Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Wednesday, February 29, 2012

Penilaian Prestasi (eLPPT) Pensyarah UTM yang tidak mengambil kira Pensyarah Lama

Penilaian Prestasi Staf Secara Dalam Talian (eLPPT/eLNPT/eLNPT 360) yang dilaksanakan di UTM untuk penilaian prestasi stafnya bagi tahun 2011 agak mengeciwakan beberapa pihak, terutamanya kepada pensyarah yang telah lama bertugas.


Secara umumnya jawatan pensyarah di UTM mempunyai beberapa tahap atau pangkat, bermula dari Pensyarah biasa, Pensyarah Kanan, Profesor Madya dan Profesor yang mempunyai tangga gaji berbeza antara satu sama lain.

Yang tidak adilnya, keempat-empat kategori pensyarah ini dinilai dengan menggunakan instrumen yang sama. Markah dan mata dikira mengikut berapa banyak kerja-kerja pengajaran dibuat, bilangan kertas penyelidikan yang dihasilkan, berapa buah buku yang ditulis, kerja-kerja perundingan dan perkhidmatan professional.

Setiap orang mesti melepasi markah 70 dari 100, barulah dikira sebagai baik. Dikatakan, jika tiga kali berturut-turut tidak melepasi markah 70, kenaikan gaji akan dibeku, dan mereka akan ditunjukkan ‘pintu keluar’ dari universiti.

Dalam setiap kategori tadi, terutamanya Pensyarah Kanan dan Profesor Madya, terdapat di kalangan mereka telah begitu lama memegang jawatan itu, malah ada yang hampir mencapai umur pencen. Kalau ikut logiknya, kalau mereka itu cemerlang dan berkebolehan sama, tentulah semuanya telah mencapai jawatan Profesor kerana telah lama bekerja.

Oleh itu cara penilaian untuk keempat-empat kategori pensyarah ini kenalah dibuat berasingan. Profesor misalnya mestilah menyumbang lebih besar, setimpal dengan gajinya yang tinggi, berbanding Profesor Madya, Pensyarah Kanan dan Pensyarah biasa. Kalau ikut sistem sekarang , kalau ada seorang pensyarah biasa dapat mencapai markah eLPPT sebanyak 100%, ini bermakna dia telah menyumbangkan kerja setanding dengan seorang Professor dan patutnya dia dibayar dengan mata gaji professor.

Lebih sesuai kalau tugas-tugas pensyarah ini diasingkan mengikut kemampuan mereka. Kita kena kenalpasti apakah tugas minima untuk seorang Pensyarah biasa, tugas minima seorang Pensyarah Kanan, tugas minima seorang Profesor Madya dan tugas minima atau kemampuan yang perlu ada untuk seseorang itu dinaikkan kepada jawatan Profesor.

Bila ada pengasingan begini, tidaklah Pensyarah biasa terpaksa membuat kerja-kerja yang sama seperti professor untuk mendapatkan eLPPT yang sama tinggi. Adalah lebih adil kalau markah eLPPT 70% yang dicapai oleh seorang professor adalah menunjukkan pencapaiannya dalam kategori Profesor. Begitu juga, markah eLPPT 70% yang dicapai oleh seorang Pensyarah Kanan menunjukkan pencapaiannya dalam kategori pensyarah kanan sahaja.

Keadaannya samalah seperti ahli tinju lightweight yang masuk bertanding sama kategori dengan ahli tinju heavyweight, teruklah kena belasah.

Tetapi kalau pensyarah biasa berjaya mendapat markah eLPPT 100% atau lebih dari 100% dalam kategorinya, ia memberi isyarat kepada pihak pentadbiran, dia perlu dipertimbangkan kenaikan pangkat ke jawatan lebih tinggi iaitu Pensyarah Kanan atau Profesor Madya. Begitu juga kalau seorang Profesor Madya telah dapat mencapai markah eLPPT lebih dari 100% dalam kategorinya, layaklah dia untuk dipertimbangkan ke jawatan Profesor.

Saturday, February 25, 2012

Sultan itu Bayangan Allah, boleh membawa kepada syirik

Selama ini saya menyangkakan pandangan sesetengah tamadun manusia yang menganggap Sultan atau Raja itu merupakan bayangan Tuhan atau wakil Tuhan adalah bukan dari orang Islam atau kepercayaan sebelum kedatangan Islam.


Tetapi setelah membaca artikel oleh Dr. Mohd Asri Zainul Abidin bekas mufti Perlis yang bertajuk “BILAKAH SULTAN MENJADI BAYANGAN ALLAH DI BUMI?” terdapat beberapa hadis yang menyebut Sultan adalah bayangan Allah di bumi, walaupun bukan dari hadis-hadis yang sahih. Sukar untuk saya mempercayainya, tetapi saya terpaksa juga menerima hakikat bahawa pandangan yang mengatakan Sultan itu adalah bayangan Tuhan di bumi itu adalah juga lahir dari ‘ajaran Islam’ sendiri.

Saya lebih suka merujuk kepada Quran sebagai sumber utama ajaran Islam yang tidak boleh dipertikaikan. Bagi saya kalau ada sumber lain, termasuk hadis, apatah lagi hadis dhaif yang bertentangan dan tidak selari dengan semangat dan prinsip Quran maka wajib kita menolak yang lain-lain itu.

Mesej utama ajaran Quran adalah mengesakan Tuhan dan membenteras perbuatan syirik. Dengan tujuan itulah juga Nabi dan Rasul diturunkan, mengajak manusia menyembah Tuhan yang Esa dan tidak mempersekutukan Tuhan.

Dalam Quran (antaranya dalam Surah Al Baqarah) jelas mengatakan manusia itu sebagai khalifah Allah di bumi. Gelaran khalifah ini sudah dimaklumi dan difahami oleh umat Islam dan tidak boleh dipertikai. Tetapi kenyataan Sultan adalah bayangan Allah di bumi tidak pernah disebut dalam Quran.

Kita bimbang gelaran bayangan Allah ini boleh disalah fahami yang boleh membawa amalan syirik. Yang telah merosakkan ajaran Nabi Isa ialah bila pengikutnya terlalu taksub dan menganggap baginda sebagai jelmaan Tuhan dalam bentuk rupa manusia di bumi. Kita bimbang ajaran mengatakan Sultan adalah bayangan Allah ini juga hampir menyamai seperti ajaran Kristian.

Oleh itu bagi membersihkan ajaran Islam yang mulia ini, adalah lebih baik kita menolak hadis-hadis yang bercanggah dengan prinsip Quran ini. Allah telah member jaminan untuk memelihara Quran dari diseleweng tetapi tidak ada jaminan yang Allah beri kepada hadis-hadis.

Tidak salah kita menolak hadis-hadis yang sedemikian itu bagi memurnikan aqidah kita kepada Allah s.w.t. Apatah lagi ianya langsung tidak menjejaskan rukun iman kita kalau tidak percaya Sultan itu adalah bayangan Allah di bumi, sebaliknya lagi bahaya kalau kita mempercayainya, kerana bimbang ia boleh membawa kepada syirik.

Inilah antara terjemahan hadis itu, “al-Sultan bayangan Allah di bumi. Jika mereka berbuat baik bagi mereka pahala dan wajib ke atas kamu syukur. Jika mereka jahat, mereka mendapat dosa, wajib ke atas kamu sabar. Janganlah kejahatannya itu menyebabkan kamu keluar dari ketaatan. Ini kerana, sesungguhnya kehinaan dalam mentaati Allah (dengan mentaati sultan yang jahat) lebih baik dari kekal dalam neraka (kerana menentang sultan). Jika tidak kerana mereka, manusia tidak akan aman”. (hadis ini dihukum oleh al-Albani sebagai ‘terlalu daif’ dalam Silsilah al-Daifah/no. 1664)

Kadang-kadang manusia ini menggunakan agama, seperti menyelewengkan pentafsiran ayat Quran dan hadis, malah mencipta hadis-hadis palsu bagi kepentingan diri mereka, termasuklah atas kepentingan politik.

Hadis di atas jelas berbau politik, ada kemungkinan kenyataan ini diwujudkan bagi menghalang orang ramai dari melakukan pemberontakan atau penentangan terhadap Sultan dan Raja. Apa yang rakyat perlu lakukan hanyalah bersabar dengan Sultan dan Raja yang menyusahkan rakyat sehinggalah baginda menemui ajalnya, dan selepas itu akan digantikan oleh puteranya yang diharapkan akan menjadi Sultan dan Raja yang lebih baik.

Pemberontakan, penentangan dan peperangan adalah lebih buruk kesannya kepada rakyat jelata. Pasti akan menumpahkan darah, dan ramai yang akan terbunuh, oleh itu jalan yang lebih baik ialah menjinakkan pemikiran rakyat dengan ‘agama’ dan hadis palsu supaya sabar dan taat setia kepada Sultan dan Raja walaupun banyak perbuatan mereka yang membebankan rakyat.

Kelompok Syiah juga banyak menghasilkan hadis-hadis yang menyokong kepimpinan Saidina Ali dan keturunannya, inilah cara mudah untuk mendapat sokongan orang ramai kepada mereka.

Dalam masyarakat Melayu pun kita juga banyak menggunakan pendekatan demikian atau jalan mudah untuk mendidik anak-anak menjadi baik. Umpamanya, anak gadis tidak dibenarkan duduk di tangga kerana nanti tidak dapat jodoh, anak gadis tidak boleh menyanyi semasa masak kerana nanti akan kawin dengan orang tua.

Walaupun larangan-larangan ini adalah bertujuan untuk mendidik anak-anak gadis mereka supaya berkelakuan baik dengan cara menakut-nakutkan, tetapi akhirnya mereka membesar dengan membawa kepercayaan itu. Malangnya anak-anak ini dibiarkan membesar tanpa diberi penjelasan disebalik larangan-larangan itu.

Apabila perkara karut ini telah melekat menjadi kepercayaan, maka akan menjadi perkara yang kurafat dan bertentangan dengan ajaran Islam.

Dr. Mohd Asri Zainul Abidin mengambil jalan tengah, menerima kenyataan Sultan adalah bayangan Allah di bumi dengan bersyarat, di dalam konteks yang tertentu. Mungkin beliau bimbang kalau sekali lagi dilabel sebagai Wahabi kalau menolaknya bulat-bulat.

Tetapi kalau kepercayaan ini boleh mencampakkan diri kita kepada amalan syirik, memang wajar kita tolak terus sekalipun kita akan dilabel sebagai Wahabi. Yang penting kita telah mengikut jalan yang telah ditempuh dan diperjuangkan oleh para Anbiya.

Apakah Sultan dan Raja itu lebih mulia darjatnya dari Nabi dan Rasul sehingga layak mendapat gelaran Bayangan Allah di bumi?

Seperti dinyatakan dalam Surah Al Ikhlas, tiada sesuatu pun yang setara atau menyerupai Allah, mahupun yang diciptaNya atau apa saja yang dibayangkan dalam fikiran kita.

Friday, February 10, 2012

Kalau tak nak masuk suku, macam mano ekau nak kawin!

Adat Perpatih yang sinonim dengan masyarakat di Negeri Sembilan hari ini pernah di suatu masa dahulu menjadi sistem hidup bermasyarakat yang merangkumi politik, peraturan, undang-undang dan cara hidup masyarakat petani di Negeri Sembilan.


Tidak keterlaluan kalau dikatakan pemikir pengasas adat perpatih ini adalah setanding dengan pemikir Karl Marx yang telah berjaya mencipta satu kaedah atau sistem bermasyarakat yang meliputi cara politik, peraturan dan undang-undang, serta cara hidup yang terbaik bagi masyarakat yang kegiatan hidup berasaskan pertanian di zaman beliau.

Di bawah lingkungan atau dikandung adat ini telah dapat mengawal golongan masyarakat petani ini hidup dalam harmoni dan aman damai.

Setiap suku ada pemimpin yang bergelar Buapak, kepimpinan untuk hiraki yang lebih tinggi dipanggil Dato’ Lembaga dan seterusnya Dato’ Undang, pemimpin-pemimpin masyarakat ini dipilih berasaskan demokrasi. Manakala Raja atau Yam Tuan sebagai pemimpin tertinggi pula ditentukan oleh Dato’-Dato’ Undang yang mereka pilih dari salah seorang dari kalangan keluarga Diraja.

Oleh kerana kegiatan ahli-ahli masyarakat ketika itu adalah homogenous yang hanya menjalankan aktiviti-aktiviti pertanian sara diri, maka sistem Perpatih ini terus relavan untuk masa yang lama tanpa perlu diubah.

Masuk Suku

Apabila orang lelaki luar dari Negeri Sembilan atau orang yang bukan berada dalam sistem Perpatih ingin berkahwin dengan wanita Negeri Sembilan, mereka perlu menjalani proses masuk suku terlebih dahulu. Sistem Perpatih akan jadi tempang kalau seseorang itu tidak masuk suku.

Perbandingannya samalah seperti kalau kita tidak memilih salah satu dari mazhab yang empat bila hendak melakukan ibadah. Tentu kita akan menghadapi masalah kalau kita memilih dua mazhab dalam satu-satu masa. Itulah pentingnya kenapa proses masuk suku perlu dilakukan bagi menjamin kelicinan kehidupan seseorang itu.

Seperti Karl Marx yang mencipta sistem Kominis atau Sosialis, ia mungkin ideal untuk zaman dan masyarakat yang tertentu tetapi bila kegiatan masyarakat atau cara pemikiran dan kehidupan masyarakat berubah, sistem Kominis dan Sosialis tidak lagi sesuai untuk diamalkan.

Begitu jugalah dengan sistem Perpatih, cara hidup dan pemikiran masyarakat Negeri Sembilan kini telah jauh berubah. Kebanyakan mereka bukan lagi petani tradisional sebaliknya telah ramai bekerja di kilang-kilang, pejabat-pejabat, berhijrah ke bandar dan juga berhirah ke tanah rancangan Felda.

Kini hanya tinggal orang-orang tua saja menghuni rumah-rumah yang dibina di atas tanah adat di kampong. Ramai anak-anak mereka telah berhijrah mencari rezeki dan membina kehidupan di tempat lain. Generasi baru ini tidak berminat untuk memajukan atau tinggal semula di tanah-tanah adat ini. Akhirnya banyak tanah-tanah adat di Negeri Sembilan menjadi terbiar dan ditumbuhi semak samun.

Sistem Perpatih pula hanya tinggal sebagai adat istiadat sahaja, anak-anak muda pula ramai yang tidak ambil tahu soal adat, apalagi hendak mengamalkannya. Kalau ditanyakan kepada mereka, apakah suku mereka, belum tentu mereka dapat menjawabnya.

Bukanlah sesuatu yang membimbangkan kalau anak-anak muda Negeri Sembilan tidak berminat lagi mengamalkan adat perpatih, tetapi yang amat membimbangkan kita ialah kesan tinggalan dari sistem Perpatih ini kepada sosio budaya masyarakat moden hari ini, malah ada nilai-nilainya yang tidak bertepatan dengan tuntutan Islam.

Sekiranya berlaku perceraian, si suami terpaksa keluar dari rumah yang dibina di atas tanah adat yang diwarisi bekas isterinya, tanpa dapat menuntut apa-apa bahagiannya.

Tanah-tanah adat  yang diwarisi tidak mengikut sistem faraid ini juga telah memberi masalah kepada pentadbir untuk memajukan negeri ini, kerana ia tidak boleh dijual kepada orang luar untuk dibangunkan.

Pemimpin-pemimpin masyarakat dan politik perlu mencari jalan untuk menyelesaikan masalah ini. Kalau orang yang mengasaskan sistem Perpatih dulu telah melakukan usaha yang terbaik untuk kebaikan masyarakatnya pada masa itu, maka kita juga harus memikirkan pula satu jalan penyelesaian yang terbaik untuk kesejahteraan dan kemajuan rakyat yang hidup pada hari ini, sesuai dengan keperluan zaman sekarang.

Pepatah biar mati anak jangan mati adat, tidak sesuai untuk dijadi pegangan kita lagi. Sistem dan peraturan hidup akan terus berubah mengikut perkembangan masyarakat, yang perlu kita kekalkan ialah nilai-nilai baik yang dianjurkan oleh ajaran agama kita.

Wednesday, February 08, 2012

Dr. Mahathir tak mampu menukar hari cuti hujung minggu Kedah kepada hari Ahad

Selain dari membina projek mega yang berbentuk infrastruktur seperti lebuh raya, Twin tower KL dan kompleks pusat pentadbiran Putrajaya, Dr. Mahathir juga banyak melakukan perubahan dalam urus tadbir perkhidmatan awam.


Antaranya, Dr. Mahathir telah menseragamkan waktu Semenanjung dengan waktu di Sabah dan Sarawak. Walaupun penukaran waktu ini telah menjejaskan sedikit sebanyak cara kebiasaan hidup rakyat di Semenanjung, tetapi lama kelamaan mereka dapat menyesuaikan diri dengan keadaan baru itu.

Akibat pertukaran waktu semenanjung yang awal 30 minit itu menyebabkan keadaan menjadi kelam kabut, kanak-kanak terpaksa bangun lebih awal untuk ke sekolah, orang dewasa pula tidak sempat hendak minum pagi di rumah sebelum ke tempat kerja.

Dr. Mahathir juga bercita-cita hendak menseragamkan cuti hujung minggu bagi semua negeri-negeri di Malaysia. Ada setengah negeri yang cuti hujung minggunya pada Sabtu dan Ahad, manakala setengah lagi cuti hujung minggunya jatuh pada hari Jumaat dan Sabtu seperti Kedah, Kelantan, Johor dan Terengganu.

Tetapi kerana mengambil kira kekangan politik, Dr. Mahathir tidak mampu untuk melakukan perubahan cuti hujung minggu ini bagi diseragamkan kepada hari Sabtu dan Ahad untuk semua negeri, kecuali negeri Johor.

Kepada umat Islam di Malaysia, seperti telah tertanam dalam fikiran mereka, telah mengaitkan hari cuti hujung minggu ini dengan keagamaan. Mereka mengatakan hari Sabtu adalah hari cuti untuk kaum Yahudi, hari Ahad pula adalah hari cuti bagi penganut Kristian. Orang Kristian pergi ke gereja mereka pada setiap hari Ahad.

Kebetulan orang Islam pula wajib sembahyang Jumaat di masjid pada setiap hari Jumaat. Oleh itu mereka bersangka adalah wajar sebagai menghormati hari Jumaat dan sesuai kalau hari Jumaat dipilih sebagai cuti hujung minggu.

Sebenarnya kaitan cuti hari Jumaat dengan agama Islam hanyalah prasangka atau andaian yang dibuat-buat sahaja. Ia bukanlah perintah, suruhan, mahupun ajaran Islam yang sebenar. Tetapi parti politik yang berlabel Islam telah memainkan isu cuti hari Jumaat ini sehingga Dr. Mahathir tidak mampu untuk menukar hari cuti hujung minggu terutamanya di Kedah kepada Sabtu dan Ahad.

Di kedah, pengaruh PAS sangat kuat, tidak hairanlah kalau dalam PRU-12 pada tahun 2008 yang dulu PAS boleh menang dengan mudah. Walaupun Dr. Mahathir adalah Ahli Parlimen dari Kedah dan menjadi Perdana Menteri, tetapi bila berdepan dengan isu sensitif yang dikaitkan dengan Islam, beliau tidak mampu berbuat apa-apa.

Semasa Johor menukar cuti hujung minggunya dari Khamis dan Jumaat kepada hari Sabtu dan Ahad, saya baru saja beberapa tahun menetap di Johor setelah pindah dari Kuala Lumpur. Semasa itu Johor di bawah Menteri Besar Muhyiddin Yasin.

Johor adalah negeri yang boleh dikatakan hampir 100% orang Melayunya menyokong UMNO. Tidak banyak tentangan dari orang Melayu Johor bila cuti hujung minggu negeri itu ditukar dari hari Jumaat kepada hari Ahad, kalau ada pun, hanya dari orang-orang yang bergelar ahli agama, termasuklah pak Imam dan guru-guru agama. Tetapi tentangan mereka itu pun bukan secara terang-terang, hanya cakap-cakap belakang saja. Lama kelamaan padam begitu saja. Apatah lagi mereka juga berpegang kuat kepada seruan agama supaya mentaati pemimpin.

Walaupun hari cuti Jumaat ditukar kepada hari Ahad, saya tidak nampak orang Johor menjadi kurang Islam. Malah dari beberapa segi ia lebih baik. Kalau sebelum ini, kenduri kahwin selalu diadakan pada hari Jumaat tetapi sekarang berpindah ke hari Ahad.

Semasa membuat kerja kenduri kahwin pada hari Jumaat, ramai orang rewang dan keluarga tuan rumah tidak pergi sembahyang Jumaat kerana masing-masing sibuk untuk menyiapkan persediaan majlis kenduri itu.

Malah dari tinjauan saya, ada warga Johor yang menyangka sembahyang Jumaat itu tidak wajib, mungkin berdasarkan pengalaman mereka membesar di Johor melihat ramai orang rewang tidak pergi masjid ketika sembahyang Jumaat.

Tidak ada nas yang menyuruh kita bercuti untuk pergi sembahyang Jumaat. Malah firman Tuhan dalam Quran hanya mengarahkan kita berhenti bekerja bila diseru (azan) sembahyang pada hari Jumaat dan selepas selesai sembahyang kita dibenarkan bertebaran mencari rezeki semula.

Alhamdulilah, kini tidak ada lagilah kelihatan warga Johor yang tidak pergi sembahyang Jumaat kerana sibuk menguruskan kenduri kawin.

Apa pun isu yang berkaitan Islam hendaklah ditangani melalui hujah yang berlandaskan nas Quran dan Hadith, tidak patut ia disensasi dan dipolitikkan demi meraih keuntungan politik.

Kerana terlalu taksub, ada beberapa orang dewasa di kampung saya tidak mahu menukar waktu jamnya semasa Dr. Mahathir menseragamkan waktu jam seluruh Malaysia dulu. Mereka beranggapan Dr. Mahathir telah melakukan perkara yang bertentangan dengan agama, tetapi saya tidak nampak apa kaitan antara waktu jam dengan agama. Mungkin dia kuat penyokong satu parti pembangkang hingga apa saja yang dibuat oleh pemimpin UMNO adalah salah.

Kalau kita mencari kebenaran melalui parti politik atau medan politik, sampai bila pun kita tidak akan jumpa kebenaran itu. Sebagai orang Islam, sumber untuk kita mencari kebenaran ialah melalui Quran. Biarlah medan politik melalui medium demokrasi kita gunakan untuk mencari pemimpin yang terbaik untuk memimpin kita.

Lihat sahajalah apa yang telah berlaku kepada pengikut Saidina Ali bin Abi Talib dan Muawiyah. Masalah asalnya hanyalah untuk memilih pucuk pimpinan Islam, atau masalah politik sahaja. Sebenarnya samada Muawiyah atau Saidina Ali yang menjadi pemimpin, ajaran Islam tetap sama saja dan tidak akan berubah disebabkan berlainan pemimpin, kerana ajaran Islam itu berpandukan Quran bukan berpandukan pemimpin.

Malangnya pertikaian politik antara pihak yang menyokong Saidina Ali sebagai khalifah terus berlarutan tanpa kesudahan. Kerana hendak mencari pengaruh politik pihak ini sanggup mereka-reka hadis dan riwayat yang dapat menyokong kumpulan mereka, hingga lahir satu fahaman atau mazhab agama yang berbeza. Mereka menggunakan agama untuk faedah dan kepentingan politik mereka. Mereka cuba melebarkan pengaruh politik dengan menggunakan agama.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com