Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Friday, July 29, 2011

Semangat berkorban telah luntur dari masyarakat kita

“Jangan tanya apa sumbangan Negara kepada anda tetapi tanyalah apa sumbangan anda kepada Negara.” Tidak dinafikan, kata-kata hikmat ini yang diucapkan oleh presiden Amerika, John F. Kennedy pada 50 tahun dulu itu telah menjadi faktor utama dalam membentuk Amerika menjadi Negara terbilang di dunia seperti yang kita lihat hari ini.


Apa yang tersirat disebalik kata-kata itu ialah menuntut sikap berkorban dari rakyat Amerika, yang amat diperlukan untuk menempa kejayaan.

Dalam Islam sendiri pun telah ada latihan khusus untuk umatnya bagi mendidik nilai berkorban ini melalui ibadah Korban yang dilakukan setiap tahun sekali. Tetapi persoalannya, sejauh manakah kita telah menghayatinya dan mengamalkannya dalam urusan kehidupan kita?

Pengertian berkorban secara umumnya adalah menyumbang sesuatu kepada masyarakat dalam bentuk buah fikiran, tenaga, harta benda dan wang ringgit. Ia dilakukan atas rasa tanggungjawab, dengan ikhlas, tanpa mengharapkan apa-apa balasan melainkan ganjaran pahala dari Tuhan.

Walaupun hari ini selalu kita lihat terpapar di media, ramai orang-orang, termasuk pemimpin-pemimpin politik banyak memberi sumbangan, tetapi keikhlasannya hampir tidak ada.

Sebagai contoh, syarikat-syarikat perniagaan memberi sumbangan agar nama syarikatnya mendapat perhatian orang ramai, orang politik pula beri sumbangan untuk mengharapkan undi.

Pemimpin-pemimpin Negara dulu dulu ikhlas nak bantu dan majukan rakyat. Tanah diberi kepada rakyat, kerajaan membantu mereka mengusahakan ladang kelapa sawit dan getah. Pelajaran disediakan secara percuma untuk semua rakyat, biasiswa diberikan kepada pelajar yang layak masuk ke universiti awam dan universiti luar negeri. Hasilnya, kehidupan rakyat menjadi bertambah baik dan mampu keluar dari kepompong kemiskinan.

Pemimpin dulu rasa tidak senang hati kalau hendak bina kolam renang di rumahnya, kerana memikirkan masih ramai rakyat yang menggunakan perigi untuk mendapatkan air minuman. Isteri pemimpin dulu tidak rasa senang hati hendak pakai beg tangan berharga lebih satu ribu ringgit, kerana masih ramai kanak-kanak ke sekolah memakai baju yang bertampal-tampal kerana telah koyak, tidak mampu membeli yang baru.

Pemimpin dulu, siang malam berfikir macam mana hendak senangkan dan majukan kehidupan rakyat. Sebaliknya, pemimpin sekarang pula, siang malam berfikir macam mana hendak dapatkan semula undi rakyat.

Kawan saya pernah cerita kepada saya, wakil rakyat di kawasannya sangat baik, kalau dia pergi minum di sebuah restoran di pekan di kawasannya, dia akan bayar harga makan minum semua orang-orang yang kebetulan sedang minum di restoran itu.

Sebelum menjadi wakil rakyat, dia pernah bertugas menjadi tenaga pengajar di tempat saya bekerja. Tetapi saya tidak pernah pula dengar sepanjang beliau menjadi pensyarah dulu, beliau pernah bayarkan semua harga makan minum pekerja-pekerja semasa minum di kantin, walaupun sekali.

Teringat saya kepada tokoh-tokoh ilmuwan Islam zaman kegemilangan dunia Islam di masa lampau, seperti Ibnu Sina, Al- Farabi dan Al- Khawarizmi. Mereka mengorbankan masa, tenaga dan fikiran bagi menimba ilmu pengetahuan, membuat kajian, menulis dan menyebarkannya kepada orang ramai dengan kesungguhan dan minat yang amat tinggi tanpa sama sekali memikirkan habuan dunia.

Semua pengorbanan itu mereka lakukan untuk faedah dan kebaikan manusia. Mereka sentiasa berfikir siang dan malam untuk membuat kebaikan kepada orang ramai melalui sumbangan kepada pembangunan ilmu pengetahuan. Mereka mendapat dorongan kuat dari Quran yang telah mengajar dan menggalakkan orang beriman membuat kebaikan (amal soleh). Dan Tuhan telah menjanjikan syurga kepada mereka yang membuat kebaikan dalam kehidupan di dunia ini.

Semangat berkorban dan berlumba-lumba untuk membuat kebaikan yang menjadi pokok ajaran Islam ini telah menjadi formula penting yang telah membawa umat Islam berada di puncak gemilang di suatu masa dulu.

Sebaliknya di hari ini, semangat berkorban telah luntur dari masyarakat kita. Semua kerja dan sumbangan yang dilakukan mengharapkan ganjaran dan pangkat. Untuk memenuhi KPI yang telah ditetapkan, universiti kita pun terpaksa menetapkan syarat-syarat tertentu seperti bilangan jumlah kertas penyelidikan yang perlu dihasilkan oleh seorang pensyarah untuk dinaikkan pangkat atau diberi gelaran professor.

Maka berlumba-lumbalah pensyarah-pensyarah mendapatkan geran penyelidikan dan menyelia pelajar master dan PhD bagi menghasilkan kertas penyelidikan sebanyak mungkin bagi faedah dirinya.

Berbanding ilmuwan Ibnu Sina, Al- Farabi dan Al- Khawarizmi, difikiran mereka tidak pun pernah terlintas untuk mengejar pangkat dan gelaran professor atau yang setaraf dengannya, malah kehidupan setengah dari mereka begitu daif sekali, tetapi sumbangan mereka kepada masyarakat dunia sentiasa menjadi kenangan dan sebutan hingga ke hari ini.

Selepas zaman kegemilangannya, dunia Islam terus menjadi pudar, amal soleh hanya ditumpukan kepada ibadah khusus sahaja dan seolah-olah seperti tidak ada kaitan dengan urusan kehidupan yang lain. Agama Islam telah banyak disalah tafsir oleh mereka yang berkepentingan.

Umat Islam tidak mampu lagi menghasilkan atau menyumbang perkara-perkara yang baik kepada dunia. Sebagai contoh, demokrasi adalah sistem politik yang baik, dengan demokrasi rakyat berpeluang memilih pemimpin yang terbaik di kalangan mereka tanpa perlu melalui peperangan, perebutan kuasa dan pertumpahan darah.

Islam adalah agama yang cintakan keamanan dan perdamaian, tetapi sayangnya umat Islam tidak pernah terfikir untuk mencipta sistem sebaik demokrasi ini. Sebaliknya setiap kali untuk menentukan pengganti pemimpin atau untuk menukar pemimpin maka akan berlakulah pembunuhan dan peperangan sesama umat Islam kerana berebut kuasa atau berebut untuk menjadi pemimpin.

Dalam dunia perniagaan pula, usahawan di Barat telah mencipta sistem perniagaan yang begitu sistematik dan melindungi kepentingan pelanggan dan pengguna.

Sebagai contoh, lihatlah kepada rangkaian restoran Mc Donald dan KFC, datanglah di mana-mana restoran mereka pada bila-bila masa pun, pasti kita akan mendapat rasa dan kualiti yang sama. Tidak akan ada satu kepak ayam yang hilang, melainkan semuanya direkod dengan baik. Kenapa sebelum ini orang Islam tidak dapat mencetuskan idea sebaik ini?

Saya selalu memerhatikan sebuah kereta datang ke kawasan perumahan saya setiap kali waktu makan tengahari dan makan petang. Pemandu kereta tersebut akan menyerahkan mangkuk tingkat yang berisi makanan kepada rumah-rumah yang melanggannya. Dari pemerhatian saya, seorang pelanggannya adalah lelaki Cina yang tua yang tiada isteri dan anak-anaknya bekerja, manakala seorang lagi adalah seorang lelaki Cina yang terlantar sakit yang isterinya dan anak-anaknya keluar bekerja.

Sungguh bagus khidmat yang disediakan oleh masyarakat Cina ini. Kenapalah masyarakat orang Islam tidak terfikir untuk mencipta khidmat sebaik ini? Padahal kita juga mempunyai ibubapa yang tua, tinggal bersendirian atau pun yang sakit yang tidak mampu untuk memasak dan menyediakan makanan untuk diri mereka sendiri. Amat menyedihkan, umat Islam tidak lagi mampu menjadi umat pertama dalam membuat kebaikan dan membuat yang terbaik.

Di zaman datuk-datuk kita hendak menuntut kemerdekaan dari British dulu, ramai antara mereka yang telah memberi pengorbanan samada dalam bentuk sokongan moral, harta benda dan nyawa. Pengorbanan mereka adalah ikhlas demi kebaikan masa depan Negara.

Rakyat Mesir pun telah membuat pengorbanan, sanggup berdepan dengan polis dan tentera Mesir untuk menghalau presiden Hosni Mubarak kerana inginkan sistem demokrasi dilaksanakan di Mesir. Mereka telah faham dan sedar, hanya demokrasi sahaja yang menjamin dapat memberi kebaikan dan keadilan kepada mereka.

Walaupun mufti Mesir telah mengeluarkan fatwa, adalah haram menyertai demontrasi jalanan menentang Hosni Mubarak tetapi ini tidak bermakna Tuhan turut merestui fatwanya itu. Haram atau halal adalah ditentukan oleh Tuhan.

Derhakanya seorang anak itu bukanlah disebabkan ucapan derhaka yang keluar dari mulut ibunya. Derhaka atau tidak seorang anak itu ditentukan oleh Tuhan. Kalau seorang ibu mengarahkan anaknya membuat maksiat terhadap Tuhan, maka arahan itu wajib diengkari, dan anak itu tidak dianggap sebagai anak derhaka walau 100 kali perkataan derhaka keluar dari mulut ibunya.

John F. Kennedy telah ditembak mati oleh pihak yang tidak senang dengan beliau, tetapi kata-kata keramatnya itu terus hidup dalam jiwa masyarakat Amerika yang telah memberi inspirasi dan menjadi pegangan kepada rakyat Amerika, sehinggalah Amerika hari ini menonjol sebagai Negara yang paling berjaya dan menjadi peneraju dalam segala lapangan.

Sunday, July 24, 2011

Projek biometrik untuk jamu hantu raya

Petikan berita dari Utusan Malaysia 24 Julai 2011:


KANGAR 23 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan bersetuju memberi peruntukan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi melaksanakan sistem biometrik dalam pilihan raya akan datang.Menurut Perdana Menteri, pelaksanaan sistem tersebut bagi menjamin pilihan raya yang adil tanpa timbul lagi isu pengundi hantu sebagaimana didakwa oleh pihak pembangkang.

Ketika berucap pada Program Jalinan Mesra Rakyat di Dewan 2020 di sini, di Kangar, PM Najib menyatakan rasa bangganya kerana menjadi Negara pertama menggunakan sistem biometrik dalam pilihanraya. “Dan tidak ada negara lain yang menggunakannya walaupun negara maju," tambah beliau.
Apakah jaminan sistem biometric ini tidak terlepas dari penipuan? Apatah lagi system biometric ini tidak pernah dicuba di mana-mana Negara, tentu terdedah kepada banyak kelemahan yang tidak diduga. Biometrik adalah program computer yang dibikin dan dikawal oleh manusia, masih mempunyai kelemahan dari pencerobohan.

Apa masalahnya dengan dakwat kekal? Bukan sahaja kosnya murah tetapi telah dicuba di beberapa Negara dan terbukti berkesan untuk mengelakkan penipuan dalam pilihanraya.

Menggunakan sistem yang canggih dan mahal seperti sistem biometrik itu bukanlah perkara yang penting, apa yang lebih utama ialah kita mahu mengelakkan penipuan dalam pilihanraya, itulah isu utamanya.

Kita bimbang projek sistem biometrik ini diwujudkan hanya untuk memenuhi tuntutan selera hantu raya yang dibela, padahal sistem dakwat kekal yang jauh lebih murah itu pun sudah sangat memadai.

PM Najib juga cuba meyakinkan orang ramai, dengan berkata, kalau BN benar-benar memanipulasi pilihanraya, sudah tentu PAS telah lama kalah di Kelantan. Malah katanya lagi, ada parti pembangkang yang menang hanya dengan 3 undi sahaja, kalaulah benar pilihanraya boleh dimanipulasi, sudah tentu BN mudah untuk menambah sedikit undi lagi untuk menang.

PM Najib boleh bercakap apa sahaja untuk mempertahankan pendiriannya, tetapi di pihak Pakatan Rakyat juga ada hak untuk menyuarakan pandangan dan persepsi mereka.

Sudah banyak kita dengar dan lihat, nama orang yang telah mati masih ada dalam senarai pilihanraya. Ramai bekas-bekas tentera memberitahu kita, sepanjang berkhidmat mereka tidak pernah melihat atau memangkah kertas undi. Kalau satu atau dua orang bekas tentera berkata seperti itu, bolehlah kita kata mereka berbohong, tetapi kalau beratus bekas tentera berkata seperti itu, takkan kita senang-senang nak tuduh mereka bohong.

Ada juga alamat rumah yang dihuni oleh lebih 80 orang pengundi. Kenapa boleh jadi sampai demikian? Apa muslihatnya? Kalau pendatang asing pun, mereka tidak duduk sampai 20 orang dalam satu rumah.

Perlu juga diingat, demokrasi bukan sekadar mengadakan pilihanraya yang bersih dari penipuan, tetapi lebih dari itu, pilihanraya mesti berjalan dengan adil dan bebas.

Sangat jelas kepada kita, media kerajaan dan media perdana Negara ini dikawal oleh parti yang memerintah. Sikap dan lapuran mereka berpihak dan berat sebelah. Mereka menjadi alat propaganda dan alat kempen kepada parti yang memerintah. Ini bukanlah amalan demokrasi yang betul dan murni.

Agensi-agensi kerajaan, polis, SPRM, SPR dan badan kehakiman tidak patut dijadikan kuda tunggangan parti yang memerintah untuk mengekalkan kuasa mereka. Penyalahgunaan kuasa ini sudah bercanggah dengan amalan demokrasi.

Dalam keadaan demokrasi yang telah dicabul dan pertandingan yang berat sebelah ini, bukan sekadar 3 undi, kalau parti pembangkang dapat meraih 40% undi pun, secara moralnya sudah boleh dikira parti pembangkang menang, walaupun mereka kalah di atas kertas.

Wednesday, July 20, 2011

Di sebalik huruf Alif Lam Mim dalam Quran

Terdapat beberapa surah dalam Quran yang dimulai dengan huruf-huruf tulisan Arab seperti Alif Lam Mim, Alif Lam Mim Ra, Alif Lam Ra, Kaf Ha Ya Ain Shad, Ha Mim, Shod, Qaf, Nun, Tha Ha, Tha Sin Mim dan Ya Sin.


Ada beberapa tujuan dan hikmah kenapa Tuhan menggunakan huruf-huruf ini dipermulaan surah dalam Quran. Namun begitu, kita hanya boleh meneka mengikut fikiran kita sahaja, tujuan dan maksud sebenar hanya Dia sahaja yang tahu.

Quran diturunkan dalam bahasa Arab untuk panduan hidup seluruh manusia yang berbagai bangsa dan bahasa di dunia ini, hinggalah ke hari kiamat.

Sudah tentu seperti kitab-kitab lain, Quran juga akan diterjemahkan ke bahasa-bahasa lain untuk difahami oleh semua umat manusia.

Walau Quran diterjemahkan ke bahasa apa pun, orang akan tetap mengenali bahasa asal Quran itu adalah bahasa Arab, kerana huruf-huruf yang disebutkan di atas tadi tidak boleh diterjemahkan kepada huruf-huruf dari tulisan bahasa lain. Sebagai contoh huruf Alif tidak boleh diterjemah sebagai ‘A’ dan Lam tidak boleh digantikan dengan huruf ‘L’.

Oleh itu, ke bahasa apa pun Quran diterjemahkan, Alif Lam Mim akan terus kekal sebagai Alif Lam Mim, dan tidak boleh ditulis sebagai A L M.

Huruf-huruf tulisan Arab itu adalah lambang kepada Quran kerana ia menunjukkan bahasa asal Quran itu diturunkan.

Kalau kita perhatikan dalam Quran, selepas ayat yang dimulakan dengan huruf-huruf tulisan Arab ini akan dikuti pula dengan ayat yang mengandungi perkataan ‘kitab ini’ atau perkataan ‘Quran’.

Sekadar mengambil dua contoh, surah Al Baqarah, ayat pertama “Alif Lam Mim”, ayat kedua “Kitab ini tidak ada keraguan padanya..”, dan dalam surah Ad Dukhaan pula, ayat pertama “Ha Mim”, ayat kedua “Demi kitab yang menjelaskan”.

Begitulah juga dengan surah-surah lain dalam Quran yang dimulai dengan huruf-huruf, gaya persembahannya adalah sama. Ini menunjukkan adanya kaitan yang begitu rapat antara huruf-huruf tulisan Arab tersebut dengan kitab Quran itu sendiri.

Itulah kelebihan Quran. Sebaliknya ramai orang yang menyangka kitab Bible (Injil) itu diturunkan dalam bahasa Inggeris, tetapi sebenarnya bahasa asal kitab Bible adalah Hebrew.

Monday, July 18, 2011

Menziarahi Semula BERSIH 2

MENZIARAHI SEMULA BERSIH 2


Oleh: Kassim Ahmad

Walaupun telah saya tunjukkan kelemahan sistem dwi-parti ala Barat yang sesetengah rakyat kita mahu bawa ke negara kita, dan walaupun sistem ini sedang runtuh di negara-negara Barat sendiri, kemahuan ini boleh saya terima. Oleh itu, lapan tuntutan untuk mereformasi sistem pilihanraya kita yang dikemukan ole gerakan Bersih 2 boleh didengar dan dirundingkan. Sikap Kerajaan Pusat menolak perarakan itu suatu kesilapan.

Bahawa ia pertubuhan haram kerana tidak didaftarkan itu soal teknikal yang kecil. Kerajaan boleh segera mendaftarkannya. Soal perarakan besar itu akan menghalang lalulintas serta mengganggu urusan perniagaan juga boleh diketepikan demi memberi laluan kepada hasrat rakyat yang lebih penting. Soal perarakan itu boleh dieksploitasi oleh anasir-anasir jahat untuk menyebabkan huru-hara juga boleh dikendalikan oleh Polis.

Saya bukan pencinta Bersih 2. Tetapi rakyat berhak diberi kebebasan untuk berkumpul dan menyuarakan hasrat mereka. Saya juga sedar akan hak majoriti untuk dilindung daripada keadaan huru-hara dan gangguan kepada ketenteraman awam. Saya yakin bahawa kedua-dua tuntutan yang bertentangan ini boleh didamaikan dengan pengendalian yang bijaksana oleh pihak berkuasa.

Kita juga tahu bahawa ada petualang-petualang politik di antara kita yang ingin mengambil kesempatan dari perarakan besar rakyat ini. Kita juga sedar ada tangan luar yang ingin melihat (malah bukan setakat melihat, tetapi membiayai) kacau-bilau di negara kita. Ini satu daripada kesan sistem global yang kita huni sekarang.

Walaupun berhadapan dengan ini semua, lebih baik kita biarkan mereka luahkan hasrat mereka sepuas-puasnya daripada menghalang mereka. Polis harus bertindak sebagai penjaga keamanan, bukan sebagai penghalang hasrat rakyat.

Kita hairan mengapa pihak berkuasa tidak membenarkan perhimpunan itu diadakan di Stadium Merdeka. Mengapa harus di luar Kuala Lumpur? Halangan ini juga tidak menasabah.

Kita sedar bukan semua lapan tuntutan Bersih 2 itu patut. Tetapi mengapa hendak dihalang perbincangan terbuka? Biar semua rakyat lihat perbincangan itu. Hasilnya tentu akan menjadi baik. Kerajaan mesti bersikap terbuka dan mencari penyelesaian positif daripada bersikap tertutup dan negatif. Zaman feudal kita sudah berlalu. Sekarang kita memasuki zaman demokrasi.Kassim Ahmad seorang penulis bebas Malaysia. Laman web beliau www.kassimahmad.blogspot.com

Friday, July 15, 2011

Patriot diwujudkan sebagai alasan untuk polis tidak memberi permit

Demonstrasi jalanan di Kuala Lumpur merupakan satu masalah yang besar kepada Perdana Menteri. PM Tun Mahathir menjadi lemah bila digasak bertubi-tubi oleh demontrasi jalanan. PM Pak Lah pun tergugat dengan demontrasi jalanan Hindraf.


Perkembangan kebangkitan pro demokrasi di Negara-negara Arab dewasa ini, yang menggunakan medium demontrasi jalanan, sangat membimbangkan PM Najib.

Oleh itu tidak hairanlah kalau PM Najib mempunyai strategi tersendiri untuk menggagalkan demontrasi jalanan dari berlaku.

Dengan cara tidak memberi permit kepada perhimpunan yang menentang dasar pemerintah, belum tentu dapat menghalang atau menjamin perhimpunan itu tidak akan diadakan. Malah sebelum ini pun, tidak pernah berlaku di mana perhimpunan atau demontrasi jalanan yang tidak jadi diadakan disebabkan tidak dapat permit polis.

Permit polis tidak mampu untuk menghalang demontrasi jalanan tetapi ia hanya boleh dijadikan alasan untuk polis mengganas bagi menyuraikan perhimpunan yang tidak mendapat permit polis atau perhimpunan ‘haram’ itu.

Pada perhimpunan BERSIH 2.0 yang lalu, pihak penganjur langsung tidak menyangka pihak polis akan menutup semua jalan masuk ke Kuala Lumpur pada 9 Julai itu. Strategi ini nampak berkesan, sehingga ramai orang tidak dapat menyertai perhimpunan itu. Kalaulah jalan ke KL tidak ditutup, tentu jumlah yang mengambil bahagian jauh lebih ramai dari jumlah yang kita lihat pada hari itu.

Kita yakin strategi menutup jalan masuk ke KL telah lama mereka fikirkan. Inilah salah satu dari sebab kenapa mereka masih enggan memberi permit kepada perhimpunan BERSIH 2.0 walaupun lokasi perhimpunan telah diubah ke Stadium Merdeka. Kalau diberi permit, bermakna polis tidak boleh menutup jalan masuk ke KL.

Adakah penutupan jalan keluar masuk ke Bandaraya Kuala Lumpur oleh polis ini sah dari segi undang-undang? Adakah polis telah menggunakan kuasa yang berlebihan? Pihak polis mungkin boleh menjadikannya sebagai alasan untuk menghalang perhimpunan ‘haram’ itu. Tetapi bukankah perlembagaan kita telah menjamin hak untuk rakyat mengadakan perhimpunan aman?

Satu lagi strategi yang mereka gunakan ialah mewujudkan demontrasi penentang kepada pihak yang mahu mengadakan demontrasi. Dalam kes perhimpunan BERSIH 2.0 yang lalu mereka telah mewujudkan demontrasi penentang Patriot (Pemuda UMNO) dan kumpulan Silat Lincah.

Alasan kumpulan Patriot untuk mengadakan demontrasi jalanan sangat lemah, tetapi mereka terpaksa melakukannya juga, yang mungkin atas kehendak pemimpin UMNO sendiri. Mereka seolah-olah menjadi lawan dan musuh kepada perhimpunan BERSIH 2.0. Gelagat dan kewujudan mereka itu diperbesar-besarkan oleh media perdana. Pertentangan antara dua kumpulan yang bertentangan ini digembar-gemburkan sehingga kelihatan seperti boleh mengancam keselamatan Negara kalau demontrasi jalanan itu dibiarkan berlangsung. Oleh itu polis ada alasan yang kuat untuk menghalang perhimpunan BERSIH 2.0 demi keselamatan dan ketenteraman awam.

Lakonan ini diperkuatkan lagi dengan penemuan oleh pihak polis, bom molotov cocktail, parang dan baju-T BERSIH 2.0 di beberapa lokasi, menambah menakutkan orang ramai untuk menyertai perhimpunan BERSIH 2.0. Seterusnya memberi alasan lebih kuat kepada pihak polis untuk menghalang perhimpunan tersebut.

Abdul Azeez, orang kuat Patriot yang ditahan bersama Ketua Pergerakan Pemuda Umno Khairy Jamaluddin ketika Patriot membantah perhimpunan jalanan di Bukit Bintang semalam, berkata tindakan kumpulan itu bukanlah semata-mata mahu menyertai demonstrasi jalanan, sebaliknya sebagai satu protes terhadap pihak yang cuba mencetuskan kekacauan dalam negara.

Betulkah perhimpunan aman BERSIH 2.0 mencetuskan kekacauan, siapa sebenarnya yang buat kacau? Berapa banyak bom molotov cocktail yang telah meletup? Semua itu tuduhan melulu Abdul Azeez saja."Kita berjuang untuk mempertahankan Istana Negara dan Stadium Merdeka dari dicemari, dan yang paling utama, kita nak berdepan dengan orang derhaka dengan Yang di-Pertuan Agong dan negara tercinta.

Apa yang tercemarnya? Yang telah tercemar ialah demokrasi dan perjalanan pilihanraya, janganlah Abdul Azeez hendak lari dari isu yang sebenar. Cakap berkobar-kobar tetapi buntut sememeh dengan tahi."Patriot memang sentiasa tegas kalau ada pihak nak gugat kedaulatan negara, kerana kita akan duduk di barisan hadapan, dan kita akan himpunkan ratusan ribu Pemuda, jika perlu," katanya.

Betulkah ada ratusan ribu yang hendak berdemo dengan anda? Kalau betul ramai, kenapa perlu panggil mat-mat Bangla ikut sama berdemo pakai baju merah Patriot untuk meramaikannya?Semalam, selain Abdul Azeez dan Khairy, turut ditahan Penolong Setiausaha Pemuda Umno Datuk Megat Firdaus Megat Junid dan Exco Pemuda Umno Lokman Adam.Mengenai penganjur Bersih, Abdul Azeez yang juga Anggota Parlimen Baling berkata agenda perhimpunan semalam, yang kononnya bagi menuntut penambahbaikan Suruhanjaya Pilihan Raya, jelas bermotifkan politik.

Bangang ke apa? Pilihanraya itu sendiri memang salah satu komponen politik, mestilah orang politik yang patutnya ke depan untuk memperjuangkannya. Atas kesedaran politik jugalah maka BERSIH telah membuat tuntutan untuk menjadikan pilihanraya bersih, adil dan bebas."Semalam, semasa saya di dalam lokap, saya jumpa dan tanya beberapa orang makcik dalam penjara, dia kata diapun tak tahu, orang bagi duit suruh datang, nampaknya terbukti ramai yang tertipu dengan permainan kotor mereka ini," katanya.Sehubungan itu, beliau mencabar penganjur dan pemimpin pembangkang yang berselindung di belakang badan bukan kerajaan agar berdepan secara adil pada pilihan raya umum akan datang.

Abdul Azeez ini faham ke tidak? Atau buat-buat tak faham. Yang rakyat sedang tuntut sekarang ini ialah pilihanraya yang bersih, adil dan bebas. Sekali lagi dia cuba lari dari tajuk. Kalau pilihanraya kotor dan menggunakan taktik kotor dan menipu, kita tahulah siapa yang akan terus menang dalam setiap pilihanraya. Tidak hairanlah kalau dia berani cakap besar.

Wednesday, July 13, 2011

Angan-angan mereka hendak melihat Cina berbunuhan dengan Melayu pada 9 Julai tidak tercapai

Seorang pakcik yang berkopiah menuju ke arah saya, "Di manakah stadium?" Saya menuding jari ke depan. Lantas beliau berjalan ke arah sana, tanpa sebarang keraguan. Saya merasakan diri saya amat tidak berguna pada ketika itu.
Mengapa tidak saya bertindak sebagaimana pakcik itu? Berarak adalah hak kita. Mengapa pula saya takut? Saya tetap berdiri di situ, menyaksikan bagaimana orang tua itu dihalang polis, dan kemudian beliau terus berjalan ke depan.Kemudian saya berjalan, dan terserempak dengan seorang polis muda. Beliau bertanya untuk apa saya berada di situ, saya sekadar jawab, tak ada, cuma jalan-jalan.Beliau menunjuk ke arah Jalan Sultan, mengarahkan saya beredar dari situ, atau saya akan ditangkap. Saya tahu beliau cuba menakutkan saya. Masih awal lagi, saya tidak mahu timbul hal, maka saya pun beredar.Saya nampak sekumpulan orang di kedai KL Commercial Book Co., semacam orang PAS, maka saya berjalan menuju ke arah mereka. Pada hakikatnya, saya amat yakin dengan mereka. Saya rasa diri saya berselindung di dalam kelompok mereka pada ketika itu. Ya, saya rasa sangat selamat.Pada kira-kira jam 12.20 tengah hari, kelompok di sini hanya kira-kira 20 orang. Tiba-tiba kami dengar jeritan orang, dan kami bergegas ke situ dan mendapati kira-kira 2,000 orang. Mereka muncul entah dari mana, sungguh ajaib! Tapi kami masih menganggap bilangan ini terlalu sedikit!Pada kira-kira jam 12.30 tengah hari, saya tak berapa ingat lagi. Kami nampak sekumpulan manusia menuju ke arah kami melalui Jalan Sultan, sambil melaungkan slogan. Bilangan mereka terlalu ramai berbanding kami. Ramai orang tua yang bertanya, PERKASA? Pemuda UMNO? Kami berdiri di situ dan memandang, gagal mendengar apakah yang dilaungkan.Tiba-tiba, ada yang bertepuk tangan, berkata "Tengok, Cina ada, India ada, bukan PERKASA, bukan Pemuda UMNO, orang kita!" Kami bertepuk dengan gemuruh, berarak ke arah mereka untuk berkumpul bersama. Kami seolah-olah dapat membentuk pasukan kami, dan tidak lagi keseorangan atau kesepian."BERSIH! BERSIH! Hidup BERSIH!" Ribuan yang membanjiri Jalan Sultan. Orang berada di tengah dan di tepi jalan, warga tua dan warga muda. Maka kami terus berjalan, tidak memasuki jalan ke arah Stadium Merdeka. Saya sedar, bilangan kami masih tidak mencukupi. Kami menuju ke arah Pudu Raya, dan di situ telah dibanjiri lautan manusia yang lebih daripada 10 ribu.Abang saya menghantar sms kepada saya, memberitahu bahawa pasukan di Hotel Hilton telah mula bertolak. Dengan serta-merta saya berkongsi maklumat ini dengan orang yang berada di sisi saya.Kira-kira jam 1 tengah hari, kami nampak satu pasukan yang lebih besar, kemas sususannya berarak dari arah Hospital Tung Shin. Kemudian, muncul lagi satu pasukan dari Kota Raya. Tidak berhenti kami bertepuk tangan. Kami menjerit sepuas-puasnya. Saya nampak ramai yang menakung air di matanya. Saya amat terharu. Saya kini berada di tengah-tengah belasan, malah puluhan ribu orang. Saya tidak kesepian, kami tidak kesepian!Terharu kerana dibantu orang yang saya tidak kenal langsung!Kami berkumpul di depan Menara MayBank. Saya tak dengar apa yang diucap pemidato. Tapi saya hanya seorang penyokong. Saya hanya menyorak bersama kelompok manusia, bertepuk tangan apabila semua orang berbuat demikian.Kemudian saya mendapati trak FRU. Seorang warga tua, mungkin dari PAS, memesan agar saya undur dahulu. Tidak lama kemudian, FRU melepaskan gas pemedih mata, dan meriam air kimia yang berwarna biru. Saya rasa macam tersengit. Baunya sangat tidak menyenangkan. Orang di sisi saya (sahabat dari kaum lain) menuangkan air ke atas kepala saya. Ada seorang yang menyapu minyak angin di bawah kelopak mata saya. Ada pula yang memberi garam kepada saya.Saya teringat, air mata saya mengalir pada ketika itu bukan disebabkan gas pemedih mata, tetapi mengalir kerana terharu dengan bantuan yang dihulurkan oleh orang-orang yang saya tak kenal ini.Pada ketika itu saya nampak polis, kononnya, menangkap orang ramai di depan Menara MayBank. Ramai yang memanjat ke atas di cerun pada mulanya, kemudian mereka melompat dari tembok yang tinggi. Saya sangat marah ketika itu, kerana saya nampak ramai wanita dan warga tua. Dan mereka yang kononnya polis itu dicemuh dalam hati saya, "Bukan manusia!"Saya berehat seketika. Saya menjangkakan bahawa orang ramai akan menuju ke Jalan Sultan. Maka, saya berjalan dahulu ke arah sana. Apabila berdekatan dengan KFC, hujan mulan turun. Seorang peserta yang tua berkata kepada saya, "Komunis pun tak macam ini!" Saya tercengang seketika, gagal memberi apa-apa jawapan....Matlamat sama..Pada sebelah malam, saya dimaklumkan bahawa kawan dari kaum Melayu amat terharu dengan kehadiran kami. Mereka berkata, "Itu kebanggaan kami apabila kamu muncul bersama. Kamu duduk belakang sikit, biar kami yang hadapi peluru (gas pemedih mata) dan keganasan di depan!"Nota: Akhirnya saya sedar, mengapa saya berselindung dalam kelompok orang PAS. Mereka membuktikan dengan tindakan mereka, itu yang membuatkan saya terharu dan berasa selamat. Lain kali, saya tetap akan bersama mereka, berada di garis depan, untuk menghadapi peluru (gas pemedih mata) dan keganasan.Terima kasih, sahabat semua. Walaupun kita tidak berkenalan, tapi matlamat kita sama. Dan ini hanya boleh dirasai mereka yang hadir dalam perhimpunan.Saya menyeru agar lebih ramai bangkit dari tidur, dan mereka yang sudah sedar, biarlah bertindak. -MerdekaReview*Tulisan di atas disedut, disunting dan diterjemah daripada catatan pemuda Cina, seorang pembaca MerdekaReview, edisi bahasa Cina, yang menghadiri perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011.

Tuesday, July 12, 2011

Apalah kita dapat dengan menyokong BERSIH

Kepada mereka yang korup, pemakan rasuah dan komisyen, mendapat kekayaan dengan cara kotor dan membuat kekayaan dengan penyalahgunaan kuasa, tidak akan mendapat faedah malah mereka akan rugi kalau menyokong BERSIH.


Sebaliknya kepada mereka yang tahu dan faham, apa kebaikan yang mereka dapat dengan menyokong BERSIH, tidak akan teragak-agak untuk terus menyokong BERSIH dan sanggup turun ke jalanraya walaupun terpaksa menghadapi tindakan ganas polis.

Siapa susuk Ambiga bukanlah perkara yang penting tetapi yang perlu kita sokong ialah tuntutan BERSIH untuk memurnikan demokrasi dan pelaksanaan pilihanraya yang bersih dan adil.

Selama ini yang menyusahkan rakyat terbanyak di kalangan kita ialah orang-orang yang berkuasa dan kuncu-kuncunya dalam mengaut kekayaan Negara untuk kepentingan kelompok mereka. Mereka ‘merompak’ harta Negara tanpa kita dapat menghalang perbuatan rakus mereka itu.

Mereka menguasai media perdana sehingga perbuatan salah mereka dan segala tindak tanduk mereka digambarkan oleh media sebagai semuanya betul, tanpa ada cacat cela.

Mereka ada sebab yang kuat untuk tidak menyokong BERSIH, mereka sedaya upaya akan cuba menggagalkan tuntutan BERSIH. Menyokong BERSIH samalah seperti menutup periuk nasi mereka sendiri.

Dengan mengamalkan pilihanraya kotor dan menipu, mereka akan dapat terus mengekalkan kuasa untuk selama-lamanya.

Sebaliknya kalau pilihanraya dapat diubah kepada pilihanraya yang bersih dan adil, sudah tentu pemimpin yang terpilih tidak akan berani untuk mempermainkan rakyat, tidak akan berani ‘merompak’ harta Negara, tidak akan berani menyalahgunakan kuasa untuk memperkayakan diri mereka. Kalau mereka lakukan juga, pasti mereka akan dihukum dan diturunkan oleh rakyat dalam setiap pilihanraya.

Itulah kebaikan dan faedah yang kita dapat kalau kita menyokong tuntutan BERSIH.

Banyak mana pun harta kekayaan yang kita tinggalkan untuk anak-anak kita, tidak akan menjamin kesejahteraan kehidupan mereka. Tetapi kalau kita tinggalkan kepada anak-anak kita, sistem demokrasi yang murni dan pilihanraya yang bersih, pasti ia akan dapat menjamin kesejahteraan hidup mereka, kerana mereka sentiasa akan mendapat pemimpin-pemimpin yang membela nasib rakyat.

Saturday, July 09, 2011

Ulasan bodoh dari TVBR

Mendengar berita dari TV Memperpodohkan Rakyat (TVBR) pada jam 8 malam tadi (9 Julai 2011), saya rasa seperti sedang menonton rancangan lawak Senerio. Kelakar.


Dalam berita itu TVBR telah menuduh perhimpunan BERSIH 2.0 sudah bertukar menjadi perhimpunan politik dan sudah lari dari tujuan asal perhimpunan itu yang menuntut pelaksanaan pilihanraya yang bersih.

Tidakkah TVBR sedar bahawa pilihanraya itu sendiri merupakan sebahagian dari politik, orang-orang politik memang terlibat secara langsung dengan pilihanraya. Oleh itu apa hendak dihairankan kalau perhimpunan BERSIH ini sebahagian besarnya disokong dan disertai oleh pemimpin dan orang-orang politik.

Kalaupun mereka menjeritkan slogan ‘reformasi’ dalam perhimpunan itu, tidak ada salahnya, kerana memang perkataan itu sesuai dan relevan digunakan untuk membuat tuntutan supaya dilakukan reformasi kepada pelaksanaan pilihanraya. Perkataan reformasi bukan bermakna khas untuk mendesak Mahathir berundur sahaja.

TVBR cuba hendak memperbodohkan rakyat dengan menggunakan ulasan-ulasan bodoh mereka dan menyalahkan perhimpunan BERSIH yang baru saja berlangsung itu.

Ditunjukkan juga dalam isi berita TVBR itu, wartawan-wartawan mereka menemuramah pengguna-pengguna jalanraya yang terperangkap dalam kesesakan teruk jalanraya di sekitar KL hari ini dan juga keluhan peniaga-peniaga dalam kawasan Kuala Lumpur yang rugi kerana tidak dapat membuka kedai disebabkan perhimpunan BERSIH. Apa yang dipaparkan dalam TV itu menunjukkan semua responden yang ditemuramah itu menyalahkan perhimpunan BERSIH.

Tahap wartawan TVBR sama macam pelawak-pelawak dalam rancangan Senerio saja.

Padahal kita tahu, polislah yang sebenarnya menyebabkan berlakunya kesesakan jalanraya yang teruk itu. Sekatan jalanraya dan penutupan jalanraya yang masuk ke Bandaraya Kuala Lumpur telah menyebabkan trafik jem dan orang ramai tidak dapat masuk ke pusat bandaraya. Tetapi TVBR tidak sedikit pun menyalahkan polis dalam hal ini.

Walaupun polis ada hak untuk menangkap orang berhimpun tanpa permit polis, tetapi mereka tidak ada hak untuk menyekat aliran lalu lintas. Polis hanya boleh menangkap dan mendakwa di makamah mereka yang telah melakukan kesalahan kerana berhimpun tanpa permit, tetapi untuk menghalang orang keluar masuk ke dalam Bandaraya Kuala Lumpur adalah keterlaluan dan telah menggunakan kuasa secara berlebihan.

Polis tidak boleh menangkap pencuri atau perompak selagi mereka tidak melakukan kesalahan mencuri dan merompak.

Sebelum perhimpunan BERSIH berlangsung, TVBR begitu teruja menyiarkan berita penemuan bom-bom molotov cocktail, parang-parang dan baju T kuning BERSIH 2.0 di sana sini. Sungguh cekap polis Negara kita, semua senjata-senjata itu telah mereka temui semuanya sehingga tidak ada satupun dari senjata itu dapat digunakan oleh peserta perhimpunan BERSIH siang tadi. Begitulah cara TVBR menggunakan taktik menakut-nakutkan rakyat agar menjauhi perhimpunan BERSIH.

Perhimpunan BERSIH digambarkan akan membawa huru hara dan rusuhan perkauman di Negara ini. Siapakah sebenarnya yang telah membuat hura hara dalam perhimpunan BERSIH tadi?

Jelas TVBR bersikap berpihak dan berat sebelah. Salah satu tuntutan BERSIH 2.0 ialah semua parti politik termasuk pembangkang diberi ruang dan liputan yang adil dalam media perdana. Kalau selepas perhimpunan BERSIH 2.0 ini, sikap media perdana masih juga tidak berubah, bermakna kita masih perlukan lagi satu perhimpunan BERSIH pada masa akan datang iaitu BERSIH 3.0.

Friday, July 08, 2011

Bersama kita melangkah kearah pemurnian demokrasi dan pilihanraya yang bersih

Pemurnian demokrasi perlu, kerana dapat menjamin Negara kita sentiasa dapat pemimpin yang terbaik dalam setiap pilihanraya yang diadakan dan menjamin urus tadbir Negara yang telus, baik dan cekap.


Sistem demokrasi yang murni memberi ruang yang luas kepada amalan semak dan imbang (check and balance). Segala tindak tanduk pemerintah atau pemimpin akan dipersoal yang akan menjadikan mereka sentiasa bertanggungjawab di atas pentadbirannya.

Kesilapan pemimpin akan dapat dihukum dan diturunkan oleh rakyat melalui pilihanraya. Tetapi keadaan seperti ini hanya boleh berlaku dalam sebuah pilihanraya yang bersih.

Sebaliknya dalam sebuah Negara yang mengambil demokrasi hanya sebagai topeng, bagaimana besar kesilapan pemimpin, pilihanraya tidak akan mampu menjatuhkannya dari tampuk kuasa.

Untuk melakukan perubahan, perhimpunan bukanlah suatu pilihan yang baik, walaupun hak kebebasan berhimpun adalah dibenarkan oleh sistem demokrasi itu sendiri. Demontrasi dan perhimpunan adalah pilihan terakhir setelah pintu rundingan menemui jalan buntu.

Tidak dinafikan demontrasi jalanan dan perhimpunan adalah cara yang amat berkesan dalam menuntut perubahan.

Pemerintah yang berkuasa tentulah mempunyai rasa ego dan tidak akan mengalah dengan pihak-pihak yang membuat tuntutan dengan mengadakan demontrasi jalanan.

Lihatlah kepada demontrasi jalanan yang diadakan oleh pihak Hindraf satu masa dulu. Mereka adalah kelompok kecil dari kaum India yang menuntut bagi kepentingan kaum India yang merupakan kaum minoriti di Negara ini. Walaupun secara rasminya pemerintah tidak melayan permintaan mereka tetapi sebenarnya demontrasi itu telah memberi impak yang besar.

Hinggakan sebuah buku novel yang digunakan oleh pelajar SPM di Negara ini terpaksa dipinda walaupun telah diguna sekian lama tanpa ada masalah, gara-gara dikritik oleh beberapa individu dari kaum India, yang menuduh terdapat ayat-ayat dalam novel itu dikatakan telah menghina kaum India.

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan dan pertubuhan politik telah memutuskan untuk mengadakan perhimpunan aman di Stadium Merdeka pada 9 Julai 2011 (Sabtu) ini, untuk menuntut supaya pilihanraya di Negara ini dilaksanakan secara bersih dan adil yang merupakan rukun utama demokrasi yang murni.

Perhimpunan 9 Julai ini bukan isu bagi satu-satu kaum, sebaliknya isu bersama rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama dan fahaman politik, dijangka akan menarik ramai orang untuk menyertainya.

Perhimpunan 9 Julai ini akan menunjukkan kesatuan rakyat Malaysia. Ini adalah Negara mereka, mereka mahu mengubah keadaan Negara ini kepada keadaan yang lebih baik.

Mungkin dalam keadaan yang kelam kabut bila diburu oleh pihak polis semasa mahu menyuraikan perhimpunan 9 Julai ini, pasti ada yang terjatuh dan cedera. Kita hendak lihat di masa itu, bagaimana orang Cina akan membantu orang Melayu yang cedera dan begitu jugalah sebaliknya. Di situlah kita akan melihat kesatuan dan perpaduan sebenar rakyat Malaysia dalam menuntut hak mereka bersama.

Mungkin ada pihak yang mempunyai kepentingan mahu melihat perhimpunan 9 Julai ini menjadi rusuhan kaum seperti 13 Mei 1969, di mana Melayu dan Cina saling berbunuhan. Lupakanlah angan-angan mereka itu, sebaliknya di perhimpunan 9 Julai ini, kita yakin orang Cina dan Melayu akan saling lindung melindungi antara satu sama lain bagi mempertahankan diri dari serangan musuh mereka yang sama.

9 Julai 2011, tarikh rakyat Malaysia mencipta sejarah bagi memulakan langkah kearah pemurnian demokrasi dan pilihanraya yang bersih


Saturday, July 02, 2011

9 Julai, ujian kemampuan DAP dan PAS untuk memimpin Malaysia

Peristiwa 13 Mei 1969 merupakan mimpi buruk kepada DAP yang telah mencalarkan nama baik parti tersebut dan meninggalkan imej negatif kepada rakyat Malaysia, terutamanya dalam hubungan kaum di Negara ini.

Sejak peristiwa itu, DAP begitu fobia dan mengambil sikap berhati-hati untuk mengadakan perhimpunan awam, perarakan dan demontrasi jalanan, terutamanya bila melibatkan isu perkauman.

Parti DAP dilabel sebagai parti politik yang mengamalkan perkauman yang sempit, parti PAS pula dilabel sebagai parti agama yang sempit.

Samada label-label yang diberi oleh parti-parti lawan mereka itu benar atau tidak, bukan suatu perkara yang penting. Yang lebih penting ialah sikap yang dipamerkan oleh ahli-ahli dan pemimpin-pemimpin mereka. Apa sahaja tuduhan yang dilemparkan, akhirnya rakyat akan menilai mereka dari sikap dan tindak tanduk mereka sendiri.

Apatah lagi sekarang ini DAP dan PAS telah berjaya berkuasa dan memerintah di beberapa negeri, sudah tentu mereka dengan mudah dapat dinilai oleh orang ramai, samada mereka betul-betul pengamal dasar perkauman dan agama yang sempit seperti yang dituduh.

Perhimpunan BERSIH pada 9 Julai 2011 akan datang ini adalah perhimpunan haram yang tidak mendapat permit polis. Kejayaan sesuatu perhimpunan itu bukanlah disebabkan adanya atau mendapat permit polis. Kejayaan perhimpunan rakyat Iran menghalau Maharaja Shah Iran juga tidak pernah mendapat permit. Kejayaan demontrasi jalanan pro demokrasi di Indonesia juga tidak pernah diberi permit oleh Suharto. Kejayaan perhimpunan rakyat di Tunisia dan Mesir juga tidak pernah mendapat permit polis.

Rasanya lebih sesuai kalau permit polis dipohon untuk mengadakan perhimpunan hari guru, perarakan Maulud Nabi dan perarakan menyambut hari Kemerdekaan.

DAP adalah sebuah parti yang majoriti ahlinya orang Cina, manakala PAS pula adalah parti politik yang majoritinya terdiri orang Melayu. Kedua-dua parti ini menyokong kuat perhimpunan BERSIH, dan mereka ada sebab yang kuat untuk menyokong tuntutan BERSIH.

Siapa yang cintakan demokrasi, tanpa mengira kaum, fahaman dan agama, pasti akan bersama-sama memberi sokongan kepada BERSIH untuk memurnikan amalan demokrasi di Negara kita ini, dan ini adalah untuk kebaikan masa depan Negara kita juga.

Isu yang dibawa BERSIH bukan untuk mendesak PM Najib turun dari kuasa, bukan juga isu membela kaum tertentu, tetapi adalah isu rakyat Malaysia dan masa depan mereka yang lebih baik.

Selama ini rakyat ditakut-takutkan oleh pemimpin-pemimpin dengan isu-isu perkauman untuk mereka terus mengekalkan kuasa. Orang Melayu ditakutkan dengan Cina, orang Cina pula ditakutkan dengan orang Melayu. Akhirnya kita akan mengundi mereka selama lebih 50 tahun yang kononnya satu-satunya parti yang mampu menjaga keamanan antara kaum.

Atas nama Bumiputera atau Melayu, atas nama Cina dan atas nama India, mereka berpolitik, berniaga dan membahagikan kekayaan Negara sesama kumpulan mereka.

Dengar khabar, semua tiket penerbangan ke luar Negara pada sekitar tarikh menjelang 9 Julai 2011 telah habis di tempah. Kebanyakan dari mereka itu adalah juga yang selama ini telah menyemai benih racun perkauman untuk kepentingan dan kemewahan diri mereka sendiri. Mereka bersikap lempar batu sembunyi tangan, bila berlaku perkara buruk, merekalah yang lebih dahulu cabut lari.
Tarikh 9 Julai 2011 adalah ujian besar kepada kepimpinan DAP dan PAS dalam menghadapi cabaran masa depan Negara yang berbilang kaum ini. Jika mereka dapat melaluinya dengan baik dan dapat mengendalikannya dengan bijak, pasti rakyat akan tabik hormat kepada mereka dan rakyat tidak akan lagi berasa bimbang untuk menyerahkan kepada mereka bagi menggalas pimpinan masa depan Negara ini.

Kalau tarikh 13 Mei adalah tarikh yang membawa nama buruk kepada DAP, biarlah tarikh 9 Julai pula menjadi tarikh yang akan mengharumkan nama DAP.

Sebentar tadi terdengar berita di radio, SPR akan menjemput pemerhati antarabangsa untuk memantau pilihanraya Malaysia pada masa akan datang. Padahal sebelum ini, permintaan menjemput pemerhati antarabangsa telah ditolak mentah-mentah oleh SPR. Walaupun berasa kecut untuk menghadapi 9 Julai, tetapi Ketua Pengarah SPR masih cuba juga berkata bahawa perhimpunan BERSIH ini belum tentu dapat mengubah pendirian SPR. Hahaha….. kita tengoklah nanti.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com