Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Tuesday, October 17, 2006

Taktik menakut-nakutkan oleh Lee Kuan Yew

Isu peminggiran kaum Cina di Malaysia dan Indonesia secara sistematik terlalu relatif dan subjektif. Pada pandangan Lee Kuan Yew, peminggiran berlaku tetapi kepada pemimpin Malaysia dan Indonesia tuduhan itu adalah tidak benar.

Bagi saya, dakwaan Lee Kuan Yew itu sekalipun benar, ia mempunyai tujuan yang lebih dari itu. Ia merupakan suatu strategi politik bagi terus mendapat sokongan rakyat Singapura kepada parti yang diwakilinya.

Satu taktik yang paling berkesan untuk menarik sokongan rakyat kepada parti ialah dengan cara menakut-nakutkan. Taktik ini bukan saja telah banyak kali digunakan oleh Lee Kuan Yew tetapi juga digunakan oleh ahli-ahli politik negara kita.

Kesilapan yang dilakukan oleh Lee Kuan Yew ialah dia mengeluarkan kenyataan itu secara terbuka dan di depan wartawan luar negara. Bila dibuat secara terbuka maka pemimpin Indonesia dan Malaysia terpaksa bertindak balas kepada kenyataan itu.

Berbanding dengan ahli-ahli politik di Malaysia, taktik menakutkan ini dilakukan secara berhati-hati dan kalaupun menyentuh soal kaum, ia akan dibuat di majlis tertutup yang dihadiri oleh kaum-kaum tertentu sahaja.

Dulu pernah juga sekali Lee Kuan Yew menakut-nakutkan rakyatnya dengan mengatakan Singapura tidak ada pilihan melainkan bercantum semula dengan Malaysia jika rakyatnya tidak dapat mempertahankan kedudukan ekonomi mereka.

Taktik menakut-nakutkan ini ternyata amat berkesan dan saya tidak fikir Lee Kuan Yew akan berhenti menggunakannya sebagai salah satu senjata politiknya pada masa depan.

Sebaliknya tentulah tidak memberi apa-apa faedah politik kepada Lee Kuan Yew kalau dia mengakui kaum Melayu di Singapura telah dipinggir secara sistematik di negara itu, walaupun ia adalah suatu yang amat ketara.

Artikel ini pernah keluar pada Malaysiakini:
http://www.malaysiakini.com/letters/58161

No comments:

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com