Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Tuesday, June 19, 2007

Musuh Utama Umat Islam ialah Kebodohan bukan Israel

Pertelingkahan antara dua kumpulan Palestine yang bersaing untuk mendapatkan kuasa baru-baru ini mendedahkan kepada kita betapa tidak cerdiknya umat Islam dalam menyelesaikan masalah mereka.

Jelaslah kepada kita musuh utama Islam hari ini bukanlah disebabkan Israel terlalu kuat tetapi disebabkan kebodohan umat Islam itu sendiri.

Sungguh menghairankan dan memalukan bila Kumpulan Militan Palestine Fatah berperang dengan Kumpulan Militan Palestine Hamas sedangkan kedua-duanya diwujudkan untuk memerangi Israel.

Menang jadi arang, kalah jadi abu, manakala pihak Israel pula mendapat kemenangan percuma tanpa melepaskan sebutir peluru pun.

Kita memang tahu benar dasar pecah dan perintah yang biasa diamalkan oleh kuasa barat dalam menguasai dunia ketiga tetapi kita seperti terus merelakan diri kita menjadi mangsa kepada dasar itu.

Kerana kebodohan kita menjadikan kita tak kenal kawan dan tak kenal lawan. Kadang-kadang kawan sendiri kita lihat sebagai musuh.

Kita boleh saja berbeza pendapat dalam politik sesama kita, tetapi tidak sepatutnya sampai mengangkat senjata, berbunuhan atau berperang sesama sendiri walau atas apa alasan jua, kerana ianya hanya akan menguntungkan musuh kita.

Selain dari dasar pecah dan perintah yang amat berkesan dalam melemahkan musuh, pihak barat juga menggunakan pendekatan ‘penglabelan negatif’ dan pendekatan mengurangkan bilangan musuh.

Sebagai contoh walaupun musuh tradidisi Israel adalah umat Islam dan Kristian keseluruhannya tetapi Israel tidak memerangi semua dalam satu masa. Sebaliknya mereka akan memerang musuh yang paling utama yang kelompoknya sangat kecil mengikut keutamaan. Buat masa ini serangan atau musuh Israel hanya ditumpukan kepada kumpulan militan Hamas. Malah pada suatu masa dulu Israel telah mengalihkan dan mengistiharkan kumpulan militan Hizbullah di Lebanon sebagai musuh yang di perangi.

Apabila media barat melaporkan tentang program pengkayaan nukliar Iran, mereka akan merujuk Iran sebagai ‘Rejim’ Ahmadinejad, mereka tidak merujuk kepada Iran keseluruhannya. Tetapi bila mereka merujuk kepada Amerika Syarikat, mereka akan merujuknya sebagai ‘Pentadbiran’ Bush, seolah-olah Bush pemimpin yang mendapat restu rakyat Amerika manakala Ahmadinejad pemimpin yang bersendirian. Padahal kita tahu kedua-dua pemimpin itu adalah pilihan rakyat mereka.

Kumpulan militan yang menentang agenda barat dan Israel dilabel sebagai ‘pengganas’. Negara yang menyokong mereka dianggap ‘liberal’. ‘Hak asasi manusia’ dan ‘demokrasi’ dijadikan alasan untuk mereka camputangan untuk menurunkan pemimpin sesebuah negara yang tidak sehaluan dengan mereka. Walhal Kepimpinan Hamas yang dipilih secara demokrasi pun tidak pula mendapat sokongan mereka. Di situ jelas betapa double standard nya mereka terhadap demokrasi.

Media barat juga selalu melabelkan negara-negara Amerika Utara dan negara-negara Eropah sebagai ‘masyarakat antarabangsa’ untuk kepentingan dunia barat. Sekalipun negara-negara tersebut hanyalah mewakili beberapa negara sahaja di dunia ini. Apabila media barat melaporkan program nukliar Iran tidak disenangi oleh masyarakat antarabangsa ini bermakna tidak semestinya majoriti negara di dunia ini tidak senang, tetapi sudah memadai dengan beberapa buah negara di Amerika Utara dan Eropah sahaja.

Di pihak pejuang-pejuang militan Islam pula, bukan sahaja tidak menggunakan pendekatan mengecilkan bilangan musuh malah mereka bermusuhan dan berperang sesama sendiri. Mereka bukan sahaja berperang dengan Israel tapi dalam masa yang sama mereka berperang dengan Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah, malah negara Islam yang pro Barat pun mereka serang.

Umat Islam terlalu ghairah untuk mati syahid di bunuh oleh musuh Islam, tetapi apa yang kita lihat kebanyakan mereka berakhir dengan mati berbunuhan sesama mereka atau mati dengan meletupkan diri sendiri.

Masih banyak cara yang lebih bermoral dan lebih bermaruah untuk mendapatkan mati syahid. Sudahkah kita berjuang untuk memajukan umat Islam dalam bidang ekonomi, sains dan teknologi. Sudahkah kita berjuang untuk mendidik umat Islam menghayati nilai-nilai murni. Sudahkah kita berjuang untuk berunding secara damai dan berdailog dalam menyelesaikan pertikaian antara sesama Islam dan dengan Barat. Sudahkah kita berjuang dengan hujah dan berdebat secara bijaksana dengan golongan bijak pandai bukan Islam. Sudahkah kita menyampaikan risalah Islam secara menyeluruh dan hikmah kepada orang bukan Islam. Saya rasa inilah medan-medan jihad yang patut menjadi keutamaan kita.

Kita kena lihat keutamaan dalam perjuangan kita. Apakah dengan mendedahkan dada kita kepada senjata musuh yang canggih-canggih itu sebagai keutamaan kita. Yang jelasnya kebodohan kita dalam memahami Islam itulah sebenarnya musuh utama kita di waktu ini.

No comments:

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com