Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Wednesday, May 30, 2007

Minda umat Islam kena berubah

Apa yang dapat kita simpulkan dari membaca tulisan-tulisan Dr Mohd Asri (Mufti Perlis) di akhbar ialah beliau adalah seorang yang berfikiran besar, dapat memahami Islam secara lebih tepat dan menyeluruh. Beliau bukan saja dapat memahami apa yang tersurat malah lebih penting lagi dapat melihat apa yang tersirat dalam ajaran Islam itu.

Dengan adanya orang-orang seperti Dr Mohd Asri ini dalam Jabatan Agama Islam telah mula dapat mengubah imej Jabatan Agama Islam yang sebelum ini dilihat oleh orang ramai lebih menonjol sebagai Jabatan Menangkap Orang Berkhalwat.

Peranan jabatan agama islam tidak sepatutnya menonjol sebagai jabatan yang menangkap orang buat maksiat sebagai keutamaannya tetapi harus berperanan yang lebih besar dari itu.

Di dalam zaman yang telah jauh berubah, yang sentiasa mengalami perubahan, orang-orang yang duduk di jabatan agama Islam sepatutnya menjadi tumpuan untuk memberi panduan yang betul dan tepat bagaimana cara orang-orang Islam harus menjalani kehidupan moden ini berteraskan nilai-nilai Islam.

Dr. Mohd Asri dapat melihat lebih jauh ke hadapan, di mana dia melihat nilai-nilai murni dan kekuatan yang ada pada ajaran Islam itu boleh menjadi aset dan pemacu yang amat penting kepada umat Islam untuk menguasai dan peneraju segala bidang didunia ini termasuk ekonomi, sain teknologi, dan politik.

Sebagai orang Islam kita diberi tanggungjawab untuk mengajak manusia kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Mengajak kepada kebaikan adalah umpama mengubati penyakit manusia manakala mencegah kemungkaran umpama sekadar memberi ubat kepada tanda-tanda penyakit.

Apabila kita memberi nasihat supaya banyak bersenam dan menjaga makanan yang seimbang bagi mengelakkan terkena penyakit diabetes, perlakuan kita itu adalah mengajak orang kepada kebaikan Tetapi bila kaki seseorang itu telah didapati berkudis kerana mengidap penyakit diabetes maka kakinya terpaksa dipotong bagi mengelakkan merebak dan menjadi lebih teruk. Padahal dengan memotong kaki bukanlah ubat menyembuhkan penyakit tersebut sebaliknya sekadar menghapuskan tanda penyakit.

Menangkap orang berkhalwat adalah umpama kita cuba menghapuskan tanda-tanda penyakit yang datang dari masyarakat yang telah sakit. Sepatutnya penekanan dan usaha harus dilipat gandakan kepada mengubati penyakit masyarakat. Tak sepatutnya kita terlalu membesar-besarkan benda yang remeh temeh yang hanya akan menambah keaiban dan merendahkan masyarakat kita.

Sebalikanya Jabatan Agama Islam perlu memainkan peranan dalam usaha memberi idea dan aktiviti-aktiviti yang dapat menjauhkan masyarakat dari terjebak dalam kegiatan yang tidak bermoral seperti dadah, hiburan yang melampau, samseng, mat rempit dan rasuah. Mereka harus ada sikap yang lebih proaktif dan usaha sentiasa digerakkan bagi mencari jalan yang dapat membawa umat kepada agenda yang lebih besar bagi menghadapi cabaran dunia global ini.

Artikel ini pernah juga keluar dalam Surat Pembaca Malaysiakini:

http://www.malaysiakini.com/letters/68740

No comments:

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com