Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Wednesday, June 27, 2007

Penyakit Hasad Dengki orang kita

Satu dari perangai buruk kebanyakan orang kita, tidak senang melihat orang lain lebih dari kita. Kita rasa susah hati bila kawan kita atau jiran kita lebih kaya atau lebih berjaya dari kita. Kalau boleh biarlah mereka itu tidak mendapat lebih dari apa yang kita ada atau sekurang-kurangnya sama dengan apa yang kita ada. Perasaan iri hati ini memang telah sebati dengan budaya orang Melayu.


Malah di zaman yang lampau, ada di antara mereka yang sanggup menggunakan cara kotor seperti menabur fitnah dan menggunakan ilmu hitam atau sihir semata-mata tidak suka melihat saingan mereka lebih maju darinya. Apabila kesedaran beragama di kalangan masyarakat kita semakin bertambah baik maka penggunaan ilmu hitam untuk menghapuskan pesaing makin bertambah kurang.


Namun begitu perasaan iri dan rasa tidak senang dengan kejayaan orang lain itu masih juga belum hilang dari masyarakat kita. Padahal agama kita juga melarang perasaan iri yang sedemikian. Perasaan iri seperti inilah yang boleh menghalang bangsa kita dari mencapai kejayaan dan kemajuan.

Orang Cina mempunyai satu pegangan yang begitu menarik yang berkaitan dengan kejiranan iaitu ‘jiran yang kaya lebih baik dari jiran yang miskin’. Sepintas lalu falsafah ini kelihatan biasa saja tetapi jika diamati dengan teliti, ia boleh memberi kesan yang besar kepada sesuatu masyarakat yang menghayati falsafah tersebut. Berbanding dengan fahaman masyarakat Melayu, masyarakat kita tidak berasa senang dengan jiran yang lebih kaya.


Padahal kalau kita menggunakan fikiran yang rasional, jiran yang kaya sebenarnya tidak akan menyusahkan kita sekalipun mereka tidak memperdulikan kita. Tetapi jika jiran kita miskin, bukan saja mereka tidak mampu untuk membantu kita, silap-silap mereka pula meminta bantuan dari kita, paling kurang pinjam cili atau garam. Kalau jiran kita kaya tentu anak-anak kita akan diutamakan untuk bekerja dikilang atau dipejabat mereka.


Kalau kita membuka kedai runcit tentulah kedai kita akan maju kerana orang-orang kaya ini mampu berbelanja besar. Tetapi jika jiran-jiran kita miskin, mereka bukan saja tidak mampu untuk berbelanja besar di kedai kita, silap haribulan mereka beli pun cara hutang.


Ini bukanlah bermakna kita benci jiran yang miskin tetapi yang hendak ditekankan di sini ialah tidak seharusnya kita iri dengan jiran kita yang lebih kaya atau lebih berjaya dari kita. Sebenarnya banyak faedah yang kita dapat bila jiran kita kaya. Kalaupun faedah itu tidak kita dapat secara lansung, secara tidak lansung kita akan dapat juga faedahnya.


Berdasarkan kepada inilah dapat kita lihat kenapa masyarakat Cina tidak ada menaruh perasaan iri terhadap jirannya yang lebih kaya. Orang Melayu kalau buka kedai, suka kalau ditempat itu hanya ada satu kedai dia sahaja, jadi semua orang akan bertumpu ke kedai dia sahaja. Kita kena ingat, mana ada orang nak pergi ke pekan yang mempunyai satu atau dua kedai sahaja.


Orang mesti tertarik ke pekan yang mempunyai banyak kedai yang tentunya mempunyai banyak pilihan. Sebaliknya pekedai Cina tidak pernah berasa bimbang jika orang lain membuka kedai berdekatan dengan kedainya, kerana ini akan menarik lebih ramai lagi orang untuk datang ke kawasan itu.

1 comment:

Anonymous said...

seronok membaca blog pasal PHD org melayu. Saya pn dah tak larat duduk dengan jiran2 melayu, semuanya nak berlawan. sampai sapa cepat sidai kain dulu pn nak lawan! Sekarang ni kami duduk kiri kanan dpn belakang dgn Cina India, aman damai sejahtera!!

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com