Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Wednesday, April 30, 2008

Kita hanya ada Negara, tetapi tiada Bangsa Malaysia

Setelah 50 tahun negara kita merdeka tetapi masih belum kelihatan rupa bangsa identiti Malaysia. Yang ada hanyalah warga Malaysia keturunan Melayu, warga Malaysia keturunan Cina, warga Malaysia keturunan India dan warga Malaysia keturunan lain-lain.

Singapura nampaknya jauh di hadapan dari kita dalam soal pembentukan identiti bangsa. Walaupun rakyatnya terdiri dari pelbagai kaum tetapi mereka dapat mempamerkan diri mereka sebagai bangsa Singapura atau ‘Singaporean’.

Apakah kita rasa selesa dengan keadaan negara yang tidak mempunyai bangsa seperti yang ada sekarang?

Apakah kita tidak mahu mengimpikan sebuah negara yang berciri satu bangsa satu negara?

Kita memang setuju, tidak wajar ada unsur paksaan dalam pembentukan identiti bangsa. Sebagai rakyat yang merdeka kita tidak boleh menyekat mana-mana kaum dari mempelajari dan mengamalkan budaya dan agama mereka. Tetapi ini bukanlah halangan dalam pembentukan identiti bangsa Malaysia.

Kita mengalu-ngalukan pembentukan rupa identiti bangsa Malaysia itu biarlah berlaku secara ‘natural’ atau semulajadi.

Oleh kerana tidak ada unsur paksaan dan tidak ada keperluan segera untuk menghasilkan bangsa Malaysia maka kita tidak pernah menetapkan tempoh masa yang diperlukan untuk mencapai matlamat bangsa Malaysia ini.

Tetapi setelah 50 tahun berlalu, pencapaian kita dalam pembentukan bangsa Malaysia terlalu perlahan dan amat mengeciwakan.

Bukan sahaja kita jauh dari pembentukan bangsa Malaysia, malah perasaan curiga antara kaum masih menebal di kalangan kita. Orang Melayu tidak percaya kepada orang Cina begitu jugalah sebaliknya. Orang Melayu berjuang untuk orang Melayu, orang Cina pula berjuang untuk survival kaum mereka.

Orang Melayu rasa curiga kalau orang Cina mendapat kuasa atau menjadi pemimpin kerana takut kepentingan dan keistimewaan mereka akan hilang. Orang Cina pula tidak percaya pemimpin Melayu dapat membela nasib kaum Cina.

Selagi ada sikap prejudis dan curiga dikalangan kaum-kaum ini, selagi itulah mencerminkan kita gagal dalam pembembentukan bangsa Malaysia, ataupun kita masih belum berjaya dalam membentuk bangsa Malaysia yang kita inginkan.

Menambah buruk keadaan bila ada ahli-ahli politik yang bersikap orportunis, mengambil kesempatan dari keadaan polarisasi kaum yang melebar ini. Kewujudan polarisasi kaum ini digunakan oleh ahli-ahli politik untuk membangkitkan sentimen perkauman, dengan cara ini mereka dapat meraih undi dengan mudah dan memenangkan mereka dalam pilihanraya.

Pemisahan kaum ini dapat memberi kelebihan kepada orang-orang politik yang ada kepentingan, oleh itu tidak ada sebab mereka ingin menghapuskannya.

Untuk masa jangka pendek memang mereka untung kerana memberi jalan mudah memenangi pilihanraya, tetapi untuk jangka masa panjang semua rakyat akan rugi kerana amalan ini hanya menambah menjauhkan kita dari pembentukan bangsa Malaysia.

Oleh itu peranan ahli-ahli politik sangat penting dalam hasrat hendak mencapai pembentukan bangsa Malaysia. Mesti ada kesedaran yang tinggi pada ahli-ahli politik untuk menjayakannya.

Apa yang saya nampak yang menjadi halangan utama dalam pembentukan bangsa Malaysia ialah setiap kaum di negara ini menjalani kehidupan harian mereka secara terpisah-pisah.

Setiap kaum berasa lebih selesa untuk bekerja dan menjalankan aktiviti sesama kaum mereka sahaja. Ekoran dari itu tidak ada interaksi yang akrab antara satu kaum dengan kaum yang lain.

Apabila peluang untuk berinteraksi antara kaum tidak ada, maka sukarlah untuk mereka mengenal lebih rapat antara satu sama lain.

Tak kenal maka tak cinta, perasaan prihatin dan sayang kepada orang lain itu hanya timbul dan boleh terjalin bila kita dapat berpeluang berkawan dan menjalani aktiviti atau membuat kerja bersama-sama.

Dari pengalaman kita, apabila ada dua orang dari kaum yang berlainan menjalin persahabatan yang mungkin terhasil dari bekerja di tempat yang sama untuk tempoh masa yang panjang, perasaan curiga dan rasa tidak percaya kepada sahabatnya akan hilang dengan sendirinya. Di waktu itu kepentingan mereka bersama lebih diutamakan dari kepentingan kaum mereka sendiri.

Oleh itu kalau semua kita benar-benar ikhlas hendak melihat bangsa Malaysia terbentuk, usaha kearah itu mestilah digerakkan secara bersungguh-sungguh kerana ia akan mendatangkan banyak manafaat kepada negara dan generasi kita akan datang.

Kita juga menyeru kepada pemimpin-pemimpin politik yang ada di negara kita ini untuk duduk semeja mencari jalan dan berusaha keras ke arah pembentukan bangsa Malaysia ini.

Lupakanlah keuntungan politik jangka pendek yang hanya berupa kepentingan politik peribadi sahaja.

Tidak mungkin kita dapat membentuk satu bangsa Malaysia, kalau setiap kaum di negara ini menjalani hidup secara berpisah-pisah.

Telah lama berlaku di mana anak-anak telah diasingkan bersekolah mengikut kaum sejak dari tadika lagi. Peluang untuk mereka menjalin persahabatan hampir tidak ada.

Akhirnya kita membesar dalam kaum masing-masing, berkawan dan bersahabat dengan kaum kita sendiri. Sehingga sukar kita mempunyai sahabat karib yang terdiri dari kaum lain. Bertanyalah kepada diri kita, berapa orangkah sahabat karib kita yang berasal dari kaum lain? Rata-rata jawapannya adalah tidak ada.

Hasil dari itu, rasa tidak percaya kepada kaum lain terus tersemat di sanubari kita, sehingga semua kita sentiasa bekerja keras untuk merebut kuasa politik, kekayaan ekonomi dan lain-lainnya supaya menjadi milik kaum kita.

Secara sedar atau tidak, telah tertanam dalam pemikiran kita, kaum mana yang berkuasa dan kaya, kaum itulah yang akan mengambil semuanya dari kita.

Apabila suatu kaum itu dapat memiliki kuasa politik dan kuasa ekonomi, kaum tersebut akan menjadi ‘tuan’ kepada kaum yang lain. Akhirnya kita sentiasa ‘memusuhi’ kaum lain kerana tidak mahu mereka menjadi ‘tuan’ kepada kita.

Mereka yang lahir di bumi Malaysia ini, tidak kira dari kaum mana pun dia datang, dia adalah anak bumi negara ini. Mereka mempunyai hak yang sama seperti anak-anak yang lain. Mereka bukan dilahirkan untuk menjadi ‘tuan’ dan tidak pula menjadi ‘hamba’, hak dan peluang mereka sepatutnya sama.

Apabila kita berpeluang berada di luar negara, orang Melayu Malaysia lebih selesa untuk berkawan dengan orang Melayu Indonesia atau Melayu Berunai berbanding dengan orang Cina dan orang India Malaysia. Orang Cina Malaysia pula lebih selesa untuk berkawan dengan orang Cina dari Negara China berbanding dengan orang Melayu dan India Malaysia.

Sehingga hari ini kita nampak kepentingan kaum terus menerus menjadi agenda utama rakyat negara ini melebihi agenda bangsa Malaysia.

Satu Negara Satu Bangsa Malaysia telah menjadi impian pemimpin-pemimpin kita yang lalu, tetapi kalau kita tidak mulakan dengan langkah pertama dari sekarang, kita tidak akan sampai ke mana-mana walau untuk 100 tahun lagi..

Tulisan ini ditulis sebagai mengenang dan menghargai pejuang bangsa Malaysia: Rustam A. Sani.

Thursday, April 24, 2008

Ada kerja ada gaji.

Jika anda seorang rakyat Malaysia, telah mempunyai keluarga , tinggal di kawasan Bandar, selain dari terpaksa membeli barang makanan dan membeli rumah untuk hidup, anda juga perlu membuat beberapa bayaran lain.

Bayaran-bayaraan itu termasuklah bil elektrik, bil air, bil telefon talian tetap, membeli gas untuk memasak, bil khidmat pembersihan air kumbahan Indah Water, bayaran cukai pintu dan bayaran cukai tanah. Semua bayaran-bayaran ini perlu dijelaskan setiap bulan atau setiap tahun atau secara berkala.

Selain dari itu anda juga kena membayar ansuran kereta, lesen memandu, cukai jalan, insuran kereta, cukai pendapatan dan mungkin juga kena membayar bil internet, bil telefon bimbit dan bayaran langganan untuk TV Astro.

Bagi yang berniaga pula mereka kena bayar lesen perniagaan. Dan setiap kali kita meletak kenderaan di kawasan bandar kita dikenakan pula bayaran tempat letak kereta.

Untuk menanggung semua bayaran-bayaran ini, kita terpaksa bekerja atau makan gaji. Bagi mereka yang berpendapatan rendah pula, isteri terpaksa keluar bekerja bagi meringankan beban suami. Bila isteri keluar bekerja, mereka terpaksa mengupah orang untuk menjaga anak-anak mereka di rumah atau menghantar anak-anak mereka ke pusat penjagaan kanak-kanak.

Tidak mungkin seseorang itu boleh tinggal di bandar tanpa ada pekerjaan. Untuk memungkinkan orang dapat meneruskan hidup di Bandar, kerajaan sentiasa menyediakan peluang-peluang pekerjaan kepada orang ramai.

Banyaklah jabatan-jabatan dan agensi-agensi diwujudkan supaya orang ramai dapat bekerja, pelabur-pelabur asing pun digalakkan melabur di Negara ini bagi membanyakkan lagi peluang-peluang pekerjaan.

Tetapi kadang-kadang menjadi soalan kepada kita juga, apakah kerja-kerja yang diwujudkan itu betul-betul memberi manafaat kepada manusia itu sendiri atau semata-mata hanya untuk memberi kerja kepada orang ramai agar mereka dapat gaji dan dari gaji itu dapatlah mereka membayar segala bayaran yang disenaraikan tadi?

Selama ini kita tak pernah membayar mat-mat rempit yang kerjanya berlumba haram di jalan raya, tak pernah bayar kaki-kaki lepak di shopping-shopping kompleks, kerana semua mereka membuat kerja-kerja yang tak berfaedah dan memang tidak patut pun mereka diberi gaji.

Tapi apalah bezanya mereka itu dengan pemain-pemain bola professional yang tak habis-habis mengejar bola untuk disumbatkan ke dalam gol dan juga pelumba-pelumba F1 yang membawa kereta berpusing-pusing melalui track yang berulang-ulang yang tak pernah sampai ke mana itu. Orang-orang ini nampaknya macam buat kerja yang tak berfaedah juga tetapi mereka dibayar gaji yang sungguh lumayan.

Apabila orang ramai pergi menonton pertandingan bola dan lumba kereta ini, mereka bukan saja terpaksa mengeluarkan wang untuk membeli tiket tetapi juga banyak masa dibuang bagi menonton pertandingan itu. Kalaulah masa yang dibazirkan itu digunakan untuk bercucuk tanam atau bergotong royong membersih kawasan kediaman mereka, tentulah rasanya lebih bermanafaat lagi.

Bila ada orang-orang membuat kerja-kerja yang tak berfaedah ini atau kurang berfaedah ini mendapat bayaran gaji dan kadang-kadang gaji mereka jauh lebih tinggi pula dari orang yang membuat kerja yang berfaedah, tentu keadaan ini akan menimbulkan masalah kepada nilai duit.

Bandingannya samalah seperti setiap kali kita menerima gaji pada setiap bulan, sebahagian wang kita itu dirompak oleh perompak, kita yang penat-penat bekerja tetapi perompak dengan senang mendapat wang dari hasil rompakan. Oleh kerana setiap bulan kita terpaksa berkongsi dengan perompak, tentulah jumlah wang yang kita dapat setiap bulan itu kurang dari yang sepatutnya, ini akan menyebabkan kuasa beli kita turut menyusut.

Atau pun samalah juga kalau ramai orang yang kerjanya hanya meminta sedekah, sehingga kita terpaksa member sebahagian dari gaji kita kepada peminta-peminta sedekah ini. Dengan cara ini juga wang kita juga boleh berkurang kerana terpaksa berkongsi dengan peminta-peminta sedekah tersebut.

Kita juga kurang faham, sudahlah cukai jalan kena bayar, lesen memandu pun kena bayar juga. Selain dari membebankan pengguna ia juga menyusahkan kerana terpaksa membuat dua bayaran. Rasanya cukuplah orang ramai perlu lulus dalam ujian memandu dan diberi sijil lulus memandu, tetapi tak perlulah sijil itu dikenakan bayaran setiap tahun.

Kalau sijil lulusan diploma dan ijazah tidak pernah dikenakan bayaran setiap tahun setelah dianugerahkan, logiknya kenapa pula sijil lulus memandu dikenakan bayaran tiap-tiap tahun.

Begitu juga dengan cukai tanah, apa perlunya kita kena membayar cukai tanah, kalau duit cukai tanah yang kita bayar tiap-tiap tahun itu bertujuan untuk menampung gaji pekerja-pekerja yang bekerja di pejabat tanah tentulah tidak kena dan tidak patut. Mungkin orang ramai memerlukan khidmat pekerja pejabat tanah ini hanya sekali dua sahaja dalam seumur hidup tetapi kenapa mereka kena bayar cukai tanah bagi tiap-tiap tahun dan selama-lamanya.

Sekalipun di atas tanah itu dibuat tapak perniagaan dan atas sebab itu tuan tanah kena membayar cukai, pun alasan itu tidak boleh dipakai juga kerana keuntungan hasil dari dari perniagaan itu akan juga dikenakan cukai pendapatan.

Kalau kita kena bayar cukai pintu setiap tahun, itu kita fahamlah kerana duit itu akan diguna oleh pihak berkuasa tempatan untuk mengutip sampah dan membersih kawasan rumah kita.

Begitu juga dengan lesen perniagaan yang peniaga atau pengusaha kena bayar setiap tahun. Sedangkan mereka juga kena bayar cukai pendapatan. Cukuplah mereka diberi lesen untuk berniaga tetapi tak wajarlah dikenakan bayaran untuk lesen tersebut bagi setiap tahun.

Oleh itu kerajaan kena lihat balik cukai-cukai yang bertindih ini, ia bukan sahaja akan membebankan orang ramai tapi juga akan menyusutkan kuasa beli mereka.

Janganlah hendaknya cukai-cukai ini diwujudkan hanya untuk memberi gaji kepada pekerja-pekerja dalam agensi-agensi yang sengaja diwujudkan bagi memberi peluang untuk orang bekerja.

Yang lebih penting ialah memastikan kerja-kerja yang diwujudkan itu betul-betul berkesan, memberi manafaat atau faedah kepada orang ramai.

Dalam Islam kita dicela dari meminta-minta, tetapi sebaliknya digalakkan bekerja untuk menyara kehidupan walaupun dengan menjual kayu api. Jika semua orang membuat kerja, ia akan dapat meninggikan nilai duit kita dan dalam masa yang sama dapat menurunkan inflasi dan kos hidup.

Bayangkan kalau ramai orang bekerja menanam padi dan sayur-sayuran, beras dan sayuran akan mudah diperolehi, dengan itu harga beras dan sayuran akan menjadi murah. Bila barang makanan murah, kuasa beli kita menjadi besar.

Antara sebab kenapa harga barang tak pernah turun ialah kerana ramai orang tidak bekerja, kalaupun bekerja, kebanyakan kerja yang diwujudkan itu tidak benar-benar bermanafaat kepada manusia. Selain dari itu, kita kurang memberi tumpuan kepada bidang-bidang pekerjaan yang mengeluarkan makanan, sedangkan kita tahu makanan itu adalah keperluan utama untuk kehidupan manusia.

Inflasi juga boleh meningkat kalau amalan rasuah tidak dibenteras kerana rasuah menyebabkan penambahan kos dan juga menjejaskan kualiti barangan yang dihasilkan.

Jual beli dengan mengambil keuntungan yang berlebihan juga boleh menyumbang kepada inflasi. Sikap jimat cermat pula boleh membantu mengurangkan inflasi kerana bila kita berjimat dan berhemah semasa berbelanja, kita dapat mengurangkan permintaan kepada sesuatu barangan. Harga barangan sesuatu barangan itu meningkat bila terlalu banyak permintaan.

Riba pula sangat dilarang dalam Islam kerana ia amalan yang menindas dan turut menyumbang kepada inflasi. Jika riba 10 peratus dikenakan ke atas setiap pinjaman, bermakna jika kita pinjam RM100, pada tahun hadapan nilai RM100 itu akan menjadi hampir RM110. Amalan riba akan menyebabkan nilai duit sentiasa menurun dari setahun ke setahun.

Thursday, April 17, 2008

Pak Lah tak selesa dengan Najib.

Tidak mengejutkan bila Pak Lah membuat kenyataan baru-baru ini, beliau akan melakukan proses peralihan kuasa kepada Najib hanya selepas permilihan UMNO pada bulan Disember 2008 akan datang ini.

Pak Lah didesak berundur dari jawatan Presiden UMNO oleh sebahagian besar ahli-ahli UMNO ekoran kemerosotan prestasi BN pada piliharaya umum ke 12 yang lalu. Walaupun tidak patut kemerosotan itu dibebankan kepada Pak Lah seorang tetapi dalam keadaan UMNO yang telah tenggelam punca sekarang ini, UMNO telah menjadikan Pak Lah sebagai kambing hitam mereka.

Untuk meredakan kemarahan orang ramai terutamanya orang-orang UMNO yang tengah berang itu Pak Lah terpaksa mengalah untuk melakukan proses peralihan kuasa kepada penggantinya tetapi hanya selepas pemilihan UMNO akan datang ini.

Apabila Pak Lah dilihat mahu berundur, barulah ahli-ahli UMNO berasa agak lega sedikit.

Walupun Pak Lah mengatakan Najiblah yang akan menggantinya selepas beliau berundur tetapi kita tahu Pak Lah tidak selesa kalau Najib menjadi PM. Dia hanya berkata begitu kerana secara tradisinya Timbalan Presiden akan mengambil tempat Presiden apabila Presiden berundur.

Tujuan dia berkata demikian adalah juga bagi meredakan penyokong-penyokong Najib yang telah lama memasang angan-angan hendak melihat Najib menjadi PM.

Semasa Pak Lah mengambil jawatan PM dari Tun Mahathir, Pak Lah mengambil masa yang lama juga untuk melantik Najib menjadi Timbalan Perdana Menteri, tetapi Pak Lah akhirnya terpaksa juga melantik Najib kerana di waktu itu beliau tidak ada banyak 'pilihan politik'.

Mungkin ada strategi Pak Lah yang tersendiri kenapa beliau memberi syarat untuk peralihan kuasanya ditangguhkan selepas pemilihan UMNO Disember 2008 ini.

Pertamanya Pak Lah hendak memulihkan semula keyakinan orang ramai terhadap diri beliau. Keduanya adalah untuk mencari pengganti yang disukainya yang bakal memimpin negara ini. Sudah tentu Pak Lah mahu penggantinya nanti mempunyai aspirasi politik seperti beliau juga.

Aspirasi Pak Lah dengan Mahathir adalah berlawanan sekali, Pak Lah suka untuk memajukan sektor pertanian sedangkan Mahathir suka kepada projek mega. Dalam keadaan dunia yang bakal menghadapi krisis makanan ini, polisi Pak Lah lebih pragmatik.

Pak Lah tahu Najib adalah orang yang disukai Mahathir untuk menjadi PM. Oleh itu Pak Lah melihat kalau Najib menjadi PM tentu sedikit sebanyak cara politik dan polisinya akan terikut-ikut cara Tun Mahathir.

Hanya pada pemilihan UMNO akan datang ini sajalah peluang yang ada pada Pak Lah untuk beliau mencari pengganti beliau yang disukainya. Tentunya Pak Lah tidak berasa ralat untuk berundur dari jawatan PM, tetapi yang menjadi ralat kepada beliau ialah bila tidak dapat pengganti yang disukainya.

Telajak perahu boleh diundur tetapi terlajak kata kalau tak dikota buruk padahnya. Pak Lah telah memberi janji untuk berundur. Penyokong-penyokong Najib pula telah meletakkan harapan yang tinggi kepada janji Pak Lah tersebut.

Mampukah Najib mempertahankan jawatannya pada pemilihan UMNO bulan Disember 2008 ini? Kalaulah dibuatnya Najib tewas dan orang Pak Lah menang dalam pertandingan itu nanti, tentu nasib politik Pak Lah akan berubah sama sekali.

Selain dari itu nasib Najib juga ditentukan oleh pilihanraya umum ke 13, kemaraan Pakatan Rakyat seperti sukar untuk dibendung. Kalau Pakatan Rakyat dapat memerintah negara ini, tidak ada erti lagilah kepada Najib sekalipun dia menang dalam pemilihan UMNO akan datang ini.

Monday, April 07, 2008

PRU 12, Mahathir yang patut dipersalahkan.

Kemerosotan perestasi BN dalam pilihanraya umum ke 12 yang lalu telah diambil kesempatan oleh bekas PM yang lalu, Dr. Mahathir Mohamad, untuk menyalahkan Pak Lah di atas kemerosotan itu.

Mahathir mempunyai agenda yang belum selesai, tetapi beliau terpaksa meletakkan jawatan secara sukarela bila diganyang bertali arus oleh pendemonstrasi reformasi dan menerima isyarat protes yang jelas dari rakyat pada pilihanraya umum tahun 1999 dengan merosotnya undi orang Melayu kepada BN.

Mahathir telah cuba menutup segala kesalahan yang dilakukannya sepanjang 22 tahun beliau memerintah dengan meletakkan segala kesalahan itu atas bahu Pak Lah.

Itulah cara Mahathir, menutup kesalahan dengan kesalahan lain. Akhirnya cara itu jugalah yang telah memakan dirinya, yang membuatkan beliau kehilangan kuasa. Bila kesalahan telah menjadi bertimbun seperti bangkai gajah pasti tidak akan dapat ditutup lagi.

Kita kena ingat Mahathir mempunyai agenda yang belum selesai. Dia tidak akan duduk diam selagi agenda beliau tidak tercapai.

Mahathir pandai berkata-kata, walau nampak lurus tapi katanya berbelit, siapa mendengar pasti terpesona, tidak ada orang yang mampu berhujah dengannya, akhirnya jadilah dia pemimpin yang autokratik. Tidak ada orang yang berani menyanggah cakapnya. Kalau ada yang berani menegur, alamat tidak akan dapat naik ke atas. Akhirnya barisan kepimpinan UMNO dipenuhi oleh pengampu-pengampu beliau sahaja.

Secara ‘sistematik’ beliau telah menguasai badan perundangan dan kehakiman, dan juga secara terancang telah menguasai semua media perdana, pentadbir agensi-agensi kerajaan dan universiti-universiti awam, termasuk juga badan suruhanjaya pilihanraya.

Apa yang beliau lakukan itu sangat menyimpang jauh dari amalan demokrasi, beliau menjadikan demokrasi hanya sebagai topeng sahaja,

Dari masa ke semasa dijemputlah ahli-ahli akademik yang dianugerahkan gelaran professor bagi membincangkan kehebatan manusia yang bernama Mahathir dan projek meganya di media-media elektronik dan akhbar perdana.

Sehingga telah tertanam dalam benak fikiran orang Melayu dan rakyat Malaysia ketika itu, tidak ada orang lain yang boleh menggantikan Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri Malaysia. Malah lebih ekstrim lagi, ada orang yang percaya Malaysia akan jatuh miskin kalau Mahathir turun dari jawatan PM. Pernah di satu ketika dulu, Rafidah Aziz hampir jadi histeria bila Mahathir mengacah hendak letak jawatan.

Mahathir secara terang menolak demokarasi ala barat, beliau sering menegaskan demokrasi mestilah mengikut acuan kita. Tapi yang jelasnya bukan acuan kita tapi acuan beliau sendiri.

Tidak hairanlah kalau pemilihan dalam UMNO telah menggunakan sistem kuota, kerana itulah demokrasi ciptaan atau acuan Mahathir.

Apabila ada orang melabelkan beliau sama seperti diktatator, secara sinis beliau menjawab, beliaulah satu-satunya diktator yang ada di dunia ini yang dipilih melalui proses demokrasi. Memanglah betul melalui proses demokrasi tetapi melalui demokrasi acuan beliau sendiri.

Mahathir telah menyuburkan budaya ampu, calon-calon BN yang bertanding untuk menjadi Wakil Rakyat atau Wakil Parlimen bukan lagi berdasarkan orang disukai rakyat tetapi berdasarkan orang yang disukai Mahathir.

Letak tunggul pun sebagai calon, pasti akan menang asalkan tunggul itu disukai oleh Mahathir. Rakyat ketika itu sudah menjadi macam lembu yang langsung tidak boleh berfikir.

Walaupun barisan kepimpinan yang berada disekeliling Mahathir ketika itu sering dikaitkan dengan perkara-perkara salah laku dan tak bermoral seperti rasuah, kaki perempuan dan terlibat dengan jenayah, tetapi tidak pernah dilakukan siasatan atau pendakwaan selagi mereka patuh kepada telunjuk Mahathir. Kalau pun terpaksa disiasat, Mahathir akan kata kepada rakyat, seseorang itu tidak boleh disabitkan kesalahan selagi dia tidak diputuskan sebagai bersalah oleh ‘Makamah Malaysia’.

Akta rahsia rasmi telah digunakan untuk menangkap orang yang memberitahu ada orang yang membuat salah. Akhirnya bukan pencuri yang ditangkap tetapi orang yang memberitahu ada orang mencuri itu yang ditangkap.

Mahathir bercita-cita hendak meramaikan orang Melayu bergelar jutawan. Beliau mahu ada orang Melayu yang boleh berniaga dan menjadi usahawan supaya mereka ini akan menjadi jutawan. Tetapi malangnya peniaga dan usahawan Melayu yang cuba dibentuk itu adalah usahawan segera. Mereka tidak berilmu dan pengalaman luas, mereka banyak bergantung kepada projek kerajaan. Malah ada diantara mereka itu yang hanya ambil komisyen sahaja, sedangkan projek dibuat oleh orang lain. Di zaman beliaulah juga munculnya ramai usahawan-usahawan Ali Baba.

Pada tahun 1998 ketika krisis matawang melanda di Asia Tenggara, ekonomi Malaysia jatuh merudum. Untuk menjaga usahawan segera ini untuk terus hidup, Mahathir terpaksa ‘bail out’ beberapa syarikat yang dipunyai oleh kroninya dan membina lebih banyak projek. Kononnya pembinaan projek-projek ini adalah untuk membantu merancakkan kegiatan ekonomi negara.

Tetapi yang lebih rancak kelihatannya ialah kebanjiran pendatang-pendatang asing untuk bekerja di sektor pembinaan dan perladangan. Kebanjiran pendatang asing ini bukan saja telah membawa pulang bersama mereka duit kita tetapi juga menimbulkan banyak masalah sosial kepada kita.

Bermacam-macam projek telah dirancang untuk dibina bagi menjaga periuk nasi usahawan-usahawan segera ini, walaupun ada projek-projek yang dibina itu tidak langsung bermanafaat kepada rakyat dan kuliti binaannya pula sangat rendah. Selepas dibina ada yang langsung tidak digunakan dan setengahnya pula mengalami berbagai-bagai kerosakan dan masalah.

Apakah patut semua kesalahan yang telah dibuat oleh Mahathir itu dipikulkan ke atas bahu Pak Lah. Apabila Mahathir meletak jawatan pada tahun 2003, rakyat Malaysia yang cintakan demokrasi, ketelusan, keadilan dan nilai-nilai yang baik telah merasa lega kerana terlepas dari cengkaman Mahathir.

Harapan rakyat begitu tinggi kepada Pak Lah untuk membuat pembaharuan dan menghapuskan segala amalan-amalan buruk yang berlaku semasa di bawah pimpinan Mahathir. Pada pilihanraya tahun 2004 Pak Lah mendapat sokongan padu dari rakyat dengan mendapat mandat yang besar.

Tapi sayang, amalan buruk itu rupanya telah menjadi barah yang sukar ditangani oleh Pak Lah. Pada pilihanraya umum ke 12 yang lalu menunjukkan kekeciwaan rakyat kepada Pak Lah tentang apa yang menjadi harapan mereka kepada beliau sebelum itu.

Wednesday, April 02, 2008

Bersaing dengan Gergasi.

Kekalahan BN di Pulau Pinang telah membuatkan ahli perniagaan dari kalangan orang Melayu di sana berada dalam keadaan yang resah dan tidak menentu. Kebimbangan mereka itu timbul kerana parti yang mengetuai kerajaan negeri sekarang ini adalah parti DAP yang tidak berapa senang dengan beberapa polisi BN dalam pengeluaran tender projek kerajaan.

Ditambah pula parti DAP adalah parti yang didominan oleh kaum Cina, ini menambah rasa curiga peniaga-peniaga Melayu kepada polisi-polisi yang bakal dilaksanakan oleh kerajaan baru ini yang sudah tentu tidak akan memberi kelebihan kepada mereka.

Di hari-hari awal Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang beliau telah mengeluarkan kenyataan bahawa semua tender kerajaan akan menggunakan sistem tender terbuka bagi menjamin keadilan dan ketelusan.

Mungkin niat beliau itu baik untuk menunjukkan bahawa kerajaan yang beliau pimpin akan mengamalkan dasar-dasar yang bersih, telus, adil dan saksama yang menjadi prinsip perjuangan partinya selama ini.

Tetapi masalahnya timbul bila peniaga Melayu yang selalu mendapat bantuan dan sokongan dari kerajaan sebelum ini, tidak mampu untuk bersaing bila pengeluaran tender dibuat secara terbuka.

Mereka sedar komuniti perniagaan di negara ini dikuasai oleh kaum Cina, perniagaan mereka begitu teguh dan sukar untuk disaingi dan ditembusi oleh kaum-kaum lain.

Mungkin Lim Guan Eng hanya melihat perkara ini secara menyeluruh dan tidak begitu sensitif dengan masalah orang Melayu maka beliau mungkin terlepas pandang akan perkara tersebut.

Kebimbangan ini juga turut disuarakan oleh Perdana Menteri kita Pak Lah dalam perjumpaan dengan ADUN-ADUN UMNO di Pulau Pinang baru-baru ini. Selaku presiden pemimpin parti orang Melayu tentulah beliau ada sebab untuk bimbang tentang perkara yang ada hubung kait dengan orang Melayu.

Sampai bilakah agaknya kita dapat memecahkan batas-batas perkauman bila melihat sesuatu isu yang berlaku di negara kita ini. Walaupun kita tinggal dalam satu negara yang sama tetapi tiap-tiap kaum masih mengamalkan kehidupan yang berasingan.

Walaupun dari dulu pemimpin-pemimpin kita melaung-laungkan perpaduan tetapi perpaduan antara kaum masih berada pada ikatan yang longgar. Setiap kaum lebih selesa bergaul, berkawan dan menjalankan aktiviti kehidupan dalam kelompok kaum masing-masing.

Mereka lebih selesa bersekolah di sekolah yang berasingan mengikut kaum masing-masing, mereka lebih cenderung untuk membela nasib kaum masing-masing dan persatuan-persatuan yang mereka wujudkan adalah juga untuk menjaga kepentingan kaum masing-masing.

Kalau di zaman penjajahan British dahulu sektor pekerjaan telah dibahagi-bahagikan mengikut kaum. Setelah kita merdeka bidang-bidang pekerjaan masih lagi mencerminkan pembahagian kaum walaupun bukan dasar kerajaan untuk membahagikan mereka mengikut kaum. Sebagai contoh, sektor perniagaan masih didominasi oleh kaum Cina manakala sektor kerajaan didominasi oleh kaum Melayu.

Hakikatnya interaksi antara kaum dalam kehidupan seharian-harian kita tidak begitu terjalin erat. Perpaduan yang wujud antara kaum di negara ini bukanlah suatu perpaduan yang tulen. Yang kita nampak itu sebenarnya bukanlah perpaduan tetapi lebih kepada persefahaman.

Memang tidak dinafikan memang wujud persefahaman antara pemimpin-pemimpin kaum ini dalam memenuhi tuntutan kaum masing-masing melalui badan-badan politik yang mewakili kaum-kaum mereka. Selama ini persefahaman yang diambil melalui hubungan politik inilah yang telah berjaya mengekalkan keamanan antara kaum-kaum ini.

Tapi sampai bilakah kita harus menjalani hidup seperti ini. Selesakah kita menjalani kehidupan seperti yang kita amalkan sekarang ini untuk selama-lamanya. Setiap kaum sentiasa hidup dengan mencurigai kaum yang lain, setiap kaum hanya memikirkan survival kaum masing-masing sahaja. Orang Melayu berjuang untuk membela nasib orang Melayu, orang Cina berjuang untuk membela nasib orang Cina dan orang India pula berjuang untuk membela nasib kaum India.

Sudah sampai masanya kita meleburkan batas-batas dan jurang-jurang perkauman yang ada ini. Kita tidak boleh lagi melihat seseorang mengikut kaum mereka. Setiap orang harus dilihat sebagai rakyat Malaysia.

Kalau orang Jawa atau orang Banjar, orang Kedah, orang Kelantan boleh kita lihat sama seperti orang Melayu lainnya, kenapa kita tidak boleh melihat orang Cina dan orang India seperti itu juga. Begitu juga dengan orang Cina, kalau mereka dapat menerima dan melayan orang Kek, orang Hailam dan orang Hainan sama seperti orang Cina lainnya, kenapa pula mereka tidak boleh menerima dan melayan orang Melayu dan orang India sama seperti itu juga.

Sepatutnya sebagai warga negara atau rakyat Malaysia, menjadi tanggungjawab kita semua untuk membela nasib rakyat Malaysia yang lain tanpa dibatasi oleh kaum dan agama.

Kalau anak muda Melayu ramai menagih dadah, kalau anak muda India ramai terlibat dengan geng samun, apakah penagih dadah Melayu ini tidak akan mencuri wang orang Cina atau apakah geng samun India ini tidak akan menyamun taukeh-taukeh Cina? Selagi kita tinggal dalam negara yang sama, apa sahaja masalah yang dihadapi oleh orang lain akan juga memberi masalah kepada kita juga.

Oleh itu kita tidak boleh kata ini adalah masalah orang Melayu, orang Melayulah yang mesti menyelesaikannya. Saya tak nampak taukeh-taukeh Cina yang punya wang berjuta boleh hidup dengan aman kalau dikelilingi oleh penyamun, penjenayah dan penculik.

Memang tidak boleh dinafikan banyak peniaga-peniaga yang kaya raya di Malaysia ini adalah dikalangan orang-orang Cina. Ini kita tidak hairan kerana bidang perniagaan telah menjadi budaya dan darah daging orang Cina. Perniagaan mereka berjaya adalah hasil usaha gigih mereka sendiri.

Kepandaian dan kemahiran dalam selok belok perniagaan, sikap rajin dan cekal yang mereka miliki menjadikan mereka berjaya dan menjadi kaya raya walupun kadang-kadang bermula dari sebuah kedai runcit yang kecil. Memang layaklah untuk mereka menjadi kaya hasil dari titik peluh dan usaha mereka itu.

Berbanding orang Melayu, perniagaan belum lagi menjadi budaya orang Melayu, kalau ada pun mungkin pada orang Melayu di Kelantan. Kalau kita lihat sikap orang Melayu berniaga, banyak sangat kelemahan-kelemahan yang ada pada mereka, mereka tak serajin orang Cina, orang Cina buka kedai pukul 6 pagi, orang Melayu pukul 10 baru nak buka kedai. Itu belum lagi kalau kita tengok benda-benda yang lain.

Sampai bila kita hendak hidup hanya mengharapkan atas semangat tolong Melayu tetapi sikap kita tidak pernah hendak menolong diri kita sendiri.

Sikap orang Melayu kena berubah, kita tak sepatutnya selama-lamanya hidup di atas pertolongan dan ihsan orang lain atau kerajaan.

Walaupun sistem tender terbuka memberi tamparan hebat kepada peniaga dan usahawan Melayu tetapi ia merupakan ubat yang paling mujarab kepada mereka.

Selepas ini mereka harus sedar untuk menjadi peniaga dan usahawan yang berjaya mereka harus bermula dari bawah kerana kejayaan yang diperoleh melalui jalan politik tidak akan dapat menjamin mengekalkan kejayaan yang mereka miliki.

Sebagai timbal balas, kepada peniaga dan usahawan yang berjaya, sebagai warga Malaysia mereka harus punya tanggungjawab sosial kepada warga yang lainnya tanpa mengira kaum dan agama. Janganlah ada lagi sikap diskriminasi bila berurus niaga dengan kaum-kaum lain. Pendek kata layanilah kaum-kaum lain itu seperti kita melayani kaum kita sendiri.

Kesejahteraan kaum lain adalah kesejahteran kita juga, kerana kita semua adalah rakyat Malaysia.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com