Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Tuesday, November 27, 2007

Demonstrasi Jalanan, Pendirian Kerajaan Kena Jelas.

Dari kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah dan juga timbalanannya Datuk Seri Najib kepada media baru-baru ini seperti mereka mengesahkan kerajaannya melarang dan mengharamkan sama sekali demonstrasi jalanan.

Kenyataan ini mereka buat ekoran setelah dua demonstrasi jalanan berlangsung di ibu kota baru-baru ini tanpa mendapat permit polis, yang telah dianjurkan oleh pertubuhan Bersih dan Hindraf.

Kita sebagai rakyat di negara ini jadi keliru dan tidak jelas apa yang mereka maksudkan dengan kenyataannya itu, adakah ia membawa maksud semua demonstrasi jalanan adalah dilarang atau hanya demonstrasi jalanan yang tidak mendapat permit polis sahaja yang dilarang.

Mereka telah menghuraikan dengan agak panjang lebar juga, memberitahu kepada rakyat kesan-kesan buruk dari demonstrasi jalanan kepada keselamatan dan ekonomi negara.

Mungkin ramai antara kita setuju dengan pandangan dan pendirian mereka berdua, memang banyak buruk dari baik. Walaupun ada setengah orang berpendapat demonstrasi jalanan ini dibenarkan oleh amalan demokrasi tetapi melihat kepada kesan-kesan buruk akibat darinya sudah cukup untuk menjadi hujah kepada kita ia bertentangan dengan prinsip demokrasi yang mengutamakan keamanan.

Asas demokrasi itu adalah untuk memilih pemimpin yang terbaik di kalangan rakyat yang juga dipilih oleh rakyat, tanpa melalui pertumpahan darah. Tetapi kalau di dalam amalan-amalannya terdapat perkara-perkara yang boleh mendatangkan rusuhan, pergaduhan, pertumpahan darah maka dengan sendirinya amalan-amalan itu bukan lagi selari dengan prinsip demokrasi.

Sebagai rakyat negara ini kita mahu perdana menteri memaklumkan kepada kita dengan jelas supaya tidak lagi menjadi kekeliruan kepada rakyat jelata. Apakah larangan kepada demonstrasi jalanan itu terbatas kepada semua demontrasi jalanan atau hanya kepada demonstrasi jalanan yang tidak mendapat permit polis sahaja.

Logiknya kalaulah demonstrasi jalanan adalah dilarang dan diharamkan, kenapa pula diperlukan permit polis apabila hendak mengadakan demonstrasi jalanan. Benda yang yang haram sudah pasti salah dan tidak perlu kepada permit polis. Samalah seperti perompak yang hendak merompak bank, apa perlunya perompak tersebut memohon permit polis untuk merompak bank kerana kerja merompak itu sudah menjadi kesalahan.

Kalaulah perdana menteri telah berpendirian demonstrasi jalanan adalah dilarang dan diharamkan, jadi apa perlunya lagi kepada permit polis untuk setiap kali mengadakan demonstrasi jalanan.

Tetapi yang peliknya sebelum ini permit polis pernah dikeluarkan kepada demonstrasi jalanan yang dianjurkan oleh kumpulan-kumpulan yang menyokong kerajaan. Dan perdana menteri tidak pernah cuba pula melarang kumpulan-kumpulan tersebut dari menganjurkannya.

Apakah perdana menteri mempunyai pegangan, demonstrasi jalanan walaupun memberi banyak kesan buruk tetapi boleh dibenarkan jika ia dianjurkan oleh pertubuhan-pertubuhahan yang menyokong kerajaan.

Saya rasa untuk memberi keadilan kepada semua, perdana menteri harus bersikap adil dalam larangan ini, kalau beliau telah mengatakan demonstrasi jalanan banyak bawa keburukan dan suatu perkara yang dilarang dan diharamkan maka beliau perlu mengotakan kata-katanya itu kepada semua pihak dan rakyat samada kepada pihak yang menyokong kerajaan atau kepada pihak yang tidak menyokong.

Sebenarnya demonstrasi jalanan bukanlah ciri-ciri yang perlu ada dalam amalan sesebuah negara demokrasi. Kerana negara yang benar-benar mengamalkan demokrasi pasti akan memberi ruang yang luas untuk rakyatnya bersuara, media yang benar-benar bebas, perjalanan pilihanraya yang adil dan telus. Kalau semua ciri-ciri ini dapat dipenuhi, tidak ada sebab kita memerlukan kepada dmonstrasi jalanan.

Baru-baru ini Howard diturunkan dari Perdana Menteri Australia tanpa menumpahkan setitik darah, Howard menerimanya dengan lapang dada dan semua rakyat Australia amat berpuas hati dengan keputusan tersebut. Begitulah cantiknya sistem demokrasi, yang terbaik pasti dijamin menang.

Tetapi apabila prinsip demokrasi yang suci telah dicabul, dengan sendirinya ia akan mengundang kepada demonstrasi jalanan, ini telah pun dibuktikan oleh peristiwa-peristiwa yang lalu.

Kita telah menyaksikan hanya beberapa bulan selepas parti pimpinan Thaksin menang besar dalam pilihanraya Thailand untuk penggal keduanya, beliau telah dijatuhkan oleh demonstrasi jalanan dan Thailand berakhir dengan pemerintahan tentera. Kalaulah pilihanraya berjalan secara adil dan telus tentulah tidak ada sebab untuk rakyatnya mengadakan demonstrasi jalanan.

Begitu juga dengan Presiden Suharto, beberapa minggu selepas parti Golkar pimpinannya menyapu bersih pilihanaraya di Indonesia, beliau telah dijatuhkan melalui demonstrasi jalanan. Pada logiknya, kalaulah majoriti rakyat Indonesia benar-benar telah puas hati dengan pilihanraya itu, tidak mungkin suara 200 juta rakyatnya itu dapat dinafikan dengan mudah oleh pendemonstrasi jalanan.

Lama sebelum itu kita juga menyaksikan bagaimana Shah Iran seorang raja yang diktator yang menutup rapat suara rakyat telah digulingkan menerusi demonstrasi jalanan.

Semua demonstrasi jalanan yang telah menjatuhkan kerajaan-kerajaan yang disebutkan tadi tidak pernah sama sekali mendapat permit polis pun. Memang tidak perlu pun.


Memang sepatutnya demonstrasi jalanan diharamkan dan dilarang atas sebab apa pun, kerana ia bertentangan dengan prinsip demokrasi yang mengutamakan keamanan. Dan ia tidak sepatutnya dijadikan amalan dalam sistem demokrasi. Sebenarnya demonstrasi jalanan hanyalah merupakan gejala yang timbul bila berlaku pencabulan kepada demokrasi itu sendiri. Di waktu itu ada permit polis atau tidak sama saja.

Artikel ini telah juga tersiar dalam Malaysiakini.com ruangan Letters:

http://www.malaysiakini.com/letters/75408

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com