Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Tuesday, July 10, 2007

Kita tak boleh lari dari dihukum oleh alam

Ramai orang menyangka selagi mereka dapat melepaskan diri dari dikenakan tindakan undang-undang selagi itulah mereka merasakan diri mereka selamat. Mereka lupa, sekali pun mereka terlepas dari dihukum oleh undang-undang, sebenarnya mereka tidak boleh terlepas dari dihukum oleh alam.

Mungkin mereka selamat dari dikenakan tindakan undang-undang, namun begitu lambat laun pasti tidak akan terlepas dari menerima hukum alam akibat dari perbuatan buruk mereka itu, tanpa mereka sendiri sedari.

Sebagai contoh, kita mungkin boleh mengambil jalan mudah dengan membuang sampah dan sisa toksid ke dalam longkang, parit atau sungai tanpa dapat dikesan oleh pihak penguat kuasa undang-undang. Tetapi perbuatan buruk kita ini akhirnya akan membuatkan parit dan longkang tersumbat. Setiap kali hujan, banjir kilat akan melanda yang mungkin boleh merosakkan harta benda awam dan harta benda kita sendiri.Bila banjir kilat kerap berlaku di Bandar, akan turut juga menjejaskan perniagaan dan sedikit sebanyak menjejaskan industri pelancungan.

Sungai dan laut yang dicemari akan membunuh kehidupan air. Sungai dan laut yang sepatutnya dapat memberikan orang ramai sumber air bersih dan sumber makanan seperti ikan tidak dapat di manafaatkan lagi. Bukan sahaja nelayan akan kehilangan sumber pendapatan, kita juga sebagai pengguna terpaksa membayar lebih mahal untuk mendapatkan air dan ikan kerana sumber tersebut telah semakin berkurang.

Sebenarnya kehidupan kita di alam ini sentiasa bergantung dan saling memerlukan antara satu sama lain. Setiap tindak tanduk dan perbuatan kita tetap menerima ‘tindakan berantai’. Kalau kita melakukan perkara baik ia akan menghasilkan rantaian tindakbalas yang baik sebaliknya kalau kita melakukan perkara yang tidak baik pula ia akan menghasilkan rantaian tindakbalas yang tidak baik.

Sesetengah dari kita mempunyai sikap tidak menjaga kemudahan awam yang disediakan kerajaan dengan baik kerana beranggapan kemudahan awam bukan harta milik kita. Malah lebih menyedihkan ada yang sanggup dengan sengaja merosakkan kemudahan awam ini. Perbuatan buruk mereka itu bukan sahaja akan menyusahkan orang ramai termasuk diri mereka sendiri yang menggunakannya tetapi juga lebih banyak wang diperlukan oleh kerajaan atau pihak yang menyediakannya bagi menyelenggara dan membaikinya.

Wang yang diguna untuk membaiki itu adalah datang dari cukai yang dikutip atau keuntungan syarikat yang menyediakan kemudahan itu. Sedangkan wang cukai dan hasil keuntungan itu adalah dibayar oleh orang ramai juga. Sepatutnya wang yang digunakan untuk membaiki kerosakan tersebut boleh digunakan untuk menambah lebih banyak lagi kemudahan awam.

Malah bagi menampung kos penyenggaraan dan pembaikan yang tinggi ini memaksa pihak yang menyediakan kemudahan ini menaikan harga barangan dan perkhidmatan yang mereka berikan, yang tentunya kita juga yang akan menanggung bebannya.

Peniaga-peniaga yang tidak berhemah, menipu pelanggan, tidak bertimbang rasa, menjual barangan dengan harga yang tinggi kerana mementingkan keuntungan pasti akan kehilangan pelanggan akhirnya. Sekalipun peniaga-peniaga seperti ini boleh terlepas dari dikenakan tindakan undang-undang namun perniagaan mereka pasti tidak akan kekal lama kerana pelanggan akan berasa serik untuk berurusan dengan peniaga yang sedemikian.

Di sinilah pentingnya kita menghindarkan dari melakukan perkara-perkara tidak baik kerana kesan buruknya tetap kita terima juga sekalipun kita boleh terlepas dari tindakan undang-undang.

Kalau kita hanya memejamkan mata dengan masalah dadah dewasa ini dengan beranggapan ia bukan masalah kita, itu adalah sikap yang tidak betul. Sekalipun kita tidak terlibat dengan gejala dadah tetapi dapatkah kita menjamin anak-anak kita atau saudara mara kita dari terus terlepas dari jangkitan masalah dadah ini. Dan dapatkah kita menjamin yang kita boleh terlepas dari berlaku ke atas diri kita perbuatan jenayah seperti kes pecah rumah, kes ragut, kes curi yang banyak dilakukan oleh penagih-penagih dadah kerana terdesak bagi mendapatkan wang untuk membeli dadah.

Tenaga kerja untuk membangunkan negara akan lumpuh kalau banyak anak muda kita menagih dadah, akhirnya negara kita bergantung kepada buruh asing yang juga tidak kurang membawa masalah sosial kepada kita.

Apakah pengedar-pengedar dadah yang memiliki kekayaan kerana hasil dadah boleh hidup senang selamanya, padahal akibat perbuatan mereka itu menjadikan bilangan penagih dadah semakin ramai. Dapatkah pengedar-pengedar dadah ini menikmati kekayaannya dengan selesa kalau semua orang adalah penagih-penagih dadah.

Rasuah juga adalah amalan yang amat tercela, penerima rasuah merasakan diri mereka mendapat faedah dan keuntungan tanpa perlu kerja bersusah payah. Tetapi dengan memberi rasuah, pihak yang membina bangunan, jalanraya, jambatan umpamanya terpaksa menggunakan bahan-bahan murah dan tidak berkualiti pada binaannya bagi menampung wang rasuah yang terpaksa diberi itu.

Akibatnya binaan yang disiapkan tidak dapat bertahan lama atau cepat rosak kerana tidak mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan. Akhirnya lebih banyak wang terpaksa dibelanjakan untuk membaiki atau membina semula binaan yang rosak ini. Binaan yang tidak berkualiti ini bukan sahaja akan merbahayakan orang ramai tetapi juga secara tidak langsung terpaksa menanggung beban membayar semua kos-kos yang tak perlu itu.

Penipisan lapisan ozon, pemanasan global, taufan yang kerap berlaku adalah bentuk-bentuk tindakbalas alam kepada manusia kerana perbuatan buruk sesetengah manusia yang tamak tanpa menghiraukan kesannya kepada alam kita.

Tindakan undang-undang dikenakan kepada individu yang melakukan kesalahan sebaliknya hukum alam bukan sahaja akan terkena kepada orang yang membuat salah tetapi orang yang tidak buat salah pun akan terkena juga tempiasnya.

Di sinilah pentingnya tanggung jawab sosial perlu ada di kalangan setiap kita bagi mengatasi kepincangan dalam masyarakat bagi menjamin kehidupan kita sentiasa berada dalam keadaan yang baik. Sekalipun kita tidak suka melakukan kejahatan atau kesalahan, kita juga perlu ambil tahu masalah yang ada dalam masyarakat kita dengan menyumbang tenaga, fikiran atau wang ringgit untuk menyelesaikan penyakit-penyakit yang ada dalam masyarakat kita. Kebaikan yang kita berikan ini pastinya akan menghasilkan rantaian tindakbalas kebaikan, yang faedahnya akan kembali kepada kita juga.

Oleh itu setiap malam sebelum kita tidor haruslah kita bertanya pada diri kita, apakah kebaikan yang telah lakukan di siang harinya kerana ini saja dapat menjamin kebaikan yang berterusan kepada diri kita di keesokan hari.

No comments:

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com