Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Sunday, February 28, 2010

Bandar Pagoh yang mesra alam


Pagoh mempunyai kaitan yang sangat rapat dengan Timbalan Perdana Menteri kita, Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana beliau adalah merupakan Wakil Parlimen kawasan itu.

Tetapi kalau kita perhatikan di jalan utama Bandar Pagoh ini, tidak seperti bandar-bandar lain di Negara kita, mereka menggunakan pokok-pokok sebagai tempat orang awam menunggu bas.

Mungkin pemimpin-pemimpin UMNO atau BN di kawasan Pagoh begitu mesra alam sehingga tidak membenarkan mendirikan pondok-pondok sebagai tempat untuk orang awam menunggu bas.

Gambar diatas menunjukkan sebahagian jalan utama di Bandar Pagoh yang diambil pada 28 Februari 2010 (Ahad), kelihatan di tepi jalan itu pokok-pokok rendang yang sangat sesuai dijadikan tempat menunggu bas oleh penduduk di bandar tersebut.

Kereativiti penduduk Bandar Pagoh yang menjadikan pokok-pokok rendang sebagai tempat menunggu bas ini patut dijadikan contoh oleh bandar-bandar lain di negara kita.

Walaupun ia dapat melindungi diri anda dari panas terik, tetapi kalau cuaca mendung anda dinasihatkan supaya membawa payung kerana pokok-pokok ini tidak dapat melindungi anda dari basah.

Inilah kesan akibat dari pemimpin-pemimpin BN di Pagoh yang lebih mesra alam melebihi mesra rakyat, sehingga tidak langsung perihatin kepada keperluan asas rakyat seperti mendirikan pondok-pondok menunggu bas yang sangat diperlukan oleh rakyat di situ.

Thursday, February 25, 2010

Antara Demontrasi Jalanan dan Perarakan Agama


Demontrasi jalanan dan perarakan agama merupakan satu cara manusia untuk menunjukkan atau melahirkan perasaan mereka secara beramai-ramai terhadap sesuatu perkara.

Bezanya, demonstrasi jalanan sering dikaitkan dengan rasa tidak puas hati terhadap pihak-pihak yang tertentu, manakala perarakan agama pula sering dikaitkan dengan rasa kecintaan dan pemujaan.

Seperti sudah menjadi rutin wajib, setiap kali kita menyambut hari maulidur rasul, masyarakat Melayu kita akan mengadakan acara perarakan beramai-ramai sebagai tanda kecintaan mereka kepada Nabi Muhammad s.a.w.

Walaupun acara perarakan maulidur rasul ini bukanlah merupakan ajaran yang disuruh oleh Nabi Muhammad, tetapi oleh kerana ia merupakan amalan ‘bidaah yang baik’, acara ini terus menjadi amalan masyarakat umat Islam di Negara ini hinggalah ke hari ini.

Perarakan maulidur rasul ini tidak menjadi masalah kepada kita, sehinggalah bila Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, dituduh ingin membatalkan perarakan maulidur rasul di peringkat negeri Pulau Pinang, isu perarakan maulidur rasul ini telah mendapat perhatian meluas dari rakyat Malaysia.

Kekeliruan ini telah diselamatkan oleh Datuk Nik Aziz, Menteri Besar Kelantan, bila beliau selepas itu menyatakan negeri Kelantan tidak akan mengadakan perarakan maulidur rasul.

Oleh kerana Nik Aziz memang kita kenali sebagai Tok Guru, yang amat faham tentang agama Islam, tidak siapa yang berani hendak memburuk-burukan beliau seperti mana Lim Guan Eng telah dituduh sebagai anti Islam.

Langkah yang diambil oleh Nik Aziz itu memang wajar dan kena pada masanya. Kita tidak mahu amalan-amalan yang ditambah kemudian di dalam Islam, akan terus dilihat dan dianggap menjadi amalan wajib oleh masyarakat Islam di Negara ini, sekalipun amalan itu memang baik.

Ada setengah-setengah masyarakat Islam di Negara ini tidak sedar, banyak amalan atau acara agama yang dilakukan pada hari ini sebenarnya adalah amalan dan acara tambahan yang dibuat oleh ulamak terkemudian. Sehingga bila ada orang yang tidak mahu mengikut amalan-amalan ini akan dituduh sebagai wahabi atau lebih teruk lagi dicop sebagai anti Islam.

Ramai yang tidak mahu dan menolak menjadi imam bila besembahyang di tempat awam kerana malu tidak pandai membaca doa selepas selesai sembahyang, malah mereka lebih rela bersembahyang secara sendirian. Padahal pahala berjemaah itu lebih besar dan lebih utama, walaupun tanpa membaca doa berjemaah selepas solat itu.

Oleh kerana membaca doa selepas solat berjemaah itu telah dianggap sebagai kemestian maka ramailah yang tidak sudi dan malu untuk menjadi imam, hanya gara-gara tidak pandai membaca doa.

Ini belum termasuk cerita ada orang takut nak bernikah kerana takut dan gementar nak baca akad nikah yang perlu dihafal dan disebut lancar atau tidak pandai baca taklid nikah yang ditulis dalam tulisan jawi.

Yang lagi lucu, ada orang menolak menyertai menyembahyangkan mayat kanak-kanak kerana belum belajar dan hafal niat sembahyang untuk mayat kanak-kanak. Dia hanya baru hafal niat sembahyang untuk mayat orang dewasa saja.

Pernah saya dalam perjalanan balik kampong telah berhenti untuk sembahyang Asar di sebuah masjid di kawasan Batu Pahat. Sedang azan waktu asar tengah dilaungkan di corong pembesar suara, dalam masa yang sama hingar bingar kedengaran di kawasan masjid itu dengan bunyi ketukan, beberapa orang tengah sibuk memotong tulang-tulang lembu dengan kapak. Rupanya mereka sedang sibuk untuk menyediakan jamuan ceramah sempena maulidur rasul yang akan diadakan pada malam itu.

Kalau Nabi Muhamad masih ada, mungkin baginda sendiri pun lebih suka majlis maulidur rasul itu tidak disambut, kalau kerananya mereka telah tidak mengendahkan dan menghormati laungan azan.
Apalah ertinya kita menyambut maulidur rasul yang kononnya bagi menunjukkan kecintaan kita kepada baginda, sedangkan banyak akhlak dan amalan baginda telah tidak kita pedulikan.

Monday, February 22, 2010

Tiadalah pula Negeri Perlis itu mendapat wang ehsan

Semalam dalam Mingguan Malaysia (Ahad 21 Februari 2010) dan lain-lain akhbar utama ada menyiarkan penjelasan isu tuntutan hasil petroleum kerajaan Negeri Kelantan oleh Memanda Menteri kita yang bijaksana itu.

Nama saja ‘penjelasan’ tetapi hamba rakyat yang sedia bodoh-bodoh belaka ini semakin menjadi keliru bila membacanya. Kalau dulu kita rakyat jelata faham yang dikatakan wang ehsan itu memang ada kaitan dengan hasil mahsyul minyak negara.

Tetapi setelah hamba membaca penjelasan itu, semacam wang ehsan itu tidak ada lagi kena mengena langsung dengan minyak petroleum mahupun minyak urut. Nampaknya Memanda Menteri kita ini sudah cakap berbelit-belit, lebih berbelit dari cakap Tun Mamak Bendahara.

Berikut disalin semula sebahagian apa yang dijawab oleh Memanda Menteri dalam pemasyuran penjelasan itu tentang soalan atau pertanyaan yang beliau buat sendiri:

3. Apakah kerajaan negeri Kelantan atau mana-mana kerajaan negeri di Semenanjung berhak menuntut bayaran tunai hasil minyak dari Petronas?

Jawapan: Negeri Kelantan atau mana-mana kerajaan negeri di Semenanjung tidak berhak kerana semua telaga minyak dan gas yang mengeluarkan hasil di Semenanjung pada masa ini berada di luar perairan wilayah negeri melebihi 3 batu nautika.


5. Apakah yang dimaksudkan dengan bayaran wang Ehsan?


Jawapan: Wang ehsan adalah sumbangan atau bantuan yang disalurkan berasaskan budi bicara Kerajaan Persekutuan kepada negeri-negeri termasuk Kelantan…….. Bantuan ini diberikan adalah semata-mata kesedaran dan tanggungjawab berasaskan keprihatinan Kerajaan Persekutuan terhadap kebajikan negeri dan rakyat.


Dan juga disini diturunkan semula soalan nombor 6:

6. Mengapakah Wang Ehsan yang ditawarkan oleh Kerajaan Persekutuan kepada Negeri Kelantan hanya berjumlah kira-kira RM20 juta?

Jawapan: Kerajaan Persekutuan memberikan peruntukan ini atas dasar ehsan berhubung dengan gas yang dihasilkan di kawasn perairan Persekutuan.


Kalau jawap soalan peperiksaan SPM cara macam ini sudah pasti beliau gagal, lain yang ditanya lain yang dijawab, mentang-mentanglah soalan buat sendiri, sendiri yang jawab, sendiri juga yang bagi markah.

Sebelum ini nilai RM20 juta itu berasaskan hasil pengeluaran semasa telaga minyak di kawasan kerjasama Thailand dan Malaysia, tetapi hari ini dia kata nilai itu ikut suka emak bapak dia nak bagi pula.

Kalau Kerajaan Kelantan boleh dapat wang belas kesihan ini, kenapa pula kerajaan negeri lain seperti negeri Perlis dan Negeri Sembilan tidak boleh mendapat wang ehsan ini. Sedangkan dalam jawapan kepada soalan 3 telah jelas menyebutkan semua negeri di semenanjung tidak berhak mendapat royalti minyak.

Apakah yang membuatkan Memanda Menteri begitu berasa belas sangat dengan negeri Kelantan yang ditadbir oleh pembangkang itu sehingga sanggup menyumbangkan wang ehsan kepada negeri itu? Sedangkan negeri Perlis tidak mendapat keistimewaan seperti itu.

Moga dapat apalah kiranya Memanda Menteri menjawab soalan yang menjadi kekeliruan kepada hamba rakyat yang bodoh-bodoh belaka ini.

Wednesday, February 17, 2010

Nasib Kampung Baru dan 'Menteri Kampung Baru'

Sudah banyak menteri telah ditugaskan bagi menguruskan ‘masalah untuk membangunkan’ Kampung Baru yang terletak dalam kawasan Bandaraya Kuala Lumpur, tetapi semuanya tidak pernah menjadi kenyataan, sebaliknya semua rancangan bergeliga yang dicadangkan itu tenggelam bersama nasib menteri-menteri yang mencadangkannya.

Kampung Baru yang terletak dalam kawasan ‘lombong emas’ Kuala Lumpur memang menjadi idaman setiap warga ahli politik dan usahawan yang ingin membuat kekayaan.

Oleh itu tidak hairanlah kalau setiap cadangan yang diutarakan oleh menteri-menteri ini sentiasa saja dipandang curiga oleh pemilik-pemilik tanah dan penghuni Kampung Baru.

Sebelum Menteri Raja Nong Chik, kita juga pernah dengar Menteri Zulhasnan Rafique, Menteri Isa Samad, Menteri Adnan Mansor yang ditugaskan berunding dengan penduduk Kampung Baru untuk membangunkan kawasan itu menjadi pusat komersial moden yang setanding dengan kawasan sekitarnya yang juga bersebelahan dengan KLCC itu.

Yang peliknya, kenapa setiap kali menterinya tenggelam, setiap kali juga rancangan yang telah dicadangkan oleh menteri itu turut sama tenggelam. Entah berapa banyak tenaga dan wang ringgit dihabiskan untuk mengumpul maklumat dan mengadakan perbincangan dengan penduduk Kampung Baru, akhirnya usaha itu menjadi sia-sia saja.

Tidak bolehkah rancangan yang sama yang telah dipersetujui itu diteruskan saja oleh pengganti beliau, walhal pengganti beliau pun adalah menteri dari parti BN juga, jadi apa masalahnya?

Kenapa setiap kali menteri baru naik, sekali lagi rundingan dan rancangan pembangunan Kampung Baru dibuat semula. Apakah menteri baru ini nak juga dapat ‘habuan’ dalam pembangunan Kampung Baru ini, sehingga rancangan yang lama yang dibuat oleh menteri sebelum itu perlu diganti dengan yang baru.

Oleh itu tidak hairanlah kalau keikhlasan menteri-menteri yang menguruskan pembangunan Kampung Baru ini sentiasa dicurigai oleh penduduk dan pemilik tanah.

Friday, February 05, 2010

If you think there is no God, you're totally wrong

By using a computer, one can do many things from word processing, data processing, even sending email and chatting to our friends whom are thousands of kilometers away.

Surely the hardware and the software of the computers cannot be built by itself. We all know, without a doubt that computers are developed and built by man.

From sophisticated equipment like computers and robots to as simple equipment such as tooth pick, these are all man-made, not created by itself or naturally built.

Logically, the brain that created the sophisticated computers and robots, are surely more sophisticated than the computers and robots itself.

A very high intelligent value is needed in creating the brain, heart and blood system, kidney and its filtration system, eyes, ear and other parts of our body.

If camera needs a lens to focus on an object image while taking a photo, our eyes are also provided with a flexible lens for the same purpose, but who installed the lens into our eyes?

To move the mechanical arms of robots, there is a need to a micro computer programming and control system which works based on the sensors. This principle also applied in our body, where our brain with the help of eyes as sensing element can control our arms to move smoothly as we will. It may looks easy but it is a very complicated process when come to apply it to a robot, yet not as perfect as ours.

Basically, we are created perfect enough to live comfortably on this earth. We can hear sound and see clearly without any aids. On top of that we were given a very priceless organ, the brain, with which we are able to invent, improvise and develop the world to improve our living standard.

From a mere sketch on a piece of paper a multi storey building can be built. A big tree starts from a tiny seed. We ourselves are also developed from a tiny of sperm which contains all the information of our future characters and patterns. Who did all such things? It is impossible that those things are created by natural way. Therefore, there is no doubt of the existing of God. The more you think, the more you will concur to the idea that God exist.

Why Islam?
Generally man cannot deny the existing of God. Deep in their heart, they know there is a God. That’s why many human beings always search for their God. As a result, most man in this world believes in God through various forms of religion beliefs. Just to name several, we have the Hindus, Buddhist, Sikhs, Jews, Christians and Islam throughout the world.

All these religions have their own perception about their God. From the Islamic views, we have the one and only God which in Arabic, we call him as "Allah".

According to Islam teaching, all the religions in this world were originally from the same source, it is from Allah. Allah reveals His teaching and guidance through His messengers or prophets which are assigned from people of the community. For example Jesus and Moses are the prophets assigned by Allah for their people at their time, and then become Christian and Jew religion respectively.

The last prophet assigned by Allah for the modern era is Muhammad, the holly book Quran given to Muhammad by Allah is originally maintained and have never been altered or changed since the day of its revelation.

There have been different versions of Bible and Torah, these two holly books are not guaranteed as original copies. So there is no guarantee that the information in the holly books have never been changed or manipulated.

My reason in saying that, many of science findings in the middle age era has contradict with the church or God’s views. Many scientists have been killed because they are considered as church opponent. A measure had been taken to solve this problems, secularism has been introduced separating the religion from the government.

In fact, it is not because the science does not agree with religion and God, but the truth of the religion has been altered and manipulated by man. As result, the religion no longer represents the true guidance from God but the view from those religions broker.

As a result, many followers are disappointed with the religion, since they know that the religion is true but why are some teachings not in sequence with science. There is a conflict of truth between religion and science, thus resulting to many becoming atheists and freethinkers.

But in Islam, Quran has always agreed with science. Islam also has faced the same problem of misinterpretation by his followers and religious leaders but fortunately, Islam has Quran which has never been changed and altered. So Muslims can easily refer, at anytime, to Quran should anybody wants to hijack the Islam teaching for their own interest or agenda.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com