Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Tuesday, November 27, 2007

Demonstrasi Jalanan, Pendirian Kerajaan Kena Jelas.

Dari kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah dan juga timbalanannya Datuk Seri Najib kepada media baru-baru ini seperti mereka mengesahkan kerajaannya melarang dan mengharamkan sama sekali demonstrasi jalanan.

Kenyataan ini mereka buat ekoran setelah dua demonstrasi jalanan berlangsung di ibu kota baru-baru ini tanpa mendapat permit polis, yang telah dianjurkan oleh pertubuhan Bersih dan Hindraf.

Kita sebagai rakyat di negara ini jadi keliru dan tidak jelas apa yang mereka maksudkan dengan kenyataannya itu, adakah ia membawa maksud semua demonstrasi jalanan adalah dilarang atau hanya demonstrasi jalanan yang tidak mendapat permit polis sahaja yang dilarang.

Mereka telah menghuraikan dengan agak panjang lebar juga, memberitahu kepada rakyat kesan-kesan buruk dari demonstrasi jalanan kepada keselamatan dan ekonomi negara.

Mungkin ramai antara kita setuju dengan pandangan dan pendirian mereka berdua, memang banyak buruk dari baik. Walaupun ada setengah orang berpendapat demonstrasi jalanan ini dibenarkan oleh amalan demokrasi tetapi melihat kepada kesan-kesan buruk akibat darinya sudah cukup untuk menjadi hujah kepada kita ia bertentangan dengan prinsip demokrasi yang mengutamakan keamanan.

Asas demokrasi itu adalah untuk memilih pemimpin yang terbaik di kalangan rakyat yang juga dipilih oleh rakyat, tanpa melalui pertumpahan darah. Tetapi kalau di dalam amalan-amalannya terdapat perkara-perkara yang boleh mendatangkan rusuhan, pergaduhan, pertumpahan darah maka dengan sendirinya amalan-amalan itu bukan lagi selari dengan prinsip demokrasi.

Sebagai rakyat negara ini kita mahu perdana menteri memaklumkan kepada kita dengan jelas supaya tidak lagi menjadi kekeliruan kepada rakyat jelata. Apakah larangan kepada demonstrasi jalanan itu terbatas kepada semua demontrasi jalanan atau hanya kepada demonstrasi jalanan yang tidak mendapat permit polis sahaja.

Logiknya kalaulah demonstrasi jalanan adalah dilarang dan diharamkan, kenapa pula diperlukan permit polis apabila hendak mengadakan demonstrasi jalanan. Benda yang yang haram sudah pasti salah dan tidak perlu kepada permit polis. Samalah seperti perompak yang hendak merompak bank, apa perlunya perompak tersebut memohon permit polis untuk merompak bank kerana kerja merompak itu sudah menjadi kesalahan.

Kalaulah perdana menteri telah berpendirian demonstrasi jalanan adalah dilarang dan diharamkan, jadi apa perlunya lagi kepada permit polis untuk setiap kali mengadakan demonstrasi jalanan.

Tetapi yang peliknya sebelum ini permit polis pernah dikeluarkan kepada demonstrasi jalanan yang dianjurkan oleh kumpulan-kumpulan yang menyokong kerajaan. Dan perdana menteri tidak pernah cuba pula melarang kumpulan-kumpulan tersebut dari menganjurkannya.

Apakah perdana menteri mempunyai pegangan, demonstrasi jalanan walaupun memberi banyak kesan buruk tetapi boleh dibenarkan jika ia dianjurkan oleh pertubuhan-pertubuhahan yang menyokong kerajaan.

Saya rasa untuk memberi keadilan kepada semua, perdana menteri harus bersikap adil dalam larangan ini, kalau beliau telah mengatakan demonstrasi jalanan banyak bawa keburukan dan suatu perkara yang dilarang dan diharamkan maka beliau perlu mengotakan kata-katanya itu kepada semua pihak dan rakyat samada kepada pihak yang menyokong kerajaan atau kepada pihak yang tidak menyokong.

Sebenarnya demonstrasi jalanan bukanlah ciri-ciri yang perlu ada dalam amalan sesebuah negara demokrasi. Kerana negara yang benar-benar mengamalkan demokrasi pasti akan memberi ruang yang luas untuk rakyatnya bersuara, media yang benar-benar bebas, perjalanan pilihanraya yang adil dan telus. Kalau semua ciri-ciri ini dapat dipenuhi, tidak ada sebab kita memerlukan kepada dmonstrasi jalanan.

Baru-baru ini Howard diturunkan dari Perdana Menteri Australia tanpa menumpahkan setitik darah, Howard menerimanya dengan lapang dada dan semua rakyat Australia amat berpuas hati dengan keputusan tersebut. Begitulah cantiknya sistem demokrasi, yang terbaik pasti dijamin menang.

Tetapi apabila prinsip demokrasi yang suci telah dicabul, dengan sendirinya ia akan mengundang kepada demonstrasi jalanan, ini telah pun dibuktikan oleh peristiwa-peristiwa yang lalu.

Kita telah menyaksikan hanya beberapa bulan selepas parti pimpinan Thaksin menang besar dalam pilihanraya Thailand untuk penggal keduanya, beliau telah dijatuhkan oleh demonstrasi jalanan dan Thailand berakhir dengan pemerintahan tentera. Kalaulah pilihanraya berjalan secara adil dan telus tentulah tidak ada sebab untuk rakyatnya mengadakan demonstrasi jalanan.

Begitu juga dengan Presiden Suharto, beberapa minggu selepas parti Golkar pimpinannya menyapu bersih pilihanaraya di Indonesia, beliau telah dijatuhkan melalui demonstrasi jalanan. Pada logiknya, kalaulah majoriti rakyat Indonesia benar-benar telah puas hati dengan pilihanraya itu, tidak mungkin suara 200 juta rakyatnya itu dapat dinafikan dengan mudah oleh pendemonstrasi jalanan.

Lama sebelum itu kita juga menyaksikan bagaimana Shah Iran seorang raja yang diktator yang menutup rapat suara rakyat telah digulingkan menerusi demonstrasi jalanan.

Semua demonstrasi jalanan yang telah menjatuhkan kerajaan-kerajaan yang disebutkan tadi tidak pernah sama sekali mendapat permit polis pun. Memang tidak perlu pun.


Memang sepatutnya demonstrasi jalanan diharamkan dan dilarang atas sebab apa pun, kerana ia bertentangan dengan prinsip demokrasi yang mengutamakan keamanan. Dan ia tidak sepatutnya dijadikan amalan dalam sistem demokrasi. Sebenarnya demonstrasi jalanan hanyalah merupakan gejala yang timbul bila berlaku pencabulan kepada demokrasi itu sendiri. Di waktu itu ada permit polis atau tidak sama saja.

Artikel ini telah juga tersiar dalam Malaysiakini.com ruangan Letters:

http://www.malaysiakini.com/letters/75408

Friday, November 23, 2007

PENGARUH ALAM SEKITAR KEPADA MANUSIA

Semua manusia tidak kira dari bangsa mana ia datang adalah berasal dari keturunan Adam dan Hawa, tetapi persekitaran tempat mereka tinggal telah mempengaruhi rupa paras mereka sehingga mereka kelihatan berbeza-beza. Secara kasarnya ada dua faktor penting yang boleh mempengaruhi rupa fizikal seseorang manusia itu. Pertama, iklim tempat mereka tinggal. Saraf manusia mengesan iklim di sekitarnya dan secara perlahan-lahan tubuh badan akan membentuk atau berubah supaya ia bersesuaian dengan iklim di tempat tinggalnya. Faktor yang kedua yang tidak kurang pentingnya ialah makanan yang mereka makan. Seimua bahan-bahan yang membina tubuh manusia itu adalah datang dari makanan, dan selalunya manusia memakan benda-benda atau tanaman yang terdapat disekitar mereka. Oleh kerana di tempat yang berlainan, manusia memakan bahan makanan yang berlainan maka sedikit sebanyak ia juga boleh menyebabkan kelainan pada rupa fizikal mereka.

Bagaimana iklim sekitaran boleh mempengaruhi rupa paras seseorang manusia itu? Kalau kita perhatikan orang-orang yang tinggal di negeri berhawa sejuk seperti orang-orang di Eropah, Russia dan utara India, mereka itu memiliki tubuh badan yang lebih besar berbanding dengan mereka yang tinggal di negara yang iklimnya panas sepanjang tahun seperti di Malaysia atau di Asia Tenggara amnya. Iklim yang sejuk boleh rnenyebabkan haba keluar dengan kadar yang cepat dari tubuh seseorang itu. Oleh itu untuk mengurangkan kadar perlepasan haba itu maka tubuh seseorang itu perlu mempunyai nisbah luas permukaan perisipadu yang rendah. Semakin besar saiz tubuh seseorang itu, semakin rendahlah nilai nisbah luas permukaan perisipadunya dan semakin kuranglah pelepasan haba dari tubuhnya. Oleh itu orang-orang di negara sejuk sangatlah sesuai jika mempunyai tubuh badan yang besar kerana ini akan dapat mengurangkan pelepasan haba dari tubuh badannya. Bibir orang-orang yang tinggal di negara sejuk agak nipis jika dibandingkan dengan bibir orang yang tinggal di negara berhawa sejuk. Bibir yang nipis ini juga dapat membantu mengurangkan luas pemukaan tubuh dan sekaligus dapat mengurangkan pengaliran haba keluar.

Selain dari itu, orang yang tinggal di negara sejuk mempunyai bulu roma yang panjang dan tebal. Bulu roma yang panjang dan tebal ini dapat memerangkap udara dan bertindak sebagai penebat haba seolah-olah menjadi selimut kepada mereka. Biasanya negara yang berhawa sejuk ini mendapat sedikit pancaran cahaya matahari di sepanjang tahun. Kalau dilihat dan segi kesihatan, tubuh badan kita ini memerlukan cahaya matahari untuk menghasilkan vitamin D secara semula jadi. Oleh itu untuk badan mendapat cahaya matahari. yang optima, kulit orang-orang yang tinggal di negara sejuk perlulah berwarna cerah atau putih supaya lebih banyak cahaya boleh sampai ke bahagian kulit maka bulu-butu roma yang terdapat di atas kulit tersebut sebaik-baiknya hendaklah juga berwama cerah atau perang. Sebab itulah warna bulu roma dan rambut mereka berwarna cerah atau perang. Manakala di negara yang mendapat terlalu banyak cahaya matahari, kulit orang yang tinggal di kawasan ini berwarna agak gelap atau hitan. Warna gelap atau hitam itu dapat mengurangkan cahaya tembus kebahagian dalam kulit. Cahaya lampau ungu yang terdapat di dalam cahaya matahari boleh memudaratkan tubuh badan jika terdedah secara berlebihan.

Orang-orang yang tinggal di negara yang mempunyai kelembapan yang tinggi seperti negara kita Malaysia akan cepat berasa lekit apabila berpeluh. Peluh yang melekit ini menyebabkan kita tidak berasa selesa. Oleh itu orang-orang yang tinggal di kawasan ini apabila berjalan mereka bergerak agak perlahan, ini mungkin untuk mengurangkan kadar pengeluaran peluh dari tubuhnya. Manakala orang-orang yang tinggal di negara yang mempunyai kelembapan rendah atau kering, mereka boleh bergerak lebih pantas kerana mereka tidak bimbang dengan gangguan peluh dan kalau di negara sejuk pula, gerakan yang pantas itu dapat pula secara tidak langsung menaikkan suhu badan mereka. Selain dari dapat merubah bentuk fizikal manusia, alam sekitar juga mempengaruhi perwatakan manusia itu sendiri.


Iklim atau alam sekitar di negara kita ini atau amnya di Asia Tenggara mempengaruhi manusia yang tinggal di sini sehingga menjadi manusia yang mempunyai kulit berwarna sawa matang atau seperti orang Melayu. Oleh itu tidak hairanlah kalau beberapa ratus tahun lagi atau beribu tahun lagi semua kaum yang tinggal di negara kita ini akan mempunyai rupa paras dan perwatakan yang sama seperti orang Melayu kerana mereka tinggal di persekitaran yang sama seperti orang Melayu tinggal. Oleh kerana orang Melayu atau orang berkulit sawa matang adalah merupakan orang-orang yang telah dibentuk oleh alam sekitar di kawasan ini maka ada kemungkinan kesemua kaum-kaum yang lain seperti Cina, India dan lain-lainnya akan berubah secara perlahan-lahan dan akhirnya menyerupai orang-orang Melayu disebabkan pengaruh alam sekitar terhadap diri mereka. Bila perkara ini akan terjadi hanya masa saja yang akan menentukan. Sebagai contoh, di Melaka terdapat keturunan Portugis yang telah ratusan tahun menetap di sana, telah juga mengalami fenomena ini. Rupa paras mereka telah jauh berubah dari bangsa mereka yang asal iaitu bangsa Eropah berkulit putih. Perubahan rupa paras mereka ini dipercepatkan lagi oleh faktor perkahwinan campur dengan orang-orang tempatan.

Tuesday, November 06, 2007

Kesilapan Junta Tentera Myanmar kerana tidak pro Amerika.

Sokongan Presiden Bush kepada Presiden Musharaf ke atas tindakan Presiden itu mengistiharkan darurat dan tentera yang di bawah pimpinannya mengambil alih kuasa pemerintahan bagi mengatasi kemelut politik Negara Pakistan, menampakkan belang sebenar Presiden Bush.

Demokratik dan hak asasi yang kononnya diperjuangkan oleh Amerika itu hanyalah dijadikan sebagai alat oleh Bush bagi menekan negara-negara lain di dunia ini supaya menyokong dasar-dasar kerajaan Amerika.

Oleh itu janganlah kita termasuk perangkap sandiwara yang dimainkan oleh Bush ini. Oleh kerana Bush tidak suka kepada Junta Tentera Myanmar yang tidak menyokongnya maka berbagai-bagai tekanan telah dikenakan oleh Bush yang kononnya negara itu melanggar hak asasi dan menyekat demokrasi.

Memang kita akui tahap hak asasi dan pendemokrasian tidak berada pada tahap yang menggalakkan di Negara Myanmar. Tetapi sebagai ahli didalam negara Asean kita ada cara tersendiri untuk membantu Myanmar dalam memulihkan hak asasi dan demokrasi di negara itu. Jangan sekali kita terikut-ikut dengan lenggok Bush yang mempunyai kepentingannya yang terselindung itu.

Kalau Aung San Suu kyi yang dianggap sebagai pejuang demokrasi di Myanmar tidak menyokong dasar-dasar Amerika, belum tentu Bush akan menyokong beliau. Samalah seperti Mahmud Ahmedinejad, walaupun telah dipilih secara amalan demokrasi menjadi Presiden Iran tetapi Bush tetap sentiasa memberi ugutan dan tekanan kepadanya hanya kerana Ahmedinejad lantang memusuhi Israel.

Begitu juga hampir tidak ada kedengaran suara-suara yang mencerminkan rasa tidak senang Bush terhadap rampasan kuasa oleh tentera di Thailand, yang sehingga sekarang demokrasi masih belum dapat dipulihkan di negara Gajah Putih itu.

Itulah contoh-contoh ‘double standard’ yang menjadi amalan Presiden Bush untuk menjayakan agenda beliau, sudah tentu kita perlu berhati-hati agar tidak termasuk dalam perangkapnya.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com