Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Thursday, January 31, 2008

Demokrasi, Calon Islam sepatutnya boleh menang.

“Tidak ada paksaan untuk memeluk Islam”, itulah antara kata-kata Tuhan yang terungkap dengan jelas dalam Quran.

Kalau Tuhan yang mempunyai kuasa mutlak itu tidak pernah memaksa manusia untuk memeluk agama Islam, apakah hak kita pula sebagai manusia untuk memaksa orang bukan Islam untuk memeluk Islam.

Sekalipun Tuhan memang tahu benar agama Islam itu agama yang benar tetapi Dia tidak pernah mengarahkan semua manusia memeluk Islam secara paksa walaupun Dia mampu untuk berbuat demikian.

Oleh itu kalau pun kita benar-benar yakin Islam itu agama yang paling benar, janganlah kita sampai memaksa secara kekerasan supaya orang lain juga memeluk agama Islam. Nanti jadinya macam lebih sudu dari kuah.

Sebab dek begitu yakin dengan pemerintahan Islam adalah pemerintahan yang terbaik, ada orang yang sanggup merampas suatu kerajaan secara paksa untuk menggantikannya dengan apa yang mereka dakwa sebagai pemerintahan Islam.

Sebagai contoh terdekat ialah rampasan kuasa di Afghanistan oleh kumpulan Taliban di satu masa dulu.

Ada sesetengah orang Islam dengan sengaja pergi mencari medan peperangan di negara-negara yang umat Islam sedang berperang yang kononnya pemergian mereka itu untuk berjihad dan supaya dapat mati syahid. Malah tak kurang juga sanggup meletupkan diri mereka sendiri semasa menyerang musuh.

Dengan keyakinan yang sedemikian ramailah orang-orang Islam pergi ke negara-negara Islam yang sedang terlibat dengan kancah peperangan untuk mendapatkan cepat mati syahid seperti di Afghanistan, Iraq dan Lubnan.

Ada sebahagian orang Islam mendakwa konsep demokrasi tidak sesuai dengan Islam. Mereka mengatakan demokrasi hanya boleh menang melalui pilihan majoriti, oleh itu sampai bila pun Islam tidak akan boleh menang. Kepada saya tanggapan begini adalah datang dari orang-orang yang berfikiran negatif dan sempit.

Sebenarnya konsep demokrasi adalah cara yang amat bersesuaian dengan Islam. Walaupun demokrasi yang diamalkan oleh negara-negara Barat sekarang ada beberapa kelemahan tetapi ia masih boleh diperbaiki untuk menjadikannya lebih berkesan dan mencapai matalamatnya.

Demokrasi adalah satu mekanisma terbaik untuk menentukan calon yang terbaik akan terpilih menjadi pemimpin tanpa melalui pertumpahan darah dan kekerasan. Bersesuaian dengan prinsip Islam yang mengutamakan keamanan dan keadilan maka tidak ada sebab kita menolak sistem demokrasi ini.

Dan tidak ada sebab juga calon-calon di kalangan orang Islam tidak boleh menang dalam pemilihan pemimpin secara demokrasi kerana calon-calon yang beragama Islam tentu sepatutnya lebih baik dari calon-calon bukan Islam.

Tetapi pada realitinya, kebanyakan sikap umat Islam hari ini tidaklah sebaik agamanya, sebab itulah calon mereka selalu kalah dalam pemilihan secara demokrasi bukan sahaja di kawasan yang majoritinya orang bukan Islam malah kadang-kadang dalam kawasan yang majoritinya orang Islam pun mereka kalah.

Dan apabila mereka kalah dalam bertanding secara demokrasi ini, secara mudah pula mereka menyalahkan agama Islam yang membuatkan mereka kalah.

Pengalaman saya di suatu hari menaiki bas awam di United Kingdom mungkin dapat diambil sebagai renungan kita bersama. Dalam perjalanan tersebut tiba-tiba seorang pemuda bergegas ke pintu bas yang saya fikirkan dia hendak turun bas kerana telah sampai ke destinasinya, tetapi rupa-rupanya dia turun untuk memimpin seorang tua untuk menaiki bas tersebut.

Terasa terpukul saya ketika itu, selama ini saya tahu benar, agama saya iaitu agama Islam lah yang terbaik dari agama-agama yang lain. Sepatutnya saya yang lebih dahulu pergi turun untuk memimpin orang tua itu kerana saya beranggapan agama saya adalah lebih baik dari agama pemuda itu, tetapi ini tidak berlaku. Malah tidak pernah terlintas dalam fikiran saya sebelum itu untuk turun bas bagi memimpin orang tua untuk menaiki bas.

Memang agama Islam agama yang kita percayai sebagai agama yang terbaik lagi benar tetapi malangnya ia tidak diterjemahkan dalam kehidupan seharian umatnya. Kalaulah ia dapat dihayati dengan sempurna pasti calon Islam akan sentisa menjadi pilahan dalam sistem demokrasi.

Kalau kita merenung sirah rasul Muhammad saw, sebelum menjadi rasul pun baginda memang terkenal dengan akhlak terpujinya yang memikat semua penduduk Makkah yang semuanya bukan Islam ketika itu. Baginda terkenal dengan panggilan Al Amin atau Yang Dipercayai. Malah mereka tigak teragak-agak melantik baginda dalam menyelesaikan pertelingkahan antara mereka termasuklah peristiwa perbalahan untuk meletakkan batu Hajar Aswad ke tempat asalnya di Kaabah.

Baginda ringan tulang untuk membantu orang tua, pernah baginda membantu membawa barangan seorang perempuan tua yang tidak mengenalinya yang dalam perjalanan pulang dari pasar. Di sepanjang perjalanan itu, perempuan tua itu tidak putus-putus menasihati baginda supaya tidak mendekati dan mengikut ajaran baru yang dikatakan merosakkan yang di bawa oleh anak muda bernama Muhammad.

Bila sudah selesai membantu perempuan tua itu membawa barang keperluannya barulah baginda mendedahkan siapa diri baginda sebenarnya. Perempuan tua itu hampir tidak percaya yang dia sedang berdepan dengan orang yang selama ini disangkanya seorang yang jahat dan perosak masyarakat itu.

Saya tidak terperanjat kalau Keith Ellison seorang Islam telah menang dalam suatu pemilihan kepimpinan di suatu daerah di Amerika Syarikat tidak berapa lama dulu. Tidak ada sebab calon Islam tidak boleh menang kerana sebagai orang yang beragama Islam dia pasti dapat menampilkan cirri-ciri yang terbaik hasil dari ajaran Islam itu. Dan melalui amalan demokrasi, yang terbaik pasti akan terpilih.

Walaupun dalam sejarah umat Islam melalui banyak peperangan, tetapi peperangan bukanlah pilihan utama ajaran Islam dan bukan juga satu-satu cara untuk mati syahid seperti yang disalah anggap oleh kebanyakan orang.

Bagi Islam, peperangan adalah pilihan terakhir, itupun bila pihak lawan menyerang atau menggunakan kekerasan. Peperangan hanya untuk mempertahankan diri bukan untuk menyerang atau menjajah. Islam menyanjung tinggi kepada budaya keintelektualan, perbincangan, berhujah, perdebatan yang sihat dalam menangani salah faham antara sesama manusia.

Nilai-nilai yang baik yang bersesuaian dengan fitrah dan kehendak manusia seperti, berbuat baik kepada insan dan makhluk, amanah, jujur, bersikap adil, penyayang, saling hormat, perihatin, peramah dan mesra adalah merupakan nilai-nilai yang sepatutnya menjadi pakaian umat Islam.

Janganlah kita terlalu cepat menyalahkan Islam bila kita kalah dalam pemilihan secara demokrasi, periksalah diri kita sendiri, apakah kita telah melakukan yang terbaik seperti yang dikehendaki oleh agama Islam itu.

Lihatlah saja kepada Tan Sri Lee Lam Thye, beliau pernah menjadi calon DAP di suatu masa dulu, orang-orang Melayu yang beragama Islam pun menyokong beliau dalam setiap pemilihan, sehinggakan beliau tidak pernah tewas walaupun mewakili parti pembangkang. Dengar ceritanya, orang PAS dari Kelantan pun pernah datang ingin melihat sendiri apa yang dilakukan oleh Lee Lam Thye di kawasannya sehingga dapat memikat hati-hati pengundi di situ kepadanya.

Kalau Lee Lam Thye yang bukan Islam boleh buat, saya tak fikir calon Islam juga tak boleh buat yang lebih baik dari apa yang dilakukan oleh Lee Lam Thye. Tetapi apa yang biasa kita lihat, calon Islam bukan sahaja tidak dapat memikat orang bukan Islam, hendak memikat hati pengundi orang Islam sendiri pun susah.


No comments:

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com