Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Thursday, September 20, 2007

50 tahun negara kita 'dijajah' UMNO

Setiap tahun kita menyambut ulangtahun kemerdekaan negara, berjuta-juta ringgit wang kerajaan dibelanjakan untuk menyambutnya. Setiap sambutan yang diadakan akan sentiasa dipastikan meriah dan mesti lebih meriah dari tahun-tahun sebelumnya.

Setiap kali menyambut hari kemerdekaan rakyat diajak untuk mengenang nikmat kemerdekaan. Kita sentiasa diingatkan bahawa negara kita ini pernah dijajah oleh bangsa-bangsa asing dari luar, dan hasil kemerdekaan orang kita telah dapat memerintah negara kita sendiri.

Memang tidak dinafikan hingga hari ini sejak merdeka negara kita memang diperintah oleh orang kita sendiri, tetapi samada kita sedar atau tidak setelah lima puluh tahun merdeka kita hanya diperintah oleh satu parti sahaja iaitu parti UMNO.

Tidak ada dalam sejarah mana-mana negara di dunia ini yang diperintah oleh satu parti sahaja untuk jangkamasa hingga lebih 50 tahun kecuali negara kominis. Yang peliknya kita mendakwa negara kita sebagai negara demokrasi bukan negara kominis. Hanya ada dua kemungkinan saja yang boleh menjawab persoalan yang pelik ini, mungkin parti UMNO ini terlalu bagus sehingga UMNO layak untuk memerintah lebih 50 tahun atau satu perkara lagi mungkin demokrasi yang diamalkan tidak demokrasi yang sepatutnya. Inilah persoalan yang perlu dicari jawapannya

Setiap kali menyambut merdeka dikompangkanlah kepada orang ramai, UMNO lah yang memperjuangkan kemerdekaan kita dulu. Kita diberitahu terlalu besar jasa UMNO kerana telah memerdekakan negara ini dari penjajah British. Kita diperingatkan segala kemajuan dan kemakmuran negara yang kita nikmati hari ini adalah hasil dari kemerdekaan yang kita perolehi.

Mungkin sebab itulah sebagai mengenang budi dan jasa parti UMNO dalam memerdekakan negara ini maka kita sebagai rakyat terus memberi mandat kepada UMNO untuk terus memerintah sehingga lebih 50 tahun.

Padahal kalau difikirkan secara rasionalnya, orang-orang yang memperjuangkan kemerdekaan negara kita dulu bukanlah lagi berada dalam UMNO sekarang, yang tinggal hanyalah nama parti UMNO sahaja yang kebanyakan ahlinya terdiri dari generasi selepas merdeka.

Lagipun diperingkat awalnya penubuhan UMNO itu bukanlah dalam bentuk parti politik untuk bertanding bagi memerintah negara tetapi lebih kepada wadah penyatuan orang Melayu bagi menuntut kemerdekaan. Orang-orang Melayu yang berada di bawah UMNO itu juga kemudiannnya menubuhkan parti-parti politik yang lain. Oleh itu tidaklah tepat kalau kita kata parti UMNO yang memperjuangkan kemerdekaan tetapi yang tepatnya semua orang Melayu ketika itu telah bersatu di bawah UMNO untuk menuntut kemerdekaan negara.

Sebagai contoh apakah parti Keadilan Rakyat yang baru beberapa tahun ditubuhkan itu tidak layak untuk memerintah negara ini hanya kerana parti ini tidak mempunyai sejarah dalam memperjuangkan kemerdekaan negara ini. Apakah datuk nenek mereka tidak pernah bersama-sama orang Melayu lain memperjuangkan kemerdekaan.

Dan tidak pelik juga kalau ahli-ahli parlimen dari parti pembangkang telah tidak menyahut seruan merdeka yang dibuat oleh ahli parlimen UMNO di dalam Dewan Parlimen tidak berapa lama dulu, kerana mereka mungkin merasakan negara ini masih dijajah iaitu ‘dijajah’ oleh UMNO.


Dan bagi UMNO pula negara ini hanya diperintah oleh rakyat negara ini sendiri jika orang UMNO yang memerintah. Kalau orang dari parti lain yang memerintah negara ini seolah-olah dianggap diperintah oleh rakyat asing. Tidak hairanlah kalau UMNO sanggup buat apa saja termasuk mencabul kesucian demokrasi demi mengekalkan ‘kemerdekaan’ negara ini dari diperintah oleh parti lain.

Setiap tahun kita dibuai dengan sambutan kemerdekaan yang meriah yang dihidangkan oleh kerajaan UMNO, untuk kita semua benar-benar terasa negara kita telah merdeka. Sehingga kita lupa sebenarnya mereka iaitu parti UMNO telah 'menjajah' kita lebih 50 tahun.


Artikel ini pernah juga tersiar dalam Malaysiakini.com dalam ruangan Letters (dengan suntingan):
http://www.malaysiakini.com/letters/75035


No comments:

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com