Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Thursday, September 19, 2013

UMNO membodohkan orang kampung untuk terus memerintah


Cuti hari Malaysia hari tu sey ado balik kampung. Sampai di kampung, omak sey cakap ado jiran namo Husin (bukan namo sobonar) nak buek kenuri doa selamat malam tu. Mulo tu maleh yo nak poie tompi sobab omak sey kuek yo ngajak, sey pun setuju lah.

Sey samo omak sey sampai ghumah Husin dalam pukul 9.00 malam. Majlis doa selamat baru nak mulo. Husin sebagai tuan ghumah membori sedikit ucapan dan kato alu-aluan. Husin menorangkan tujuan majlis doa selamat itu diadokan adolah sebagai tando kesyukuran atas kemenangan beberapa orang kampung itu dalam parti UMNO untuk jawatan Ketuo Bahagian dan Ketua Wanita.

Ketua Bahagian dan Ketua Wanita peringkat mano sey pun tak berapo pasti, sey pun tak ambik pot bonar pasal organisasi politik ini, baik parti UMNO mahupun parti Pakatan Rakyat. Yang pasti eh bukanlah Ketua Wanita UMNO Malaysia, yang masih disandang oleh Dato’ Shahrizat Jalil itu.

Solosai Husin membori kata-kata aluan, dio mintak imam membacokan doa untuk majlis itu. Sebolum imam membaco doa, dio cakap sambil menyindir bercampur lawak, “ini bukan doa selamat, ini doa UMNO”. Tersongeh Husin dan hadiran mendongar sindiran tajam imam itu.

Lopeh selosai doa selamat dibacokan, Husin menjomput hadiran untuk menikmati makanan barbeque yang disediokan di kawasan lapang di luar ghumahnya.

Sambil menikmati hidangan yang agak lazat juga itu, ado seorang bernamo Adang Kemi (juga bukan namo sebonar) sodang rancak bercerito. Sey pun cubo menghampiri kumpulannya itu memasang telingo untuk mendongar apo yang diceritokan oleh beliau itu. Ini mesti ado cerito sodap, sobab itu ramai yang berkumpul mendongar cerito dia.

Adang Kemi adolah penduduk asal kampung itu juga. Dio tigo tahun lobih tuo dari sey. Dio memang pandai bercerito, sapo pun memang gomar dongar dio bercerito, dio bercerito sambil belawak. Memang tak jomu mendongar cerito dio.

Dio bercerito kisah-kisah lamo yang berlaku di kampung dan pokan Kuala Pilah. Cerito berkisar dengan kehidupan dan aktiviti orang kampung di maso dulu.  Kisah kotam rambut tukang gunting Mat Tepeng yang menyopit, kisah main hoki buah pinang, kisah senapang buluh buah cenoghai, kisah melastik burung, kisah menjual ayam ngoram, kisah menjual pucuk gelugor dan berbagai-bagai kisah lagi hinggalah kepada kisah daifnya keadaan jalan di kampung di masa tahun 60 an dulu.

Setelah mengimbau kisah-kisah mundur, susah dan miskin di masa dulu, dia cubo membandingkan dengan kehidupan yang amat selesa di zaman ini. Akhirnya beliau cubo menyedarkan dan menginsafkan pendengar-pendengar ceritonya supaya terus menyokong UMNO, kerana semuo pembangunan dan keselesaan yang dinikmati oleh orang kampung pada hari ini adolah disobabkan UMNO.

Begitulah parti UMNO menggunakan macai seperti Adang Kemi ini untuk terus memperbodohkan orang-orang kampung. Tidakkah macai ini tahu, Singapura yang tidak ado UMNO itu telah lobih maju dari Malaysia?

Kalau UMNO sudah jadi kerajaan, memang tanggungjawab UMNO lah untuk membangun dan menyediakan segala kemudahan, hasil dari cukai yang dikutip dan sumber bumi Negara ini. Kalau diberi kepada parti lain, pembangunan akan dilaksanakan juga.
UMNO terus memperbodohkan macai dan orang kampung untuk mereka terus berkuasa. Dengan kuasa yang ada, kumpulan elit UMNO dan kroninya akan terus dapat membalun kekayaan Negara tanpa diganggu gugat.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com