Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Monday, December 28, 2009

Kekangan untuk merealisasikan idea inovasi dan kreatif di Malaysia

POLISI kerajaan sekarang yang menggalakkan ekonomi berasaskan inovasi dan kreatif sangat kena pada masanya. Pada beberapa dekad akan datang, lebih banyak negara akan melangkah ke dalam kumpulan negara-negara maju. Oleh itu pada masa mendatang ini, kumpulan negara-negara maju ini akan menghadapi persaingan yang sengit sesama mereka. Tidak ada cara lain untuk mereka mengatasi atau menonjolkan diri dari segi ekonomi berbanding rakan-rakan mereka yang lain melainkan menggunakan kelebihan inovasi dan kreativiti. Dengan kata lain, faktor inovasi dan kreativiti akan memberi kelebihan atau nilai tambah kepada sesebuah negara untuk bersaing dengan negara-negara maju lain di dunia ini.

Sumber bumi atau sumber asli kita yang semakin berkurang, pengeluaran hasil pertanian dan ternakan yang tidak ekonomik dan persaingan dengan negara-negara lain, membuatkan kita tidak ada pilihan selain dari menyuntik amalan inovasi dan kreatif dalam kegiatan ekonomi dan urusan kehidupan kita bagi menjadikan ekonomi negara kita lebih cekap dan berdaya maju.

Finland telah menunjukkan contoh terbaik kepada kita di mana inovasi dan kreativiti telah memberi sumbangan besar kepada kekuatan ekonomi negara itu. Jenama telefon bimbit Nokia tidak dapat dipisahkan dari kejayaan ekonomi negara itu, ia merupakan hasil inovasi dan kreatif rakyat Negara itu sehingga ia menjadi nama terunggul dan peneraju utama kepada telefon bimbit seluruh dunia. Rakyatnya yang kreatif dan berinovasi telah mencetuskan rekacipta yang mendapat sambutan dan diterima oleh manusia seluruh dunia hari ini.

Tetapi budaya rakyat yang kreatif dan inovasi saja tidak cukup untuk melonjakkan nama dan ekonomi negara tanpa ada kumpulan sokongan yang boleh menzahirkan semua idea yang kreatif dan inovasi ini ke dalam bentuk yang boleh di manafaatkan oleh masyarakat.

Inilah masalah utama yang dihadapi oleh penyelidik dan pencipta di negara kita terutamanya di universiti-universiti tempatan. Kita mempunyai penyelidik-penyelidik yang kreatif yang telah menghasilkan berbagai produk, penemuan baru dan ciptaan teknologi yang hebat. Tetapi sayangnya tidak ada kemampuan untuk memasyarakatkan semua inovasi dan ciptaan kreatif mereka ini.

Kebanyakan hasil penyelidikan dan ciptaan itu dihasilkan dalam bentuk ‘prototype’ yang digunakan hanya sekadar untuk mempamerkan konsep dan keputusan bagi tujuan memenuhi syarat dalam satu-satu penganugerahan persijilan akademik mereka.

Professor dan penyelidik yang mencetuskan idea dalam menghasilkan ciptaan yang kreatif dan penemuan baru ini bukan sahaja mahu ia tersimpan dalam buku thesis atau kertas kerja, tetapi mereka juga mempunyai hasrat supaya ideanya itu dapat dimanafaatkan kepada orang ramai dalam bentuk yang boleh digunakan.

Seperti terdapat lompang antara pihak penghasil idea yang kreatif dan orang ramai sebagai pengguna. Oleh itu perhatian perlu diberikan dalam hal ini supaya setiap hasil inovasi dan kreatif penyelidik dan professor di universiti-universiti kita dapat dikomersialkan untuk kegunaan orang ramai.

Tentu tidak munasabah kalau kita hanya membiarkan para penyelidik dan pencipta ini membuat semua kerja, dari penghasilan idea hingga kepada peringkat fabrikasi dan pemasaran. Seharusnya mesti ada di universiti-universiti diwujudkan juga unit sokongan yang boleh membantu dalam kerja pembangunan dan fabrikasi kepada idea-idea baru dan kreatif yang dicetuskan itu.

Untuk menjadi negara maju, kita sangat perlukan unit sokongan ini yang sentiasa proaktif, cekap dan berkemahiran tinggi. Dengan itu setiap idea baru yang dicetuskan oleh pencipta dan penyelidik akan serta merta dapat sampai dan digunakan oleh orang ramai tanpa menunggu masa yang lama. Kalau ada senerio seperti ini barulah budaya inovasi dan kreatif itu akan benar-benar membawa manafaat kepada kemajuan dan ekonomi negara kita.

Bayangkan kesukaran yang dihadapi oleh professor di universiti tempatan hendak menulis buku ilmiah di masa ini, beliau terpaksa melakukan hampir semua kerja dengan menggunakan tenaga sendiri, dari kerja menaip, meletak atur dan melukis rajah-rajah. Ini bukan sahaja boleh melemahkan semangat untuk beliau menulis tetapi juga mengambil masa yang panjang bagi menghasilkan sebuah buku. Proses yang meremehkan ini tidak dialami oleh professor di negara-negara maju seperti USA dan Jepun.

Di Jepun misalnya, kalau hari ini ada satu idea kreatif atau ciptaan baru dicetuskan oleh professor atau penyelidik, ia tidak akan mengambil masa melebihi enam bulan untuk ciptaan itu dijual di kedai untuk kegunaan orang ramai. Disinilah pentingnya peranan unit sokongan tadi dalam merealisasikan semua idea kreatif dan inovasi dapat dimanafaatkan dan sampai kepada masyarakat dengan cepat.

Di zaman internet dan komunikasi digital ini, jangka masa yang diambil untuk memasarkan suatu barangan baru bermula dari tercetusnya idea di atas kertas yang melebihi enam bulan, sudah boleh dianggap sebagai idea lapuk atau ketinggalan, apatah lagi kalau terpaksa memakan masa bertahun-tahun.

Inilah perkara-perkara yang kita perlu beri perhatian kalau kita mahu menyerapkan budaya inovasi dan kreatif bagi meyediakan rakyat negara ini untuk melangkah menjadi negara maju yang mampu bersaing dengan negara-negara maju lain. Disamping kita pesat menyediakan suasana yang kondusif bagi menyuburkan budaya inovasi dan kreatif berkembang, kita juga harus menyediakan fasarana yang cekap bagi menzahirkannya bagi membolehkannya dimanafaatkan dan digunakan oleh masyarakat tempatan dan masyarakat dunia.

Barangan dan khidmat yang dihasilkan dari amalan inovasi dan kreatif ini bukan sahaja akan dapat membantu dan menjadikan aktiviti dan urusan hidup rakyat negara kita bertambah cekap, tetapi kita juga boleh menjual dan memasarkannya keseluruh dunia. Dengan ini ia dapat memberi nilai tambah kepada kegiatan ekonomi negara kita.

Friday, December 25, 2009

Kehilangan Enjin Jet F-5E, Pengurusan Malaysia yang korup

MENJIJIKKAN dan memalukan, itulah yang dapat kita simpulkan bila membaca berita pendedahan kehilangan enjin jet pejuang F-5E kepunyaan TUDM beberapa hari yang lalu.

Ini hanyalah secebis kisah dari berpuluh-puluh kisah salah laku yang berlaku dalam pengurusan agensi-agensi kerajaan mahupun swasta di negara kita yang dilapur dan didedahkan, dan mungkin ada beratus-ratus lagi salah laku yang tidak pernah didedah dan tidak pernah diambil endah.

Semua kes-kes salah laku ini bukan sahaja mencerminkan bagaimana tidak teratur dan tidak sistematiknya sistem pengurusan agensi-agensi ini tetapi lebih dari itu, masyarakat kita telah hilang integriti, tidak lagi menghiraukan etika dan rendah akhlak.

Kita semua seperti dilanda penyakit mengejar kekayaan wang ringgit tanpa mengira cara mendapatkannya samada halal atau haram. Apabila telah menjadi duit, ia kelihatan sama saja, tidak ada siapa yang tahu samada duit halal atau duit haram.

Mungkin kita telah dirasuk fahaman, siapa yang mempunyai wang akan dipandang tinggi dan mulia dalam masyarakat. Status manusia sekarang diukur dari pemilikan kekayaan dan harta benda. Lantaran itu berlumba-lumbalah kita mengejar dan mengumpul kekayaan tanpa mengira sumbernya halal atau haram.

Tidak hairanlah kalau kita berbual-bual dengan orang-orang awam, kita akan mendengar keluhan dan cerita-cerita yang tidak menyenangkan, dimana-mana sahaja berlaku salah laku dalam masyarakat kita. Semuanya kerana wang.

Pemandu teksi yang cekik darah dan tidak menggunakan meter. Ulat-ulat tiket dan syarikat bas yang bersekongkol dengan ulat tiket untuk mendapatkan untung lebih, sentiasa menjadi pemandangan biasa di setesen-stesen bas di negara kita.

Terlepasnya barang-barang terlarang dan bercukai masuk ke negara kita, terlepasnya ramai pendatang-pendatang tanpa izin yang tanpa permit masuk ke negara kita.

Barang-barang yang dibekal oleh pembekal yang mendapat tender untuk kegunaan agensi-agensi kerajaan atau swatsa yang bermutu rendah, malah ada kes barang tidak dibekal tetapi tuntutan bayaran telah dibuat.

Ada kontraktor menuntut bayaran atas kerja-kerja atau program yang tidak pernah dibuat.
Ada pemaju mendapat projek atas dasar hubungan politik bukan atas dasar kebolehan membuat kerja.

Banyak projek yang di alibaba, yang dapat projek orang lain, yang melaksanakannya pula orang lain. Ambil duit atas angin.

Pegawai-pegawai yang berkuasa meluluskan projek pula tidak teragak-agak meminta habuan dari pemaju-pemaju, akibatnya pemaju terpaksa menurunkan kualiti bahan binaan untuk menampung wang habuan ini.

Politik wang sudah menjadi amalan yang sukar dibendung, semuanya atas dasar bagi secupak kaut segantang.

Kalau dalam filem aksi Amerika, kita diperlihatkan bagaimana penjenayah menggunakan senjata berat dan helikopter melakukan rompakan secara ganas untuk mencuri barang berharga seperti enjin jet pejuang F-5E ini, dan akan ada rakyatnya yang patriotik menghalang dan melawan penjenayah ganas ini. Tetapi di negara kita, pegawai kita sendiri yang merompak tanpa melepaskan sebiji peluru pun.

Di jalan-jalan raya anak-anak muda kita terkinja-kinja dirasuk dadah, malam hari mereka merempit dan melepak hingga ke subuh. Mereka bergaul tanpa batas, bayi di buang merata tanpa belas.

Kanak-kanak dibunuh dan diperkosa tanpa tujuan, wanita-wanita kita sentiasa dihantui oleh peragut.

Masalah dadah tidak pernah selesai, pengedar-pengedar dadah kaya raya membuat duit hasil jualan dadah. Masalah ahlong pemberi pinjam duit tidak berlesen terus bermaharajalela, tidak pernah gentar dengan polis dan penguatkuasa.

Pegawai Polis trafik kita juga ada yang menerima wang bulanan dari syarikat lori dan wang habuan kerana tidak mengambil tindakan keatas pesalah lalulintas. Pegawai JPJ, kastam dan imegresyen kita juga tidak terlepas dari terlibat dengan amalan rasuah, mereka hidup mewah melebihi kemampuan mereka hasil dari duit rasuah.

Mungkin mereka lupa, akibat amalan rasuah dan salah laku itulah yang akan menjemput berbagai-bagai masalah lain kepada rakyat dan negara kita. Yang akhirnya tidak akan menguntungkan sesiapa pun, termasuk orang dan keluraga yang menerima rasuah dan mengamalkan salah laku itu sendiri.

Semua penyakit-penyakit ini telah membarah ke dalam semua lapisan masyarakat kita. Tidak boleh kita menyalahkan sesiapa kenapa perkara ini berlaku, sebaliknya kita sendirilah yang kena berubah.

Tuesday, December 15, 2009

Antara Melayu Singapore dan Melayu Malaysia


SEMASA Singapura dan Malaysia berada dalam jajahan British dan seterusnya Singapura merdeka di dalam Malaysia dari tahun 1963 hingga 1965, kedudukan orang Melayu dari segi status politik di kedua-dua Negara itu bolehlah dikatakan hampir sama.

Walaupun ketika itu orang Melayu bukanlah merupakan kaum yang majoriti di Singapura tetapi oleh kerana orang Melayu secara keseluruhannya adalah golongan yang majoriti dalam Malaysia maka status ‘keistimewaan’ yang diberikan kepada orang Melayu di bawah Perlembagaan Persekutuan Malaysia itu secara automatik turut sama dinikmati oleh orang Melayu di Singapura.

Konsep ‘istimewa’ yang diberikan kepada orang Melayu ini telah tidak disenangi oleh Lee Kuan Yew yang memimpin parti PAP ketika itu sehingga telah membawa kepada penyingkiran Singapura dari Persekutuan Malaysia.

Orang-orang Melayu di Singapura tentu terasa ‘kerugian’ akibat pemisahan Singapura dari Malaysia ini, kerana secara automatik mereka telah kehilangan status ‘istimewa’ itu.
Ekoran dari itu orang-orang Melayu di Singapura merasakan diri mereka didiskriminasi atau dipinggirkan apabila status ‘istimewa’ mereka telah ditarik.

Orang Melayu Singapura terpaksa bersaing dengan rakan-rakan bukan Melayu mereka tanpa mendapat layanan istimewa seperti di Malaysia.

Memang ada baik dan buruk bila status ‘istimewa’ ini diamalkan kepada masyarakat kita yang berbilang kaum ini.

Sikap buruk yang timbul akibatnya ialah ia akan menimbulkan rasa irihati kepada kaum yang tidak mendapat hak istimewa ini, mereka merasakan tidak mendapat layanan yang adil walaupun mereka juga adalah warga Negara ini.

Kaum yang memiliki status istimewa ini pula akan mempunyai sikap terlalu bergantung kepada kerajaan sehingga mereka tidak mahu berusaha secara serius dan sungguh-sungguh kerana asyik dibantu setiap kali mereka gagal. Akhirnya mereka tidak mempunyai daya saing yang tinggi. Mereka hanya bergantung kepada kekuatan hubungan politik berbanding kekuatan kemampuan diri.

Sebagai tindakbalas kepada tindakan kerajaan memberikan hak istimewa kepada orang Melayu ini telah menyebabkan orang Cina terpaksa bekerja lebih keras untuk memastikan survival kaum mereka. Mereka sedar mereka tidak mempunyai status ‘istimewa’, oleh itu mereka sendirilah terpaksa membantu dan memperkuatkan ekonomi kaum mereka sendiri. Bimbang dari digugat oleh kaum Melayu yang mempunyai status istimewa itu, kaum Cina memastikan mereka terus kekal memonopoli segala bentuk perniagaan di Negara ini.

Tindakan memberi status istimewa kepada orang Melayu ini banyak menjemput tindakbalas negatif dari orang Cina. Hinggakan berlaku syarikat-syarikat yang di kuasai oleh orang Cina tidak melayan secara adil kepada pekerja-pekerja Melayu dalam kenaikan pangkat dan gaji. Kita tidak boleh salahkan sepenuhnya kepada mereka dalam soal ini kerana ia berkemungkinan merupakan hasil tindakbalas dari apa yang telah kita lakukan terhadap mereka selama ini.

Kalau kita berjalan-jalan di bandar-bandar di Negara ini, perhatikanlah premis-premis perniagaan yang ada, dari kedai runcit hinggalah kepada kedai ‘hardware’, kedai barang elektrik, kedai perabut, kedai cermin mata, kedai motorsikal, kedai ‘stationary’, kedai computer, kedai handphone, kedai kain, kedai bengkel kereta dan tayar; siapakah yang memiliki kedai-kedai dan perniagaan ini? Kalau ada pun kedai yang dimiliki oleh orang Melayu hanyalah restoran dan klinik.

Setelah lebih 50 tahun orang Melayu mendapat hak istimewa, apakah cukup sekadar mampu membuka dan memiliki restoran dan klinik saja?

Saya tidak hairan kalau orang Melayu di Singapura tidak mampu untuk membuka kedai-kedai yang disebutkan tadi kerana mereka memang tidak mempunyai hak istimewa. Oleh itu kalau hendak diukur dari pemilikan peremis perniagaan, apalah lebihnya orang Melayu Malaysia yang mendapat hak istimewa berbanding orang Melayu Singapura.

Malah sudah menjadi lumrah di kawasan Johor ini, ramai orang Melayu dari Singapura menyumbang dana yang begitu besar membina masjid-masjid di sini. Sedangkan orang Melayu Johor kebanyakannya sekadar mampu menghulur RM1 untuk tabung masjid setiap kali sembahyang Jumaat.

Lihatlah keakraban hubungan kaum antara orang Cina, orang Melayu dan orang India di Singapura. Kalau ada satu indeks yang dibuat untuk mengukur tahap keakraban antara kaum-kaum ini, sudah tentu kita jauh ditinggalkan oleh Singapura.

Setelah 50 tahun merdeka, kita di Malaysia masih terkial-kial mencari formula perpaduan, sedangkan Singapura telah mengambil langkah yang tepat dan bijak dalam hal perpaduan sejak hari pertama mereka mencapai kemerdekaan pada tahun 1965. Kenapa kita tidak mahu belajar dari mereka?

Singapura dari awal lagi telah memastikan rakyatnya tanpa mengira kaum belajar di sekolah yang sama, bekerja di tempat yang sama dan tinggal di kejiranan yang sama, tanpa membenarkan pengasingan walau atas alasan apa pun.

Kebijaksanaan dan pandangan jauh pemimpin-pemimpin Singapura telah dapat menguruskan Negara dan rakyatnya dengan baik dan telah mencapai taraf Negara maju walaupun tanpa sumber asli yang banyak seperti Malaysia.

Saturday, December 12, 2009

Hadiah Haji dan Rasuah


ADAKAH hadiah haji yang diberikan kepada MB Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat itu boleh dikategorikan sebagai rasuah? Nilailah sendiri melalui kupasan yang dibentangkan dalam artikel di bawah:

Apabila kita memberi khidmat dan sumbangan tanpa mengharapkan apa-apa balasan maka itu dinamakan ikhlas. Ikhlas adalah satu nilai murni yang mesti menjadi ciri amalan atau budaya kepada sebuah masyarakat kelas pertama.

Kalau kepada orang Islam yang dimaksudkan dengan ikhlas itu adalah semua perbuatan dan tindakan kita hanyalah kerana Allah semata. Kita buat baik hanya kerana Allah bukan kerana yang lain-lain. Adalah dicela kalau kita berbuat baik dengan niat untuk mengharapkan balasan.


Berbuat baik yang dimaksudkan di sini mestilah selari dengan ajaran agama. Kalau ada orang yang meletupkan dirinya bagi memberikan rasa gerun kepada musuhnya walaupun niat dia begitu ikhlas untuk memperjuangkan Islam, ini tidaklah boleh dikatakan sebagai ikhlas yang selari dengan kehendak Islam.


Dengan kata lain perbuatan yang dilakukan dengan ikhlas itu mestilah juga selari dengan nilai agama atau norma-norma masyarakat yang baik.


Semasa perang Vietnam satu masa dulu, kebanyakan rakyat Vietnam percaya dengan yakin fahaman kominis adalah fahaman yang terbaik yang dapat menjanjikan kesejahteraan kepada kehidupan manusia. Mereka berjuang begitu ikhlas untuk memperjuangkan fahaman tersebut. Mereka sanggup menggadai harta benda malah nyawa mereka sendiri demi memperjuangkan fahaman kominis.


Setelah perjuangan mereka berjaya dan setelah beberapa lama kominis diamalkan di Vietnam, keadaan Vietnam tidaklah sebaik mana, fahaman kominis telah melunturkan semangat daya saing kepada manusia. Bukan saja Vietnam bahkan negara-negara kominis lain pun tidak dapat maju setanding negara bukan kominis. Malah banyak negara kominis kini telah mengambil pendekatan yang lebih realistik agar dapat menyesuaikan diri dengan dunia sekarang, termasuklah membuka pasaran kepada dunia luar dan menerima pelabur asing.


Walaupun perjuangan mereka dilakukan dengan ikhlas tetapi belum tentu apa yang diperjuangkan oleh mereka itu adalah suatu yang betul.


Dulu di awal perjuangan UMNO menuntut kemerdekaan ramai orang-orang Melayu memberi sumbangan untuk menggerakkan perjuangan ini. Kaum wanitanya tidak teragak-agak menyumbangkan barang-barang kemas mereka untuk tujuan tersebut. Mereka lakukan dengan ikhlas hati demi ingin melihat negara tercinta ini terlepas dari belenggu penjajah.


Di dalam parti PAS juga ada individu-individu yang memberi sumbangan terutamanya dalam bentuk wang ringgit kepada parti. Malah ada yang memotong sebahagian gaji mereka tiap-tiap bulan sebagai sumbangan ikhlas kepada parti. Mereka lakukan dengan niat ikhlas demi perjuangan menegakkan negara Islam.


Begitu juga ada yang memberi sumbangan dan derma ikhlas kepada badan-badan kebajikan sukarela bagi membantu badan-badan ini menjalankan aktiviti-aktiviti mereka. Sumbangan ikhlas tanpa mengharapkan balasan ini sangatlah dialu-alukan.


Tetapi dalam pada itu ada juga orang atau syarikat yang memberi sumbangan dengan mengharapkan balasan. Sebagai contoh, mereka memberi sumbangan wang kepada satu-satu parti politik dengan mengharapkan pemimpin parti politik itu akan membalas dengan memberikan kepadanya atau syarikatnya tender-tender projek kerajaan yang di bawah kuasa parti politik tersebut. Kadang-kadang kita tidak pasti samada sumbangan yang diberikan itu benar-benar ikhlas untuk membantu atau tidak. Hanya orang yang memberi sumbangan itu saja yang tahu niat sebenarnya. Sudah tentu kita tidak boleh mengetahui apa yang tersirat di dalam hati seseorang.


Tetapi yang lebih malang lagi sekiranya parti politik itu sendiri yang meminta wang sumbangan dari individu atau syarikat kepada parti sebagai syarat jaminan untuk mereka mendapat tender projek kerajaan. Dalam hal seperti ini ia boleh dikategorikan sebagai memberi dan meminta rasuah.


Dalam usaha menangani rasuah telah dibuat satu peraturan, pegawai dan kakitangan kerajaan di negara kita tidak dibenarkan menerima hadiah dalam bentuk apa pun dan pada bila-bila masa pun dari orang perseorangan mahupun dari syarikat. Ini adalah untuk mengelakkan pegawai tersebut menjadi pilih kasih atau akan boleh mempengaruhi pegawai tersebut dalam memberikan tender-tender kerajaan.


Dalam Islam hadiah bukanlah suatu perkara yang dilarang malah ia amat digalakkan bagi menjalin keakraban antara anggota masyarakat. Tetapi pemberian hadiah dalam Islam mestilah dengan ikhlas tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Yang menjadi kesalahan bila kita bagi hadiah dengan mengharapkan suatu balasan. Samada kita ikhlas dalam pemberian hadiah itu hanya Tuhan saja yang tahu. Oleh itu memang ada wajarnya undang-undang yang melarang pegawai kerajaan dari menerima hadiah kerana kita tidak akan boleh tahu hadiah itu diberikan dengan ikhlas atau tidak.


Di zaman sekarang ini sudah menjadi kebiasaan jika ada orang atau syarikat memberi sumbangan yang besar kepada parti politik yang memerintah bagi mempastikan mereka sentiasa diberi keutamaan dalam pemberian projek-projek kerajaan. Di pihak parti politik pula setiap sumbangan besar dari individu atau syarikat pastinya akan mendapat balasan yang setimpal. Akhirnya pemilihan berdasarkan meritokrasi akan tinggal sebagai omongan kosong saja, realitinya siapa yang banyak menyumbang dialah yang akan dipilih.


Walaupun kita sedar memberi sumbangan untuk mengharapkan balasan itu salah, tetapi siapalah dapat membuktikan mereka menyumbang untuk mengharapkan balasan, kerana Tuhan saja yang tahu apa yang ada dalam hati mereka.


Kalau hendak disekat sumbangan orang ramai kepada parti politik bagi tujuan mengelakkan sumbangan tidak ikhlas ini tidak boleh juga. Parti politik perlukan banyak wang untuk bergerak dan berkempen, sudah tentu salah satu sumber kewangannya ialah melalui sumbangan orang ramai.


Tetapi jika pemimpin-pemimpin parti politik jujur dan benar-benar berpegang pada prinsip yang baik tentunya tidak akan mengharapkan sumbangan yang tidak ikhlas, berapa besar pun sumbangan yang diterimanya dari individu atau syarikat tidak akan mempengaruhinya dalam membuat keputusan.


Manakala pemimpin yang lemah dan tidak berprinsip akan sentiasa mengharapkan sumbangan dari syarikat-syarikat untuk partinya bergerak, akhirnya menjadikan mereka sentiasa berasa terhutang budi kepada syarikat-syarikat yang telah menyumbang. Tidak hairanlah bila syarikat-syarikat ini gagal atau tidak sempurna melaksanakan projek-projek yang diberikan, tidak ada tindakan keras yang boleh dibuat keatas syarikat tersebut disebabkan adanya rasa terhutang budi itu. Itulah padahnya bila sudah terhutang budi, maruah dan ‘body’ akan tergadai.


Itulah pentingnya setiap tindakan dan perbuatan kita mesti dimulakan dengan niat yang baik dan ikhlas kerana kesudahannya kita semua akan mendapat kebaikan jua.

Saturday, December 05, 2009

SPRM patut dimansuhkan.


LANGKAH yang diambil oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, DS Ahmad Said Hamdan untuk memendekkan tempoh perkhidmatannya dalam badan itu, tentunya mempunyai kaitan rapat dengan prestasi buruk badan itu dalam melaksanakan tugas-tugasnya sebagai pembasmi rasuah.

Sebagai badan yang dibiayai oleh kerajaan yang bertugas untuk membasmi salah laku rasuah, ia sering berdepan dengan kritikan orang ramai.

Namanya juga telah bertukar beberapa kali yang kononnya bagi tujuan membaiki imej dan kredibilitinya, yang terakhir telah ditukar dari BPR (Badan Pencegah Rasuah) kepada SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia), tetapi masih juga tidak nampak keberkesanannya seperti yang diharapkan.

Indeks tahap amalan rasuah di Malaysia menurut nilaian Transparency International (TI) semakin jauh merosot dari tahun-tahun sebelumnya berbanding negara-negara lain di dunia.

Isu Teoh Beng Hock yang mati semasa dalam siasatan SPRM juga turut mencemarkan imej SPRM, menyebabkan pelbagai pihak telah mempersoalkan cara pengendalian soal siasat yang dilakukan oleh SPRM.

SPRM juga dituduh sebagai badan yang ditunggangi oleh parti politik yang memerintah. SPRM selalu digunakan bagi ‘menutup mulut’ musuh-musuh politik. Oleh itu SPRM bukanlah satu badan yang betul-betul bebas.

Kalau SPRM tidak dapat bertindak secara bebas bagi membasmi rasuah, sudah tentu ia tidak dapat melakukan tugas-tugasnya secara berkesan. Akhirnya matlamat untuk menghapuskan rasuah melalui SPRM hanya akan menjadi sia-sia saja.

Berjuta-juta ringgit wang kerajaan digunakan setiap tahun untuk membiayai badan SPRM ini termasuk membayar gaji kakitangannya, tetapi indeks amalan rasuah negara terus meningkat bukan menurun.

Apakah masih berbaloi untuk kita terus membiayai badan SPRM yang menjadi bebanan kepada negara ini?

Apakah cukup sekadar menukar ketua SPRM akan dapat mengabui mata orang ramai bagi menunjukkan SPRM telah melakukan perubahan besar dan dengan itu dapat memulihkan kembali keyakinan orang ramai terhadap integriti SPRM?

Saya tidak pasti samada negara jiran Singapore mempunyai SPRM seperti kita juga, tetapi yang jelasnya Singapore jauh meninggalkan kita dalam amalan rasuah ini. Apakah kita sekarang sudah selesa dengan tahap amalan rasuah negara kita kerana hanya lebih baik dari Filipina?

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com