Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Saturday, January 03, 2015

Rakyat Negara China sangat menghargai harta dan kemudahan awamRakyat China sangat menghargai harta dan kemudahan awam yg disediakan. Sebagai contoh, kerajaan China menyediakan kemudahan basikal untuk rakyatnya. Basikal-basikal ini diletakkan di beberapa setesen yang berhampiran dengan kawasan tumpuan orang ramai. Rakyat yang ingin menggunakan basikal yang disediakan itu boleh pergi ke setesen basikal yang berhampiran. Tidak ada penjaga di setesen basikal ini. Pengguna boleh membuka kunci basikal dengan hanya mengimbas kad pengenalan mereka dan kunci basikal akan terbuka. Basikal-basikal ini boleh digunakan untuk pergi ke mana sahaja dan pengguna hanya perlu letakkan semula di mana-mana setesen yg paling hampir setelah menggunakannya.

Saya tidak boleh bayangkan kalau kemudahan seperti ini disediakan di Malaysia, mungkin akan banyaklah basikal-basikal yang akan hilang tayarnya.
Bagaimana rakyat mereka ini boleh dididik supaya tidak merosakkan kemudahan awam? Memang patut kita belajar dari mereka.

Dunia pendidikan kita terlalu menumpukan soal melatih modal insan, tetapi kurang memberi tumpuan melatih insan supaya berperibadi mulia.

Kita kagum dengan rakyat Jepun yang berdisiplin dan mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan mereka walupun mereka bukan beragama Islam atau Kristian.

Setiap tahun kita mempromosi cara hidup dan akhlak rasulullah, tetapi orang kita masih juga tidak berdisiplin, masih juga tidak amanah, masih juga membuang sampah, masih juga mementingkan diri.
Mungkin kita perlu belajar dari Jepun dan China.

4 comments:

UMNO PARTI PENJARA said...

....


(( Loceng Amaran!! ))- Selepas Penjarakan Anwar. UMNO Bersiap Sedia Untuk PENJARAKAN Azmin Dan Wan Azizah Pula!!!??

Sumber Berita


>> Klik Di Sini <<(( UMNO Penjara Anak Muda )) - Anak Muda Sangat Marah Dan Berdendam Dengan UMNO...

Sumber Berita


>> Klik Di Sini <<Gambar Dan Video Anwar 'Diseksa' Di Penjara Akan Diedar Dan Diprotes Habis-Habisan!!!

Sumber Berita


>> Klik Di Sini <<Rakyat Malaysia Sokong Azmin Jadi PM...Tolak Parti PENJARA UMNO

Sumber Berita


>> Klik Di Sini <<

Bro Ley said...

Kalau buat macam ni kat Malaysia buat habis duit je la. Rakyat Malaysia ni kebanyakannya pentingkan diri sendiri

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Jibon Das said...


Hindi sexy Kahaniya - हिन्दी सेक्सी कहानीयां

Chudai Kahaniya - चुदाई कहानियां

Hindi hot kahaniya - हिन्दी गरम कहानियां

Mast Kahaniya - मस्त कहानियाँ

Hindi Sex story - हिन्दी सेक्स कहानीयां


Sexy Actress And Models Picture/photo

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com