Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Thursday, September 20, 2007

50 tahun negara kita 'dijajah' UMNO

Setiap tahun kita menyambut ulangtahun kemerdekaan negara, berjuta-juta ringgit wang kerajaan dibelanjakan untuk menyambutnya. Setiap sambutan yang diadakan akan sentiasa dipastikan meriah dan mesti lebih meriah dari tahun-tahun sebelumnya.

Setiap kali menyambut hari kemerdekaan rakyat diajak untuk mengenang nikmat kemerdekaan. Kita sentiasa diingatkan bahawa negara kita ini pernah dijajah oleh bangsa-bangsa asing dari luar, dan hasil kemerdekaan orang kita telah dapat memerintah negara kita sendiri.

Memang tidak dinafikan hingga hari ini sejak merdeka negara kita memang diperintah oleh orang kita sendiri, tetapi samada kita sedar atau tidak setelah lima puluh tahun merdeka kita hanya diperintah oleh satu parti sahaja iaitu parti UMNO.

Tidak ada dalam sejarah mana-mana negara di dunia ini yang diperintah oleh satu parti sahaja untuk jangkamasa hingga lebih 50 tahun kecuali negara kominis. Yang peliknya kita mendakwa negara kita sebagai negara demokrasi bukan negara kominis. Hanya ada dua kemungkinan saja yang boleh menjawab persoalan yang pelik ini, mungkin parti UMNO ini terlalu bagus sehingga UMNO layak untuk memerintah lebih 50 tahun atau satu perkara lagi mungkin demokrasi yang diamalkan tidak demokrasi yang sepatutnya. Inilah persoalan yang perlu dicari jawapannya

Setiap kali menyambut merdeka dikompangkanlah kepada orang ramai, UMNO lah yang memperjuangkan kemerdekaan kita dulu. Kita diberitahu terlalu besar jasa UMNO kerana telah memerdekakan negara ini dari penjajah British. Kita diperingatkan segala kemajuan dan kemakmuran negara yang kita nikmati hari ini adalah hasil dari kemerdekaan yang kita perolehi.

Mungkin sebab itulah sebagai mengenang budi dan jasa parti UMNO dalam memerdekakan negara ini maka kita sebagai rakyat terus memberi mandat kepada UMNO untuk terus memerintah sehingga lebih 50 tahun.

Padahal kalau difikirkan secara rasionalnya, orang-orang yang memperjuangkan kemerdekaan negara kita dulu bukanlah lagi berada dalam UMNO sekarang, yang tinggal hanyalah nama parti UMNO sahaja yang kebanyakan ahlinya terdiri dari generasi selepas merdeka.

Lagipun diperingkat awalnya penubuhan UMNO itu bukanlah dalam bentuk parti politik untuk bertanding bagi memerintah negara tetapi lebih kepada wadah penyatuan orang Melayu bagi menuntut kemerdekaan. Orang-orang Melayu yang berada di bawah UMNO itu juga kemudiannnya menubuhkan parti-parti politik yang lain. Oleh itu tidaklah tepat kalau kita kata parti UMNO yang memperjuangkan kemerdekaan tetapi yang tepatnya semua orang Melayu ketika itu telah bersatu di bawah UMNO untuk menuntut kemerdekaan negara.

Sebagai contoh apakah parti Keadilan Rakyat yang baru beberapa tahun ditubuhkan itu tidak layak untuk memerintah negara ini hanya kerana parti ini tidak mempunyai sejarah dalam memperjuangkan kemerdekaan negara ini. Apakah datuk nenek mereka tidak pernah bersama-sama orang Melayu lain memperjuangkan kemerdekaan.

Dan tidak pelik juga kalau ahli-ahli parlimen dari parti pembangkang telah tidak menyahut seruan merdeka yang dibuat oleh ahli parlimen UMNO di dalam Dewan Parlimen tidak berapa lama dulu, kerana mereka mungkin merasakan negara ini masih dijajah iaitu ‘dijajah’ oleh UMNO.


Dan bagi UMNO pula negara ini hanya diperintah oleh rakyat negara ini sendiri jika orang UMNO yang memerintah. Kalau orang dari parti lain yang memerintah negara ini seolah-olah dianggap diperintah oleh rakyat asing. Tidak hairanlah kalau UMNO sanggup buat apa saja termasuk mencabul kesucian demokrasi demi mengekalkan ‘kemerdekaan’ negara ini dari diperintah oleh parti lain.

Setiap tahun kita dibuai dengan sambutan kemerdekaan yang meriah yang dihidangkan oleh kerajaan UMNO, untuk kita semua benar-benar terasa negara kita telah merdeka. Sehingga kita lupa sebenarnya mereka iaitu parti UMNO telah 'menjajah' kita lebih 50 tahun.


Artikel ini pernah juga tersiar dalam Malaysiakini.com dalam ruangan Letters (dengan suntingan):
http://www.malaysiakini.com/letters/75035


Wednesday, September 12, 2007

Kerja Tolak Habuk

Pok pok pok… bujang lapok…. Tak ada mancis tak ada rokok… naik basikal terhangguk-hangguk…… tak ada kerja …. Tolak habukkkk.

Bila tak ada kerja tak ada lah gaji. Kalau tak ada gaji tak adalah duit nak menyara kehidupan. Bila tak ada duit macam-macam boleh jadi termasuklah minta sedekah, menipu, mencuri, merompak.dan sebagainya.

Apabila ramai yang tak ada pekerjaan, jenayah akan bertambah banyak, ketenteraman awam tergugat.

Satu masa dulu, ada negara seperti United Kingdom, menyediakan elaun bulanan kepada rakyatnya yang menganggur. Walaupun elaun yang dibayar tidaklah tinggi tapi dapat membantu mereka sementara mendapat kerja.

Di negara kita pula, langkah mengatasi masalah pengangguran ini oleh kerajaan ialah dengan mewujudkan peluang-peluang pekerjaan, melalui sektor awam dan swasta. Pelabur-pelabur dari dalam dan luar sentiasa dialu-alukan untuk melabur di negara ini bagi menambah peluang pekerjaan.

Apa saja bentuk pelaburan akan kita terima, yang pentingnya ia dapat memberi pekerjaan kepada rakyat kita dan mereka dapat gaji dari pekerjaan itu. Ada gaji ada lah duit, bila ada duit dapatlah mereka menyara kehidupan.

Kalau kita renungkan semula, kebanyakan pekerjaan yang diwujudkan pada hari ini boleh dikategorikan sebagai kerja ‘tolak habuk’.

Maksud kerja ‘tolak habuk’ disini ialah kerja yang tak banyak memberikan faedah kepada orang ramai. Samalah seperti orang yang menolak habuk ke sana dan ke mari, nampak seperti dia buat kerja tetapinya sebenarnya kerja tersebut tidak membawa apa-apa faedah.

Sebagai contoh, kebanyakan produk yang dikeluarkan oleh kilang-kilang seperti kereta, motorsikal, basikal dan barang-barang elektrik seperti TV, mesin basuh, kipas angin, komputer, peti sejuk dan sebagainya dibuat bukan untuk tahan lama.

Kereta dibuat untuk tahan kurang dari 10 tahun, barang elektrik pula kebanyakannya tidak boleh bertahan lebih dari 5 tahun.

Mungkin tujuan produk-produk ini dibuat tidak tahan lama supaya orang ramai akan terus menerus membeli barang-barang tersebut dari masa ke semasa, oleh itu barangan kilang tersebut akan sentiasa ada permintaan. Dengan itu pekerja kilang terus dapat bekerja dan mendapat gaji.

Sebaliknya kalau barangan tersebut dibuat tahan untuk jangkamasa yang lama, sudah tentu orang akan membeli sekali sahaja, akibatnya pekerja kilang akan tidak ada kerja atau kurang kerja, akhirnya ramailah orang yang tak bekerja.

Kalau di zaman dulu, kereta dibuat begitu kukuh dan tahan, kebanyakan orang beli satu kereta saja seumur hidupnya, kereta yang dibuat juga tidak memerlukan servis yang kerap. Berbanding zaman sekarang, ada orang terpaksa membeli lebih dari empat atau lima kereta seumur hidupnya, kereta yang dibuat masa kini juga memerlukan servis yang kerap.

Kerana semata-mata untuk memberi pekerjaan kepada orang ramai kita telah menukar prinsip dari mengeluarkan produk yang tahan lama kepada produk yang tidak tahan lama.

Kalau kita boleh membuat dan mengeluarkan barangan untuk tahan lebih lama kenapa kita dengan sengaja membuat barang yang tidak tahan. Kalaulah benar dengan mengeluarkan barang yang tidak tahan lama itu dapat menambah peluang pekerjaan dan dapat memastikan orang sentiasa ada kerja, tetapi adakah kita sedar kerja yang diwujudkan atas prinsip itu adalah seperti kerja ‘tolak habuk’.

Sebenarnya banyak lagi jenis-jenis kerja ‘tolak habuk’ yang terdapat disekeliling kita tetapi tidak semua sempat dihuraikan di sini.

Kalau lihat kepada permainan kanak-kanak, macam-macam permainan kanak-kanak telah dicipta, berapa banyak duit dihabiskan oleh ibubapa untuk membeli permainan kanak-kanak. Kilang-kilang telah dibina semata-mata untuk mengeluarkan barang permainan kanak. Banyaklah peluang pekerjaan diwujudkan untuk mengeluarkan permainan kanak-kanak ini.

Berbanding masa dulu, ibubapa tidak pernah membelikan barang mainan kanak-kanak, barang-barang mainan untuk kanak di masa itu dibuat sendiri dari barang-barang terpakai atau dari bahan-bahan yang terdapat disekitar mereka yang boleh didapati secara percuma.

Pada asalnya kita tidak perlu membelikan barang-barang mainan kanak-kanak tetapi kini ia sudah macam kemestian. Ini sendirinya dapat mewujudkan peluang pekerjaan kepada ramai orang, bukankah pekerjaan seperti ini adalah juga sama seperti kerja ‘tolak habuk’.

Nampaknya sekarang, cara mudah untuk menyelesaikan masalah tidak ada pekerjaan ialah dengan cara mewujudkan kerja ‘tolak habuk’. Kita nampak seperti mereka bekerja tetapi sebenarnya pekerjaan mereka itu tidaklah mendatangkan banyak faedah.

Mungkin cara United Kingdom yang memberi elaun kepada rakyatnya yang menganggur seperti membazir dan tidak bijak, tetapi rasanya tidak ada beza sangat dengan memberi gaji kepada pekerja-pekerja yang membuat kerja ‘tolak habuk’ ini.

Dari manakah datang duit untuk membayar elaun penganggur dan gaji pekerja ‘tolak habuk’ ini kalau tidak dari duit pekerja-pekerja yang ‘sebenar’. Kita yang membuat kerja sebenar inilah seperti para petani, penternak, pensyarah, guru, jurutera, secara tidak langsung yang membayar elaun penganggur dan gaji pekerja ‘tolak habuk’ itu.

Akibatnya nilai duit kita menjadi semakin mengecil kerana tanpa kita sedari terpaksa menanggung pekerja-pekerja ‘tolak habuk’ ini. Duit yang kita dapat dari gaji sentiasa rasa seperti tidak cukup. Bila duit tidak cukup, akan memberi ruang kepada orang untuk melakukan perkara-perkara yang tidak diingini.

Mungkin sebab itu jugalah antara sebab masalah jenayah tidak pernah selesai walaupun peluang pekerjaan banyak. Kerana pekerjaan yang banyak itu kebanyakannya adalah jenis pekerjaan ‘tolak habuk’.

Kalau kerja tolak habuk yang disebut dalam lirik lagu P. Ramlee itu tidak mendapat apa-apa gaji kerana kerja tersebut tidak memberi apa-apa faedah tetapi pekerjaan ‘tolak habuk’ yang kita bincangkan di sini adalah dibayar gaji walaupun juga tidak banyak memberi faedah.


Tetapi kalau kerja sapu habuk memang patut diberi gaji kerana kerja ini dapat membersihkan persekitaran kita, memang ada faedahnya.

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com