Buat renungan saudara-saudara ku yang memilih wadah keganasan dalam perjuangan:
"Bukanlah tujuan Nabi itu diturunkan untuk membunuh manusia kafir tetapi adalah untuk mengeluarkan manusia dari kekafiran".

Wednesday, February 14, 2007

Betulkah perang itu suatu jenayah?

Apabila berlaku perselisihan faham antara dua orang sehingga salah seorang dari mereka menjadi hilang sabar dan terus menyerang lawannya dengan menggunakan kekerasan, maka dari segi undang-undangnya orang yang menyerang menggunakan kekerasan itu boleh didakwa telah melakukan jenayah.

Maksud menggunakan kekerasan di sini ialah apa saja cara yang beliau gunakan yang boleh membawa kecederaan atau kematian kepada lawannya termasuklah menampar, menumbuk, menendang, menanduk, menolak atau menggunakan senjata serperti kayu, besi, senjata tajam, senjata api atau lain-lain yang seumpamanya.

Sekalipun pihak yang melakukan kekerasan itu berada di pihak yang benar dalam sesuatu pertelingkahan yang menjadi punca mereka bergaduh, tetapi dia tetap dianggap melakukan jenayah kerana telah melakukan kekerasan.

Namun begitu orang yang menggunakan kekerasan untuk melawan dan mempertahankan dirinya dari terus dicederakan, tidaklah dianggap sebagai melakukan jenayah. Demi untuk menjaga keselamatan dari cedera dan kematian kita wajib untuk mempertahankan diri kita dari diserang selagi kita berdaya.

Kalau pertelingkahan yang membabitkan kekerasan itu berlaku antara dua individu atau antara dua kumpulan, kita selalu merujuknya sebagai pergaduhan. Tetapi bila melibatkan antara dua negara, kita merujuknya sebagai perang.

Di zaman dahulu adalah satu perkara biasa jika satu negara menyerang negara yang lain sebagai satu cara untuk menguasai kekayaan dan wilayah. Banyaklah rakyat yang tidak berdosa terbunuh dan sengsara bila berlaku peperangan.

Saya fikir di zaman sekarang yang lebih bertamaddun ini tentulah tidak wajar kita menggunakan kekerasan untuk menyelesaikan perselisihan faham yang berlaku antara kita. Kalau berlaku pertengkaran antara kita yang menyebabkan masing-masing tidak puas hati, kita ada makamah untuk menyelesaikan perselisihan kita itu.

Tapi mungkin juga kadang-kadang bila mengingatkan prosedur makamah yang agak rumit dan mahal menyebabkan ada di kalangan orang awam lebih suka mengambil tindakan mengikut cara mereka sendiri.

Di peringkat negara pun harus ada nilai seperti itu, negara yang menyerang negara lain hendaklah dianggap melakukan jenayah. Mana-mana negara yang memulakan peperangan mestilah dihukum kerana telah melakukan jenayah. Dan negara yang diserang pula wajib untuk membalas serangan tersebut sebagai mempertahankan negaranya.

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) sepatutnya memainkan peranan penting dan harus diberi mandat untuk menjadi makamah dunia bagi mengadili jika berlaku perselisihan faham antara negara-negara ahlinya. Malah PBB juga harus ada kuasa untuk menghukum negara-negara yang melakukan jenayah perang ini.

Sekalipun Bush dan Blair ada alasan kuat untuk menyerang Iraq, namun di zaman manusia yang lebih bertamaddun ini kita tidak boleh terima untuk sebuah negara menyerang mana-mana negara lain.

Kita sokong usaha mereka untuk memerangi kekaganasan tetapi bukan dengan cara memerangi negara lain. Kesalahan mereka bukan kerana memerangi kegaganasan tetapi kerana menyerang negara Iraq. Jenayah perang harus menerima hukuman.

Artikel ini juga telah tersiar dalam ruangan surat pembaca Malaysiakini:

http://www.malaysiakini.com/letters/63686

Friday, February 09, 2007

Nasib Si Ibu Tua

Dalam Quran Tuhan telah mensarankan kepada kita supaya mendoakan ibubapa kita seperti berikut:

“Wahai Tuhan kasihani ibubapa ku seperti mana mereka telah mengasihani daku semasa aku kecil dahulu”.

Tidak ada ibu yang tidak sayangkan anaknya semasa anaknya kecil, ibu sanggup bangun dari tidur di tengah malam kerana hendak menyusukan anaknya. Ibu begitu sabar menghadapi segala macam kerenah anak-anak mereka semasa membesarkan mereka.Terlalu besar pengorbanan ibubapa kita dalam membesarkan kita semua, yang tak mungkin dapat kita membalasnya.

Walaupun setelah kita dewasa ini, ibu dan bapa kita mungkin ada yang tidak meyayangi kita lagi seperti dulu atau mereka lebih menyayangi adik beradik kita yang lain lebih dari kita, tetapi apalah sangat kekurangan itu berbanding apa yang telah mereka korbankan untuk kita semasa kecil dahulu.

Bila ibu sudah tua kebanyakan anak-anak cuba mahu mencari-cari alasan untuk tidak mahu memelihara atau menjaga mereka. Anak yang muda kata, anak yang sulunglah patut menjaga ibu mereka, anak yang lelaki pula kata, anak perempuanlah yang sesuai untuk menjaga ibu mereka, anak yang kurang berada pula kata, anak yang lebih beradalah sepatutnya menjaga ibu mereka dan bermacam-macam lagilah alasan yang mereka timbulkan bagi mengelak dari memikul tanggungjawab tersebut.

Sudah menjadi sikap orang kita sangat suka mencari alasan untuk mengelak dari bertanggungjawab tapi jarang sekali untuk memberi alasan untuk mengambil tanggungjawab. Sebagai contoh bila datang lewat, alasannya ialah kerana trafik jam.
Sebaiknya dia patut bersikap lebih rasa bertanggungjawab dengan memberi alasan, “Saya terpaksa bangun awal untuk mengelakkan trafik jam“.

Begitu jugalah dalam menjaga ibu yang sudah tua ini, sepatutnya anak-anak yang baik akan member alasan-alasan untuk bertanggungjawab seperti, saya anak yang tua sayalah yang sepatutnya menjaga ibu, atau saya mempunyai pendapatan yang lebih jadi saya patut menjaga ibu, atau saya anak perempuan jadi saya rasa ibu lebih sesuai tinggal dengan saya, atau saya anak lelaki sayalah patutnya menjaga ibu, atau anak-anak saya tak ramai jadi saya rasa ibu lebih sesuai tinggal dengan saya, atau isteri saya tak berkerja jadi saya rasa ibu lebih sesuai tinggal bersama saya.

Sebaliknya anak-anak yang bersikap buruk akan mencari segala macam alasan dan kekurangan yang ada padanya untuk mengelak dari memikul tanggungjawab. Seperti pendapatan saya kecil, isteri saya berkerja, anak-anak saya ramai, saya terlalu sibuk, ibu tak suka dengan isteri saya, suami saya tak suka dengan ibu, rumah saya sempit, rumah saya bertangga dan macam-macam lagi.

Bila suami isteri bercerai, suami isteri sanggup naik turun makamah semata-mata berebut untuk mendapat hak penjagaan anak-anak mereka. Tapi sayang tak ada kita dengar anak-anak yang mahu berebut untuk menjaga ibu mereka yang sudah tua. Sungguh saya berasa bangga kalau ada anak-anak yang sanggup naik makamah kerana berebut hendak menjaga ibu mereka yang sudah tua, tapi saya rasa perkara seperti ini mustahil boleh berlaku.

Namun begitu ada juga anak yang mahu mengenang kebaikan ibu bapa mereka. Mereka menjaga ibubapa mereka kerana adanya perasaan kasih sayang dan mahu menjadi anak yang bertanggungjawab.

Kadang-kadang kita rasa kesal juga terhadap sesetengah anak, bila sudah ada salah seorang dari adik beradik yang rela mahu menjaga ibu mereka, adik beradik yang lain itu pula langsung tidak ambil peduli. Mentang-mentang sudah ada orang yang sanggup menjaga ibu mereka jadi mereka rasa tak perlu lagi untuk bertanggungjawab.

Kalau ada adik beradik lain yang sanggup menjaga ibu kita, ini tidak bermakna kita boleh terus terlepas dari tanggungjawab tersebut. Kita yang tidak menjaga kena jugalah hulur-hulur dan menyumbang apa saja bantuan yang patut kepada adik beradik yang menjaga ibu kita itu. Janganlah buat derk ajer.

Wahai Tuhan yang Maha Pemurah, andainya tulisanku ini dapat memberi manafaat kepada pembacanya yang kerananya dapat mendatangkan pahala kepadaku walau barang sedikit pun maka aku sedekahkan akan dia kepada ibubapaku yang telah banyak berkorban dan berjasa padaku dan tiadalah terbalas oleh ku akan jasa dan pengorbanan mereka itu. Hanya Engkau sahajalah yang dapat membalasnya, sesungguhnya rahmat Mu amat luas, Engkaulah yang mengasihani dari segala yang mengasihani.

Friday, February 02, 2007

Motivasi Unggul

Kesusahan dan kemiskinan hidup kadang-kadang boleh menjadi sebagai pendorong kepada kita untuk menjadi seorang yang berjaya.

Saya masih ingat semasa saya kecil iaitu di era tahun 60 an, kehidupan keluarga kami ketika itu memang susah dan daif. Ketika itu ibu sering memperingatkan saya belajar rajin-rajin supaya boleh berjaya dalam pelajaran hingga ke peringkat lebih tinggi supaya boleh dapat pekerjaan bergaji besar.

Di waktu itu kesusahan hiduplah yang mendorong kita untuk berjaya dalam pelajaran. Hanya kejayaan dalam pelajaran sahaja yang boleh menjamin kehidupan yang lebih baik. Ini kerana di masa itu ibubapa kita melihat orang yang mempunyai pendapatan yang baik, yang punya kehidupan yang lebih mewah dalam masyarakat seperti guru, doktor, jurutera, pegawai-pegawai pentadbir kerajaan adalah merupakan orang yang mempunyai kelulusan tinggi dalam pelajaran.

Mereka telah dapat memiliki jawatan-jawatan itu kerana kejayaan mereka dalam pelajarannya, lagi tinggi kelulusan pelajaran mereka, lagi tinggilah gaji atau pendapatan mereka. Kesenangan hidup yang mereka perolehi itu telah menjadi dorongan kepada anak-anak dari golongan susah dan miskin untuk belajar bersungguh-sungguh bagi mengubah keadaan hidup kepada yang lebih baik dan selesa.

Tetapi sekarang di era tahun 2000 ini lebih ramai rakyat Malaysia yang mempunyai kehidupan yang selesa. Rata-ratanya mempunyai pekerjaan yang tetap, mampu memiliki kenderaan dan rumah yang baik. Anak-anak mereka tidak lagi mengalami rasa susah seperti yang mereka alami pada masa yang lampau. Apa saja kehendak anak-anak akan dapat dipenuhi oleh ibubapa mereka. Dorongan untuk mereka belajar rajin-rajin hampir tidak ada kerana mereka tidak pernah merasakan hidup susah.

Kehidupan anak-anak zaman sekarang yang tidak pernah merasa kesusahan dan kemiskinan tidak dapat memberi semangat untuk mereka belajar bersungguh-sungguh. Malah mereka lebih suka untuk berhibur dan membuang masa bersama rakan-rakan mereka. Masa yang sepatutnya digunakan untuk mentelaah pelajaran dan mendapatkan kemahiran mereka habiskan untuk mencari hiburan dan keseronokan.

Bentuk hiburan yang mereka cari sentiasa saja tidak pernah memuaskan hati mereka. Sehinggalah ada yang mencari bentuk hiburan yang boleh merbahayakan diri mereka seperti lumba haram, dadah dan hubungan seks bebas semata-mata untuk memenuhi keseronokan.

Kalau zaman dulu kesusahan hidup telah menjadi dorongan untuk seseorang itu belajar bersungguh-sungguh tetapi kini faktor itu tidak boleh lagi dijadikan sebagai pendorong kerana rata-ratanya anak-anak muda sekarang hidup dalam keluarga senang.

Oleh itu di zaman ini kita kenalah mencari pendekatan yang lain untuk menjadi pendorong kepada anak-anak kita untuk mereka rajin belajar.

Kalau di barat, naluri ingin tahu yang dipupuk kepada anak-anak mereka adalah menjadi pendorong utama untuk mereka belajar dan mendalami sesuatu bidang. Perasaan ingin tahu yang kuat yang dimiliki oleh orang-orang barat ini telah membuatkan mereka sentiasa maju kedepan berbanding bangsa-bangsa di dunia ini.

Mereka sanggup mengorbankan masa, keseronokan dan keselesaan hidup semata-mata untuk mengkaji atau mempelajari bidang-bidang yang mereka minati atau yang mereka ingin tahu. Mereka berlumba-lumba untuk menjadi orang pertama dalam suatu penemuan dan penciptaan.

Mungkin juga keghairahan untuk mendapat nama sebagai orang pertama yang berjaya dalam suatu penemuan dan penciptaan menjadikan mereka berlumba-lumba, tetapi saya rasa dorongan oleh perasaan ingin tahu itulah yang menjadi faktor utama membuatkan mereka dapat mencapai kejayaan itu.

Apakah kita juga hendak mengambil pendekatan yang menjadi amalan orang barat ini? Setelah melihat kejayaan orang barat ini, mungkin kita juga boleh mengambil naluri ingin tahu ini untuk disemai kepada anak-anak kita untuk menjadi pendorong untuk mereka belajar rajin-rajin.

Tetapi bagi saya, kalau kita melihat semula kepada agama kita, di sana juga ada pendorong yang lebih kuat untuk menjadikan kita bangsa yang maju dan berjaya.

Banyak firman-firman dalam Quran yang menyatakan Tuhan akan menganugerahkan syurga kepada orang Islam sekiranya mereka beriman dan membuat kebaikan. Sebagai orang Islam kehidupan yang abadi ialah di alam akhirat. Semua dari kita mahu menjadi penghuni syurga di alam abadi itu.

Tidak semua orang layak memasuki syurga kecuali kepada mereka yang memenuhi kehendak atau syarat dari Tuhan tadi iaitu mereka yang beriman dan banyak membuat kebaikan. Antara ayat-ayat yang menyebutkan perkara tersebut adalah seperti:

“Sesungguhnya orang2 yang beriman dan mengerjakan amal saleh mereka itu adalah sebaik2 makhluk. Balasan bagi mereka di sisi Tuhan mereka ialah syurga ‘Adn…..” ayat 6-7 Surah Al Bayyinah.

“Demi masa. Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan mengerjakan amal saleh….” Surah Al Ashr.

Saya rasa inilah pendorong yang paling terbaik untuk menjadikan kita orang yang maju dan berjaya. Kalau kita betul-betul dapat menghayati firman Tuhan ini barang sudah tentu kita tidak punya cukup masa untuk hal-hal lain, tidak ada masa untuk memikirkan keseronokan, semuanya kita akan tumpukan untuk membuat kebaikan atau membuat sesuatu yang akan memberi manafaat kepada manusia.

Semua tenaga, fikiran dan masa yang kita ada akan dicurahkan untuk kearah membuat kebaikan. Saya percaya berasaskan pegangan inilah yang telah banyak mendorong Abu Sina , Sinan, Al Jabar, Al Khawarizmi dan ramai lagi cendiakawan Islam di suatu masa dulu mengungguli segala bidang keilmuan seperti sains, teknologi, astronomi, kejuruteraan, pelayaran dan perubatan.

Segala sumbangan mereka yang begitu banyak itu telah banyak memberi manafaat kepada manusia hinggalah ke hari ini dan memang layaklah untuk mereka mendapat anugerah syurga dari Tuhan seperti yang telah dijanjikanNya. Apatah lagi mereka itu tidak pernah mengharapkan apa-apa balasan dunia, hanya mengharapkan balasan dari Tuhannya sahaja.

Kalaulah pegangan ini dapat dikembalikan semula untuk dihayati oleh generasi zaman ini, saya percaya ia akan menjadi pendorong kepada pelajar kita untuk belajar bersungguh-sungguh kerana pada minda mereka telah tersemat bahawa dengan ilmu yang mereka pelajari itu akan dapat digunakan untuk membuat kebaikan yang akan memberi manafaat kepada manusia.

Kesannya kepada golongan pekerja pula, semangat bekerja akan bertambah kuat, khidmat yang diberikan akan cuba diberi sebaik mungkin, kerja tidak lagi semata-mata mengharapkan gaji dan upah. Konsep kalau ada upah baru buat kerja, bukanlah lagi menjadi pegangan yang utama.

Kepada peniaga pula berniaga bukanlah untuk semata-mata mencari keuntungan tetapi lebih utama lagi dapat memberi khidmat kepada orang ramai untuk mendapatkan barang-barang keperluan mereka. Peniaga ini akan bekerja bersungguh-sungguh bukan untuk mengejar keuntungan tetapi untuk memberi khidmat kepada pengguna seramai dan sebaik yang mungkin. Balasan yang yang mereka harapkan bukanlah keuntungan dunia tetapi balasan dari Tuhan itulah yang menjadi harapan sebenar mereka.

Pengilang dan pengeluar barangan keperluan pula akan mengeluarkan barang-barang yang berkualiti yang dapat memberi kebaikan kepada orang ramai, jauh sekali dari berniat mengeluarkan barang-barang atau menggunakan bahan-bahan yang boleh memudaratkan kehidupan dan kesihatan manusia.

Seandainya semua kita dapat berpegang dan menghayati firman Tuhan di atas sudah tentu semua orang akan bergerak kearah satu tujuan iaitu berlumba-lumba untuk melakukan atau menyumbang kepada kebaikan, sebanyak dan sebaik mungkin. Saya rasa inilah satu-satunya pendekatan yang paling unggul yang dapat menjadi pendorong utama untuk kita menjadi umat terbilang.

Wallahulam..

Boikot Barangan Yang Membiayai Kekejaman Israel

my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com