Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Wednesday, March 19, 2014

Sikap mendakwa kumpulan kami sahaja yang benar dan diterima Allah akan merugikan Islam

Semasa Iran di bawah pemerintahan Shah Iran, tidak pernah kita dengar kata-kata Syiah itu bahaya, Syiah itu sesat dan Syiah itu terkeluar dari Islam. Kata-kata atau label ini hanya kita dengar selepas sahaja Khomenei berjaya menggulingkan Shah Iran dan menamakan Negara itu sebagai Republik Islam Iran.

Walaupun tidak dinafikan ajaran Syiah berbeza dari ajaran pengikut Ahlul Sunah Waljamaah (Suni), tetapi perbezaan ini hanya dibesar-besarkan dan dilebih-lebihkan dengan tujuan-tujuan yang tersembunyi.

Kemaraan pengaruh revolusi Iran yang dipimpin oleh Khomenei sangat dibimbangi oleh Negara-negara Arab di sekelilingnya yang mengamalkan sistem Raja monarki dan juga Negara-negara Islam sekular yang lain, termasuklah Negara kita Malaysia.

Semangat perjuangan orang Islam Syiah di Iran telah menjadi aspirasi dan menyuntik semangat kepada parti-parti politik yang pro Islam di Negara masing-masing.

Untuk menyekat kemaraan revolusi Islam Iran ini, maka satu cara yang sangat berkesan ialah dengan memperbesar-besarkan perbezaan antara Syiah dan Suni, dan melaga-lagakan mereka.

Malah kumpulan Al Arqam yang kemudiannya dikatakan sesat itu pun juga tidak kurang garangnya menggasak Syiah dan melabel Syiah sebagai bahaya.

Nabi Muhammad adalah nabi dan rasul terakhir, tidak akan ada nabi yang akan turun lagi untuk memberitahu kita, kumpulan atau fikrah mana yang betul dan mana yang sesat. Oleh itu ada baiknya kita berlapang dada kepada semua fikrah dan kumpulan. Kita masih ada Quran yang masih kekal asli dan hadis-hadis sahih untuk jadi panduan kita semua.

Quran adalah kitab petunjuk dari Allah. Jalan yang lurus dan hidayah itu adalah kurnia dari Allah, kita hanya perlu berdoa dan mengikhlaskan hati kepadaNya. Setiap rakaat solat kita mohon agar kita diberi petunjuk kepada jalan yang lurus, dan sudah pasti jalan yang lurus itu seperti yang dipandu dan digariskan oleh Allah melalui kitabNya Quran. Insyallah kalau kita membaca (memahami) Quran dengan hati yang ikhlas, pasti hati kita akan berat ke arah jalanNya.

Sebaliknya kalau tidak ada keikhlasan maka hati kita akan jadi seperti hati orang munafik dan kita akan mentafsir Quran ke arah yang sesat. Berapa ramai orang yang ada kepentingan telah mentafsirkan ayat-ayat Quran mengikut kepentingan mereka dan menyesatkan ramai orang.

Tidak dinafikan masyarakat Melayu pada era sebelum tahun 1960 an dulu, banyak melakukan perkara-perkara kurafat dan bidaah. Mereka jadi begitu bukanlah dengan sengaja atau mahu menolak ajaran Islam yang benar, tetapi lebih kepada kejahilan. Mereka tidak mudah mendapat sumber Quran yang ada terjemahan dan guru-guru agama yang arif.

Tetapi setelah ramai anak-anak orang Melayu yang menuntut ilmu di luar Negara, mereka telah dapat membawa ajaran yang benar tentang agama Islam. Mereka bukan sahaja telah memberi pencerahan kepada masyarakat, membenteras amalan kurafat dan bidaah, tetapi juga menghadapi tentangan dari kaum tua.

Tetapi cara mereka menyampaikan dakwah sangat dipuji, berhikmah, mereka tidak mengambil pendekatan bermusuhan dengan mereka yang mengamalkan amalan kurafat itu, bukan melabel mereka dengan label sesat atau kafir. Mereka tahu secara fitrahnya manusia ini cenderung kepada kebenaran, yang menutup mereka dari melihat kebenaran itu hanyalah disebabkan tidak ada ilmu atau jahil dan mengikutkan hawa nafsu.

Dengan melabel kumpulan lain sebagai Syiah, Wahabi, sesat, keluar dari Islam, kafir, hanya akan menjauhkan kita dari mereka dan meletakkan diri kita sebagai musuh mereka. Membunuh orang yang tidak sealiran dengan kita tidak akan menyelesaikan masalah.
Yang bathil tidak akan dapat mengalahkan yang benar. Kalau kita berada di kumpulan yang benar, kenapa harus takut dengan pihak yang bathil.

Sikap agama manusia ini dari zaman nabi Adam hingga sekarang, terdedah kepada penyelewengan dan salah pentafsiran, dan kalau dibiarkan manusia akan menuju kepada syirik dan kesesatan. Sebab itu manusia ini harus diperingatkan dengan ajaran yang benar secara berterusan. Kayu ukur kebenaran itu adalah Quran dan hadis yang sahih. Tidak siapa yang mahu sesat, semua mahu mencari kebenaran, semua mahu agama yang benar. Dengan ilmu sahaja kebenaran itu akan tersingkap.


Semasa Nabi Muhammad menyampaikan dakwahnya di Taif, baginda dibaling dengan batu. Penolakan mereka itu adalah disebabkan mereka itu jahil dan tidak tahu, dan Nabi sangat tahu akan perkara ini, baginda tidak marah dan tidak ada rasa dendam terhadap mereka. Tidak mahukah kita ambil pelajaran dari peristiwa Nabi di Taif ini? Kenapa kita sangat benci kepada kumpulan yang tidak sealiran dengan kita, malah kadang-kadang melebihi benci kita kepada musuh Islam sendiri.

Saturday, March 01, 2014

Label Wahabi digunakan untuk mereka yang menolak amalan arus perdana

Yang membezakan seseorang itu Islam atau tidak ditentukan oleh pegangan akidahnya. Sekalipun mereka mengaku orang Islam tetapi kalau pegangan akidahnya tidak menepati akidah yang dijelaskan oleh Quran maka tidaklah termasuk mereka itu golongan yang orang beriman atau Islam.

Sebelum tahun 1960 an dulu, orang-orang Melayu banyak mengamalkan perkara-perkara kurafat dan syirik. Mereka percaya kepada kubur dan ‘keramat’ untuk memohon hajat dan pertolongan. Bomoh dan ilmu sihir telah menjadi sebahagian terpenting kaedah menyelesaikan masalah dalam kehidupan mereka.

Walaupun mereka ketika itu mengaku sebagai orang Islam tetapi dari segi pegangan akidahnya memang jelas mereka telah terkeluar dari pegangan akidah yang telah digariskan oleh Quran.

Samada mereka itu mati masuk neraka atau masuk syurga disebabkan pegangan akidah mereka yang salah itu, hanya Tuhan sahaja yang tahu dan Dia saja yang menentukannya, tidak ada hak untuk kita mengatakan mereka itu mati masuk neraka.

Tentang perbuatan syirik atau mempersekutukan Tuhan dengan benda-benda lain itu memang jelas diterangkan dalam Quran sebagai akidah yang salah dan terkeluar dari Islam. Mana-mana mazhab pun sependapat tidak mempersoalkan perkara ini.

Walaupun soal akidah ini telah diterangkan di dalam Quran, tetapi ada dua aliran yang besar dalam pemahaman terhadap kewujudan Allah melalui pentafsiran mereka terhadap apa yang diterangkan oleh Quran.

Aliran yang pertama memahami sifat-sifat Tuhan melalui Quran secara tersirat atau takwil. Tuhan tidak bertempat, tidak ada bandinganNya dengan makhluk, keadaan dzat Allah itu tidak boleh dibayang dan digambarkan.

Manakala aliran yang kedua pula mempercayai sifat-sifat Tuhan itu melalui Quran secara tersurat. Mereka mengatakan Tuhan itu bertempat, Tuhan bertangan, Tuhan tinggal di langit dan duduk di atas Arasyi seperti tercatat dalam Quran.

Oleh kerana sifat dan keadaan dzat Tuhan itu tidak ada bandingannya dengan makhluk, maka sudah tentu sukar untuk menerangkan sifat-sifat Tuhan itu kepada manusia. Oleh itu tidak hairanlah kalau sifat Tuhan itu mustahil untuk diterangkan secara tersurat, melainkan harus secara tersirat atau takwil itulah yang lebih sesuai untuk Allah menerangkan sifat-sifatNya.

Tetapi malangnya ramai menuduh cara pemahaman akidah aliran kedua itu diamalkan oleh golongan Wahabi yang diasaskan oleh Muhammad Abdul Wahab. Persoalannya, benarkah golongan Wahabi dan pengasasnya Muhammad Abdul Wahab berpegang kepada akidah dari jenis aliran kedua ini?

Muhammad Abdul Wahab terkenal sebagai ulamak yang giat memerangi amalan kurafat dan bidaah di kalangan masyarakat di SemenanjungTanah Arab. Saya difahamkan tidak ada buku-buku yang ditulis oleh Muhammad Abdul Wahab yang boleh dijadikan bukti yang beliau berpegang kepada jenis akidah aliran kedua ini.

Seperti tidak masuk akal dan agak kontradik, seorang yang memerangi amalan kurafat dan bidaah yang mahu memelihara kesucian tauhid, dan dalam masa yang sama terjebak dalam aliran akidah yang salah. Apakah ini hanya satu tuduhan dan tomahan bagi memburuk-burukan diri beliau?

Akidah Nabi Isa tidak mestinya sama seperti akidah penganut Kristian, walaupun mereka mendakwa mereka mempunyai akidah yang sama seperti Nabi Isa. Akidah Ali bin Abi Talib tidak mestinya sama dengan akidah golongan Syiah, walaupun orang Syiah selalu mendakwa akidah mereka sama seperti akidah Ali bin Abi Talib.

Dan satu lagi persoalannya, betulkah golongan yang bermazhab Wahabi mendakwa diri mereka berpegang kepada akidah jenis aliran kedua ini? Masalahnya, siapakah ulamak yang boleh bercakap bagi mewakili golongan atau mazhab Wahabi? Begitu juga, siapakah ulamak yang boleh bercakap bagi mewakili golongan atau mazhab ahli sunah waljamaah? Bagaimana pegangan akidah rasmi dari kedua-dua mazhab atau golongan ini?

Ramai orang awam di Malaysia mengaitkan akidah jenis aliran kedua ini dipegang oleh golongan Wahabi. Saya rasa ini hanyalah tuduhan yang tidak berasas dan tomahan semata. Saya percaya akidah jenis aliran kedua ini memang ada dipegang oleh orang dan kumpulan-kumpulan tertentu, tetapi untuk mengatakan mazhab Wahabi berpegang kepada aliran akidah jenis ini, tidaklah benar.

Mungkin dalam mazhab ahli sunah wal jamaah pun terdapat orang-orang yang berpegang kepada jenis akidah aliran yang kedua ini. Tambahan pula mazhab selalu dikaitkan dengan perbedaan masalah fiqh. Orang bermazhab Shafie sebagai contoh, tidak semestinya mereka mempunyai kefahaman akidah yang betul-betul sama dengan pengikut mazhab Shafie yang lain.

Seperti sudah menjadi trend di Malaysia, ulamak arus perdana di Malaysia melabelkan ulamak-ulamak yang mempunyai amalan yang berbeza dengan mereka sebagai golongan Wahabi yang ditakuti.

Mereka melabelkan ulamak yang menolak amalan membaca Yasin di malam Jumaat, menolak majlis tahlil, menolak amalan marhaban, tidak membaca doa Qunut sebagai ulamak Wahabi.


Tambah malang lagi ada ulamak yang dituduh Wahabi kerana hanya berbeza pandangan politik dengan parti yang memerintah.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com