Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Wednesday, June 27, 2007

Penyakit Hasad Dengki orang kita

Satu dari perangai buruk kebanyakan orang kita, tidak senang melihat orang lain lebih dari kita. Kita rasa susah hati bila kawan kita atau jiran kita lebih kaya atau lebih berjaya dari kita. Kalau boleh biarlah mereka itu tidak mendapat lebih dari apa yang kita ada atau sekurang-kurangnya sama dengan apa yang kita ada. Perasaan iri hati ini memang telah sebati dengan budaya orang Melayu.


Malah di zaman yang lampau, ada di antara mereka yang sanggup menggunakan cara kotor seperti menabur fitnah dan menggunakan ilmu hitam atau sihir semata-mata tidak suka melihat saingan mereka lebih maju darinya. Apabila kesedaran beragama di kalangan masyarakat kita semakin bertambah baik maka penggunaan ilmu hitam untuk menghapuskan pesaing makin bertambah kurang.


Namun begitu perasaan iri dan rasa tidak senang dengan kejayaan orang lain itu masih juga belum hilang dari masyarakat kita. Padahal agama kita juga melarang perasaan iri yang sedemikian. Perasaan iri seperti inilah yang boleh menghalang bangsa kita dari mencapai kejayaan dan kemajuan.

Orang Cina mempunyai satu pegangan yang begitu menarik yang berkaitan dengan kejiranan iaitu ‘jiran yang kaya lebih baik dari jiran yang miskin’. Sepintas lalu falsafah ini kelihatan biasa saja tetapi jika diamati dengan teliti, ia boleh memberi kesan yang besar kepada sesuatu masyarakat yang menghayati falsafah tersebut. Berbanding dengan fahaman masyarakat Melayu, masyarakat kita tidak berasa senang dengan jiran yang lebih kaya.


Padahal kalau kita menggunakan fikiran yang rasional, jiran yang kaya sebenarnya tidak akan menyusahkan kita sekalipun mereka tidak memperdulikan kita. Tetapi jika jiran kita miskin, bukan saja mereka tidak mampu untuk membantu kita, silap-silap mereka pula meminta bantuan dari kita, paling kurang pinjam cili atau garam. Kalau jiran kita kaya tentu anak-anak kita akan diutamakan untuk bekerja dikilang atau dipejabat mereka.


Kalau kita membuka kedai runcit tentulah kedai kita akan maju kerana orang-orang kaya ini mampu berbelanja besar. Tetapi jika jiran-jiran kita miskin, mereka bukan saja tidak mampu untuk berbelanja besar di kedai kita, silap haribulan mereka beli pun cara hutang.


Ini bukanlah bermakna kita benci jiran yang miskin tetapi yang hendak ditekankan di sini ialah tidak seharusnya kita iri dengan jiran kita yang lebih kaya atau lebih berjaya dari kita. Sebenarnya banyak faedah yang kita dapat bila jiran kita kaya. Kalaupun faedah itu tidak kita dapat secara lansung, secara tidak lansung kita akan dapat juga faedahnya.


Berdasarkan kepada inilah dapat kita lihat kenapa masyarakat Cina tidak ada menaruh perasaan iri terhadap jirannya yang lebih kaya. Orang Melayu kalau buka kedai, suka kalau ditempat itu hanya ada satu kedai dia sahaja, jadi semua orang akan bertumpu ke kedai dia sahaja. Kita kena ingat, mana ada orang nak pergi ke pekan yang mempunyai satu atau dua kedai sahaja.


Orang mesti tertarik ke pekan yang mempunyai banyak kedai yang tentunya mempunyai banyak pilihan. Sebaliknya pekedai Cina tidak pernah berasa bimbang jika orang lain membuka kedai berdekatan dengan kedainya, kerana ini akan menarik lebih ramai lagi orang untuk datang ke kawasan itu.

Tuesday, June 19, 2007

Musuh Utama Umat Islam ialah Kebodohan bukan Israel

Pertelingkahan antara dua kumpulan Palestine yang bersaing untuk mendapatkan kuasa baru-baru ini mendedahkan kepada kita betapa tidak cerdiknya umat Islam dalam menyelesaikan masalah mereka.

Jelaslah kepada kita musuh utama Islam hari ini bukanlah disebabkan Israel terlalu kuat tetapi disebabkan kebodohan umat Islam itu sendiri.

Sungguh menghairankan dan memalukan bila Kumpulan Militan Palestine Fatah berperang dengan Kumpulan Militan Palestine Hamas sedangkan kedua-duanya diwujudkan untuk memerangi Israel.

Menang jadi arang, kalah jadi abu, manakala pihak Israel pula mendapat kemenangan percuma tanpa melepaskan sebutir peluru pun.

Kita memang tahu benar dasar pecah dan perintah yang biasa diamalkan oleh kuasa barat dalam menguasai dunia ketiga tetapi kita seperti terus merelakan diri kita menjadi mangsa kepada dasar itu.

Kerana kebodohan kita menjadikan kita tak kenal kawan dan tak kenal lawan. Kadang-kadang kawan sendiri kita lihat sebagai musuh.

Kita boleh saja berbeza pendapat dalam politik sesama kita, tetapi tidak sepatutnya sampai mengangkat senjata, berbunuhan atau berperang sesama sendiri walau atas apa alasan jua, kerana ianya hanya akan menguntungkan musuh kita.

Selain dari dasar pecah dan perintah yang amat berkesan dalam melemahkan musuh, pihak barat juga menggunakan pendekatan ‘penglabelan negatif’ dan pendekatan mengurangkan bilangan musuh.

Sebagai contoh walaupun musuh tradidisi Israel adalah umat Islam dan Kristian keseluruhannya tetapi Israel tidak memerangi semua dalam satu masa. Sebaliknya mereka akan memerang musuh yang paling utama yang kelompoknya sangat kecil mengikut keutamaan. Buat masa ini serangan atau musuh Israel hanya ditumpukan kepada kumpulan militan Hamas. Malah pada suatu masa dulu Israel telah mengalihkan dan mengistiharkan kumpulan militan Hizbullah di Lebanon sebagai musuh yang di perangi.

Apabila media barat melaporkan tentang program pengkayaan nukliar Iran, mereka akan merujuk Iran sebagai ‘Rejim’ Ahmadinejad, mereka tidak merujuk kepada Iran keseluruhannya. Tetapi bila mereka merujuk kepada Amerika Syarikat, mereka akan merujuknya sebagai ‘Pentadbiran’ Bush, seolah-olah Bush pemimpin yang mendapat restu rakyat Amerika manakala Ahmadinejad pemimpin yang bersendirian. Padahal kita tahu kedua-dua pemimpin itu adalah pilihan rakyat mereka.

Kumpulan militan yang menentang agenda barat dan Israel dilabel sebagai ‘pengganas’. Negara yang menyokong mereka dianggap ‘liberal’. ‘Hak asasi manusia’ dan ‘demokrasi’ dijadikan alasan untuk mereka camputangan untuk menurunkan pemimpin sesebuah negara yang tidak sehaluan dengan mereka. Walhal Kepimpinan Hamas yang dipilih secara demokrasi pun tidak pula mendapat sokongan mereka. Di situ jelas betapa double standard nya mereka terhadap demokrasi.

Media barat juga selalu melabelkan negara-negara Amerika Utara dan negara-negara Eropah sebagai ‘masyarakat antarabangsa’ untuk kepentingan dunia barat. Sekalipun negara-negara tersebut hanyalah mewakili beberapa negara sahaja di dunia ini. Apabila media barat melaporkan program nukliar Iran tidak disenangi oleh masyarakat antarabangsa ini bermakna tidak semestinya majoriti negara di dunia ini tidak senang, tetapi sudah memadai dengan beberapa buah negara di Amerika Utara dan Eropah sahaja.

Di pihak pejuang-pejuang militan Islam pula, bukan sahaja tidak menggunakan pendekatan mengecilkan bilangan musuh malah mereka bermusuhan dan berperang sesama sendiri. Mereka bukan sahaja berperang dengan Israel tapi dalam masa yang sama mereka berperang dengan Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah, malah negara Islam yang pro Barat pun mereka serang.

Umat Islam terlalu ghairah untuk mati syahid di bunuh oleh musuh Islam, tetapi apa yang kita lihat kebanyakan mereka berakhir dengan mati berbunuhan sesama mereka atau mati dengan meletupkan diri sendiri.

Masih banyak cara yang lebih bermoral dan lebih bermaruah untuk mendapatkan mati syahid. Sudahkah kita berjuang untuk memajukan umat Islam dalam bidang ekonomi, sains dan teknologi. Sudahkah kita berjuang untuk mendidik umat Islam menghayati nilai-nilai murni. Sudahkah kita berjuang untuk berunding secara damai dan berdailog dalam menyelesaikan pertikaian antara sesama Islam dan dengan Barat. Sudahkah kita berjuang dengan hujah dan berdebat secara bijaksana dengan golongan bijak pandai bukan Islam. Sudahkah kita menyampaikan risalah Islam secara menyeluruh dan hikmah kepada orang bukan Islam. Saya rasa inilah medan-medan jihad yang patut menjadi keutamaan kita.

Kita kena lihat keutamaan dalam perjuangan kita. Apakah dengan mendedahkan dada kita kepada senjata musuh yang canggih-canggih itu sebagai keutamaan kita. Yang jelasnya kebodohan kita dalam memahami Islam itulah sebenarnya musuh utama kita di waktu ini.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com