Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Wednesday, October 07, 2009

Anda boleh download gambar kereta anda yang disaman ekor

DENGAN adanya kemudahan internet di masa ini kita dengan mudah dapat menyemak samada kereta atau motorsikal kita pernah kena saman oleh JPJ atau polis trafik. Kita hanya perlu memasukkan nombor kad pengenalan dan nombor pendaftaran kenderaan kedalam laman web yang disediakan.

Kadang-kadang kita tidak sedar kereta atau motor kita telah kena saman atas kesalahan melebihi had laju kerana tidak nampak adanya ‘road block’ semasa kena saman, sebaliknya apa yang berlaku, gambar kita memandu diambil secara sembunyi. Kaedah merakam gambar pesalah lalulintas secara sembunyi ini dikenali sebagai saman ekor.

Kadang-kadang rasa macam tak percaya bila disemak dalam internet di sini, didapati kita memiliki hingga empat atau lebih saman atas kesalahan memandu lebih had laju.

Tidak mungkin pihak polis hendak menginaya kita dengan mereka-reka kesalahan itu. Tidak ada sebab untuk mereka berbuat demikian.

Bagaimanapun mungkin ada juga di kalangan kita masih berasa sangsi, betulkah kereta yang terlibat dengan kesalahan adalah kereta kepunyaan kita. Ada kemungkinan juga pesalah sebenar telah menggunakan nombor pendaftaran palsu yang sama seperti nombor kereta atau motor kita.

Buat masa ini memang ada gambar kenderaan yang terlibat disimpan dalam rekod polis dan kalau kita ingin mendapatkannya kita akan dikenakan sedikit bayaran.

Adalah lebih baik kalau di masa depan pihak polis dapat meletakkan (upload) gambar-gambar kereta yang terlibat ke dalam internet di mana pesalah boleh melihat sendiri dan download gambar tersebut. Dengan itu pengguna bukan saja dapat menyemak jumlah saman, jenis kesalahan dan tempat kesalahan berlaku tetapi dapat juga melihat gambar bagi setiap kesalahan itu.

Dengan cara ini juga dapat mengelakkan atau membenteras pesalah-pesalah yang menggunakan nombor pendaftaran kenderaan yang palsu.

1 comment:

udanggalah said...

SALAM.. Bab saman ni majoriti rakyat tak minat nak ambil tahu. Kalau boleh bila dah waran tangkap alasannya tak pernah terima surat.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com