Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Tuesday, August 28, 2007

Kewajaran perlambakan ilmu diperingkat kanak-kanak

Satu sikap pelik yang melanda masyarakat kita hari ini ialah berasa bangga bila melakukan perkara-perkara yang tak baik. Sebagai contoh, ada sesetengah orang kita rasa megah bila ia berjaya menggunakan telefon dengan tidak dikenakan bayaran. Mereka rasa bangga bila dapat menggunakan kaedah tertentu dapat mengelak dari membayar tempat letak kereta. Berasa bangga dengan menggunakan muslihat tertentu dapat melepaskan barang-barang bercukai dari dikenakan cukai oleh kastam. Berasa bangga berjaya menggunakan kad kredit palsu dan menggunakan alat tertentu dapat mengelak dari kena perangkap laju semasa memandu. Sehinggakan seperti sudah tertanam dalam pemikiran masyarakat kita iaitu mereka akan sentiasa mencari jalan bagaimana untuk mengelak dari dikenakan bayaran dan mengelak dari dikenakan tindakan undang-undang. Dalam perkara-perkara sedemikian mereka nampak begitu kreatif. Bukankah lebih baik jika kreativiti yang ada pada mereka itu dihalakan kepada mencipta perkara-perkara yang mendatangkan kebaikan kepada masyarakat.

Mungkin satu cara untuk menghalang gejala yang disebutkan di atas dari terus menular dalam masyarakat kita ialah melalui pendidikan. Pendidikan di peringkat rendah iaitu di peringkat kanak-kanak harus menekankan kepada pembinaan peribadi mulia. Mereka perlu dididik untuk mencintai kebaikan dan berbangga untuk melakukan kebaikan. Rasa bangga untuk melakukan kebaikan dan menyumbang perkara-perkara baik kepada masyarakat perlu ditanamkan kepada pemikiran mereka. Nilai-nilai mulia seperti rajin, suka membantu, sabar, bertolak ansur, prihatin perlu disuburkan dalam jiwa mereka. Manakala nilai-nilai yang tercela seperti pemalas, tidak sabar, mementingkan diri sendiri, menipu, meniru perlulah dikikis dan dihindarkan dari mereka.

Sebaliknya apa yang kita nampak hari ini, pendidikan peringkat rendah kita lebih berorientasikan pendidikan pengetahuaan yang mana segala macam jenis ilmu dilambakkan kepada mereka, dari ilmu berbentuk agama hinggalah kepada ilmu sains, metamatik dan komputer kerana kita mengharapkan kanak-kanak ini akan menjadi orang yang berilmu pengetahuan luas dan bermaklumat. Tetapi hasilnya, orang-orang yang terdidik di bawah sistem seperti ini begitu banyak mendatangkan masalah kepada kita. Mereka memang berilmu luas tetapi di waktu yang sama moral mereka tidak boleh dibanggakan.

Di samping mendidik nilai-nilai mulia yang disebutkan tadi, perkara lain yang perlu ditekankan dalam pendidikan peringkat rendah ini ialah melatih kanak-kanak ini berfikir, melatih mereka mengeluarkan pendapat samada melalui lisan mahupun tulisan dan melatih mereka cara-cara berinteraksi dengan rakan-rakan dan masyarakatnya. Matapelajaran yang dapat mengasah fikiran kanak-kanak perlu diwujudkan, dengan cara ini kita akan dapat menghasilkan manusia yang mampu berfikir. Kalau mengimbau zaman lampau, latihan berfikir bagi mengasah daya fikir kanak-kanak secara tidak formal memang telah wujud dalam masyarakat Melayu kita, bentuk permainan tradisional yang dinamakan ‘teka-teki’ itu sebenarnya adalah satu alat yang bertujuan menguji dan mengasah kanak-kanak berfikir. Sepatutnya bentuk permainan yang seperti ini boleh kita sesuaikan dengan keadaan zaman ini untuk dikembangkan kepada kanak-kanak hari ini bagi tujuan yang sama.

Latihan bertutur dan menggalakkan mereka memberi pendapat di dalam bilik-bilik darjah akan menjadikan mereka manusia yang berani mengeluarkan pendapat bila dikehendaki. Guru-guru kita sekarang ini begitu sibuk mengajarkan berbagai-bagai ilmu pengetahuan kepada murid-muridnya sehinggakan tiada masa untuk melatih kanak-kanak ini bertutur dengan baik dan tiada masa untuk mendengar pendapat mereka. Sistem yang melambakkan segala macam ilmu pengetahuan kepada kanak-kanak seperti yang ada sekarang ini perlu dikaji semula kesesuaiannya. Apa perlunya mengajarkan perbezaan Haji Tammatuk dengan Haji Kiran kepada kanak-kanak yang masih mentah sedangkan mereka akan pergi menunaikan haji mungkin pada umur lima puluhan. Bolehkah mereka ingat apa yang mereka belajar lima puluh tahun dahulu. Kadang-kadang pengetahuan agama yang diajarkan kepada kanak-kanak ini lebih kepada untuk mendidik mereka menjadi khadi bukan untuk mendidik mereka menjadi manusia berakhlak mulia.

Kenalah kita lihat semula kesesuaian dan keperluan suatu ilmu itu diajarkan di peringkat sekolah rendah. Murid-murid bukan sahaja terpaksa belajar benda-benda yang tidak sesuai dan tidak perlu, malah kerajaan terpaksa menggaji lebih ramai guru untuk mengajar topik-topik yang tidak banyak manafaatnya itu. Bukankah lebih baik kalau guru-guru tersebut bekerja di dalam sektor-sektor yang lebih produktif.

Pendidikan diperingkat rendah perlulah menekankan pendidikan yang dapat menghasilkan manusia berperibadi mulia yang mampu berfikir dan mengeluarkan buah fikiran.Pernah pensyarah di United Kingdom mendakwa, lebih baik memberi syarahan kepada dinding daripada memberi syarahan kepada penuntut Malaysia kerana dinding dapat memantulkan balik suaranya. Rasa kurang berani kedepan, kurang berani untuk bertanya, kurang berani memberi pendapat dan buah fikiran ini, sebenarnya sedikit sebanyak ia adalah berpunca dari cara kita menerima pendidikan di peringkat rendah. Cara yang mana guru sahaja bercakap dan murid diam adalah cara pendidikan yang dianggap betul di sini. Oleh itu sudah sampai masanya sistem pendidikan kita berubah kepada sistem pendidikan yang dapat menghasilkan manusia yang mampu berfikir, bukan setakat menghafal sahaja dan manusia yang mampu mencipta, bukan setakat mengguna sahaja.

Thursday, August 16, 2007

Suara anak merdeka

Mungkin Wee Meng Chee telah melakukan kesalahan yang agak berat kerana telah mengubah suai lagu Negara Ku yang sepatutnya sentiasa dihormati oleh setiap warga. Apatah lagi lagu itu telah di’rap’kan, yang mana kita tahu lagu rentak ‘rap’ ini dianggap oleh kebanyakan orang sebagai muzik kelas rendah atau ‘under ground music’.

Kalau kita menyorot kembali bagaimana muzik rap ini bermula, ia tercetus dari luahan tidak kepuasan hati anak-anak muda kulit hitam Amerika terhadap layanan yang mereka terima dari warga kulit putih yang mendominan negara mereka.

Mungkin untuk tujuan sama Wee Meng Chee juga telah memilih muzik rentak ‘rap’ ini untuk menyatakan tidak puas hatinya terhadap beberapa polisi kerajaan terhadap kaumnya atau terhadap sikap ‘buruk’ pegawai-pegawai kerajaan yang didominan oleh orang Melayu.

Dan kenapa Wee Meng Chee memilih lagu Negara Ku sebagai asas lagu ciptaannya itu mungkin kerana lagu itu merupakan lambang negara Malaysia, negara di mana dia menjadi warganya. Sudah tentu dengan menggunakan lagu Negara Ku beliau akan mendapat perhatian dari semua rakyat Malaysia, dan perhatian inilah yang memang beliau inginkan.

Mungkin ada sebahagian tuduhan-tuduhannya yang dilemparkan dalam lagu itu ada asasnya. Pepatah ada mengatakan, kalau tiada angin masakan pohon bergoyang. Kadang-kadang apa yang dialami oleh rakyat jelata diperingkat bawah sukar untuk sampai ke peringkat atas sebab-sebab yang tertentu. Atas alasan boleh menyentuh sensitiviti perkauman, sensitiviti agama dan macam-macam sensitivi lagi, suara rakyat yang tidak puas hati terhadap sesuatu perkara terus terpendam dalam hati masing-masing.

Setelah 50 tahun kita merdeka, sudah pasti sebahagian besar rakyat negara ini adalah lahir selepas negara merdeka. Sudah tentu semua anak-anak Malaysia tidak kira kaum merasakan negara ini adalah negara mereka dan mempunyai hak untuk bersuara dan mendapat layanan yang saksama.

Memang betul kita mempunyai kontrak sosial yang telah dipersetujui di masa orang tua kita hendak memerdekakan negara kita ini dahulu. Tetapi untuk generasi sekarang, apakah kontrak sosial itu masih relevan. Kita kena juga melihatnya dari segi nilai kemanusiaan sejagat. Kalau air yang kita jual ke Singapura pada harga tiga sen bagi setiap 1000 liter padu pada tahun 1965, apakah harga itu masih berpatutan dan munasabah di masa ini. Walaupun dari segi undang-undang Singapura tidak salah untuk tidak mengkaji semula harga itu di waktu ini, tetapi dari segi moralnya apakah Singapura boleh dianggap sebagai bertimbang rasa.

Kita boleh saja mengekalkan kontrak sosial yang telah dipersetujui bersama oleh orang tua kita dahulu tanpa boleh disoal, tetapi kita akan lebih dihormati lagi jika kita bermurah hati kepada semua rakyat untuk mengkajinya semula supaya ia sentiasa menepati keadilan dan tidak ada pihak yang terinaya.

Kita tak boleh selamanya hanya mendengar lagu merdu yang didendangkan oleh UMNO, MCA dan MIC, perlunya juga kita mendengar lagu sebenar dari semua lapisan rakyat yang mungkin tak sedap untuk didengar.

Mungkin Meng Chee kurang ‘patriotik’ kerana mencemar lagu Negara Ku, tetapi rasanya lebih tidak patriotik lagi orang-orang yang mengamalkan rasuah, tidak amanah yang menjadi kegusaran Meng Chee dalam lirik lagunya.

Wednesday, August 08, 2007

Apa perlunya kantin di tender setiap tahun?

Telah menjadi kebiasaan kantin-kantin di negara ini terutamanya di pejabat-pejabat kerajaan dan sekolah akan melalui proses tender untuk setiap tahun atau dua tahun sekali. Tujuan asal tender itu memanglah baik, ia dapat menjamin kakitangan dan murid sentiasa mendapat makanan yang lebih baik, lebih sedap dengan harga yang berpatutan.


Tetapi dengan membuka tender bagi setiap tahun atau setiap dua tahun ini tidak kurang juga telah banyak mengundang perkara-perkara yang tidak sihat dan amalan yang negatif.


Satu perkara yang tidak sihat boleh berlaku dalam pemberian dan kelulusan tender ini ialah memberi ruang kepada pegawai-pegawai yang meluluskan tender terlibat dengan amalan rasuah. Mungkin ada pengusaha kantin yang begitu ghairah untuk memenangi tender tidak teragak-agak untuk merasuah pegawai-pegawai tersebut.


Mungkin juga ada pegawai-pegawai yang berkuasa dalam pemberian tender ini turut mempunyai kepentingan dalam pengendalian kantin. Samada beliau secara tidak langsung menjadi rakan kongsi dengan pengusaha kantin tersebut ataupun mempunyai hubungan saudara dengan pengusaha kantin itu.


Apabila pegawai-pegawai yang meluluskan pemberian tender kantin ini ada kepentingan diri maka matlamat untuk mendapatkan makanan terbaik dengan harga berpatutan tidak mungkin akan dapat dicapai. Pengusaha kantin yang tulin yang betul-betul berminat dalam mengendalikan kantin tentunya tidak akan dapat bertanding secara adil bila pegawai-pegawai tersebut mempunyai kepentingan diri.


Untuk mengelakkan perkara-perkara yang negatif ini, adalah lebih baik jika pengendali kantin terus dikekalkan selagi orang ramai berpuashati dengan perkhidmatan mereka.


Selagi tiada aduan dan rungutan dari orang ramai terhadap kebersihan, kualiti makanan dan harga makanan yang mereka tawarkan, tidak ada sebab untuk kita menukar pengusaha-pengusaha kantin tersebut.


Bayangkan kalau setelah dua tahun atau setelah empat tahun seorang pengusaha kantin itu tidak dapat mengekalkan peniagaannya disebabkan gagal untuk memenangi tender seterusnya maka beliau dan pekerjanya akan kehilangan sumber pendapatan secara mendadak. Ini samalah seperti orang yang bekerja dalam satu jabatan, setelah dua tahun bekerja dia diberhentikan secara mendadak, tentulah beliau akan kehilangan punca pendapatan.


Tidak ada pekerja yang suka diberhentikan secara tiba-tiba setelah berapa lama bekerja, begitu jugalah akan berlaku kepada pengusaha-pengusaha kantin. Sudah tentu ini akan menimbulkan kesulitan kepada mereka.


Tidak ada salahnya kita membenarkan pengusaha-pengusaha kantin terus kekal dalam perniagaannya, dengan cara itu mereka dapat menumpukan sepenuhnya kepada usaha mereka tanpa bimbang untuk diberhentikan. Pembantu dan pekerja kantin juga akan menganggap pekerjaan mereka sebagai kerja tetap yang ada jaminan masa depan dan bukan sebagai untuk kerja sementara sahaja.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com