Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Tuesday, August 25, 2009

TV3 selepas PR mengambil alih Kerajaan Persekutuan

WALAUPUN TV3 adalah sebuah setesen TV swasta di bawah syarikat Media Prima tetapi ia bukanlah sebuah setesen TV yang berpendirian bebas.


Siapa pun yang menonton TV3 akan mudah dapat menghidu kearah entiti politik mana TV3 ini lebih condong.

Memang kita akui TV3 juga tidak pernah ketinggalan dalam melapurkan berita-berita yang berlaku kepada parti politik pembangkang dari Pakatan Rakyat (PR) tetapi semua laporan yang berkaitan PR dihidangkan secara nagatif untuk tatapan penontonnya.

Manakala berita-berita yang berkaitan parti politik yang memerintah (BN) dipaparkan secara positif. Hanya perkara-perkara yang baik parti BN sahaja yang akan dipaparkan , manakala perkara-perkara yang buruk yang boleh mencemarkan parti BN pasti tidak akan di siarkan di TV3.

Bukanlah kita mahu TV3 berpihak kepada pembangkang, tetapi sebagai sebuah media di dalam sebuah Negara demokrasi, TV3 harus mewakili sebuah media yang adil dan professional dalam membuat laporan.

Lainlah kalau pihak PR juga diberi lesen untuk untuk mengendalikan stesen TV mereka sendiri, barulah mereka mendapat keadilan dimana mereka dapat menyampaikan pandangan dan suara mereka untuk didengar oleh rakyat jelata.

Apa yang kita lihat sekarang TV3 seolah-olah menjadi setesen TV parti BN, yang sentiasa menjadi alat propaganda dan alat kempen BN.

Apa yang sangat membimbangkan saya, apa akan terjadi kepada TV3 kalau PR menang dalam pilihanraya umum ke 13 nanti? Kemenangan PR dalam pilihanraya ke 13 ini bukan suatu perkara yang mustahil lagi.

Sudah tentu kalau PR menang dan menjadi parti yang memerintah, secara tradisinya kita tidak akan dapat menghalang setesen TV3 untuk condong kepada PR sebagai entiti yang berkuasa.

Kalau keadaan ini berlaku, alamatnya BN mungkin terpaksa mengambil masa 50 tahun lagi baru dapat memerintah semula. Kerana semua media perdana termasuk TV3 akan mengambil giliran terus menerus menyokong PR pula, menjadi alat propaganda dan alat kempen PR. Di waktu itu suara BN pula menjadi sangat sukar untuk sampai kepada rakyat jelata.

Oleh itu sampai masanya semua pihak, samada pihak BN mahupun PR perlu mengambil sikap tidak mengongkong atau mengawal semua media perdana yang ada di Negara ini termasuklah TV3 untuk kepentingan parti politik mereka. Berhentilah dari menjadikan media perdana ini sebagai alat propaganda dan alat kempen parti yang memerintah.

Sebagai Negara yang mengamalkan demokrasi, media perdana harus bersikap adil dan professional dalam membuat laporan. Media perdana tidak sepatutnya condong kepada mana-mana entiti politik.

Dengan adanya pengamalan media yang adil, beretika dan profesional, barulah rakyat dapat mendapat maklumat yang tepat dan dapatlah mereka membuat penilaian dengan betul. Hasilnya sistem demokrasi itu dapat berfungsi dengan baik, di mana yang terbaik akan terpilih.

Kita tidak mahu melihat media perdana berperangai seperti kanak-kanak, langsung tidak professional. Melapurkan satu pihak secara negatif dan melapurkan pihak yang lagi satu secara positif. Mana ada kelas gitu.

Wednesday, August 19, 2009

Harta Kerajaan bukan Harta UMNO
MASIH ramai rakyat yang masih keliru dengan penggunaan harta dan jentera kerajaan untuk urusan parti politik.

Mungkin kerana Negara kita telah begitu lama diperintah oleh satu parti politik sahaja sejak kita merdeka lebih 50 tahun dahulu menyebabkan hal ini telah menjadi amalan biasa yang tidak perlu dipertikaikan.

Selama ini parti BN boleh dikatakan selalu menang majoriti lebih dua pertiga dalam setiap pilihanraya. Malah pernah mencecah lebih 90% penguasaannya dalam dewan parlimen.

Harta kerajaan adalah merupakan harta rakyat, agak munasabah kalau di masa 90% rakyat mengundi dan menyokong UMNO, tidak mengapa kalau UMNO dan BN menggunakan harta kerajaan dalam urusan parti. Tetapi ini masih juga boleh dianggap sebagai tidak beretika dalam amalan demokrasi.

Apabila BN dan UMNO tidak dapat mengekalkan kemenangan majoriti dua pertiga lagi dalam pilihanraya 2008, ini bermakna hampir separuh rakyat Negara ini tidak akan bersetuju kalau UMNO dan BN menggunakan harta dan jentera kerajaan dalam urusan parti politik mereka.

UMNO dan BN harus akur dan mesti menerima kenyataan ini. Harta kerajaan adalah dibiayai melalui cukai yang dibayar oleh rakyat dan dari hasil Negara. Manakala urusan mana-mana parti politik harus dibiayai dari duit parti politik itu sendiri. Adalah sangat tidak beretika jika meyalahgunakan wang kerajaan dan jentera kerajaan untuk urusan parti politik.

Seorang menteri kabinet harus tahu membezakan kerja jabatan atau kementeriannya dengan kerja –kerja kepartiannya. Mesyuarat dalam jabatannya tidak sama dengan mesyuarat untuk partinya.

Menteri yang pergi melawat sekolah, bermesyuarat dengan pengetua-pengetua sekolah tidak sama dengan pergi merasmikan mesyuarat diperingkat cawangan parti atau peringkat bahagian parti. Satu berkaitan dengan hal jabatannya dan satu lagi berkaitan dengan urusan partinya.

Memang dia layak untuk menggunakan harta kerajaan dan jentera kerajaan bagi urusan kementerian atau jabatannya, tetapi adalah salah kalau dia juga menggunakan harta kerajaan dan jentera kerajaan untuk urusan partinya.

Kalau rakyat biasa tidak dapat memahami hal ini kita boleh maafkan, tetapi kalau seorang menteri sendiri pun tidak faham, amatlah kita kesalkan.

Datuk Nik Aziz MB Kelantan sentiasa membawa bersama-samanya dua batang pen. Satu batang pen dibiayai dari wang kerajaan dan satu lagi dibeli dengan wang sendiri. Pen dari wang kerajaan digunakan untuk menulis bagi urusan pejabatnya manakala bagi urusan peribadi dan lain-lainnya menggunakan pen yang lagi satu.

Sering juga kita lihat menteri-menteri yang pergi merasmikan mesyuarat parti politik mereka di waktu pejabat sedangkan mereka tidak mengambil cuti. Sedangkan gaji mereka adalah dibayar dari duit rakyat, lainlah kalau gaji mereka dibayar dari wang parti mereka.

Harus diingat, hasil Negara ini dan cukai dari rakyat bukanlah milik parti UMNO atau BN, kerana bukan semua 100% rakyat Negara ini adalah ahli atau penyokong parti BN. Kita bukan Negara kominis yang hanya ada satu parti saja.

Patriotik itu juga termasuk tidak menyalahgunakan harta kerajaan.

Pengkhianat itu pula termasuk orang yang membalun wang Negara.

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan.

Monday, August 10, 2009

Flat Jalan Pekeliling yang penuh bermakna


DI ATAS adalah gambar Flat Jalan Pekeliling. Flat ini merupakan flat kos rendah yang boleh dikatakan antara yang terawal dibina di bandar Kuala Lumpur selepas Negara kita merdeka. Dikatakan dibina pada sekitar tahun 1967.

Atas sebab-sebab tertentu Flat Jalan Pekeliling ini bakal dirobohkan dan akan diganti dengan bangunan yang dapat memberi pulangan komersial yang tinggi kerana letaknya di kawasan strategik di dalam bandaraya Kuala Lumpur.

Saya tertarik dengan rekabentuk bangunan Flat Jalan Pekeliling ini kerana penampilannya yang sentiasa sesuai dengan perubahan masa. Walupun telah tegak lebih 40 tahun, dengan disekelilingnya telah dipenuhi dengan bangunan rekabentuk yang moden tetapi Flat Jalan Pekeliling ini sentiasa kelihatan tidak asing dan sentiasa secucuk dengan bangunan-bangunan lain itu.

Hanyalah kain baju disidai oleh penghuni-penghuni yang selalu mencacatkan imej pemandangan Flat Jalan Pekeliling ini yang kebetulan terletak menghadap Jalan Tun Abdul Razak, jalan utama ibukota yang sangat sibuk dengan lalu lintas.

Selain dari itu, saya amat mengkagumi Flat Jalan Pekeliling ini kerana flat ini kelihatan seperti mendapat sentuhan kemasan pembinaan yang sangat tinggi kualitinya. Walaupun hanya berbentuk kotak tetapi dinding dan garis lantainya kelihatan begitu lurus yang melambangkan ketelitian dan sikap amalan baik orang-orang yang terlibat dalam pembinaannya.

Inilah antara sebab yang membuatkan rupa bentuk Flat Jalan Pekeliling ini tidak ditelan zaman, sentiasa kelihatan ‘evergreen’ dan tidak ‘out of fashion’.

Ini jauh berbeza dengan bangunan-bangunan tinggi kos rendah yang dibina selepas itu, seperti Flat Sungai Bharu di Kawasan Kampung Baru, Flat Bukit Chagar dan Flat Larkin di Johor Bahru. Kalau kita perhatikan flat-flat ini mempunyai binaan dinding dan garisan lempar yang senget dan herot.

Apabila masa berlalu penampilan seni arkitek bangunan-bangunan ini kelihatan tidak lagi cucuk dengan bangunan-bangunan moden yang tumbuh disekitarnya. Akhirnya bangunan-bangunan ini kelihatan asing dan hodoh kepada persekitaran.

Memang banyak bangunan-bangunan tinggi kos rendah dan sederhana yang dibina masa sekarang ini kelihatan begitu cantik jika dilihat dari jauh tetapi bila kita lihat dari dekat, kita akan nampak kemasan lepaan simen dan susunan batanya yang senget dan herot.

Persepsi Awal

Apabila berjumpa dengan seseorang yang tidak kita kenali, tentulah yang pertama dapat kita lihat ialah rupa paras dan pakaiannya sahaja. Dari rupa paras dan pakaiannya itulah kita akan membuat penilaian awal terhadap seseorang yang baru kita kenali.

Begitu jugalah dengan orang luar yang datang berkunjung ke Negara kita. Pertama kali sampai mereka akan Nampak bangunan-bangunan yang ada dinegara kita. Sudah tentu dari rupa bentuk dan kualiti pembinaan bangunan yang mereka lihat itu, sudah dapat memberi gambaran awal kepada mereka terhadap sikap orang-orang kita rakyat Malaysia.

Dari kualiti binaan yang senget dan herot itu mencerminkan sikap orang kita yang senonim dengan budaya 'cincai', 'tidak apa' dan 'asal boleh'.

Samalah seperti kalau kita berkunjung ke kota London, di sana kita akan nampak banyak bangunan-bangunan yang menggunakan kemasan susunan batu bata. Batu bata itu disusun begitu teliti sehingga menjadi begitu lurus tanpa ada mana-mana sedikit pun yang senget dan herot.

Ini sudah tentu mencerminkan budaya penduduk-penduduk disana yang sangat mementingkan kerja yang teliti dan berkualiti tinggi.

Bagaimana kita hendak menjadi bangsa berjaya dan kelas pertama dunia tanpa ada sikap dan budaya kerja yang mementingkan kualiti, termasuklah bersikap amanah, komited dan berintegriti.

Tandas

Tandas biasanya adalah bahagian rumah yang paling kurang diberi perhatian. Maknanya tandas biasanya adalah bahagian yang paling tidak bersih dalam suatu kawasan bangunan atau rumah.

Tetapi jika penghuni sesebuah bangunan atau rumah mengambil berat tentang kebersihan tandas mereka, tentu ini membawa makna bahagian-bahagian lain bangunan dan rumah itu juga sudah tentu jauh lebih bersih lagi.

Oleh itu dengan hanya melihat dan melawat tandas sesebuah pejabat, organisasi, syarikat atau rumah, kita sudah boleh menilai tabiat dan sikap orang-orang bekerja dan menghuni di premis tersebut.

Kalau kita hendak menjadi rakan kongsi atau mendapat khidmat syarikat-syarikat atau hendak merisik seorang gadis untuk dikahwini, rasanya pun sudah memadai hanya dengan melawat tandas-tandas pejabat atau rumah mereka bagi mengetahui tabiat dan sikap mereka itu.

Kalau tandas pun mereka begitu ambil berat dan kebersihan sentiasa terjaga, apatah lagi dengan perkara-perkara yang lebih besar.

Orang tidak akan mengumpat dan mencaci kita kerana rumah kita buruk, tetapi mereka akan mengata kita kalau rumah kita kotor.

Sunday, August 09, 2009

Gagasan PR lebih memenuhi aspirasi rakyat satu Malaysia

Dipetik dari Blog Zaid Ibrahim:

Semalam Di Kangar

Saya telah dijemput oleh Sdr Johari Shafie dan badan perhubungan Parti Keadilan Rakyat Perlis untuk berceramah di Kangar pada malam semalam (8 Ogos). Apa yang menarik hati saya adalah minat dan semangat yang ditunjukkan oleh KeADILan Perlis, walau pun setakat ini belum memenangi sebarang kerusi dan kini sedang dalam proses untuk menambah jumlah ahli.

Saya gembira melihat kesungguhan dan komitmen. Saya juga berkesempatan berkenalan dengan Sdr Firdaus, seorang anak muda dari Pulau Pinang yang aktif dan berminat dalam politik. Memang cabaran besar dan tidak mudah bagi KeADILan untuk mencari pengaruh dalam masa yang singkat. Tetapi saya melihat bahawa KeADILan semakin bertapak di hati rakyat hari demi sehari. Itulah masa depan KeADILan kerana daya tarikannya adalah “keadilan”.

Bukan sahaja di Perlis tetapi di mana-mana juga, rakyat khususnya orang Melayu yang berkelayakan dan berpengalaman sudah “masak” benar dengan UMNO yang semakin celaru. Mereka yang sedar sudah sedia untuk berhijrah mencari wadah perjuangan yang lebih sesuai untuk semua; malah lebih baik dari UMNO dalam menjamin hak dan kepentingan orang Melayu. Melayu dan bukan Melayu di bandar dan luar bandar kini menaruh harapan supaya KeADILan dapat memperjuangkan dasar yang konkrit dan bernas.

Malam saya di Kangar, saya berucap ringkas mengenai betapa mustahaknya kita mengutamakan isu-isu penting dalam mengukuhkan KeADILan di samping menjayakan Pakatan Rakyat. Dalam politik, memang tak boleh dielakkan, akan ada bermacam isu dan karenah pemimpin serta ahlinya. Kalau tak berhati-hati, kita boleh tenggelam dek kekalutan menyelesaikan tomahan, kehendak dan desakan pihak-pihak yang tidak berpuas hati. Dalam keadaan yang kalut ini, kita sering lupa perkara-perkara yang mustahak serta perjuangan pokok kita. Bagi saya, itu cara yang merugikan.

Saya mencadangkan supaya kita semua dalam Pakatan Rakyat menentukan focus kita dan mengenal pasti perkara-perkara pokok yang boleh dan patut dipersetujui bersama. Sesudah itu kita gubal dasar dan perancangan yang akan kita laksanakan apabila diberi mandate oleh rakyat untuk mentadbir negara nanti. Dengan cara ini rakyat boleh menilai parti atau gagasan mana yang lebih berupaya untuk menerajui kerajaan pusat. Jika kita tidak bergerak sekarang, sampai bila-bila pun kita akan terkandas dengan remeh politik.

Saya mencadangkan empat (4) perkara pokok, iaitu:

Pertama, Pakatan Rakyat mesti sanggup menyatu padukan rakyat Malaysia berbilang kaum dan agama. Pakatan rakyat mesti hidup dan kembalikan impian Tengku Abdul Rahman dan pemimpin kemerdekaan yang lain. BN telah gagal dalam hal ini.Pakatan mesti menolak amalan diskriminasi antara rakyat dengan menggubal satu undang-undang anti-diskriminasi. Ini sahajalah yang boleh menyelamat dan memajukan negara kita.

Perlu saya tegaskan bahawa cadangan ini tidak menjejaskan kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputera secara khusus yang telah ditetapkan di bawah Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan. Rang undang-undang yang saya cadangkan ini adalah untuk diskriminasi yang tidak tertakluk kepada peruntukan Perlembagaan. Jangan kita dengar fitnah UMNO dan Utusan. Rakyat bukan Bumiputera sejak Merdeka tak pernah menuntut supaya Perkara 153 dihapuskan. Itu adalah persefahaman rakyat antara kaum di Malaysia.

Dengan itu, Pakatan Rakyat akan terus membela keistemewaan bumiputra dan dalam masa yang sama menjamin hak bukan Melayu sebagai rakyat Malaysia. Rang undang-undang yang saya cadangkan ini adalah untuk memastikan orang Cina dan India tidak boleh mendiskriminasi orang Melayu, dan Melayu dan kerajaan Melayu tidak boleh mendiskriminasi Cina dan India serta kaum-kaum lain. Maksudnya tiada siapa boleh buli atau tindas sesiapa kerana kita akan mempunyai undang-undang yang akan menghalang kezaliman itu.

Hanya hal spesifik yang termaktub di bawah Perkara 153 akan terus dikekalkan. Kita tahu Perdana Menteri yang beria-ia dengan 1Malaysia tidak berani dan tidak sanggup menerajui UMNO untuk bersetuju dengan cadangan ini. Hanya Pakatan Rakyat akan mampu melaksanakannnya.

Kedua, Pakatan Rakyat mesti menggubal satu dasar ekonomi yang mempuyai ciri-ciri “safety net” iaitu menjamin perlindungan kepada rakyat berpendapatan rendah untuk memperolehi pendapatan yang cukup, kemudahan pemilikan tanah dan rumah, bekalan makanan dan kemudahan asas yang lebih baik dari apa yang dijanjikann oleh BN sekarang.

Negara kita bukan negara miskin. Malah kita semua sepatutnya hidup makmur dan sejahtera kalau kita kurangkan pembaziran dan kebocoran kerana rasuah dan penyelewengan. Pakatan tetap komited untuk basmi rasuah kerana kita sedar negara akan mempunyai cukup wang bagi membiayai peruntukan-peruntukan ini.

Ketiga, Pakatan Rakyat mesti menggubal dasar pelajaran yang lebih sesuai dengan keperluan negara supaya orang Melayu dan kaum Bumiputera khususnya mempunyai bakat dan kemampuan untuk lebih mampu bersaing atau kompetitif. Saya lihat sistem pelajaran sekarang hanya menumpukan kuantiti dan bukan kualiti, selain Menteri yang selalu cakap besar sahaja.

Antara cadangan saya ialah kajian yang menyeluruh untuk memperbaiki kelemahan mata pelajaran yang diajar, mutu guru dan tenaga pengajar termasuk dasar pemilihan kemasukan mereka untuk dilatih sebagai guru serta penglibatan ibu bapa dengan pihak sekolah untuk menentukan mutu pelajaran yang terbaik kepada anak-anak kita. Kita tahu bajet pelajaran amat besar tetapi ke mana perginya wang itu semua jika anak-anak kita masih tidak mendapat pendidikan yang baik di sekolah, kolej dan universiti. Rombakan besar-besaran perlu dibuat dari peringkat tadika hingga ke institut pengajian tinggi.

Keempat, Kerajaan Pakatan Rakyat mesti bebas dan tidak sentiasa menakutkan rakyat. Ia perlu bersikap terbuka dalam mendengar dan menerima kritikan rakyat. Ini hanya boleh berlaku dengan mewujudkan kerajaan yang demokratik dan bebas. Ini bererti memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Akta Penerbitan dan Mesin Cetak serta melonggarkan peruntukan yang memberi terlalu banyak kuasa kepada pihak berkuasa seperti yang terkandung dalam Akta Rahsia Rasmi, Akta Hasutan dan banyak lagi undang-undang yang tidak mesra rakyat.

Ini juga bererti institusi kerajaan seperti Polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Mahkamah perlu reformasi besar supaya mereka lebih adil, jujur, profesional dan berkemampuan untuk menjaga kepentingan rakyat. Hari ini kebanyakan institusi dilihat sebagai alat kerajaan dan bukannya badan melindungi rakyat. Negara yang berteraskan undang-undang atau mengamalkan “rule of law” mampu menggubal undang-undang yang adil dan saksama supaya rakyat dapat merasai dan memahami erti sebenar keluhuran undang-undang.Penubohan Mahkamah Perlembagaan atau Constitutional Court juga perlu dipertimbangkan.

Saya yakin apabila Pakatan Rakyat bersetuju dengan matlamat pokok di atas,keyakinan orang ramai akan bertambah. Ia akan membuat para pemimpinnya sibuk berusaha mengisi matlamat tersebut dan tidak akan ada masa untuk bertengkar dalam hal yang remeh-temeh. Apabila kita tumpukan usaha kita kepada soal dasar dan pokok, maka mudahlah kita menyelesaikan permasalahan yang ditimbulkan oleh sesetengah pemimpin dalam Pakatan. Dan UMNO sukarlah sadikit untuk masuk jarum.

Dengan itu, rakyat terutamanya orang Melayu tidak akan mudah termakan fitnah UMNO dan Utusan yang kini rancak untuk memecahbelahkan perpaduan kita. Akhirnya rakyat sendiri akan menolak hasutan perkauman Utusan yang cuba membakar api perkauman Melayu.

Kalau kita tumpukan kepada perkara pokok, rakyat juga akan merasa selesa bahawa Pakatan Rakyat bukan hanya parti “anti ISA” sahaja. Rakyat ingin melihat gabungan alternatif yang mampu memerintah dengan adil dan dalam masa yang sama memajukan negara kita. Rakyat mahu melihat bagaimana kita mampu menubuhkan kerajaan. Pakatan Rakyat mesti menjadi gagasan yang ada isi atau “substance” dengan dasar yang baik dan berani.

Rakyat tidak mahu melihat Pakatan sebagai kumpulan yang hanya berkerjasama sewaktu pilihan raya, tetapi masing masing mempunyai perjuangan politik yang usang saperti UMNO. Mereka mahu melihat mulai sekarang bayangan dasar kerajaan Pakatan yang mampu mengisi dan menggantikan yang sedia ada. Pemerintahan negara secaraUMNO dan BN sudah semakin tidak disukai ramai. Jadi kita dalam Pakatan perlu bertanggunggjawab menyahut seruan dan harapan rakyat.Kita buktikan Muhiyuddin salah bila dia kata Pakatan akan hancur tahun depan

Saya bersyukur kerana pertemuan saya dengan kawan-kawan di Kangar pada malam itu banyak memberi saya inspirasi yang sebenarnya diilhamkan sendiri oleh rakyat yang mahukan perubahan baik untuk negara kita. Dari aspirasi rakyat, saya tahu mereka kadang-kadang bosan dengan telatah sesetengah pemimpin Pakatan tetapi jiwa mereka tetap mahu kepada kerajaan alternatif yang lebih baik dari UMNO dan BN. Inilah cabaran buat Pakatan.

Oleh Zaid Ibrahim.

Wednesday, August 05, 2009

Demonstrasi Jalanan Medium Kempen Pembangkang yang Berkesan
SAYA percaya demontrasi jalanan akan terus dimainkan oleh pembangkang dari masa ke semasa kerana ia merupakan senjata yang amat berkesan dalam menarik simpati orang ramai untuk menyokong mereka. Apatah lagi ketika hendak menghadapi pilihanraya.

Ada lebih kurang tiga tahun lagi untuk sampai kepada pilihanraya umum ke 13, untuk sampai kepada tarikh tersebut tentu ada banyak lagi demontrasi jalanan bakal diadakan oleh pembangkang bagi tujuan mengumpul sokongan orang ramai kepada mereka.

Tidak dapat dinafikan antara faktor yang menyumbang kepada kemerosotan teruk prestasi BN dalam pilihanraya umum ke 12 pada tahun 2008 adalah kesan dari demontrasi jalanan yang diadakan oleh kumpulan Hindraf.

Kedudukan Mahathir (Tun)semasa menjadi PM juga tergugat dan populariti beliau terhakis apabila tidak putus-putus diganyang oleh beberapa siri demontrasi jalanan yang dianjurkan oleh pembangkang.

Walaupun demontrasi jalanan yang diadakan tidak pernah mendapat permit polis dan adalah haram dari sudut undang-undang tetapi parti pemerintah masih tidak dapat menghalang ia daripada diadakan.

Secara logiknya demontrasi jalanan ini tidak perlu memohon permit dari polis kerana sampai bila pun mereka tidak akan diberi permit. Seingat kita, bila pula demontrasi jalanan ini pernah diberikan permit kerana kebanyakan demontrasi jalanan itu adalah untuk menunjukkan protes kepada parti yang memerintah.

Kalau ada pun demontrasi jalanan yang diberikan permit mungkin demontrasi jalanan bagi memprotes sikap kejam Israel dan Amerika Syarikat kepada rakyat Palestin.
Apakah betul demontrasi jalanan yang menyebabkan terhakisnya sokongan rakyat kepada parti pemerintah?

Ini adalah tanggapan yang salah. Bukan Negara kita saja berlakunya demontrasi jalanan, tetapi hampir semua Negara yang mengamalkan sistem demokrasi akan menempuh fenomena ini termasuklah Negara Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia. Apakah pemimpin-pemimpin Negara tersebut akan tumbang setiap kali demontrasi jalanan diadakan? Tidak juga.

Boleh dikatakan hari-hari demonstrasi jalanan diadakan di kota-kota besar di Negara-negara maju. Tetapi ini tidak pun menghalang atau mengurangkan orang ramai dari datang ke kota-kota tersebut. Malah orang luar lebih yakin dengan Negara-negara tersebut kerana ia mencerminkan amalan demokrasi di Negara tersebut berjalan dengan baik.

Sebenarnya bukanlah demonstrasi jalanan itu yang patut dihapuskan, kerana semulajadinya demonstrasi jalanan itu memang tidak akan dapat dihalang dari berlaku dalam sebuah Negara yang mengamalkan sistem demokrasi. Malah hanya Negara kita sahaja yang ada undang-undang ‘pelik’ yang mengenakan syarat mesti mendapat permit polis untuk mengadakan demonstrasi jalanan.

Kadang-kadang bunyinya macam agak kelakar, memohon permit untuk mengadakan demonstrasi bagi menunjukkan protes kepada polisi kerajaan dan permit itu pula dipohon dari polis yang jelas dikawal oleh parti yang memerintah. Sampai kiamat pun belum tentu boleh dapat permit.

Tercabar

Apabila permit bagi mengadakan demonstrasi jalanan tidak diluluskan, maka pihak polis sebagai pihak penguatkuasa dan pihak yang diberi kuasa akan mengambil tindakan yang keras termasuklah menyembur gas pemedih mata, memancutkan air dan menangkap sebahagian individu-individu yang mengambil bahagian, bagi tujuan untuk menyuraikan demonstrasi jalanan tersebut.

Tentulah polis akan tercabar bila ada orang yang melanggar undang-undang di depan mata mereka. Kalau tidak diambil tindakan, nanti ada pihak yang akan mempersoalkan kredibiliti polis kenapa tidak diambil tindakan, kerana terang-terang mereka yang berdemonstrasi itu telah tidak mendapat permit dan ini bermakna mereka telah tidak mematuhi undang-undang.

Samalah juga seperti penunggang motosikal yang tidak memakai topi keledar lalu lalang di depan balai polis. Ini seperti sudah mencabar kuasa polis. Lainlah halnya kalau mereka tidak memakai topi keledar semasa menunggang di kawasan kampung yang jarang ada polis mengawal.

Perbuatan engkar memakai topi keledar di depan polis tentulah seperti hendak mencabar kuasa polis, ini tentunya akan memalukan pihak polis kerana seperti tidak berani mengambil tindakan kepada pesalah lalulintas ini.

Memakai topi keledar adalah diwajibkan melalui undang-undang lalulintas, penunggang yang tidak memakai topi keledar adalah melakukan kesalahan yang boleh dikenakan saman atau diambil tindakan di makamah.

Kalau memakai topi keledar itu tidak dijadikan undang-undang, tentulah tidak jadi hal kepada polis kalau penunggang motosikal yang tidak memakai topi keledar lalu di depan mereka.

Bukanlah melakukan demonstrasi jalanan itu yang menjadi kesalahan, tetapi yang salahnya di sini ialah mereka mengadakan demonstrasi jalanan itu tanpa mendapat permit polis. Tidak ada permit polis itulah yang salah, manakala pihak polis yang tidak mahu memberi permit itu tidak pernah pula dilihat sebagai satu kesalahan dalam amalan demokrasi.

Kaji semula

Kuasa yang diberikan kepada polis untuk membenarkan atau tidak sesuatu demonstrasi jalanan itu daripada diadakan harus dikaji semula.

Tentu polis tidak akan dimalukan kalau undang-undang kuasa memberi permit untuk demonstrasi ini dimansuhkan. Bila tidak ada lagi undang-undang ‘kelakar’ ini maka polis tidak perlu bersusah payah lagi untuk menyuraikan orang ramai setiap kali demonstrasi jalanan diadakan.

Tidaklah ada lagi polis yang terpaksa bertembung dengan orang awam yang akhirnya akan menjadi mangsa kemarahan orang ramai kepada polis.

Tindakan keras dan ‘kekejaman’ pihak polis ini pastinya akan dijaja disetiap pilihanraya oleh pihak pembangkang yang menggambarkan Malaysia ini seperti Negara polis. Polis DiRaja Malaysia akan mereka kata sebagai Polis beRaja Di Malaysia. Gambar-gambar tindakan keras pihak polis ini tersebar begitu pantas dalam internet dan bakal menjadi kempen percuma untuk pihak pembangkang dalam pilihanraya kecil di Permatang Pasir nanti.

Kalau kita perhatikan liputan media-media di luar Negara, semua berita yang berkaitan demonstrasi jalanan 1 Ogos 2009 di KL lalu, semuanya menumpukan kepada berita kekasaran pihak polis menyuraikan demonstrasi tersebut. Berikut adalah antara link kepada media-media luar Negara yang telah membuat liputan tentang perkara tersebut:


Saya percaya jika pihak polis tidak bertindak secara kasar, mungkin berita demonstrasi jalanan itu tidak akan mendapat liputan meluas dari media luar negeri.

Kuasa polis sepatutnya hanya terbatas untuk memastikan suatu perhimpunan atau demonstrasi itu berjalan dengan lancar, bukan untuk menyuraikan penunjuk-penunjuk perasaan.

Pihak polis hanya diberi kuasa untuk menangkap individu yang melakukan kerosakan kepada harta awam semasa menyertai demonstrasi, selagi demonstrasi itu berlangsung dengan aman, tidak ada sebab pihak polis untuk campur tangan.

Pihak penganjur demonstrasi jalanan hanya perlu memaklumkan kepada pihak polis jika hendak menganjurkan suatu demonstrasi, bukan memohon permit seperti yang ditetapkan oleh undang-undang yang ada sekarang ini.

Hindraf

Masih segar dalam ingatan bagaimana polis telah bertindak kasar kepada peserta-peserta demonstrasi Hindraf di KL suatu masa dulu. Kesan dari kekasaran polis dan sikap negatif Pak Lah terhadap kumpulan Hindraf itu telah membuatkan kaum India menjadi lebih marah. Isu Hindraf yang pada mulanya hanya melibatkan sekumpulan kecil kaum India telah berkembang menjadi isu yang menggambarkan adanya berlaku diskriminasi atau peminggiran kaum, mendapat perhatian meluas dikalangan rakyat bukan Melayu.

Ini semua berpunca dari Pak Lah tidak bertindak secara bijak dalam menangani masalah pendemo jalanan ini. Mereka bukan sahaja dikasari oleh polis tetapi beberapa dari pemimpin mereka telah disumbatkan ke dalam ISA. Sungguh dikesalkan peristiwa itu telah membawa kejatuhan kepada politik Pak Lah sendiri.

Kalaulah ketika itu Pak Lah membiarkan pendemo-pendemo Hindraf ini berdemo, biarkan pemimpin mereka berucap berapi-api, biarkan mereka bertempik dan bersorak. Paling lama pun mereka boleh tahan hanya empat jam, lepas itu mereka akan bersurai dengan sendirinya. Kemudian dijawab semula dengan baik tentang perkara-perkara yang mereka tuntut itu melalui media. Sudah pasti nasib Pak Lah tidak seperti yang kita lihat hari ini.

Tetapi malangnya PM Najib pun tidak banyak belajar dari peristiwa yang telah dialami oleh Pak Lah ini.

Monday, August 03, 2009

7 Kerja kosong.

Salam n morning..

Diminta para pensyarah dapat mewar-warkan kepada bekas pelajar utm yang
belum bekerja..

7 post of electrical engineer (2years contract )

Requirements:
1) B. of Electrical Engineering holder
2) Salary: RM3000 (fixed)
3) willing to work at Sabah for 2 years
4) job description : construction and maintainance of hybrid solar project

For those who are interested please forward complete resume to
maiza@fke.utm.my before 14/8/09.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com