantan telah membawa mesej ‘pado dah 18 tahun’ yang membawa maksud cukuplah 18 tahun PAS memerintah di Kelantan. Akhirnya mesej beliau itu telah disambut oleh rakyat Kelantan dengan mesej ‘padea muke mu’ melalui peti undi.

Manifesto ‘Tahun Merawat Kelantan’ telah berakhir dengan ‘Tahun Merawat UMNO’ sendiri. Cara kempen yang keterlaluan itu bukan saja tidak dapat meraih simpati orang ramai untuk mengundi UMNO sebaliknya telah menimbulkan rasa meluat orang ramai.

Kebanyakan kawasan kampung-kampung sekarang ini telah mendapat kemudahan asas seperti bekalan air, elektrik dan jalan yang bertar. Harga getah dan kelapa sawit di masa ini juga agak tinggi ini menyebabkan orang-orang yang tinggal di kampung-kampung mempunyai pendapatan yang agak selesa. Oleh itu isu menakut-nakutkan untuk tidak memberi dan mengadakan kemudahan asas jika tidak mengundi UMNO tidak begitu berkesan lagi.

Di masa yang lalu isu-isu penawaran pemberian kemudahan asas inilah yang selalu dimainkan oleh UMNO setiap kali menjelang pilihanraya. Dan diwaktu itu taktik tersebut memang berkesan dan berjaya untuk meraih undi orang ramai.

Kerana UMNO tidak sensitif kepada perubahan dan kehendak rakyat menyebabkan parti itu tidak relevan lagi kepada mereka. Nasibnya mungkin jadi sama seperti danasour yang lenyap kerana tidak dapat menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran.

Sejak kebelakangan ini rakyat kita telah bosan dengan masalah sosial yang tak pernah habis seperti dadah, rempit, lepak, masalah jenayah seperti ragut, rompak, samun, pecah rumah, penculikan dan pembunuhan kanak-kanak, peminjam wang haram atau along dan kenaikan harga barang, pengangkutan awam yang teruk dan kos kehidupan yang tinggi di Bandar. Semua masalah ini tidak pernah selesai dan tidak dapat ditangani oleh kerajaan BN dengan baik.

Rakyat juga begitu bosan dengan gejala rasuah yang berlaku dalam perkhidmatan awam dan swasta. Walaupun ada cubaan untuk menyembunyikan dengan alasan tidak ada bukti sahih tetapi rakyat biasa yang berdepan dan mengalami sendiri tentu tahu bagaimana teruknya amalan rasuah di negara kita.

Itu belum lagi termasuk cerita-cerita pencemar alam sekitar, kilang-kilang haram, pembalak-pembalak haram yang banyak kali disiasat tetapi selalu terlepas dari hukuman, semua perkara-perkara salahlaku ini samada disedari atau tidak, secara tidak langsung telah memberi imej buruk kepada parti yang memerintah.

Keresahan rakyat kepada isu-isu salah laku dan masalah sosial ini telah terlepas pandang oleh UMNO yang menganggapnya sebagai masalah remeh. Sebaliknya kalau kita lihat manifesto parti pembangkang dalam pilihanraya umum ke 12 lalu banyak menekankan kepada kepada sebuah kerajaan yang telus, adil dan membantu meringankan beban rakyat yang sememangnya sekian lamanya menjadi impian dan ditunggu-tunggu oleh rakyat negara ini.

UMNO hendaklah ikhlas dalam mengadakan pembangunan untuk rakyat. Tidak perlulah memberitahu rakyat supaya mereka patut mengenang jasa-jasa yang telah dibuat oleh UMNO. Tidak payahlah membelanjakan berpuluh ribu ringgit semata-mata untuk membuat papan-papan tanda besar yang tertulis perkataan “SEBUAH LAGI PROJEK OLEH KERAJAAN BARISAN NASIONAL”.

Tidak perlu jugalah dipanggil semua media perdana supaya dapat dilihat oleh rakyat setiap kali adanya majlis perasmian projek yang sudah siap atau pecah tanah untuk memulakan projek kerajaan. Kalau kita buat projek demi untuk kesenangan rakyat dengan ikhlas pasti akan dikenang rakyat juga.

Di dalam akhbar yang sama juga ada menyiarkan kenyataan Menteri Belia dan Sukan yang baru iaitu Datuk Ismail Sabri Yaakob. Beliau dipetik sebagai berkata “ramai golongan belia mengalihkan sokongan kepada pembangkang kerana kurangnya semangat patriotik dan cintakan negara”.

Dari kenyataan beliau itu jelas menunjukkan beliau tidak faham makna patriotik. Kalau menteri sendiri pun tak faham maksud patriotik apatah lagi orang biasa. Tapi yang peliknya macam mana orang yang cetek ilmu macam beliau itu boleh diangkat jadi menteri.

Tidak pernah kita dengar orang-orang Amerika yang menyokong parti Democrat dan tidak menyokong parti Republican yang memerintah Amerika Syarikat itu dituduh sebagai tidak patriotik. Nampak sangatlah Menteri Belia dan Sukan kita yang baru ini macam katak di bawah tempurung. Yang beliau nampak patriotik itu hanya bila menyokong parti UMNO sahaja.

Rakyat kita sudah pandai menilai mana yang baik dan mana yang buruk, mana yang betul dan mana yang salah. Mereka tidak lagi mudah percaya dan terima bulat-bulat apa yang kita sogokkan. Kalau kita mahu parti kita terus relevan dan diterima rakyat maka kenalah sentiasa berubah mengikut keperluan rakyat. Kalau tidak, hanya orang hutan sajalah yang mahu mengundi parti kita, sedangkan orang hutan kalau pun ada, sudah tidak berapa ramai lagi bilangannya di Malaysia ini.

Friday, March 21, 2008

Siapa yang berkuasa, Pak Lah atau Raja?

Apabila berlaku ketidaksefahaman dalam perlantikan Menteri Besar di negeri Perlis dan Terengganu di antara Pak Lah dan Raja di negeri-negeri tersebut selepas pilihanraya umum ke 12 yang lalu telah membuatkan kita sebagai rakyat menjadi keliru, siapakah sebenarnya lebih berkuasa antara Pak Lah dan Raja.

Sahidan Kassim mendakwa yang dia telah mendapat surat kuasa dari Pak Lah untuk menjadi Menteri Besar Perlis tetapi Raja Perlis pula telah melantik Mohd Isa Sabu untuk menjadi Menteri Besar.

Apabila negara kita mendapat kemerdekaan dari Great Britain pada tahun 1957, negara kita telah menjadi sebuah negara Demokrasi Raja Berpelembagaan dengan mengambil Britain sebagai model dalam membentuk pelembagaannya.

Kalau mengikut perlembagaan Britain, Raja tidak boleh sama sekali mencampuri urusan politik negara, Raja hanya menjadi simbol ketua Negara dan tidak lebih dari itu. Kalau perlembagaan kita mengikut model Britain, ini bermakna tindakan Raja Perlis melantik orang yang tidak mendapat restu Pak Lah itu boleh dianggap telah ‘tersasar’ dari model yang diguna pakai di Britain.

Di zaman silam, kebanyakan negara didunia ini ditadbir berasaskan sistem raja, di masa itu raja adalah orang yang paling berkuasa dalam sesebuah negara. Nabi Daud dan Nabi Sulaiman adalah juga raja. Di hari ini sistem raja yang berkuasa penuh ini dipanggil sebagai monarki. Antara Negara-negara yang masih mengamalkan sistem monarki adalah seperti Brunei dan Arab Saudi.

Memang banyak kelemahan sistem raja monarki ini, kelemahan yang paling ketara ialah dalam penggantian raja yang telah mangkat. Dalam sistem beraja, raja yang mangkat tidak boleh digantikan oleh orang lain kecuali anak lelaki baginda yang paling tua. Kalaulah anak lelaki itu tidak baik dan tidak mempunyai kemampuan menjadi pemimpin sudah tentu akan memberi banyak masalah kepada rakyat dan Negara itu.

Atas sebab kelemahan-kelemahan yang ada pada sistem raja itulah manusia di dunia hari ini telah menolak sistem beraja. Akhirnya di masa ini tidak banyak lagi negara di dunia ini yang mempunyai raja. Di kalangan negara-negra ASEAN pun hanya Malaysia, Thailand dan Brunei sahaja yang masih ada raja.

Ada setengah negara terus membuang sistem beraja, tetapi ada setengah negara seperti Britain dan Malaysia telah mengambil jalan tengah, raja terus kekal menjadi simbol Ketua Negara tetapi mereka tidak boleh mencampuri urusan politik negara.

Pada zaman sekarang ini terlalu sedikit negara-negara di dunia ini yang masih mempunyai raja. Pernah dikatakan, dari sejumlah raja-raja yang ada di dunia hari ini, hampir separuh darinya adalah datang dari Malaysia. Apa tidaknya, selain dari Agong, kita ada sembilan raja yang ‘memerintah’ di negeri-negeri dalam Malaysia. Begitulah banyaknya bilangan raja-raja di Malaysia.

Di bawah amalan demokrasi rakyat diberi kuasa untuk memilih pemimpin yang mereka suka di kalangan mereka untuk memimpin mereka. Oleh itu pemimpin yang dipilih oleh rakyat itulah sepatutnya yang paling berkuasa untuk mentadbir negara dan memimpin rakyat. Oleh itu tidaklah ‘manis’ kalau raja menolak permintaan Pak Lah, kerana Pak Lah adalah pemimpin yang telah dipilih oleh rakyat secara demokrasi.

Sebagai sebuah negara demokrasi raja berpelembagaan, tidak wajar bagi raja untuk campur tangan dalam urusan politik negara. Dan Pak Lah yang kapasitinya sebagai Presiden UMNO mempunyai kuasa penuh untuk memilih siapa saja yang disukainya untuk menjadi Menteri Besar jika parti UMNO menang dalam pilihanraya di sesuatu negeri itu.

Nampaknya kredibiliti Pak Lah semakin tercalar bila raja telah ‘membelakangkan’ Pak Lah dalam perlantikan Menteri Besar Perlis dan Terengganu baru-baru ini. Sebenarnya sebelum ini pun Pak Lah yang selalu menekankan kredibiliti dan integriti dalam pentadbirannya telah tidak bertindak seperti apa yang dicakapkannya.

Bila berdepan dengan pihak-pihak yang mahukan beliau meletakkan jawatan ekoran prestasi BN merosot dalam pilihanraya umum ke 12 yang lalu, Pak Lah dengan tegas mengatakan dia tidak takut kepada sesiapa pun kecuali kepada Allah.

Tetapi semua orang tahu, pilihanraya umum ke 12 di adakan setahun lebih awal kerana untuk mengelakkan dari Anwar Ibrahim dapat bertanding dalam pilihanraya tersebut. Jadi ini sudah bertentangan dengan apa yang diucapkan oleh beliau yang hanya takut kepada Allah sahaja.

Pak Lah juga tidak mahu wujudnya kumpulan-kumpulan dalam UMNO atau ‘klik’ dalam UMNO seperti di masa-masa lalu, dan beliau telah berazam untuk menghapuskannya. Tetapi dari senarai barisan kabinet yang dilantiknya baru-baru ini, ramai menteri-menteri yang pro Najib telah digugurkan walaupun mereka menang dalam pilihanraya ke 12 yang lalu, sebaliknya orang yang dikatakan pro Pak Lah telah dilantik jadi menteri walaupun mereka tidak bertanding dalam pilihanraya itu.

Kenapalah Pak Lah menjadi takut kepada Najib? Adakah Pak Lah takut hilang kuasa dan ingin menjadi PM untuk beberapa penggal lagi? Kalau kita tak mampu melawan musuh kita maka kenapa tidak kita jadikan mereka sebagai kawan.

Pak Lah juga tidak mengecam orang-orang UMNO yang membuat demonstrasi jalanan di depan bangunan Komtar Pulau Pinang yang membantah kenyataan kontraversial Lim Guan Eng terhadap dasar DEB. Padahal sebelum ini Pak Lah orang yang paling keras mengecam demontrasi jalanan oleh Hindraf dan BERSIH. Malah beliau mengatakan demontrasi jalanan bukan budaya orang kita, apakah ia kini sudah boleh dijadikan budaya kita?

Walaupun Pak Lah mempunyai banyak polisi yang BAIK-BAIK untuk negara, tetapi kelemahan yang ketara pada beliau ialah beliau tidak ada keberanian. Mungkin ini ada hubung kait dengan sejarah politik beliau sendiri.

Pak Lah adalah satu-satunya pemimpin UMNO yang menjawat jawatan Timbalan Presiden dan Presiden secara lantikan bukannya secara bertanding. Oleh itu beliau tidak cukup latihan melalui proses untuk menjadi orang yang berani seperti pemimpin-pemimpin UMNO yang lalu. Oleh itu tidak hairanlah juga kalau beliau tidak cukup berani untuk berhadapan dengan raja.

Walaupun yang menentukan Pak Lah kekal di dalam Parlimen adalah rakyat di Kepala Batas sahaja tetapi untuk kekal menjadi Perdana Menteri Malaysia ia banyak bergantung kepada kepimpinan UMNO. Tidak hairanlah kalau Pak Lah memastikan orang-orang ‘kuat’ di dalam UMNO adalah orang-orang yang juga menyokongnya.

Sudah sampai masanya amalan demokrasi sebenar perlu disuburkan semula di dalam UMNO dari peringkat akar umbi hingga peringkat tertinggi kepimpinan, kerana dengan cara itu sajalah dapat mengembalikan kepercayaan orang ramai kepada UMNO dan dapat mengeluarkan pemimpin yang berani.

Tuesday, March 18, 2008

Sambutan Kemerdekaan Negara Tahun 2008 sungguh bermakna

Setelah lima puluh tahun kita menyambut kemerdekaan di bawah kerajaan BN yang tak mampu untuk dicabar itu akhirnya untuk tahun 2008 ini kita bakal menyambut kemerdekaan negara dengan parti pembangkang yang kuat di mana lima negeri di bawah penguasaan parti pembangkang.

Tahun 2008 merupakan titik peralihan senerio politik yang bersejarah buat rakyat Malaysia. Kalau tahun 1957 merupakan tarikh negara kita merdeka tetapi tahun 2008 ini adalah tarikh rakyat kita merdeka. Pada tahun 2008 ini menampakkan sebahagian besar pemikiran rakyat kita benar-benar telah merdeka. Ini dapat dilihat dengan jelas dari keputusan pilihanraya umum ke 12 yang lalu.


Kalau sebelum ini dengan menggunakan segala jentera kerajaan yang ada, parti BN telah berjaya menanamkan kedalam minda sebahagian besar rakyat negara ini bahawa parti pembangkang tidak ada kemampuan dan tidak mempunyai kebolehan untuk memerintah negara ini. Tetapi tanggapan yang seperti itu kini sudah dapat dilepasi setelah pakatan parti pembangkang telah berjaya mengambil alih kerajan di lima buah negeri dalam pilihanraya umum ke 12 yang lalu.

Ini adalah satu kejayaan yang sangat besar kepada peralihan minda rakyat Malaysia terhadap geopolitik negara ini, malah tidak keterlaluan ia boleh dianggap sebagai suatu 'revolusi' politik seperti yang pernah dialami oleh negara Indonesia beberapa tahun yang lalu setelah tumbangnya regim Suharto. Dan ini akan menjadi titik permulaaan untuk negara kita menuju kearah pemerintahan yang benar-benar demokratik, adil dan telus.

Kerajaan yang demokratik, adil dan telus sentiasa menjadi matlamat kita kerana ia adalah prasyarat kepada keamanan, keharmonian dan kemajuan sesebuah negara.

Tentunya sambutan Kemerdekaan Tahun 2008 akan datang ini sungguh bermakna sekali buat rakyat Malaysia setelah 50 tahun minda mereka 'dijajah' oleh parti BN.

Thursday, March 13, 2008

Politik menakut-nakutkan telah ketinggalan zaman

Satu taktik yang paling berkesan untuk menarik sokongan rakyat kepada parti ialah dengan cara menakut-nakutkan. Taktik ini telah lama digunakan oleh parti BN, dan ternyata berkesan sehingga parti ini dapat mengekalkan kuasa untuk memerintah negara ini lebih dari 50 tahun.

Sehinggalah pada pilihanraya umum ke 12 yang lalu nampaknya taktik menakut-nakutkan yang biasa digunakan oleh BN ini tidak begitu berkesan lagi.

Mungkin di zaman digital ini rakyat lebih terdedah kepada sumber maklumat yang lebih bebas dan tidak semata bergantung kepada media perdana yang dikuasai parti BN.

Ini menjadikan rakyat berfikiran lebih kritikal dan terbuka. Perubahan mentaliti rakyat telah diterjemahkan pada pilihanraya umum ke 12 yang lalu, menampakan perubahan besar dalam senerio politik negara ini.

Di masa yang lalu orang Melayu ditakutkan-takutkan oleh UMNO dengan mengatakan orang Melayu akan kehilangan segala kemudahan dan keistimewaan jika mengundi parti DAP. Telah ditanamkan dalam pemikiran orang Melayu, orang Melayu akan terus dipinggirkan jika DAP berkuasa kerana DAP dilabel sebagai parti pro Cina.

MCA pula menakut-nakutkan masyarakat Cina dengan mengatakan jika parti PAS dapat memerintah negara ini, orang Cina akan ditindas, undang-undang Islam yang keras akan dikenakan kepada mereka. Oleh kerana orang Cina bimbang jika PAS dapat memerintah maka mereka terus menyokong dan mengundi BN kerana percaya parti BN saja yang dapat menjamin keselamatan dan survival mereka.

Begitu jugalah dengan kaum India ditakut-takutkan oleh MIC dengan mengatakan masyarakat India akan terpinggir dari arus kemajuan dan nasib mereka tidak terbela jika parti-parti lain yang memegang kuasa.

Di kawasan-kawasan penyokong-penyokong parti PAS yang agak kuat pula mereka terus didiskriminasi oleh UMNO, kemudahan yang diwujudkan hanya mengutamakan penyokong-penyokong UMNO sahaja. Projek-projek kerajaan dan peluang-peluang perniagaan banyak diberikan kepada penyokong UMNO sahaja. Taktik menghukum dan mendera seperti ini digunakan oleh UMNO bagi mengalihkan sokongan orang Melayu kepada parti BN.

Anwar Ibrahim yang pernah berada dalam dalam parti BN suatu masa dulu telah dapat membaca apa yang ada dalam kotak-kotak pemikiran rakyat Malaysia yang terdiri dari pelbagai kaum ini. Dengan karismatik kepimpinan yang ada pada beliau telah dapat mempersatukan pemikiran parti-parti pembangkang yang berlainan ideologi di negara ini.

Kesannya sungguh hebat, senjata menakut-nakutkan yang selalu digunakan oleh BN, pada pilihanraya umum ke 12 yang lalu tiba-tiba menjadi tumpul.

Harapan kita pada Barisan Alternatif yang semakin kuat pada masa sekarang ini, supaya terus menjadi pendesak kepada parti BN yang memerintah untuk memperbaiki dan ‘memurnikan’ sistem demokrasi negara ini. Kita tidak mahu jentera kerajaan dan media arus perdana digunakan menjadi propaganda parti yang memerintah. Kembalikan semula hak kebebasan bersuara yang sebenar.

Kita tidak kisah parti mana pun yang memerintah negara ini tetapi yang lebih penting kita kena benarkan rakyat secara bebas membuat pilihan melalui proses pilihanraya yang benar-benar bebas, adil dan telus. Kerana itu saja jaminan bagi kita mendapat pemimpin yang terbaik pada masa-masa akan datang.

Wednesday, March 05, 2008

Pilihanraya yang adil, SPR yang telus dapat mengelakkan rusuhan dan pertumpahan darah

Sebagai sebuah negara yang mengamalkan pemerintahan sistem demokrasi kebanyakan dari rakyat negara ini faham secara kasar dengan apa yang dimaksudkan dan apa yang dikehendakki oleh sistem ini. Tetapi mungkin tidak semua rakyat Malaysia faham sistem demokrasi ini secara terperinci. Malah demokrasi itu sendiri telah ditafsirkan secara berbeza antara satu negara dengan negara lain atau antara pemimpin dengan pemimpin yang lain.

Selalunya sistem demokrasi yang sebenar atau demokrasi tulin dirujuk kepada sistem demokrasi yang diamal oleh Amerika Syarikat dan United Kingdom. Namun begitu pengubahsuaian terhadap sistem demokrasi ini terus berlaku bila ia diterapkan kepada negara-negara lain mengikut kepentingan pemimpin dan rakyat sesebuah negara. Malah ada negara yang hanya mengambil nama demokrasi sahaja padahal semangatnya tidak ada langsung.

Malah di Malaysia sendiri pemimpinnya secara terus terang mengatakan demokrasi yang mereka amalkan adalah mengikut acuan mereka sendiri. Secara kasarnya rakyat Malaysia nampak demokrasi itu berkait rapat dengan peti undi. Mereka tahu mereka boleh pilih pemimpin yang mereka suka atau parti politik yang mereka suka untuk memimpin atau memerintah mereka melalui peti undi.

Dengan kata lain apa yang mereka faham dengan demokrasi ialah pemimpin dan parti yang memerintah boleh ditukar menggunakan peti undi. Padahal demokrasi itu sendiri lebih dari hanya peti undi, demokrasi itu sebenarnya mempunyai semangatnya sendiri yang sepatutnya perlu difahami dan diamalkan. Selain dari peti undi, demokrasi juga harus ada hak kebebasan bersuara, hak mengkritik dan hak menyampaikan pendapat, tanpa disekat dan diancam.

Banyak kelemahan-kelemahan perjalanan pilihanraya negara kita yang telah dipertikaikan oleh orang ramai. Kelemahan-kelemahan yang berlaku itu telah menjejaskan semangat dan sistem demokrasi itu sendiri. Antara kelemahan ketara dalam amalan pilihanraya kita ialah jumlah undi dikira mengikut kawasan bukan dikira untuk seluruh Malaysia. Pilihanraya di Indonesia pernah menyaksikan Megawati Sukarno dan partinya telah mendapat undi terbesar diberikan oleh rakyat Indonesia. Pilihanraya di Indonesia itu benar-benar mencerminkan kehendak rakyat Indonesia yang tidak boleh dipertikaikan lagi.

Tidak seperti di Malaysia, jumlah kawasan yang menang samada kawasan parlimen atau kawasan undangan negeri menentukan parti mana yang dapat memerintah. Seperti pilihanraya Sabah suatu masa dulu, walaupun parti BN menang di Sabah atas dasar banyak kawasan yang mereka menangi tetapi dari segi bilangan pengundi, lebih ramai pengundi di Sabah mengundi parti pembangkang berbanding parti BN.

Malah mengira jumlah undi mengikut kawasan yang kita amalkan di Malaysia ini telah mengundang banyak kelemahan-kelemahan yang lain. Antaranya parti-parti politik yang merasakan mereka kuat disatu-satu kawasan itu akan cuba memindahkan penyokong-penyokongnya untuk mengundi di kawasan lain yang parti mereka lemah. Oleh kerana kita tidak ada mekanisma yang berkesan untuk menyekat perkara ini dari berlaku maka ia telah menjejaskan sistem demokrasi yang kita amalkan. Tetapi jika jumlah undi dikira untuk seluruh Malaysia, pemindahan pengundi ke kawasan lain tidak akan menjejaskan atau memberi apa-apa kesan kepada keputusan pilihanraya.

Selain dari itu parti yang memerintah atau yang berkuasa sudah tentu akan mengambil kesempatan untuk membuat pengubahsuaian sempadan pilihan raya bagi membantunya menang lebih banyak kawasan. Kawasan yang mereka kuat mungkin boleh dipecahkan kepada dua atau lebih. Atau satu cara lagi dengan mengubah sempadan supaya sebahagian besar wilayah peyokongnya dapat dimasukkan ke kawasan yang mereka lemah. Tetapi jika jumlah undi dikira untuk seluruh Malaysia tentulah penipuan yang mengikut undang-undang ini dapat dielakkan.

Sering juga kita mendengar gejala pengundi hantu, orang yang dah mati masih berdaftar sebagai pengundi, sudah tentulah kad pengenalannya itu dibawa oleh orang hidup yang lain untuk mengundi. Ada juga orang yang tak pernah mendaftar tetapi telah didaftarkan oleh orang lain sebagai pengundi.

Pernah juga kita mendengar tidak telusnya undi pos. Siapakah yang dapat menjamin undi yang diberikan oleh polis dan tentera melalui undi pos ini tidak akan diubah dalam perjalanan dari pusat mengundi ke pusat pengiraan undi.

Satu lagi kelemahan cara menang kawasan ini ianya tidak mencerminkan bilangan jumlah pengundi di kawasan itu. Sebagai contoh ada kawasan pengundinya 30,000 orang ada pula kawasan jumlah pengundinya 90,000 orang. Tetapi bila di parlimen suara kedua-dua kawasan ini dianggap sama besar saja. Oleh itu sistem ini tidak mencerminkan suara majoriti yang menjadi sebahagian semangat demokrasi itu. Menang banyak kawasan belum tentu mencermin kehendak rakyat terbanyak.

Kelemahan-kelemahan yang terdapat dalam sistem pilihanraya yang diamalkan di negara kita perlu diperbetulkan semula supaya dia ianya bersesuaian dengan semangat demokrasi.
Pilihanraya yang adil dan SPR yang telus dapat membuatkan semua pihak berasa puas hati. Pengendali pilihanraya samalah seperti pengadil dalam permainan bolasepak. Jika pengadil jelas dilihat bersikap tidak adil atau berat sebelah, ia akan menyebabkan pemain dan para penyokongnya rasa tidak puas hati malah boleh menjemput mereka untuk merusuh membantah keputusan pengadil.

Tetapi jika pengadil benar-benar bersikap adil, semua pihak akan berasa puas hati, pemain dan penyokong tentunya dapat menerima kekalahan mereka. Begitu jugalah dengan pilihanraya yang berjalan dan dikendalikan dengan adil dan telus, tentu juga akan membuatkan semua pihak berasa puas hati, dapat menerima apa saja keputusan yang mereka dapat. Seperti di Indonesia, walaupun sebelum ini banyak berlaku rusuhan di sana sini tetapi setelah pilihanraya dapat berjalan secara adil dan telus walaupun memakan masa berbulan akhirnya telah menyebabkan semua pihak yang bersengketa berpuas hati dan sekaligus dapat menamatkan rusuhan yang berlaku di sana.

Pilihanraya yang adil dan telus akan menampakkan kepada rakyat, pihak yang menang jelas menangnya dan pihak yang kalah jelas kalahnya. Sebaliknya pilihanraya yang penuh dengan penipuan dan ketidakadilan akan mengundang kepada rusuhan dan perasaan tidak puas hati malah akan dikutuk oleh genarasi akan datang dan diingat sejarah sebagai amalan yang tidak bermaruah.

Islam diparti politikkan.

Pemahaman terhadap Islam dari seorang ke seorang memang berbeza-beza. Seperti yang selalu saya katakan, perbandingan kita dalam memahami Islam itu seperti cerita orang-orang buta yang hendak menggambarkan rupa gajah yang bergantung kepada bahagian mana yang mereka pegang. Kalau mereka dapat menerima pendapat dan pandangan rakan-rakan buta mereka yang lain, sudah tentu lebih jelaslah tentang rupa sebenar gajah itu kepada mereka. Masa ini bukan ada lagi Nabi yang boleh berhubung terus dengan Allah untuk menunjukkan kumpulan mana atau siapa yang paling betul antara kita. Itulah hikmahnya kita perlu berlapang dada dengan kumpulan-kumpulan atau pendapat-pendapat yang berlainan dari kita.

Saya bersetuju benar dengan pendapat yang mengatakan Islam tidak harus diparti politikkan kerana ini hanya akan membawa kepada perpecahan dan mengelirukan umat Islam. Sesungguhnya sistem parti politik yang kita amalkan sekarang ini adalah ciptaan barat dari kalangan orang Yahudi dan Nasrani. Apa saja benda yang diciptakan oleh Yahudi dan Nasrani ini memang mereka akan pastikan bercanggah dengan nilai hidup Islam. Niat jahat pihak Yahudi dan Nasrani ini memang telah didedahkan oleh Allah s.w.t dalam Quran yang bermaksud,"Kaum Yahudi dan Nasrani itu tidak sesekali akan senang kepada kamu sehinggalah kamu menuruti cara mereka".

Kalau setakat mengikut cara mereka makan dengan menggunakan sudu dan garpu, menukar atau memilih pemimpin mengikut sistem politik mereka mungkin boleh dimaafkan lagi. Tetapi kalau hendak memperjuangkan Islam dengan menggunakan sistem politik yang dicipta oleh mereka, ini sudah keterlaluan dan terhina sekali kerana cara dan adab perjuangan Islam itu telahpun ditunjukkan oleh Rasulullah kepada kita. Cara Rasulullah memperjuangkan Islam itulah yang sepatutnya kita turuti dan cara ini sajalah yang barakah dan pasti dijanjikan kejayaan oleh Allah s.w.t.

Tetapi ini tidak bermakna bila kita mengambil sistem politik bagi menukar atau memilih pemimpin mengikut sistem politik Barat ini kita boleh pula mengenepikan nilai dan akhlak Islam begitu saja. Kita tidak boleh sewenangnya mengaibkan, memfitnah, mencela, menghina, mengkafir, mengthoghut musuh-musuh politik kita, kerana perbuatan-perbuatan ini adalah tercela di sisi Allah s.w.t. walau atas nama politik sekalipun.

Apalah untungnya kita untuk taksub kepada parti-parti politik yang sistemnya dicipta oleh Nasrani dan Yahudi itu. Kalau pun terlalu mendesak marilah kita gunakannya hanya sebagai alat untuk menukar atau memilih pemimpin yang kita suka sahaja. Tetapi janganlah sampai sistem asing ini menjadi alat memecah belahkan umat Islam lebih-lebih lagi untuk dijadikan saluran untuk memperjuangkan Islam. Wallahualam.

Masjid dan Politik

Saya sungguh terharu bila membaca luahan hati ustaz Husien Yee terhadap layanan buruk yang diterimanya dari kakitangan pengurusan salah sebuah masjid di negara kita ini yang pernah dipaparkan di dalam majalah Tamaddun suatu masa dulu.

Masjid yang sepatutnya tempat yang dapat memberi keamanan dan perlindungan kepada pengunjungnya terutamanya dikalangan saudara-saudara baru tetapi telah bertindak sebaliknya. Dari pengalaman pahit beliau dengan masjid itu patutlah kita menyemak kembali peranan masjid sebagai media dakwah kepada masyarakat sekelilingnya.

Memang ada benarnya terdapat dikalangan pegawai dan kakitangan yang mengurus masjid bertindak tidak selaras dengan roh Islam itu sendiri. Kanak-kanak yang datang ke masjid sering diherdik dan dimarah atas alasan mengganggu jemaah bersembahyang. Akhirnya kanak-kanak yang membesar ini akan memusuhi dan menjauhi masjid. Tidak kyusuk sembahyang bukanlah
disebabkan bunyi bising tetapi sebenarnya disebabkan oleh hati mereka yang tidak kusyuk. Kalau hati mereka betul kusyuk, bom meletup pun mereka tak akan sedar.

Orang-orang yang datang ke masjid selalu dicurigai, pintu-pintu masjid dikunci, tandas pun dikunci. Apalah salahnya kalau orang yang tak sembahyang pun pergi tumpang buang air, sekurang-kurangnya dia tahu agama Islam itu baik, ikram dan bermurah hati. Tetapi apa yang ditonjolkan oleh kebanyakan kakitangan masjid ini adalah sikap tidak mesra dan kasar.
Akhirnya orang bukan Islam akan melihat agama Islam ini hanya sesuai untuk pengganas.

Orang bukan Islam dikatakan tidak boleh memegang kitab Al Quran. Saya tak fikir mereka itu akan baca Quran kalau pun mereka dibenarkan memegangnya. Orang bukan Islam tidak akan mahu baca Quran. Tetapi mereka boleh lihat Quran yang bergerak dan cara itu lebih memberi kesan di hati mereka. Kalau kita umat Islam tidak berakhlak seperti Quran sampai bila pun orang bukan Islam tidak dapat melihat Quran itu. Sesungguhnya akhlak rasullullah itu adalah Al Quran.

Ada sesetengah pihak berpendapat, masjid sepatutnya digunakan untuk tempat berbincang hal-hal politik. Saya rasa pun boleh dan patut, tetapi kenalah bagi peluang kepada semua pemimpin parti politik untuk berceramah di masjid termasuklah parti DAP, PKR dan lain-lain parti politik, barulah adil.

Tetapi masalahnya nanti keadaan menjadi tidak terkawal dan dibimbangkan nanti ada masjid yang bukan sekadar ada dua imam seperti yang pernah berlaku suatu masa dulu tetapi akan ditambah pula dengan imam DAP, imam PKR dan lain-lain imam lagi. Keadaannya akan menjadi haru biru, akhirnya umat menjadi keliru.

Cukuplah masjid berfungsi sebagai tempat beribadah, intutusi pembangunan insan, pusat dakwah dan ilmu, serta tempat penyaluran khidmat kebajikan kepada masyarakat. Malah kerja-kerja ini pun belum dapat dilaksanakan dengan sempurna, bagaimana hendak mengambil tugas-tugas yang lebih besar. Saya masih berpegang kepada prinsip parti tidak harus dijadikan sebagai agama. Islam tidak harus dipartikan atau disempitkan. Tetapi sebaliknya
parti politik itulah yang perlu diakhlakkan dengan akhlak Islam.

Apabila kita menjadi ahli kepada mana-mana parti politik maka hendaklah kita berakhlak dengan akhlak Islam. Jangan sekali kita mengutuk, memfitnah, mengaib, mengumpat, mencerca, mencaci, mengkafir, mengtoghut, yang terbaru mengsekular, mengamalkan politik wang, politik ugut, yang selalu disebut sebagai politik bangkrap, semuanya itu adalah perbuatan-perbuatan yang tercela di sisi Islam.

Dan selepas mendapat kuasa pula hendaklah kita hindarkan amalan seperti kronism, nepotism, zalim, rasuah, penyalahgunaan kuasa, menguasai badan kehakiman dan perundangan, menarik kebebasan bersuara yang juga semuanya itu adalah perbuatan yang tercela di sisi Allah.

Suka saya menarik saudara-saudara dengan satu cerita di mana dua orang Melayu berkereta memotong barisan atau memotong Q di satu persimpangan yang ada lampu isyarat, seorang berkupiah putih dan seorang lagi tidak memakai kupiah. Pemandu bukan Islam yang melihat kejadian itu mencerca pemandu Melayu yang tidak berkupiah itu dengan berkata,"Orang ini tak ada sopan langsung". Dan mencerca pemandu yang berkupiah dengan berkata,"Teruk betul
perangai orang Islam ini".

Moral dari cerita ini, mungkin kedua-dua orang Melayu itu sama buruk perangainya, tetapi orang yang berkupiah itu, selain memburukkan dirinya dia juga telah memburukkan imej Islam itu sendiri. Oleh itu berjaga-jagalah bila kita menamakan parti kita dengan parti Islam, bimbang kita akan hanya mencemarkan imej Islam itu sendiri jika kita tidak
berakhlak selaras dengan akhlak Islam.

Sebagai seorang muslim kita bukan saja dituntut supaya berani menegur dan berkata benar di depan raja yang zalim tetapi harus juga berani menegur dan berkata benar kepada sahabat, ahli parti dan ahli kumpulan yang kita sertai.

Maaf kalau saya sering saja dilihat songsang. Wallahualam.

Belajarlah dari sejarah silam.

Kalau kita melihat kembali sejarah silam, kebanyakan kerajaan-kerajaan besar samada kerajaan Islam mahupun kerajaan bukan Islam mengalami keruntuhan adalah disebabkan pemimpin-pemimpinnya sendiri menyalah guna kuasa termasuklah zalim terhadap rakyat, tidak berlaku adil, menindas, rakyat disekat dari bersuara dan mengkritik, pembaziran yang berluas-luasa dan hidup berfoya-foya. Telah menjadi hukum imbang, setiap tindakan akan ada tindakbalasnya. Bila ada pihak yang pincang akan menjemput pihak yang lain membetulkannya.

Sebagai contoh, di akhir pemerintahan kerajaan Islam empayar Othmaniah, pemimpinnya di kala itu mempunyai akhlak yang amat teruk sekali, hidup penuh dengan pembaziran dan berfoya-foya. Pemimpinnya menggunakan nama kerajaan Islam untuk melindunginya dari ditentang oleh rakyat jelata. Padahal pemerintahannya bukanlah lagi berakhlakkan Islam. Fahaman kolot rakyat yang tidak boleh menentang kerajaan Islam telah di manafaatkan sepenuhnya oleh pemimpin-pemimpin yang jahat ini. Rakyat tidak boleh terima kalau ada kerajaan Islam yang lain untuk menumbangkan kerajaan Islam yang sedia ada. Pada mereka kerajaan Islam mesti ada satu saja, padahal kerajaan Islam yang memerintah mereka itu hanya tinggal pada nama sahaja, dari segi akhlak sudah menyimpang jauh dari Islam.

Akhirnya Mustafa Kamal Alturk yang menggunakan imej moden telah dapat dokongan rakyat menjatuhkan pemimpin yang tidak berakhlak itu. Itulah hukum perimbangan, tiada siapa yang dapat mengelakkannya.

Orang-orang kita juga tidak terlepas dari dijangkiti fahaman kolot ini, apabila ada parti politik Islam mereka tak boleh terima kewujudan parti politik Islam yang lain, sekali pun mereka sedar di dalam sistem demokrasi kewujudan berbilang parti memang dihalalkan. Bukanlah niat saya untuk memecah belahkan umat Islam, tetapi saya ingin mendedahkan pengalaman dari sejarah fahaman kolot ini telah diambil kesempatan oleh setengah-setengah pemimpin Islam berlindung di sebalik nama Islam untuk melakukan penyelewengan.

Lihat saja sejarah yang terdekat iaitu di Melaka, rakyat yang begitu kolot percaya siapa saja yang mengkritik dan menentang pemerintahan Sultan Melaka adalah penderhaka. Sekalipun sultan berlaku zalim, tetap dianggap betul. Sekalipun Hang Jebat ingin menuntut keadilan, namun rakyat tetap mengatakan Hang Jebat derhaka. Itulah bahayanya fahaman kolot ini. Bagaimana licik pun Sultan atau pemimpin itu mempedayakan rakyatnya, sampai had dan ketikanya bala Tuhan itu sampai juga dengan cara yang mereka tidak sangka. Siapa sangka Tuhan telah menghantar Portugis untuk menghalau Sultan ini dengan cara yang terhina akibat kemungkaran mereka sendiri.

Islamnya sesuatu kerajaan itu bukanlah disebabkan mulut-mulut pemimpinnya mengatakan dia memerintah cara Islam. Berapa ramai pemimpin-pemimpin negara-negara Islam hari ini mendakwa mereka memerintah cara Islam, tetapi hakikatnya mereka itu jauh dari akhlak Islam sebenar. Mereka ini sanggup menggunakan Islam, memutarkan belitkan sejarah Islam malah mentafsirkan Al Quran dan Hadis untuk kepentingan diri dan keuntungan politik semata.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com