Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Sunday, June 29, 2008

Sudah sampai ajal UMNO

Telah menjadi lumrah alam setiap tamaddun akan menemui masa ajalnya. Tidak ada kegemilangan sesuatu tamaddun yang akan terus kekal melainkan akhirnya akan menemui masa ajalnya.

Itulah juga yang bakal dihadapi oleh organisasi politik UMNO sekarang, UMNO telah pun memerintah Negara kita lebih dari 50 tahun dan UMNO telah pun melalui zaman kegemilangannya.

Apabila berada di zaman kemuncak kekuasaannya, berbagai perkara-perkara bobrok telah menjadi amalannya. Sehingga amalan-amalan buruk ini sukar untuk dihilangkan dari budaya UMNO kerana ianya telah mendarah daging.

Apabila Pak Lah yang terkenal dengan sifat ‘bersih’ itu mengambil alih kuasa dari Dr. Mahathir, semua rakyat telah berasa lega kerana merasakan seperti telah keluar dari mulut harimau.

Dalam ucapan-ucapan aluannya sebagai Perdana Menteri, Pak Lah telah memberi keyakinan kepada kita untuk membuat perubahan, seperti menghapuskan rasuah, mengembalikan kredibiliti polis, badan pencegah rasuah dan badan kehakiman.

Tetapi keyakinan saya kepada Pak Lah buat pertama kalinya hilang bila Yong Teck Lee, presiden parti politik SAPP Sabah dikenakan dakwaan rasuah oleh Badan Pencegah Rasuah hanya sehari selepas Yong Teck Lee membuat kenyataan terbuka tidak yakin dengan kepimpinan Pak Lah.

Sedangkan kes rasuah tersebut dikatakan telah berlaku sekitar 12 tahun yang lalu.
Tindakan Badan Pencegah Rasuah itu telah meloyakan tekak saya dengan kepimpinan Pak Lah. Nampaknya Pak Lah tidak banyak beza dengan Dr. Mahathir dalam cara menghapuskan penentang politiknya.

Selagi pemimpin-pemimpin politik disekelilingnya menunjukkan sokongan kepadanya selagi itulah kesalahan-kesalahan mereka tidak akan dibongkar, tetapi apabila mereka cuba hendak menggugat dan menentangnya maka bersedialah untuk menghadapi tindakan makamah dengan kesalahan-kesalahan yang telah mereka lakukan walaupun kesalahan itu berpuluh tahun telah berlalu.

Nampaknya Badan Pencegah Rasuah masih lagi menjadi tunggangan pemimpin politik yang memerintah untuk dijadikan sebagai senjata politik untuk mengugut penentangnya.

Kita berasa amat sedih dan kesal bila membaca pendedahan bagaimana Dr. Mahathir telah menguasai badan kehakiman dan badan perundangan bagi kepentingan politiknya semasa beliau menjadi Perdana Menteri dulu. Di bawah hakim-hakim itulah juga kes Anwar Ibrahim telah diadili.

Dan kini sekali lagi Anwar Ibrahim disabitkan dengan kesalahan liwat untuk kali keduanya selepas tahun 1998. Secara peribadi saya tidak yakin beliau akan dapat pengadilan yang seadilnya memandangkan tidak ada jaminan yang pemimpin parti memerintah tidak akan menggunakan polis dan badan kehakiman bagi menghapuskan penentang politiknya.

No comments:

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com